Bizar weinig kijkers voor ode aan Akwasi op NPO 3

De ode aan de verbindingsrapper Akwasi tijdens een prijzenfeestje van de NPO, de FunX Music Awards, trok woensdagavond bizar weinig kijkers naar NPO 3. De zender stortte met 35.000 kijkers (0,7 procent) volledig in het tv-ravijn. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Tijdens het gala van de NPO-zender worden elk jaar diverse publieksprijzen uitgedeeld, maar dit jaar had de organisatie ook een prijs in het leven geroepen die ze zélf kon uitreiken: Akwasi kreeg de Power Award.

NPO-presentator Fernando Halman hees Akwasi op het schild tijdens de uitzending op NPO 3, waar dus bijna niemand naar keek. “Akwasi, je hebt misschien geen idee waarom je hier staat, maar dat wordt zometeen helemaal duidelijk.”

Fernando richtte zich daarop naar de kijker: “Ik wil je even thuis meenemen naar het afgelopen jaar. Hoe pittig 2020 ook is, het is ook een jaar van strijd en van hoop. 2020 is het jaar waarin we massaal zeggen: ‘Genoeg is genoeg, het is klaar, black lives matter.’ We sluiten onze ogen niet langer voor racisme, in welke vorm dan ook.”

Good vibes

Respect en gelijkheid staan voorop, vertelde Fernando. “Good vibes, positive vibes. Niet alleen, maar samen maken we de wereld een beetje beter. Eén van die mensen die zich al jaren inzet voor een mooiere wereld, is deze man: Akwasi.

Akwasi werd door Fernando de hemel in geprezen. “Iemand die vooroploopt, iemand die in een hokje wordt geduwd, iemand die onder een vergrootglas ligt, maar een echte held geeft niet op en gaat door. All for the good cause. Om mensen te verbinden, om te zeggen: ‘We can do better.’”

Akwasi, we willen je bedanken. Je hebt power, je stond er, dat betekent veel. En om Akwasi’s woorden te citeren zeg ik het volgende: ‘Ik hoop dat we elkaar blijven ontmoeten en elkaar vinden in wat ons verbindt, en niet in wat ons uiteendrijft.’ Alle awards zijn door het publiek bepaald, maar deze award wil FunX jou geven. Daarom voor jou: de FunX Power Award.”

Vuist

Akwasi stond perplex, waarschijnlijk net als de paar kijkers thuis. “Ik weet niet wat ik moet zeggen, joh. Ik had dit niet verwacht, helemaal niet. Ik vond het al een beetje vaag dat ik hier moest zijn, maar echt: ik ben FunX superdankbaar voor de erkenning en voor het feit dat ze een Power Award in het leven hebben geroepen.”

Ik ben heel blij met wat ik nu krijg hier. Ik wil dit graag opdragen aan iedereen die weleens een vuist in de lucht heeft gegooid. Gooi hem omhoog, gooi hem nog hoger, raak de sterren uit wat mij betreft.”

Lees ook: NPO zet Akwasi in zonnetje: ‘Hij is dit jaar de held’ (vanochtend)

Foto: NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen