Chaos bij kijkcijferwatchers door warboel bij SKO

Er heerst het afgelopen uur grote paniek en felle onrust bij kijkcijferwatchers vanwege de nieuwe kijkcijferweergave op de website van Stichting KijkOnderzoek. Na jaren en jaren zien de overzichten er ineens heel anders uit en dat leidt tot een verwarring die zijn weerga niet kent. Had De 5 Uur Show nou 200.000 of 462.000 kijkers? En begon Jinek met 690.000 of met 1,7 miljoen kijkers? De mensen zijn het spoor bijster en dat allemaal voor wat nutteloze extra statistiek.

Wie sinds vandaag op de website van Stichting KijkOnderzoek kijkt, ziet bij alle programma’s ineens twéé kijkersaantallen staan in plaats van één. Het linker kijkersaantal is het traditionele aantal zoals we dat al jaren kennen, het rechteraantal is een bereikcijfer.

Het is niet eerlijk om iemand die een minuutje langs bijvoorbeeld Boulevard of Op1 zapt mee te rekenen als volwaardige kijker en bij het traditionele kijkersaantal gebeurt dat dan ook niet. Daar gaat het om een gewogen gemiddelde.

Bij het nieuwe bereikcijfer gebeurt dat wél: iedereen die ook maar éven langszapt is ineens een kijker. Zo had De 5 Uur Show gisteren gemiddeld 200.000 kijkers, maar zijn er wel 462.000 kijkers ‘bereikt’. En Jinek ‘bereikte’ er dus 1,7 miljoen, terwijl ze er gemiddeld maar 690.000 had.

Allemaal heel verwarrend en dat voor cijfers die eigenlijk geen fluit zeggen. De slechtst bekeken uitzending van de avond op een toptienzender, de film The Wolf of Wall Street op RTL 7, had namelijk 81.000 kijkers, maar wél een bereikcijfer van 789.000. Tja, daar kan je dus helemaal niks mee.

De enige reden voor de toevoeging van deze bereikcijfers lijkt om het medium lineaire televisie wat meer cachet te geven, als tegenwicht voor alle kijkers die overlopen naar de nieuwe media. Een kijkcijferflop die nog geen 100.000 kijkers trekt, kan nu immers wel zeggen dat er bijna 800.000 kijkers bereikt zijn.

Lees ook: Kijkcijfer top 25 op de schop: SKO met bereikcijfers (11 augustus)

Foto: Stichting KijkOnderzoek

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen