Won Yip van Dragons’ Den: ‘Halsema kan niet tellen’

De Amsterdamse horecamagnaat Won Yip, bekend van de NPO 1-hit Dragons’ Den, denkt dat Femke Halsema niet kan tellen. Ze heeft voor en na het controversiële Damprotest op maandag niet goed nagedacht. Dat zegt hij in de podcast The GYGS. Yip is eigenaar van horecazaak Majestic op de Dam en zag het plein zelf vollopen. “Ik had een beetje een dubbel gevoel op dat moment. Ik ben toen om 04.00 uur opgestaan, omdat het D-Day was. Het was de dag van de versoepeling.”

De horecamagnaat was de hele dag aan het meten of zijn tafeltjes wel ver genoeg uit elkaar stonden. “Ik heb overal gecontroleerd en gemeten of het allemaal klopte in de vier zaken. We gingen om twaalf uur open en dan ben je blij als je je eerste euro binnenhaalt.”

Het ging allemaal goed. “En toen was het 17.00 uur en toen begon het plein helemaal vol te stromen. Ik ben toen voor de zekerheid even naar het dakterras gelopen, want daar heb ik een beter beeld altijd. Het waren er geen 2.000, geen 3.000, geen 5.000, het waren er minimaal 10.000.”

Halsema had het eerst nog over duizend protestanten. “Ze kan waarschijnlijk niet tellen, ik weet het niet. Ik zit al 32 jaar op het plein en ik kan het wel redelijk inschatten, hoor, die ervaring heb ik inmiddels wel.”

De burgemeester had dit aan moeten zien komen, vindt Yip. “Je moet het probleem aan de voorkant pakken en je bent burgemeester en je krijgt info en je gaat een beetje kijken op social media en op televisie, dan kun je er niet aan ontkomen om te denken dat het een dingetje wordt. Alle BN’ers hadden zich aangesloten, het was druk in Berlijn, Londen en Amerika. Dan mag je niet eens het risico nemen. Ze had het nooit mogen goedkeuren. Haar verhaal dat ze het niet kon tegenhouden is onzin.

Yip wijst erop dat er bij Dodenherdenking niet eens veteranen naar de Dam mochten. “Ik denk dat ze gewoon niet nagedacht heeft.”

Ook achteraf heeft Halsema gefaald, vindt Yip. “Ze zegt in Op1 tot drie of vier keer toe dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheid moet nemen. Steek die maar in je zak. Het is niet uit te leggen.”

Heeft Yip trouwens zelf wel eens te maken gehad met racisme? “Natuurlijk. Ik rij natuurlijk een te dure auto als buitenlander en daar begint het al mee. Dan is het ‘Stop politie’. Ja, ha ha. Dat heb ik in de afgelopen vijf jaar toch zeker tien keer meegemaakt. Ik heb een Surinaamse chauffeur en die gaat zeker naar twintig keer. Laat ik één ding helder houden: ze proberen natuurlijk ook criminelen te vangen, dus ik begrijp het ook wel.

Het is niet alleen iets Nederlands, benadrukt Yip. “Als je als Nederlander – ik praat voor mezelf – in China bent, dan word je ook gediscrimineerd.”

Foto: WNL

Meer in WNL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen