Gijs in Jinek: ‘Mensen boos over beelden relmocro’s’

Gijs Rademaker, het gezicht van het opiniepanel van EenVandaag, merkt dat er bij veel mensen ergernis heerst over de beelden die in de (social) media circuleren van rel-Marokkanen in wijken van Utrecht en Den Haag. Dat zei hij gisteren aan tafel bij Eva Jinek. Gewone mensen die in gewone wijken worden geconfronteerd met migratieproblematiek ergeren zich er vaak aan dat daar in de media met enorme omwegen over wordt gepraat. Ook Op1 en Jinek waren maandag politiek correct.

Gijs durfde het beestje wél bij de naam te noemen. Eva stipte aan dat er bij de politie in Utrecht grote onvrede heerst over de aanpak van de rellende jongeren. Na één dag staat al het tuig alweer op straat.

Eva: “Is het ook een sentiment dat breder leeft in de samenleving? Van: die gasten flikken dat en vervolgens kunnen ze weer vrij rondlopen.”

Gijs denkt dat de beelden in de media vooroordelen over Marokkanen bevestigen. “Het bevestigt denk ik ook een vooroordeel van veel mensen dat Marokkaanse jongeren, Nederlands-Marokkaanse jongeren, rellen en dat ze ermee wegkomen.”

Ze komen er niet mee weg omdat ze Marokkaans zijn, benadrukt Gijs. “Zij komen er natuurlijk net zo goed of slecht mee weg als autochtone jongeren.”

Frustrerend

De Nederlandse cultuur is er nou eenmaal één van pappen en nathouden, meent hij. “Het is eerder zo dat er in de Nederlandse samenleving een reflex zit, van: dit soort jongeren hebben het moeilijk en die moeten we helpen. Als je dan als agent tegenover zulke jongeren staat, dat lijkt me heel frustrerend.”

De beelden van de relmocro’s zullen volgens Gijs worden gebruikt in de politieke campagne die eraan zit te komen. “Die campagne gaat beginnen. Ik ken wel een paar partijen die dit natuurlijk centraal koppelen aan het thema integratie en hier de campagne mee in gaan.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen