Gaap: Ab Osterhaus luidt weer eens noodklok in Op1

Geplaatst op za 01 aug 2020 om 8:30

Iedereen die gisteren terugkwam van het strand en nog even de televisie aanzette, moet gedacht hebben dat de Op1-redactie ook maar op het terras was gaan zitten en een herhaling had ingestart. Niets is minder waar: Ab Osterhaus luidde daadwerkelijk wéér de noodklok over het coronavirus. Om de paar weken preekt Ab aan zijn favoriete stamtafel weer hel en verdoemenis en ook ditmaal was het raak. Hij reageerde op de beelden van de volle stranden. “Ik word er niet blij van.”

Mensen genoten vrijdag van het lekkere zomerweer. “Die 1,5 meter is cruciaal en die zag ik niet. Ik word er wel nerveus van. Ik krijg een beetje het gevoel dat ik bij het begin van de vorige piek had. In maart, toen we de zaak ook niet serieus namen. Ik denk dat we goed moeten uitkijken dat het niet dezelfde kant op gaat.”

Het presentatieduo probeerde het Ab Osterhaus-item nog een beetje urgent te maken. “Ab Osterhaus is hier. Hij is viroloog en hij slaat alarm. Hij denkt dat we aan de vooravond staan van een tweede golf“, sprak Pieter van der Wielen.

Ab: “Aan de vooravond van een tweede golf als we niets doen. Ik maak me op het ogenblik ongerust. De algemene houding is dat we het hebben overwonnen, we er doorheen zijn en we gaan versoepelen. Je ziet nu dat het geleidelijk aan weer opkruipt, nota bene middenin de zomer. Kun je nagaan wat er dan in de herfst en in de winter zou kunnen gaan gebeuren.”

‘U slaat echt alarm!’

Presentatrice Nadia Moussaid zocht ook de sensatie: “Meneer Osterhaus, kunt u eens schetsen hoe ongerust u bent? Want u slaat echt alarm.”

Dat alarm van Ab kunnen we bijna niet meer serieus nemen. “Ik ben heel erg ongerust, want ik heb het gevoel dat we weer aan het begin van een crisis staan, zoals in maart. Toen waren we er allemaal nogal relaxed over. Dat het iets van China was. Ik denk dat het weer zou kunnen gebeuren als we nu niet de maatregelen nemen die we zouden moeten noemen.”

Wat vindt hij dan van IC-opperhoofd Diederik Gommers, die juist optimistisch is en mensen op het hart drukt dat paniek nu niet nodig is? Ab: “Ik ben wél ongerust. Wat meneer Gommers doet is kijken wat hij aankan in zijn ziekenhuizen. Hij zegt: ‘Nou, laat dat virus maar gewoon rondgaan op het ogenblik en dan komen er gevallen uiteindelijk weer in het ziekenhuis en dat kunnen we weer aan.’ Ik denk dat hij zo denkt. Dat is een verkeerde opstelling. We moeten het virus bij de bron aanpakken.”

Lees ook: ‘Op1, haal doemdenker Ab Osterhaus van de buis!’ (13 mei)

Foto: NPO
69 Reacties op “Gaap: Ab Osterhaus luidt weer eens noodklok in Op1”


 1. Ik word er ook niet blij van

  Binnenkort weer in een locked down door een stel strandgangers.

 2. Nick

  Dit virus gaat tot 2043 uitgemolken worden.
  Heerlijk vinden ze het allemaal.

 3. Walter

  Ab heeft gelijk

  Zuid Holland en Zeeland kleuren al Oranje op de kaart.

  Niet alleen slecht voor de gezondheid maar ook voor de economie.

 4. Henny Huisman

  Je komt er niet van af! Net als van mij! Ik zou graag eens aanschuiven aan die tafel. Nederland wil dat!

 5. Geronimo

  Ab1 werd weer van stal gehaald. De veearts die wel van een wijntje en wat aandacht houdt. We gaan allemaal dood mensen, want Ab1 zegt het. Bestelt u ook nog even een vaccin bij zijn bedrijfje?

 6. Frits

  Vond Ab Normaal vroeger een stuk gezelliger dan deze Ab.

 7. Mink Vaillant

  Ab heeft gelijk.

 8. Jeroen

  Geen idee wat deze auteur tegen deze viroloog heeft, maar Ab heeft gewoon gelijk. Heel naar te zien dat zoveel mensen de simpele anderhalvemeter-regel aan hun slipper lapt. En dat deze auteur zijn eigen mening probeert te verkondigen middels dit artikel. Lekker onpartijdig.

 9. Geronimo

  Ik geloof Ab1 niet. Hij is inconsequent en heeft gevestigde belangen.

 10. Sookie Stackhouse

  Ach…had ie weer een: “wine zonder dine” avond?

 11. WEST*

  Jezus schiep de mens maar hij was een moordenaar,maar de mens vernietigd nu zichzelf Zullen we straks in Nederland nog maar 3 miljoen inwoners hebben ?

 12. Mousse

  Tja als je die volle stranden en de even volle NS station, wordt ik ook niet vrolijk van. Is vragen om een nieuwe uitbraak. Niet alleen in Zeeland of Zuid-Hollands. Want ze komen vanuit het hele land.

  Maar daar heb ik Ab Osterhaus niet voor nodig.

 13. Karen

  als zou ze nou eens een foto van boven nemen op het strand zie je dat het wel mee valt, perspectief is alles en zo van de zijkant 10km ver fotograferen dan lijkt het inderdaad al snel erg vol en op elkaar gepakt.

 14. Philips de Goede

  De Grote Ab Horror show. Met zn Leipe anderhalve meter. Ieder weldenkend mens weet dat het de Aerosolen zijn. Maar Middeleeuwse Ab1 blijft maar drammen in zn prehistorisch sekte geloofsel. En maar binnenlopen via zn belangen in de vaccinatie industrie. VaccinatieSmeerpijp.

 15. Ronald

  Wordt moe van deze man en van Corona.

 16. MC bezoeker 31

  Ik heb verder niks met Ab, maar hij schets in principe een scenario waar we volgens mij wel serieus rekening mee moeten houden. Dit keer zijn we bekend met het virus en hebben we als wereldbevolking dit over onszelf afgeroepen als het misgaat. Ik hoop het niet, want de gevolgen zijn natuurlijk niet te overzien.

 17. maatje te groot

  Feit is echt wel dat dit uit de hand gaat lopen. Vooral door de stompzinnige en hersenloze reacties van de onverschillige dombo’s’ die weer dicht bij elkaar kruipen. Oosterhuis of niet. We krijgen echt de rekening gepresenteerd.

 18. MC bezoeker 31

  De vraag is of je jezelf dan nog in de spiegel aan kunt kijken als je de regels (of ze nu werken of niet) volkomen hebt genegeerd. Lijkt mij geen fijne gedachte igg.

 19. Jos

  Ab heeft gelijk. Walgelijk die onverschillige lui die alle regels negeren

 20. HansR

  Jammer genoeg zijn er steeds meer mensen die zich door fake news en complot onzin verhalen laten hersenspoelen en totaal de realiteit uit het oog zijn verloren. Dit samen met de dombo’s geeft het virus covid-19 vrij spel en gaan we een tweede golf zeker tegemoet. Daar moeten de Ab Oosterhausen en andere deskundigen ons iedere avond in alle praatshows en nieuwsrubrieken mee blijven lastigvallen. En de overheid zal harder moeten optreden tegen niet opvolgen van de adviezen en wetten.

 21. Jantje

  Gelukkig houden mensen meer afstand met mondkapjes zagen we gisteren in Belgie hahahahahah
  https://twitter.com/quinten_poppe/status/1289264395575422977

 22. Leo knots

  Denk echter wel dat Ab Osterhaus gelijk kan hebben. Gaat niet de goede kant op zo

 23. Nana Mouskouri

  Terechte opmerking van ab. Het is pas zomer

 24. Irene

  Het virus blijft of muteert. Hierna komen er andere virussen.

  Dus risico’s. Aanvaarden.

  Voor jezelf verantwoording nemen

  Het controleren en instructies afwachten.

  De wet die.er aankomt. Die ons controleert of wij in quarantaine gaan.

  Kortom. Onze vrijheid staat op. Het spel.

  Zou wel eens de cijfers willen zien van de overleden mensen die Door de corona niet op tijd behandeld zijn.

  Er sterven 800.000 mensen per jaar aan luchtvervuiling.

  Het leven is risico.

  Moeten wij zo blijven leven. ..?

  97 procent wordt beter.

  De media houden van drama en angsten geven.

  Helaas wordt dan meer gekeken.

  Gommers heeft gelijk.

  Vergeet niet dat oosterhuis dit meer geflikt heeft in 2009. Vaccins ingekocht die niet nodig bleken.

  Het virus ging als een nachtkaars uit.

  Laat jongeren leven.

  De ouderen zoals ik 74 jaar blijven dan maar binnen.

  Doen de meesten toch al. En de ouderen zoals ik die gewoon leven nemen hun eigen risico met alles.

  Oosterhuis en die andere virologen blijven maar in hun laboratoria.

  Door het virus mogen ze eruit en krijgen aandacht.

  Bijna een.sterstatus.

  Mensen ga leven virussen zullen blijven.

  Leef gezond beweeg eet goed en laat je niet gek maken
  Massahysterie.

 25. Peter

  Hij wordt gewoon gevraagd om deel te nemen in deze talkshow. Je kunt wel zeggen mediageile Ab, maar er is altijd nog een redactie die hem uitnodigd.

 26. Nana Mouskouri

  1 woord is voldoende: lemmingen.

  90+ % reageert als een zelfdestructieve lemming. En de overheid geeft de lemmingen waar ze zelf om vragen.

  Het is vanaf het begin al helder.

 27. Mar

  Kennelijk was hij gisteren in Scheveningen geweest. Daar liepen de mensen schouder aan schouder over de boulevard, stonden temet tegen elkaar aan in de rij voor de Mc Donald’s, om nog maar te zwijgen bij welke gelegenheid nog meer….. Mensen liepen elkaar tegemoet en gaven elkaar een dikke knuffel.. Ja, ik kan me die zorgen van meneer Osterhaus wel enigzins voorstellen. Mensen zijn nou eenmaal dom en het gevaar van dit virus en alle gevolgen ervan, is bij lange na niet geweken.

 28. Visionair viroloog

  Wanneer wordt eindelijk alcoholist en nitwit Osterhaus bij de kiem aangepakt?

 29. Denk Na

  Wat een volslagen idioot is dit toch. Elke keer komt hij hel en verdoemenis prediken, met Pasen, met Hemelvaart met Pinksteren. En dat Ab1 stookt het vuurtje verder op. Laat hem zich eens druk maken als straks in de winter er allerlei spreadingevents plaatsvinden in slecht geventileerde binnenruimtes. Dan praten we verder!

 30. HBaz

  Je mag het doemdenken noemen maar Ab heeft gewoon gelijk. Dit gaat weer de verkeerde kant op. Op naar de volgende lockdown.

 31. RaymondVL

  Tip voor die zouteloze Op1 redactie: nodig de volgende keer voor de vrijdag Ab Normaal uit. Die is geloofwaardiger dan die notoire wijzuipert Osterhaus.

 32. HalloJumbo

  Wanneer gaat Ab1 weer naar de kapper? Dat matje kan ook niet.

 33. Ml

  Ik heb zo een medelijden met het ziekenhuis personeel. Laten ze die mensen die het maar onzin vinden en straks in het ziekenhuis belanden..Ik zou dan een dikke vinger op willen steken. Hoe kunnen ze denken dat dit fakenieuws is? De feiten kun je toch zien en aflezen door naar landen als Amerika te kijken. Nou ja, ik heb geen compassie met diegene die door dommigheid ziek worden wel met de mensen die wel oppassen en worden aangestoken. Ik verbaas mij over de reacties die ze nu op de persoon afrekenen die terecht de klok luidt.

 34. Fred

  De meeste uitbraken zijn ontstaan in cafés, kerken of privé feesten. Niet in de buitenlucht, kijk eens naar de demonstraties waar nauwelijks iets uitkwam. Die 1 1/2 meter buiten is dus onzin, en verder ben ik het helemaal eens met Irene, ga niet in angst leven. Er zal altijd wel weer een nieuwe ziekte of gevaar op de loer liggen. We kunnen niet met zijn alleen 100 worden. Aanvaard de risico’s en ga gewoon leven.

 35. Realist

  WAAROM COVID-19 NIET THUISHOORT IN DE EREDIVISIE VAN ENGE ZIEKTES
  Sterftekans 40 tot 500 keer kleiner dan andere ziektes Lijst A

  Ziektes horen bij het leven. Je hebt ze in alle soorten en maten. Op lijst A Wet Publieke Gezondheid staan de gevaarlijkste ziektes als polio en ziektes met een zeer hoge overlijdenskans als ebola. Maar hoort COVID-19 met een geschatte mortaliteit van 0,2% eigenlijk wel op lijst A?

  Tot 2009 was een pandemie een uitbraak van een dodelijke ziekte met zeer veel slachtoffers. In april 2009 is de definitie om onduidelijke redenen door de WHO aangepast. De belangrijkste criteria, namelijk dodelijk en zeer veel slachtoffers, zijn daarmee komen te vervallen.

  Enkele maanden later werd de Mexicaanse griep de eerste “pandemie” onder de nieuwe definitie. Er stierven in Nederland 60 mensen terwijl de rekening voor de belastingbetaler 340 miljoen bedroeg. In Kamervragen is de minister om opheldering gevraagd over de gewijzigde definitie. De minister erkende dat dit tot misverstanden kan leiden en kondigde een onderzoek aan. Er is niets meer vernomen van de minister zodat het theoretisch nog steeds mogelijk is om een verkoudheid tot pandemie uit te roepen. Een term die de mensen angst aanjaagt.

  Op 25 januari 2020 meldde het RIVM op haar website dat de ernst van de besmettingen voor COVID-19 meeviel. “In China zijn niet heel veel familieleden van patiënten ziek geworden”, schrijft het RIVM. Toch is COVID-19 drie dagen later op lijst A geplaatst van de Wet publieke gezondheid. De bestrijding van deze ziektes vallen onder verantwoordelijkheid van de Minister van Medische Zorg, toen nog Bruno Bruins.

  Op 30 januari is COVID-19 door de WHO alsnog tot pandemie uitgeroepen. De minister treedt op 18 maart onverwachts terug waarna zijn taken, waaronder het COVID-19 dossier, tijdelijk overgenomen zijn door Minister van VWS, Hugo de Jonge. Twee dagen later vervangt Martin van Rijn de afgetreden Bruins. Opvallend is dat Hugo de Jonge de belangrijkste taak van dat moment, namelijk de bestrijding van het COVID-19-virus, onder zich houdt. Er volgen maanden waarbij het hele land in het teken staat van COVID-19.

  Nu we drie maanden later meer inzicht hebben in het werkelijke gevaar van COVID-19 blijkt het gelukkig mee te vallen. Het aantal besmettingen, mensen die ziek zijn geworden of overleden, blijkt enorm mee te vallen. Uit de cijfers van de technische briefing aan de Tweede Kamer van 25 juni blijkt dat de ziekte voor 98% van de bevolking ongevaarlijk is.

  En hoe erg dat ook is voor de mensen en gezinnen die keihard zijn geraakt door het virus, COVID-19 is geen Lijst A ziekte, zoals ook duidelijk wordt uit de bijgevoegde afbeelding. Dus Hugo, schrappen van de lijst evenals alle noodmaatregelen de prullenbak in en samen terug naar normaal.

 36. Sip

  Waarom halen ze iedere keer weer Ab Osterhaus uit Duitsland naar de Nederlandse tv. Wat hij zegt kan ik ook.

 37. Sip

  Waarom halen ze iedere keer weer Ab Osterhaus uit Duitsland naar de Nederlandse tv. Wat hij zegt kan ik ook. Heel veel mensen ergeren zich aan deze verschrikkelijk man.

 38. Pieter

  Elke keer proberen ze ons bang te maken
  Echt NPO volop propaganda
  Staatsomroep van Kim Jong Un is die NPO

 39. Teuntje

  Daar is ie weer de alcoholist Appie Flappie en die me ons over Covid gaan vertellen hij is al lam als ie een beurt krijgt

 40. K.Jansen

  Schande om dat nieuws te beginnen met “Gaap”! Het gaat om mensenlevens. Het is geen kinderspelletje. Wacht maar tot je vader of opa aan de beademing ligt. Is dát dan nodig om na te gaan denken???

 41. AxelF

  vind die corona maar een mietje hoor.
  een beetje virus had Johan derksen besmet ;-)

 42. Meerookslachtoffer

  @realist
  Je kunt inderdaad beter de besmettelijke ziekte roken bestrijden.
  Ondanks de antirookmaatregelen sterven er wereldwijd nog 900.000 relatief jonge mensen aan meeroken op terrassen, stranden, parken enz. en 5 miljoen mensen aan roken. Omdat roken doet roken is dat ook een vorm van besmettelijkheid. Overheden kunnen daarom beter overal buiten het roken verbieden in plaats van de anderhalve meter handhaven.

 43. ano@niem.nl

  Deze man is weer aan avondje uit en kan weer wijn zuipen op onze kosten.
  Er is werkelijk niets aan de hand op dit moment, we worden door de media gek gemaakt dat is er aan de hand!

 44. G.ossip

  Dat er een grote demonstratie op het malieveld is daar hoor je de media niet over,zij eisen o.a het aftreden van het kabinet,en mijn zegen hebben zij.

 45. anne

  In de regel ben ik niet zo bezig met het salaris van mensen.Bij dhr Osterhaus vraag ik me wel af wat het oplevert het steeds maar weer afdraaien van die paniekplaat..Als dit zijn verdienmodel is mag hij van mij een andere hobby zoeken.Dit kun je mensen die toch al geteisterd zijn door virusangst niet ook nogeens aandoen.Volgens mij is het ook luiheid van op I.Ze zetten gewoon ab aan en hebben een lekkere relaxte avond.

 46. 🗣(wordt vast verwijderd...)

  Ab heeft gelijk. (Denkt hij)

 47. Henk

  Maar onze geeft toch nooit de goede voorbeeld?
  Zit hij met een mondkapje?
  Met die lockdown kwam hij ook bijna elke dag, dus bleef ook niet thuis
  En dan geloven mensen nog die Ab!!!!!
  In de telegraaf klagen mensen die op vakantie zijn dat in die landen mensen niet aan de regels houden
  Echt Nederlanders klagen en media geloven en dan verbaasd zijn dat in andere landen mensen die maatregel negeren, ik denk ga dan terug naar Nederland

 48. Ad nagtegaal

  Gelukkig was dit het laatste optreden van de heer ab oostethaus op tv

 49. Lies

  Daar zat ie weer hoor onze Ab. Achter een groot glas rode wijn, lekker te raaskallen en doemdenken.
  Ga ff naar de kapper Ab.

 50. Henk

  Weer veel nieuwe gevallen, maar je leest en hoort niet of ze op de IC terecht komen of in het ziekenhuis dus dan lijkt het of de covid is afgezwakt!
  Maar zie je onze Ab ook zitten met een mondkapje?
  Hij geeft zelf nooit de goede voorbeeld bij Op1!

 51. Lies

  Ik drink elke dag het goedkoopste bier en wijn tot ik in coma raak maar dat is toch normaal?

 52. Peter

  Ik wil dat Ab permanent een luchtdicht mondkapje gaat dragen zodat we zijn onzin niet kunnen horen. Wat zegt u?? Een luchtdicht mondjekapje is gevaarlijk want dan kan je stikken……… Jeetje, dat is dan een prettige bijkomstigheid.

 53. Logicus

  @Peter
  …dan kan jou stikken? Je bedoelt wellicht….. dan kun jij stikken.

 54. Siem

  Gelukkig voor Ab liggen we in de herfst en winter niet massaal op het strand.

 55. Dave

  Beste mijnheer osterhaus,niks over de AEROSOLEN, luchtvochtigheid en ventilatie,waar de grootste besmettingen gebeuren,in Amsterdam weer besmettingen en allemaal binnen!de terrassen mogen open blijven want buiten is veilig zeggen experts

 56. kritisch avro-lid

  @ Dave: Correctie van je zwart-wit meninkje: buiten is veiligER. Maar nog steeds niet veilig als je hutje mutje buiten staat en er staat een superspreader in de menigte. En wat te denken van een medewerker in de bediening van een buiten restaurant die toevallig wel heel bemettelijk is?

 57. Nana Mouskouri

  Wat weten wij het toch allemaal goed.

 58. Ikke

  Wacht eerst maar eens af wat er nog komt eer je een berg kritiek geeft. Knap dat alle kritisie hier het allemaal zo goed weten. Schreeuwen om het hardst om hulp als het hun treft, ben dan zo flink dat je het zelf op lost en daar een ander niet voor op laat draaien!

 59. Piet

  Maar niemand weet toch over deze covid, zelfs die experts niet
  Als die maatregelen wel helpt, waarom dan volop besmettingen?
  Dit kan toch niet wegens deze maatregelen, want die experts zeggen zelf dat wij deze maatregelen moeten doen om het weg te krijgen, maar dit gebeurd helaas niet, dan weten zij het dus ook niet, net als ik

 60. Fidan

  Ab geen paniek zaaien, daar ben je heel goed in en wijn drinken en eng zijn. Komt er een einde aan de overbevolking dat is toch een opluchting.

 61. De Slimste Onmens

  Is er dan echt niemand, die zich afvraagt hoe die besmettingen in de praktijk uitpakken? De besmette jeugd kan je toch precies vertellen, wat ze als zieke meemaakt? Waarom nooit een interview op tv met zo’n persoon? Verdacht!
  Is er dan niemand van de media, die een “taartpunten” diagram van besmettingen kan tonen, met x procent voor snotneuzen, xx procent voor diarrhee met hoofdpijn, xxx procent voor hoge koorts…… et cetera?
  Doden zullen er niet zijn, buiten de sterfte zoals in andere jaren van mensen, die het aan hun hart hebben, aan hun longen of een griep op hoge leeftijd oplopen.
  Waarom worden deze sterftegevallen dan ineens niet meer aan corona toegeschreven?
  HEEL DAT CORONA IS EEN GROTE HOAX VAN SLAVENDRIJVERS. De slavernij is nooit afgeschaft. Het gaat nog erger worden. Vertel dat maar eens aan dat sneue BLM.
  HET IS ALLEMAAL EEN GROTE PSY OP.
  Luister maar eens naar wat Jaap van Dissel en Tamara van Ark zeiden. Dat moet toch behoorlijk te denken geven, als je tenminste nog niet hersendood bent.
  We worden bespeeld en zij geven het openlijk toe.

 62. Flits Bom

  Deze meneer moet de gevangenis in.

 63. Corona-hoax

  Ab “Joseph Mengele” Angsthaus, het is een schande dat jij podia krijgt. Veelzeggend over Nederlands Propaganda Omroep. Sinds het mexicaanse griep debacle van je, toen je ook hel en verdoemenis verkondigde voor je eigen “Tamiflu-aandeel” parochie.

  Jij moet snel naar de EBI in Vught. Direct ‘menselijk’ proefpersoon voor vaccins die nog getest dienen te worden. Ideale straf. Te beginnen met alle wereldwijde ‘corona’ vaccins.

 64. AxelF

  thuis heb ik ook een AB

  is voor me catv

 65. Henk

  Ab heeft gelijk. De aantallen corona besmettingen lopen snel op. Dat hier door een aantal anonieme mensen tegen geageerd wordt interesseert me niet. Laten ze asjeblieft gezamenlijk naar de kroeg gaan en dicht op elkaar zitten als ze dat willen. Zo komt de maatschappij ook van deze leeghoofden af

 66. Geronimo

  @Henk
  Ab heeft niet de morele autoriteit om daar wat van te zeggen. Check het filmpje op you tube waar hij proost op de eerste besmetting van de Mexicaanse griep. Dit leverde hem namelijk een megaorder op bij de Staat. Deze man gaat over lijken om een paar centen te verdienen. En dat nog in de herfst van zijn bestaan…

 67. Koos

  Ab weet het beter dan de MC en de meeste “betweters” hier.

 68. Anton Afval

  Stop deze man a.u.b. nog een podium te geven. Dubbele agenda, totaal niet interessant dit figuur.

 69. Paul

  Kunnen ze reset man een keertje van de buis afschoppen altijd negatieve praat.
  Of er eentje bij zetten die hem eens tegen spreekt.
  Volgens mij denkt hij dat hij alles weet.
  Als deze man aan het woord is schakel ik over irietante man.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.