Gaap: Ab Osterhaus luidt weer eens noodklok in Op1

Iedereen die gisteren terugkwam van het strand en nog even de televisie aanzette, moet gedacht hebben dat de Op1-redactie ook maar op het terras was gaan zitten en een herhaling had ingestart. Niets is minder waar: Ab Osterhaus luidde daadwerkelijk wéér de noodklok over het coronavirus. Om de paar weken preekt Ab aan zijn favoriete stamtafel weer hel en verdoemenis en ook ditmaal was het raak. Hij reageerde op de beelden van de volle stranden. “Ik word er niet blij van.”

Mensen genoten vrijdag van het lekkere zomerweer. “Die 1,5 meter is cruciaal en die zag ik niet. Ik word er wel nerveus van. Ik krijg een beetje het gevoel dat ik bij het begin van de vorige piek had. In maart, toen we de zaak ook niet serieus namen. Ik denk dat we goed moeten uitkijken dat het niet dezelfde kant op gaat.”

Het presentatieduo probeerde het Ab Osterhaus-item nog een beetje urgent te maken. “Ab Osterhaus is hier. Hij is viroloog en hij slaat alarm. Hij denkt dat we aan de vooravond staan van een tweede golf“, sprak Pieter van der Wielen.

Ab: “Aan de vooravond van een tweede golf als we niets doen. Ik maak me op het ogenblik ongerust. De algemene houding is dat we het hebben overwonnen, we er doorheen zijn en we gaan versoepelen. Je ziet nu dat het geleidelijk aan weer opkruipt, nota bene middenin de zomer. Kun je nagaan wat er dan in de herfst en in de winter zou kunnen gaan gebeuren.”

‘U slaat echt alarm!’

Presentatrice Nadia Moussaid zocht ook de sensatie: “Meneer Osterhaus, kunt u eens schetsen hoe ongerust u bent? Want u slaat echt alarm.”

Dat alarm van Ab kunnen we bijna niet meer serieus nemen. “Ik ben heel erg ongerust, want ik heb het gevoel dat we weer aan het begin van een crisis staan, zoals in maart. Toen waren we er allemaal nogal relaxed over. Dat het iets van China was. Ik denk dat het weer zou kunnen gebeuren als we nu niet de maatregelen nemen die we zouden moeten noemen.”

Wat vindt hij dan van IC-opperhoofd Diederik Gommers, die juist optimistisch is en mensen op het hart drukt dat paniek nu niet nodig is? Ab: “Ik ben wél ongerust. Wat meneer Gommers doet is kijken wat hij aankan in zijn ziekenhuizen. Hij zegt: ‘Nou, laat dat virus maar gewoon rondgaan op het ogenblik en dan komen er gevallen uiteindelijk weer in het ziekenhuis en dat kunnen we weer aan.’ Ik denk dat hij zo denkt. Dat is een verkeerde opstelling. We moeten het virus bij de bron aanpakken.”

Lees ook: ‘Op1, haal doemdenker Ab Osterhaus van de buis!’ (13 mei)

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen