Geen nieuwe coronadoden, Ab in paniek bij Op1

Er komt opeens opvallend goed nieuws vanuit het RIVM: niet alleen werden er gisteren voor het eerst geen nieuwe doden geregistreerd, ook gaf het instituut aan dat de kans op een tweede golf erg klein is. Het goede nieuws werd gisteren in Op1 ‘gevierd’ met Ab Osterhaus. De tv-viroloog was behoorlijk in paniek, want het goede nieuws strookt niet met zijn doemscenario’s en voor je het weet krijgt hij geen uitnodigingen meer om zijn rode wijntje te komen drinken aan de talkshowtafel.

Ab besloot dan ook zijn paniekboodschap voort te zetten. “Het is maar wat je een tweede golf noemt. Ik denk dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn. Als je nu kijkt wat er in Duitsland gebeurt, dan zie je uitbraken op verschillende plaatsen. We moeten kijken of we dat in Duitsland binnen de perken kunnen houden.”

Volgens Ab komt er wel een tweede golf. “Ik denk dat er een reëele kans is dat hij er wel komt, tenzij men inderdaad al die maatregelen goed evalueert en kijkt wat daarvan nog in stand moet blijven. Als je nu tegen de mensen gaat zeggen dat die tweede golf er niet gaat komen, dan neem je toch risico. Ik denk juist dat je de druk erop moet houden.

Presentatrice Willemijn Veenhoven: “Dat maakt het toch een beetje verwarrend. Het RIVM zegt dat de kans klein is en jij zegt hier aan tafel: ‘Hou er toch maar wel rekening mee.’”

Ab: “De kans is reëel aanwezig. Als we nu verder versoepelen en niet de touwtjes aan blijven trekken, dan krijg je een tweede golf, daar hoef je echt niet aan te twijfelen. We zien ook wat er in Zuid-Amerika en in Noord-Amerika gebeurt. Ik denk echt dat dit een heel serieuze situatie is.”

Erik Dijkstra: “Ik was eigenlijk wel blij met die mededeling van het RIVM dat die tweede golf er waarschijnlijk niet komt. Maar nu kom jij hier eigenlijk toch weer met een onheilstijding.”

Ab: “Het is geen onheilstijding, maar van: jongens, pas op, als we de touwtjes laten vieren, anders kan het nog fout gaan.”

In dit geval kun je niet anders dan begrip hebben voor Maurice de Hond. “Ab Osterhaus bij Op1 gisteravond zorgde ervoor dat ik beide schoenen naar de tv wierp“, zegt hij.

De Hond wordt doodmoe van Ab. “Onsamenhangend en inconsequente uitspraken, waar je in de praktijk weinig mee kan. Ook de indruk dat hij de meest recente studies niet kent.”

Op1 verdedigt Ab

Hoofdredacteur Herman Meijer van Op1 moet zich regelmatig verweren tegen de keuze om paniekviroloog Ab Osterhaus aan tafel te zetten. Met name tijdens het hoogtepunt van de crisis zat Ab bijna elke avond aan tafel.

Herman is juist trots dat Op1 deze ‘becommentariërende viroloog’ zo vaak aan tafel had, zegt hij in NRC. “Osterhaus heeft toch een paar keer vooruitgelopen: met meer testen, meer dit, meer dat. Dat is ook de taak, voor ons, dat je meedenkt met wat iedereen denkt en daar het commentaar en verhaal bij zoekt.

Foto: NPO

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen