John de Mol maakt personeel gek: extreme bemoeizucht

De angstcultuur bij Talpa Network is in Hilversum een publiek geheim: de machtige baas John de Mol zit overal zó bovenop dat het de werksfeer verziekt. Dat beeld wordt nu bevestigd door Dave Minneboo, die in 2018 opstapte als programmadirecteur van Talpa’s Radio 538 om aan de slag te gaan bij Qmusic. Hij klapt in gesprek met Het Parool behoorlijk uit de school over de gang van zaken bij Talpa Radio, waar hij vele jaren heeft gewerkt onder het gezag van John de Mol.

Door bemoeienis van John de Mol kon hij zijn eigen visie niet meer uitvoeren, beaamt Dave. “Dat speelde vooral op het laatst“, zegt hij. “Het is waar, John is ook een man van: we gaan het zo doen en jij gaat dat uitvoeren. Hij houdt er niet van als je zijn plannen in de war stuurt.”

‘John was heel boos’

Het ging voor het eerst mis tijdens de onderhandelingen met Rob Stenders in 2017, zegt Dave. Nog voor het officieel was, riep Rob op de radio dat ‘De Mol ons programmaatje wil hebben’. “John was heel boos: ‘Ik heb hem niet gesproken. Waarom moet hij mijn naam noemen? Zeg hem maar dat het no deal is!‘”

En zo geschiedde: na een kort statement van Talpa klapte het overleg. ‘Onhandig’ van Rob, zegt Dave, maar: “Een halfjaar aan gesprekken en plannen maken was in één klap weg, terwijl Stenders met Giel Beelen een ideale combinatie op Veronica had gevormd.”

Door het samengaan met de tv-tak van Talpa ging de lol er alleen maar verder af, vervolgt Dave. Het bedrijf groeide van 45 tot 250 man. “Het bedrijf werd groot en log. Tegelijkertijd bemoeide John zich steeds vaker met details.”

‘Waarom geef je Evers vrij?!?!’

Wat voor details? “Dan had ik Evers een vrije dag gegeven en belde hij op om te vragen waarom ik dat niet met hem had overlegd. Dat irriteerde me steeds meer. Terwijl we op dat moment het hoogste marktaandeel ooit scoorden.”

Het was de druppel die de emmer deed overlopen. “Toen ik doorkreeg dat hij eigenlijk iemand wilde die precies deed wat hij zei, vond ik mezelf niet meer geloofwaardig als ik zou blijven.”

Het Parool-interview met Dave Minneboo kunt u lezen via Blendle.

Foto: Qmusic, RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen