Henk Krol begint te schreeuwen tegen Eva Jinek

Relpoliticus Henk Krol begon maandag in de populaire talkshow van Eva Jinek te schreeuwen tegen zijn gastvrouw. Ook sloeg hij boos met zijn hand op tafel. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Eva riep Henk op het matje omdat hij onder vuur ligt vanwege een aantal declaraties, bijvoorbeeld van blikken stroopwafels ter waarde van 43,20 euro. “Los van het feit of het wel of niet terecht is: dat had je toch gewoon zelf kunnen betalen?“, zo begon Eva haar kruisverhoor.

Henk legde daarop uit dat hij de regels van de Kamer strikt heeft nageleefd en dat hij de declaratie had ingediend als een schenking aan de partij. Hij zou die declaratie dan wel fiscaal kunnen aftrekken, maar Henk beweert dat niet te hebben gedaan.

Eva nam daar geen genoegen mee. “Je ontvangt als Kamerlid een bulk aan onkostenvergoedingen: 4900 euro per jaar aan reiskostenvergoeding, daar bovenop krijg je een vergoeding van woon-werkverkeer ofwel een eersteklastreinkaart of een kilometervergoeding, je ontvangt een onkostenvergoeding van 4760 euro per jaar van de Tweede Kamer waar je geen bonnetjes voor hoeft af te geven en je krijgt een jaarsalaris van 116.000 euro per jaar.

Een beetje het maandsalaris van Eva Jinek dus. Ze vervolgde: “Waarom als je reputatie zo belangrijk is en het zo nauw luistert en je zo veel onkostenvergoeding krijgt, waarom zou je het risico lopen dat je voor gesjoemel met declaraties te boek staat door zoiets te doen?

Henk: “Ik zou het nooit doen en dat heb ik dus niet gedaan.”

Schreeuwen

Eva: “Waarom heb je dat gedaan dan?

Daarop ging Henk he-le-maal los. “Nee, je luistert niet naar me! Nou moet je goed opletten! Ik heb dat niet gedaan, ik heb geen cent in mijn eigen zak gestoken, ik heb geen cent bij de belasting afgetrokken, maar dat is wat de politiek wil! De politiek wil dat je duidelijk maakt wat naar de partij gaat en wat er wordt betaald voor de fractie! Zo heb ik het geadministreerd en anders niet. Dat het dan door sommige mensen wordt uitgelegd als gesjoemel, dat is de boosheid van die andere mensen die jou dat in de schoenen schuiven! En zo zat het en niet anders!

Eva: “Oké, Henk, als dat zo is – en ik voel dat er heel veel emotie bij komt kijken – waarom overleg je niet al je belastingpapieren zodat we kunnen zien dat je het nooit heb gedaan?

Henk: “Geen enkel probleem. Moet ik dat hier in het programma doen? Dat vind ik ook prima hoor.”

Eva: “Ik boek er graag een extra uitzending voor. Geen probleem.”

Henk: “Oké, bij deze afgesproken. Dan mag jij al mijn belastingformulieren inkijken!

‘U hoeft niet tegen mij te schreeuwen!!!’

Vervolgens begon Telegraaf-journalist Wouter de Winther zich er tegenaan te bemoeien. “Het ligt bij meneer Krol altijd aan een ander“, merkte hij op.

Henk woest: “Nee, ik wijs niet naar een ander.”

Wouter vervolgens: “U hoeft niet naar mij te gaan schreeuwen! U hoeft niet naar mij te gaan schreeuwen, meneer Krol! We zijn hier gewoon op televisie! Het is een normale avond en dat is geen reden om te schreeuwen.”

Hoe vaak heeft u wel niet in uitzendingen gezeten dat u aan het uitleggen was: ‘Nee, maar het ligt allemaal heel anders, Eva! Het is zo goed uit te leggen!’ Nu begint u nog te schreeuwen ook. Ik vind het eigenlijk geen pas geven.”

‘Je maakt overal ruzie!’

Even later ontkende Henk met ruzie te zijn weggegaan bij 50Plus. “Nee, ik ben niet met ruzie weggegaan. Het is leuk dat u het zo probeert neer te zetten, maar het is framing en het is niet waar. Ik ben niet met ruzie weggegaan. Die partij was door de structuur niet meer mijn partij.”

Eva: “Ik heb geen reden om jou te framen, Henk. Waarom zou ik dat doen? Henk is toch met ruzie weggegaan bij 50PLUS?

Wouter: “Henk is overal met ruzie weggegaan. Zelfs hier zit je ruzie te maken!”

Het fragment:

Foto: RTL

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen