Hugo de Jonge klaagt bij Jinek over twittertokkies

Hugo de Jonge, zorgminister en leider van het CDA, heeft gisteren in de talkshow van Eva Jinek zijn beklag gedaan over de vele naargeestige haatreacties die hij krijgt op sociale media. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Het komt behoorlijk aan bij Hugo. “Je zou ook kunnen zeggen: waarom kijk je er überhaupt naar? Maar het went nooit op de een of andere manier. Het is ook fascinerend en vervreemdend, want het zijn mensen die je helemaal niet kennen.

Het liefst zou Hugo zijn haters spreken. “Ik zou ze graag willen spreken in het echt, omdat ik dan kan vertellen waarmee ik bezig ben. Ik denk eerlijk gezegd vooral dat het een projectie is van ongenoegen, zorg, angst, een projectie is op iemand als vertegenwoordiger van de politiek.

Het wordt steeds erger, aldus Hugo. “Het is heel veel erger geworden. Voorheen had ik het eigenlijk niet zo hoor, het is echt wel iets van de laatste maanden. Het past misschien ook wel een beetje bij deze tijdsgeest en de tijd, waarin de onzekerheden van de mensen heel groot zijn. Maar het went nooit.”

Wat kan hij er tegen doen? “Er is geen maatregel te treffen om dat te voorkomen. Dit is iets wat je als samenleving moet doen.”

Tekortgedaan

Vaak zitten mensen met een troosteloze situatie achter die reacties, weet Hugo. “Ik kreeg eerder ook wel eens van dit type reacties, ook toen ik nog wethouder was. Niet dit soort virulente haat, maar wel boze reacties. Wat ik dan altijd probeerde, toen het er nog niet zo veel waren, is om in contact te komen met die mensen. Wat je dan merkt is dat er dan een enorm verhaal van verdriet achter zit, van mensen die zich enorm tekortgedaan voelen.”

Denkt hij er soms niet aan om gewoon te stoppen? “Dat is niet de manier waarop ik in het leven sta. De weg van de minste weerstand is nooit mijn weg geweest. Ik sta voor een taak en ik vind het oprecht mooi om die taak te doen. Het is mooi om juist nu van betekenis te zijn.”

Die haatreacties blijven wel in de weg zitten. Hij kan dat niet makkelijk van zich af laten glijden. “Ik wou dat ik het kon. Het went nooit, moet ik je zeggen.”

Krijgt hij psychische hulp? “Zo is het niet. Je hebt het er wel over met collega’s. Je moet het nooit onder je huid laten kruipen en niet je werk laten beïnvloeden. Tegenover die haatreacties staan ook veel andere reacties.

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen