Marieke Derksen: ‘Bestseller Gijp nooit overtroffen’

De biografie van René van der Gijp was in 2012 een bizar groot succes: schrijver Michel van Egmond werd er in één klap miljonair door. Sindsdien heeft de uitgever van het boek, Inside onder leiding van Marieke ‘dochter van’ Derksen, niet stilgezeten. Er volgden boeken over Wim Kieft, Rico Verhoeven, Raymond van Barneveld en – meer recent – Patty Brard en Wesley Sneijder. Zo’n grote hit als Gijp zijn die boeken echter nooit geworden; het levert Marieke enig ongemak op.

Marieke merkt dat veel BN’ers te hoge verwachtingen hebben “Iedereen denkt: Gijp. Kassa! Zo’n goede voetballer was het niet, boekje om te lachen – dat kan ik ook. Maar dat gaat nooit meer gebeuren.

Gijp was een eenmalig, uniek succes, aldus Marieke. “Wij zijn geen succesmachine, hè? Wat we doen trekt de aandacht, met grote voetballers, maar er mislukt ook een hoop. Daarom ben ik voor veel mensen ook een bron van teleurstellingen.

Toen het boek in 2013 de NS Publieksprijs won, kwam niemand Marieke de hand schudden. Schrijvers als Tommy Wieringa spraken er schande van. Hij noemde het een ‘spek-en-bonen-prijs’.

Marieke: “Dat we die wonnen verbaasde ons net zoveel als de rest. We waren al bijna dronken toen ze de winnaar bekendmaakten. Je zag de schok bij iedereen, dat ‘die ordinaire plorken’ hadden gewonnen. Nu kennen ze ons. Al die uitgeverijen geven tegenwoordig zulke boeken uit.

Bij het Boekenbal komt ze niet meer. “Ik ben er één keer geweest. Na één biertje vertrokken.

Het NRC-interview met Marieke Derksen kunt u hier lezen.

Foto: Twitter

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Heeft Matthijs van Nieuwkerk de piek van zijn carrière al bereikt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen