John de Mol maakt personeel gek: extreme bemoeizucht

Geplaatst op ma 03 aug 2020 om 11:45

De angstcultuur bij Talpa Network is in Hilversum een publiek geheim: de machtige baas John de Mol zit overal zó bovenop dat het de werksfeer verziekt. Dat beeld wordt nu bevestigd door Dave Minneboo, die in 2018 opstapte als programmadirecteur van Talpa’s Radio 538 om aan de slag te gaan bij Qmusic. Hij klapt in gesprek met Het Parool behoorlijk uit de school over de gang van zaken bij Talpa Radio, waar hij vele jaren heeft gewerkt onder het gezag van John de Mol.

Door bemoeienis van John de Mol kon hij zijn eigen visie niet meer uitvoeren, beaamt Dave. “Dat speelde vooral op het laatst“, zegt hij. “Het is waar, John is ook een man van: we gaan het zo doen en jij gaat dat uitvoeren. Hij houdt er niet van als je zijn plannen in de war stuurt.”

‘John was heel boos’

Het ging voor het eerst mis tijdens de onderhandelingen met Rob Stenders in 2017, zegt Dave. Nog voor het officieel was, riep Rob op de radio dat ‘De Mol ons programmaatje wil hebben’. “John was heel boos: ‘Ik heb hem niet gesproken. Waarom moet hij mijn naam noemen? Zeg hem maar dat het no deal is!‘”

En zo geschiedde: na een kort statement van Talpa klapte het overleg. ‘Onhandig’ van Rob, zegt Dave, maar: “Een halfjaar aan gesprekken en plannen maken was in één klap weg, terwijl Stenders met Giel Beelen een ideale combinatie op Veronica had gevormd.”

Door het samengaan met de tv-tak van Talpa ging de lol er alleen maar verder af, vervolgt Dave. Het bedrijf groeide van 45 tot 250 man. “Het bedrijf werd groot en log. Tegelijkertijd bemoeide John zich steeds vaker met details.”

‘Waarom geef je Evers vrij?!?!’

Wat voor details? “Dan had ik Evers een vrije dag gegeven en belde hij op om te vragen waarom ik dat niet met hem had overlegd. Dat irriteerde me steeds meer. Terwijl we op dat moment het hoogste marktaandeel ooit scoorden.”

Het was de druppel die de emmer deed overlopen. “Toen ik doorkreeg dat hij eigenlijk iemand wilde die precies deed wat hij zei, vond ik mezelf niet meer geloofwaardig als ik zou blijven.”

Het Parool-interview met Dave Minneboo kunt u lezen via Blendle.

Foto: Qmusic, RTL
58 Reacties op “John de Mol maakt personeel gek: extreme bemoeizucht”


 1. Bert

  Wederom misplaatst stukje arrogant van John de Mol. Prima producent, maar bewijst toch keer op keer dat hij van ‘programmadirectie/coördinatie’ geen kaas gegeten heeft. Laat de mensen met kennis dan gewoon hun ding doen.

 2. henk

  John had zich er nog veel meer mee moeten bemoeien. Dan was 538 niet ingestort.

 3. Russian

  Het gerucht gaat dat Veronica weer vanaf een boot gaat uitzenden. De boot vaart op en neer van Turkije naar Lesbos. De dj’s worden Syrische vluchtelingen en John jr zenderdirecteur.

 4. Sjoerd

  Precies dát is de reden waarom het allemaal mislukt bij Talpa. Je hoeft professionals niet te vertellen hoe ze hun werk moeten doen. Daar heb je ze als het goed is voor in dienst genomen. Van dat John die en John dat is nog nooit iets beter geworden.

 5. Dominic

  Zakken vullen en een trap na.

  Wat een mentaliteit.

 6. timon

  Als ik miljoenen in een bedrijf zou steken zou ik ook niet achterover gaan leunen wat een kwal zeg.

 7. Jantien Visser

  Ach wat sneu nou! Overgestapt naar Talpa voor de centen en nu bemoeid die man zich te veel met de gang van zaken. Waar haalt ie het lef vandaan.

 8. Kuis

  Een vrije dag van een presentator overleggen met de hoogste baas?

 9. M

  Ik vulde mij zakken mijn sokken mijn broek mijn trui mijn schoenen enz, met geld met dank aan mijn linkse programma. Nu komt de schop na, rechtse mensen zullen dan ook nooit welkom zijn.

 10. Fons

  Door zijn bemoeizucht met programma’s en heeft hij grote fouten gemaakt. Edwin Evers moest van de Mol bepaalde platen draaien en aangezien Edwin in zijn contract had laten opnemen dat hij volledige vrijheid had bij het samenstellen van de playlist, deed Edwin dat niet met als gevolg dat Edwin er na 21 jaar wel klaar mee was. Mede hierdoor heeft de Mol de meest succesvolle ochtendshow om zeep geholpen en daar betaalt hij nu de rekening voor…..

  De Mol moet doen waar hij goed in is maar dat wordt ook steeds minder. SBS 6 wordt niets met incidentele nieuwe programma’s en de dure management krachten daar leveren te weinig rendement op.

 11. Diplo

  Dat lijkt mij ook niet fijn als je overal verantwoording voor moet afleggen. Je moet wel een beetje vertrouwen en vrijheid geven aan je personeel.

  Relaties waar geen vertrouwen is en waar alles gecontroleerd wordt gaan vroeg of laat allemaal kapot.

 12. Fons

  @ Dominic : geen kwestie van zakken vullen, als je een succesvolle zender hebt neer gezet (538 toen) moet je als eigenaar op afstand blijven en niet gaan vertellen wat je programma directeur moet doen.

 13. ano@niem.nl

  Overstappen en dan natrappen… Beetje rancuneus allemaal.

 14. Dennis

  De reden dat RTL de deur dicht houdt voor een fusie

 15. anoniem

  hallo media bij de les blijven

  nrc ik ben degene over wie u heeft geschreven parool had raam bordeel houder in dienst

  nrc wanneer gaan we praten, heel snel!!!!!!!!!!!

  John de mol mag ik u ook vertellen over mijn werk bij die krant.

 16. Teuntje

  Als je op zoekt wat Talpa betekent dan is dat PUIST zegt al genoeg whaaaaaaaa

 17. oja

  Heb t interview ook gelezen. Zeer herkenbaar. Vooral dat na 2 jaar leuk samenwerken in eens er eenrichting werkt gedacht en uitvoeren het devies was… Doodzonde. Wel fijn voor Minneboo dat hij goed is terechtgekomen. Dat is niet iedereen gegeven na zo’n ervaring.

 18. Huismaker

  John de M. ziet dat TV ten dode is opgeschreven. Wat er overblijft zijn wanhopige huisvrouwtjes en bejaarden, die zich met zijn vele herhalingen vermaken. (Zij weten niet hoe Uitzending Gemist werkt.) Enige verdien model is live Sport (voetbal, F1, wielrennen). Dus John de M. zal zich hierop moten richten. De rest is een verloren strijd. (zie de kijkcijfers van gisteravond).

 19. Ron

  Het geeft niet dat het molletje zoveel geld heeft maar een normale zender kan ie niet opzetten ze gaan niet voor niks failliet. Vind je het gek al die zang programma’s zijn eenheid worsten. En als Molletje een filmpje uit de kast trekt komt ie uit het historisch archief en word deze oneindig herhaald.
  Zou het komen dat Molletje op zijn geld blijft zitten net als oom Dagobert. Zou zeggen trek je terug op je bootje verkoop het zooitje en kom nooit weer terug in medialand want je begrijpt er niks van.

 20. Jeroen

  Hij wordt te oud, vervangen, zaken lopen ook niet meer goed

 21. wilfred degens

  Jah, wanneer je je paarden alleen op haver zet, is niet het paard welk de kolder in het hoofd krijgt de idioot, maar de trainer. De Mol, zoek eerst de oorzaak van je malaise eens bij jezelf. Geld maakt je niet volmaakt.

 22. MediaPrak

  Juist waar John zich het minst bemoeit (aandelenhandel) heeft hij het laatste decenium het meest verdient (oa Delta Lloyd en Telegraaf). Opmerkingen van Dave Minneboo staan niet opzich, Eric de Zwart (potcast “Van Je Af Is Harder”) heeft zich al eerder in gelijke bewoordingen over de bemoeizucht van de Mol uitgelaten. De ‘Jaknikkers’ Molendijk en Galjaard gedijen er goed onder.Onafhankelijke (en wel talentvolle) managers verdwijnen weer snel. Hoelang blijft Paul Romer nog op de Bergweg?

 23. Carrie

  Vanwege dit soort verhalen heeft Talpa ook de grootste moeite om personeel te werven. Niemand heeft zin om aan de korte leiband van John te lopen. Die man is zo overschat, hij heeft nul talent en visie om een zender te runnen. SBS is een grote puinhoop.

 24. Henk

  Talpa is technisch failliet. De radio en tv zenders zijn maar een fractie waard van waarvoor ze in de boeken staan. Overname kandidaten schrikken zich rot als ze een boekenonderzoek doen, er komt best een aardige geld binnen iedere maand, maar er gaat zoveel meer uit. 50 man bij radio ontslaan is een druppel op een gloeiende plaat. Er moet meer gebeuren wil deze toko ooit rendabel worden.

 25. Gerard Ekdom

  Ik denk dat ik binnenkort ook met radio twee ga praten over een programma in de nacht

 26. GrijzePilion

  Ik heb het vaak genoeg gezegd en ik blijf erbij: die man hoort in de gevangenis thuis! Hij is eng, gevaarlijk en bemoeizuchtig. Laat staan dat hij de media onmenselijk heeft gemaakt met zijn walgelijke programma’s.

  Waar wachten jullie nog op justitie? Arresteer die vent!

 27. Pipi Radiokaus

  ah gut Dave weer hoor met zijn DPG gesponsorde PR tourtje. Wat het leukste is is dat de echte liefde van Dave natuurlijk gewoon 538 is en hij als een soort gedumpte ex hier na zit te trappen omdat ie zelf ook wel weet dat Q natuurlijk een mutsen zender is. Misschien moet Dave zich meer richten op zijn werk daar in plaats van de hele tijd bezig zijn met zijn oude liefde. En Dave ook wat minder roddelen he, wel de jofele jongen uit hangen in de pers, maar ondertussen..

 28. Stille

  Het is jammer, maar dit beeld klopt. In de tijd dat ik bij Talpa werkte leek het wel alsof je uit angst je eigen brein uitzette, omdat je voortdurend bezig was met nadenken over hoe John het zou willen. John heeft geweldige kwaliteiten en heel veel betekend voor Nederland en televisie, maar hij moet echt goede mensen om zich heen verzamelen en die zelf hun werk laten doen. Hij kan echt niet alles zelf.

 29. Bertus

  Henk lul niet uit je nek man. De Mol heeft 40% van de radiomarkt in handen en radio is de meest rendabele en gezonde tak binnen Talpa die menig avontuurtje heeft gefinancieerd van die tent.
  Je kunt hier werkelijk alle onzin uitkramen in de commentaren en mensen nemen het voor lief!

 30. shrink

  Dus John de Mol doet aan micromanagement. 999 van de 1000 Google-links zeggen dat je dat als manager NOOIT moet doen. Maar John is miljardair, hij zal toch wel weten hoe je een bedrijf runt? Dat John de Mol de schoonmaker verrot scheldt omdat er een vlieg in de vensterbank ligt zie je uiteindelijk toch terug in de winst- en verliesrekening!

 31. BlablablaChocoladevla

  Krijgen we nu iedere maand een artikel over dit figuur in de DPG keten van media? Iedere dag hier hetzelfde gezeik over john de mol. Geloof me: Bij de andere bedrijven in het Hilversumse (of neem een Q music) is het geen haar beter hoor. Allemaal van dit soort zielige theekransjes waar mensen elkaar de ogen uitsteken. Zo kan ik een boek schirjven over Meneer de Zwart bijvoorbeeld. Maar niet doen he Erik? Wat een wijvengezeik zeg.

 32. John de Mol's stofzuiger

  Wat een nieuws! John de Mol is een controle freak! Dat wisten we nog niet Dave! Vertel ons meer! Sta je volgende maand in de Panorama? De Libelle? De Story? Ja ik zou ook praten over Talpa want naast Mattie en Mr Ed gebeurt er natuurlijk niet zo heel veel in je eigen tent.

  Groetjes van je grootste fan!

 33. Nick

  Als je naar de tijdlijn kijkt klopt het wel. Sinds hij de tak met programma’s heeft losgelaten en meer vrije tijd heeft is alles binnen Talpa(Network) in een depressieve spiraal naar beneden geraakt.

 34. Johm

  Gewoon geen vertrouwen in je personeel dus. En je kunt niet overal verstand van hebben, dus alles bij Talpa is half werk. Terwijl iemand die er visie op heeft misschien wel iets groots kan bedenken waardoor je meer geld eruit kan halen.

  Snap die man echt niet.

 35. Henk

  @bertus Dus zegt met droge ogen dat Talpa Radio winst maakt? ;)

 36. Bertus

  Ja dat zeg ik zeker. Want dat doet het ook.

 37. Fred

  Een zeer goede vriend werkte voor Talpa. Het is daar in eerste instantie fijn werken maar naar mate hij er langer werkte bleek het toch vooral om de zin van John de Mol te gaan. Er werd nooit geluisterd naar wat collega’s zeiden, het was enkel en alleen zijn wil is wet.
  Toen bleek idd pas dat Talpa echt het bedrijf van JdM is en dat hij inspraak niet duldt. Er heerst geen goed werkklimaat. Vriend werkt nu voor NPO waar veel meer een makerscultuur heerst. We hadden het er van de week nog over, vertrek bij Talpa was het beste wat hem was overkomen. Misschien denkt de Mol dat ook over hem, als hij uberhaupt zijn naam weet…..
  In ieders geval komt het verhaal sterk overeen met wat ik ken en weet.

 38. Magnus Dickendorfer

  Erik de Zwart heeft het ook al eens treffend verwoord. De Mol laat zich omringen met de beste mensen in hun vak en gaat ze daarna vertellen hoe ze het moeten doen. Gaat niet werken Johnnie! Je bent gek als je nu nog bij Talpa gaat werken.

 39. Open die beerput

  Gaat de beerput nu eindelijk écht open over de verziekte arbeidsomstandigheden en de angstcultuur bij de bedrijven van De Mol. Behalve Erik de Zwart tijdje geleden al en zaterdag David Minneboo in het Parool, moeten er nog veel meer “slachtoffers” van de narcistische praktijken van de man van 3 miljard te vinden zijn. Maar iedereen houdt de kaken stijf op elkaar uit angst voor zijn ongebreidelde macht en vergaande tentakels waar de alleenheerser indien nodig schaamteloos misbruik van maakt.

  Google even door de afgelopen jaren heen (zoekterm: “vertrek Talpa”) en de sites met de zogenaamd “in goed overleg scheiden onze wegen”-announcements tuimelen over elkaar heen. Zie hier een geheel willekeurige “kleine” greep uit de afgelopen jaren:

  Jan-Willem Brüggenwirth (maakte 538 groot), Leon Schutten (bouwde Talpa Media uit), Remko van Westerloo (SBS TV directeur), Georgette Slick (CEO SBS), Paul Römer (nu weer in genade aangenomen, maar hoe lang nog…?), Ruud de Langen (tja wat deed hij eigenlijk bij Tapa), Piet Paulusma (snik snik, beste weerman), Thomas Loudon (3 maanden voorlichter De Mol), Patrick Scholtse (was 30 jaar rechterhand van De Mol), Thomas Nootermans (30 jaar voorlichter van De Mol, voor die andere Thomas) Menno Koningsberger (CEO Talpa Radio), Remco van Leen (nog een directeurtje TV SBS), Karin de Groot (ex SBS, nu baas ITV Ned), David Vink (SBS Digital), Peter Lubbers (nog een TV directeur SBS) en zo kunnen we nog even doorsurfen.

  En dit is dan alleen nog maar het hogere kader die dichtbij de brandende zon stonden. Moet je voorstellen wat er in de lagere regionen afgespeeld moet hebben, even maar niet aan denken. Wordt het niet eens tijd voor ongeautoriseerde biografie over Mister Media De Mol…? Wie durft…?

 40. Donald Dumb

  John de Mol en gezeur over zijn bedrijf(svoering)…
  Je verwacht het niet…

 41. Bart M.

  De baas van dit incestueuze clubje is een soort wilde kat die van angst vreemde sprongen maakt. Je leest het steeds vaker.

 42. E

  De baas van dit incestueuze clubje is een soort wilde kat die van angst vreemde sprongen maakt. Je leest het steeds vaker.

 43. En wederom...

  Talpa maakt meer kapot dan je lief is!

 44. Gerda

  En het betreft niet alleen de radio. Wat te denken van kandidaten van reality series? De Mol bepaald alles!

 45. Donald Dumb

  Gerda

  …ook wil hij bepalen wat voor zangers/ zangeressen wij goed moeten vinden, moeten luisteren…lukt het de ene keer niet dan verzint hij wel weer iets waardoor ze alsnog aandacht krijgen…

 46. Gerda

  Omgekeerd ook hoor Donald, als je als artiest niet tot zijn zin meewerkt, dan is het over..

 47. Donald Dumb

  Precies, Gerda.
  Als hij je niet volledig kan kneden vergeet het dan maar.
  Gek genoeg zijn die geknede sterretjes van hem weinig succesvol…

 48. ik allah ben de grootste l

  nog meer bemoeizucht van de mol des te beter . dan zijn die zenders nog sneller opgelost .eindelijk rust in de ether/ satelliet . en kan die mogool van hem vluchtelingen helpen

 49. Chelsey

  Nee toch, moeten ze het daar bij dat Mediaclubje van DPG nu alwéér over Talpa Network gaan hebben?! En ze hebben ál zoveel negatiefs over John de Mol en zijn Nederlandse Mediabedrijf naar buiten gebracht, terwijl dat omgekeerd zelden gebeurd?! Kennelijk twijfelen ze bij DPG media zeer sterk en ontbreekt het hen aan de mentale en emotionele eigen kracht waardoor ze steeds minder in staat zijn om daarvan uit te kunnen gaan bij rtL-nederland en q-music. Feit blijft dat Talpa Network een inhaalslag aan het maken is in het Nederlandse Medialandschap, bij DPG-Media zijn ze zich daar terdege bewust van. Het nieuwe tv seizoen zal niet mals gaan worden voor ze!

 50. Malle mol

  Ga er niet werken! Doe jezelf een lol en ga
  op zoek naar een leuke baan in
  een leuk bedrijf. Zolang De Mol er
  de scepter zwaait zal het er nooit fijn
  werken zijn.

 51. Gerda

  Inderdaad kom nooit in zijn klauwen en teken zeker geen wurgcontract..Dan moet je alles doen wat de perverse baas wenst

 52. Donald Dumb

  Wurgcontracten en De Mol gaan hand in hand, Gerda…

 53. Ikke

  Wel geld om de hele studio te veranderen, niet om goed personeel in dienst te houden. Een aantal moest opkrassen en krijgen daar de vriendjes van de Mol voor terug. Niks beter dan degene die weggebonjourd zijn.. Word nu een arrogante club bij elkaar. Gisteravond laat toevallig shownieuws gezien, wat een vreselijke club daar aan de desk. Medelijden met Sifon, je zal met zo’n stel het programma moeten presteren.

 54. Ikke

  Geen sifon, Airon

 55. Jannie

  Chelsey helemaal gelijk. De obsessie van ze met Talpa is een beetje zielig> in plaats van dat ze daar bezig zijn met hun eigen shows, is het lekken en PR tourtjes en wat allemaal niet meer. Bovendien bestaat 70% van de commentaren hier uit mensen die daar werken. Ik vind deze site vermakelijk op zijn tijd maar het lijkt steeds meer een in side intranet afzeik clubje te worden. En als je van 538 naar een zender als Q gaat moet je je doodschamen, maar ja ook deze man moet de rekeningen betalen. Kan het hier een keer over iets anders gaan dan altijd maar steken naar dezelfde mensen? Dit is inmiddels net zo interessant als het lezen van een lokaal blaadje van een streek waar je niet woont.

 56. De Waarheid

  Nou @Pipi Radiokaus, Qmusic is sinds Dave zijn komst alleen maar gegroeid en 538 na zijn vertrek alleen maar marktaandeel kwijtgeraakt. En welk zender onderdeel van Talpa heeft ’t wel gered vanaf Sport7? Iets met schoenmaker blijf bij je leest. Maar als er creatieve moeheid in je bedrijf heest en zenders jouw programma’s niet meer willen, dan denkt mister “wat kost die hut” : dan koop ik toch gewoon die zender. Mispoes, andere tak van sport (leuke woordspeling)

 57. Banana

  De Waarheid: Oftewel. Dave.
  Vertrek Evers Alweer meer dan een jaar geleden en nog steeds wisselen Q en 538 sinds kort stuivertje. Tot voort kort liep Q nog achter. Dus om nu de ondergang te voorspellen is ietwat overdreven en dat weet Dave ook. Het is geen afstand om achterover te leunen en daarom die trieste PR storm.
  Bovendien vergeten we dat de echte marktleider radio 2 is en 20-49 door de commerciële in het leven is geroepen als dé belangrijkste. Maar Radio 2 is natuurlijk de grootste.

 58. De Waarheid

  @Bananenman of @Banenenvrouw, Radio2 is geen marktpartij, zwaar overschat en vooral staatszender. De grap is dat ik geen van de genoemde zender beluister. Omdat is ’t gespeelde Popi Jopi sfeertje niet trek. Maar ieder zijn of haar voorkeur. Ik blijf er bij dat John De Mol GEEN verstand heeft van zenders bezitten. Enkel de financiën er voor heeft en dat ook deze Talpa groep binnen een paar jaar ter ziele zal gaan.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.