Kabinet verzocht Telegraaf: ‘Laat RIVM een beetje heel’

Het kabinet heeft De Telegraaf aan het begin van de coronacrisis verzocht om het RIVM een beetje heel te laten. Dat zegt Paul Jansen, hoofdredacteur van de invloedrijke krant, vandaag in NRC Handelsblad. De Telegraaf was tijdens de coronacrisis opvallend mild over het RIVM. Sterker nog, de krant heeft lang de Ab Osterhaus-koers gevaren: paniekzaaien om het paniekzaaien. Vorige week kwamen een aantal BN’ers in opstand tegen die ietwat bange houding van het dagblad.

Nu bekent Paul dat zijn krant ‘vanuit kabinetskringen’ het verzoek kreeg het RIVM ‘een beetje heel’ te laten. “Maar je moet blijven bevragen: is de koers juist? Dus niet dat je het RIVM maar volgt en verder geen andere geluiden brengt.”

Veel critici, Maurice de Hond voorop, verwijten de media te lang in de RIVM-fanfare mee te hebben gelopen. Paul Jansen bekent dat er na de speech van Mark Rutte op 16 maart ‘een soort bewondering in het land’ was. “En dat mogen journalisten privé ook wel hebben. Het gaat er ook niet om dat je er met gestrekt been in moet, maar ik had achteraf gezien de redactie er meer op moeten wijzen te blijven onderzoeken.”

Achter was de crisiscommunicatie goed, maar het crisismanagement niet zo, ziet Paul nu in. “Daar had ik wel scherpere verhalen over willen brengen.

Maurice de Hond vindt het kabinetsverzoek aan de media om het RIVM een beetje te sparen ongelooflijk. “Wat was ik naïef…… Ik dacht dat het om de inhoud ging.

Zie ook het NRC-artikel Hoofdredacteuren blikken terug. ‘Corona heeft ook ons overspoeld’.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen