Marieke Derksen: ‘Bestseller Gijp nooit overtroffen’

Geplaatst op di 14 jul 2020 om 9:30

De biografie van René van der Gijp was in 2012 een bizar groot succes: schrijver Michel van Egmond werd er in één klap miljonair door. Sindsdien heeft de uitgever van het boek, Inside onder leiding van Marieke ‘dochter van’ Derksen, niet stilgezeten. Er volgden boeken over Wim Kieft, Rico Verhoeven, Raymond van Barneveld en – meer recent – Patty Brard en Wesley Sneijder. Zo’n grote hit als Gijp zijn die boeken echter nooit geworden; het levert Marieke enig ongemak op.

Marieke merkt dat veel BN’ers te hoge verwachtingen hebben “Iedereen denkt: Gijp. Kassa! Zo’n goede voetballer was het niet, boekje om te lachen – dat kan ik ook. Maar dat gaat nooit meer gebeuren.

Gijp was een eenmalig, uniek succes, aldus Marieke. “Wij zijn geen succesmachine, hè? Wat we doen trekt de aandacht, met grote voetballers, maar er mislukt ook een hoop. Daarom ben ik voor veel mensen ook een bron van teleurstellingen.

Toen het boek in 2013 de NS Publieksprijs won, kwam niemand Marieke de hand schudden. Schrijvers als Tommy Wieringa spraken er schande van. Hij noemde het een ‘spek-en-bonen-prijs’.

Marieke: “Dat we die wonnen verbaasde ons net zoveel als de rest. We waren al bijna dronken toen ze de winnaar bekendmaakten. Je zag de schok bij iedereen, dat ‘die ordinaire plorken’ hadden gewonnen. Nu kennen ze ons. Al die uitgeverijen geven tegenwoordig zulke boeken uit.

Bij het Boekenbal komt ze niet meer. “Ik ben er één keer geweest. Na één biertje vertrokken.

Het NRC-interview met Marieke Derksen kunt u hier lezen.

Foto: Twitter
21 Reacties op “Marieke Derksen: ‘Bestseller Gijp nooit overtroffen’”


 1. Curryworst

  Die Tommy Wieringa was een slecht verliezer.
  Alleen dat al is de prijs aan de biografie Gijp meer dan waard.

 2. Minder of Mirjam

  Prachtig dat ze die NS Publieksprijs wonnen en de grachtengordel elite helemaal van slag was

 3. Endrá Hezas

  In de ogen van het subsidie slurpende etablissement is de hardwerkende onderneemster mw. Derksen natuurlijk Ultra Extreem Rechts? Taal van verliezers; noem dat volgende grachtengordel subsidie literatuur diamantje maar zo.

 4. Wolter

  De mensen lezen liever roddels en leugens.

  Niveauverschil moet er zijn.

 5. DeBaron

  Lekker doen Marieke. YOu go girl!

 6. Klaas Flink

  Dat is meteen het probleem. Door Michiel van Egmond zelf gecreëerd. Hij was er al de eerste bij om dit trukje te herhalen met nog een boek over Gijp. Iedereen wil wel een succesje proeven en komt met een ‘leuk’ boekje van en over een (ex)topsporter. Dan blijkt het in de meeste gevallen te mager. En natuurlijk goed van Marieke om op de schouders van pa de uitgeverij in te gaan. Beetje Barbara Barend effect zoals zij via haar pa in de media belandt, goed toch?

 7. Plop!

  @Klaas Flink: Zuurpruim!!!

 8. Wendy's dealertje

  Biografie van Johan Derksen, dat zou wel kassa zijn.

 9. Endrá Hezas

  Ja, kruiwagens. Zonen van.. die niets kunnen…worden door de media gelanceerd als geboren toppers!! Ik, froger, brandsteder, de mol, van dijk, roelvink. Pap steekt hem erin om opvolgend talent te maken!

 10. Remi

  Nee, @Klaas Flink.

  Maar blijkbaar heeft u een hekel aan hardwerkende ondernemers.

 11. Anita

  @Endrá Hezas
  di 14 jul 2020 om 9:56

  Je gedraagt je als een kind van 6.

 12. Vonzipper

  “Bij het boekenbal na een biertje vertrokken”… topvrouw dit

 13. Garry glamour

  Veel mensen zitten niet te wachten op literair geneuzel. Door de boeken van Van Egmond zijn er mensen gaan lezen die meestal niet verder komen dan de regionale krant. Als je dat kunt bereiken heb je het niet slecht gedaan .
  Veel schrijvers kijken neer op mensen die niet op academisch niveau denken .
  Dat Van Egmond prijzen heeft gewonnen is dan ook meer dan verdiend. ( overigens niet al zijn boeken zijn goed ,het boek over Patty Brard is echt niet best .)

 14. Annemarie

  Patty 20.000 najib 25000 wesley 40.000 gordon 120.000!!!!!!!!!

 15. Mark

  NS Publieksprijs heet niet voor niets zo, dat boek was een kassakraker dus dan is het ook terecht dat alle kopers er massaal op stemmen. Weg met die elite kakkers die allemaal op dat boekenbal verschijnen. Eén grote linkse bende waar je als normale NL’er nog niet dood gevonden wil worden.

 16. Bart van der Laar

  “Sindsdien heeft de uitgever van het boek, Inside onder leiding van Marieke ‘dochter van’ Derksen, niet stilgestaan.” Dat moet ” Stilgezeten zijn”

 17. Corry Jankbal

  Misschien een biografie van Wim Suurbier? Het zal ook niet de oplages halen van Gijp, maar zeker leuk en onderhoudend zijn!

 18. Teuntje

  Top meid een echte dochter van haar vader

 19. tim

  Na Gijp en Kieft inderdaad weinig nieuws meer

 20. Frans

  Mijn complimenten voor Marieke Derksen. Gewoon jezelf blijven en voor je eigen mening blijven uitkomen.
  De jaloerse schrijvers en uitgevers van de zogenaamde literaire elite van Nederland begrijpen nog steeds niet dat een groot gedeelte van de Nederlanders een boek kopen dat hun intetesse heeft en het daarom willen lezen en niet een boek kopen om het ongelezen in de kast te zetten, wat leuk staat voor de buren.

 21. Mark Verhezen

  Rico Verhoeven-boek van Leon Verdonschot stond op 1, ging over de 70.000 en won Sportboek van het Jaar-verkiezing. Niet slecht, lijkt me.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.