Kabinet verzocht Telegraaf: ‘Laat RIVM een beetje heel’

Geplaatst op di 23 jun 2020 om 10:15

Het kabinet heeft De Telegraaf aan het begin van de coronacrisis verzocht om het RIVM een beetje heel te laten. Dat zegt Paul Jansen, hoofdredacteur van de invloedrijke krant, vandaag in NRC Handelsblad. De Telegraaf was tijdens de coronacrisis opvallend mild over het RIVM. Sterker nog, de krant heeft lang de Ab Osterhaus-koers gevaren: paniekzaaien om het paniekzaaien. Vorige week kwamen een aantal BN’ers in opstand tegen die ietwat bange houding van het dagblad.

Nu bekent Paul dat zijn krant ‘vanuit kabinetskringen’ het verzoek kreeg het RIVM ‘een beetje heel’ te laten. “Maar je moet blijven bevragen: is de koers juist? Dus niet dat je het RIVM maar volgt en verder geen andere geluiden brengt.”

Veel critici, Maurice de Hond voorop, verwijten de media te lang in de RIVM-fanfare mee te hebben gelopen. Paul Jansen bekent dat er na de speech van Mark Rutte op 16 maart ‘een soort bewondering in het land’ was. “En dat mogen journalisten privé ook wel hebben. Het gaat er ook niet om dat je er met gestrekt been in moet, maar ik had achteraf gezien de redactie er meer op moeten wijzen te blijven onderzoeken.”

Achter was de crisiscommunicatie goed, maar het crisismanagement niet zo, ziet Paul nu in. “Daar had ik wel scherpere verhalen over willen brengen.

Maurice de Hond vindt het kabinetsverzoek aan de media om het RIVM een beetje te sparen ongelooflijk. “Wat was ik naïef…… Ik dacht dat het om de inhoud ging.

Zie ook het NRC-artikel Hoofdredacteuren blikken terug. ‘Corona heeft ook ons overspoeld’.

Foto: NPO
24 Reacties op “Kabinet verzocht Telegraaf: ‘Laat RIVM een beetje heel’”


 1. Alleen paniekzaaien doet De telegraaf nog overleven

  Abonnees lopen met bosjes weg.
  Online abonnees komen er amper bij.
  Dan maar paniekzaaien om te overleven

 2. Rogier

  Wat een graf krant is Telegraf.

  Nieuws brengen om de roddel.

 3. ⚔️⚔️⚔️

  Clickbait titels verzinnen en misleidend nieuws verzinnen dat is de media vandaag de dag. It’s all fake.

 4. Dries Roel Vink

  @Rogier
  Grafkrant schrijf je als één woord ;-)

 5. Jamai

  Eerst Femke Halsema met “De T. gaat helemaal los”, nu dit bericht… Het is duidelijk dat De Telegraaf invloed heeft. Daar zijn ze bij andere media natuurlijk gewoon wel stikjaloers op.

 6. mcp

  Kontlikkers van de macht.

 7. Rogier

  Nee, het is een graf krant. Ze graven namelijk hun eigen graf.

 8. Doei

  Ik ben weggejaagd door alle premium artikelen tijdens een periode van grote onzekerheid voor Nederland en de wereld (toen corona nog nieuw was). Informatie over zoiets zou niet achter een schreeuwerige paywall moeten zitten.

 9. Keta Minek

  Ze waren in WO 2 fout en nog steeds.

 10. G.ossip

  In de oorlog vroeg de SS ook aan de Telegraaf om vuil over de Joden te schrijven en dat deden ze ook nog….niks veranderd dus

 11. Jaap

  Dat had je eerder moeten bedenken mijnheer Jansen, achteraf praten is altijd makkelijk.

 12. Zwarte Joop

  @Keta Minek
  Ben je al zo oud?

  of l*l ook graag met de massa mee, om erbij te horen.

  je roept zeker ook naar Duitsers, ik wil mijn fiets terug, terwijl je niet weet waar die kreet vandaan komt.
  kansloos figuur!!!

 13. Ron

  We worden eindelijk eens wakker gelukkig. Maar niet alleen de Telegraaf is fout in deze, alle media lopen slaafs achter het RIVM en cs. aan. Dus om hier nu zo misplaatst verontwaardigd over te gaan zitten doen. Het werd eens tijd dat dit nu eens aan het licht komt.

 14. Elizabeth

  Duidelijk verhaal.kabinet heeft de krant in de zak..Hoezo verbaasd me dat niet.Dit land is echt een dictatuur geworden..

 15. Daaristieweer

  RIVM valt keer op keer door de mand. Tamiflu, griepprik, kunstgras, CEFIC(zie link voor geïnteresseerde op mijn naam), corona…..ga zo maar door. De gemene deler in alle affaires is dat ze NIET in het belang van de burgers handelen maar WEL in het belang van corporate bedrijven. Dus wij betalen uiteindelijk ook nog, met ons belastinggeld, deze Corporate bedrijven voor troep die ons alleen maar schaad.

  Alleen hiervoor dien je al in opstand bte komen.

 16. chris?

  Invloedrijke krant de Telegraaf ? Meer een krant die hetzes ontketent.

 17. Kuis

  Als zelfs de telegraaf hier al gehoor aan geeft… kun je nagaan hoe erg het is bij de NPO en RTL… en dan worden ze bij de NPO verontwaardigd, of boos, of verrast als iemand ze als kritiekloos of links bestempeld?

 18. Keta Minek

  Zwarte Joop? wat een naam voor een zielenpietje, BAH.
  1940 ‘”De Telegraaf” verschijnt met ingang van heden onder controle van de Duitse militaire bevelhebber in Nederland.’
  Bron: NPS De Oorlog.

 19. mevr van de Kamp

  Het zo een fijn zijn ,als u goed ondebouwde waarheden schrijft,U bent hopelijk een onafhankelijke krant ,die niet in dienst is van dit leugenachtige kabinet.het zou u meer sieren als u met waarheden komt en niet wat u wordt voorgeschreven ,er is ook nog iets van persvrijheid,Besef u wel , als u hier in mee gaat, dat u dan ook die zelfde persvrijheid op spel zet.Kom op voor u lezers en medelanders mischien is het nog niet te laat

 20. vinke

  niet een krant deugt niet en hart van nederland durft ook niet de waarheid ze zeggen zijn allemaal leugen we kijken al heel lang geen nieuws meer we houden niet er niet van dat we naar leugens moeten kijken als ze allemaal eens van het net afgaan en mooie film er op heb je nog kans dat ze tv kijken ik kijk helemaal geen tv op stappen met al die leugen die jullie van rutten geleerd heb ach ja heef geen opvoeding gehad dat ze niet liegen mogen maar van rutten wel aartsleugennaar

 21. Arie

  Hebben jullie de closeread van GeenStijl “”KLOOSRIED. Hoofdredacteur van de Volkskrant wil geen hoofdredacteur van de Volkskrant zijn”” over de hoofdredacteur van de Volkskrant gelezen?
  Dat is aanzienlijk kwalijker dan wat de Telegraaf hoegenaamd deed.
  Beide zijn een goed voorbeeld van een Nederlandse variant van “Manufacturing Consent”.
  Wederom wordt aangetoond dat je niet moet afgaan op één bron, en niet het narratief van en MSM als meer betrouwbaar dan alternatieve nieuwsbronnen beschouwen.

  Maurice de Hond en anderen die kritisch op het door het RIVM gevoerde beleid waren kregen geen voet tussen de deur bij de zogenaamde gevestigde en daardoor vaak ten onrechte als meer betrouwbaar geachte MSM.

  En voor de goede orde met alternatieve nieuwsbronnen bedoel ik betrouwbare alternatieve nieuwsbronnen, niet allerlei vage websites met ‘fake nieuws’ of anti-vacinatiegekkes, etc. Ollongren heeft nog steeds geen concrete voorbeelden van Russisch nepnieuws in NL overlegd)

 22. Henk

  Kartelkrant. Kar-Tel-egraaf

 23. Jarno

  Dat geldt toch voor alle mainstreammedia. Met de npo voorop. Mensen wordt wakker. Nederland is helemaal geen democratie meer. Allemaal staatspropaganda en de mensen hebben het nauwelijks door. De censuur is nog nooit zo groot geweest. Ook op sociale media en YouTube. En iedereen die een andere mening heeft dan het officiële beleid wordt meteen als complotdenker geafficheerd.

 24. Jean Pierre

  Ik mag toch wel verwachten dat hierover een duidelijke uitleg in de Telegraaf komt. Lezers moeten geïnformeerd worden waarom hiervoor gekozen is. Chocoladeletters op de voorpagina zou ik adviseren.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.