Geen nieuwe coronadoden, Ab in paniek bij Op1

Geplaatst op di 23 jun 2020 om 9:45

Er komt opeens opvallend goed nieuws vanuit het RIVM: niet alleen werden er gisteren voor het eerst geen nieuwe doden geregistreerd, ook gaf het instituut aan dat de kans op een tweede golf erg klein is. Het goede nieuws werd gisteren in Op1 ‘gevierd’ met Ab Osterhaus. De tv-viroloog was behoorlijk in paniek, want het goede nieuws strookt niet met zijn doemscenario’s en voor je het weet krijgt hij geen uitnodigingen meer om zijn rode wijntje te komen drinken aan de talkshowtafel.

Ab besloot dan ook zijn paniekboodschap voort te zetten. “Het is maar wat je een tweede golf noemt. Ik denk dat je daar heel voorzichtig mee moet zijn. Als je nu kijkt wat er in Duitsland gebeurt, dan zie je uitbraken op verschillende plaatsen. We moeten kijken of we dat in Duitsland binnen de perken kunnen houden.”

Volgens Ab komt er wel een tweede golf. “Ik denk dat er een reëele kans is dat hij er wel komt, tenzij men inderdaad al die maatregelen goed evalueert en kijkt wat daarvan nog in stand moet blijven. Als je nu tegen de mensen gaat zeggen dat die tweede golf er niet gaat komen, dan neem je toch risico. Ik denk juist dat je de druk erop moet houden.

Presentatrice Willemijn Veenhoven: “Dat maakt het toch een beetje verwarrend. Het RIVM zegt dat de kans klein is en jij zegt hier aan tafel: ‘Hou er toch maar wel rekening mee.’”

Ab: “De kans is reëel aanwezig. Als we nu verder versoepelen en niet de touwtjes aan blijven trekken, dan krijg je een tweede golf, daar hoef je echt niet aan te twijfelen. We zien ook wat er in Zuid-Amerika en in Noord-Amerika gebeurt. Ik denk echt dat dit een heel serieuze situatie is.”

Erik Dijkstra: “Ik was eigenlijk wel blij met die mededeling van het RIVM dat die tweede golf er waarschijnlijk niet komt. Maar nu kom jij hier eigenlijk toch weer met een onheilstijding.”

Ab: “Het is geen onheilstijding, maar van: jongens, pas op, als we de touwtjes laten vieren, anders kan het nog fout gaan.”

In dit geval kun je niet anders dan begrip hebben voor Maurice de Hond. “Ab Osterhaus bij Op1 gisteravond zorgde ervoor dat ik beide schoenen naar de tv wierp“, zegt hij.

De Hond wordt doodmoe van Ab. “Onsamenhangend en inconsequente uitspraken, waar je in de praktijk weinig mee kan. Ook de indruk dat hij de meest recente studies niet kent.”

Op1 verdedigt Ab

Hoofdredacteur Herman Meijer van Op1 moet zich regelmatig verweren tegen de keuze om paniekviroloog Ab Osterhaus aan tafel te zetten. Met name tijdens het hoogtepunt van de crisis zat Ab bijna elke avond aan tafel.

Herman is juist trots dat Op1 deze ‘becommentariërende viroloog’ zo vaak aan tafel had, zegt hij in NRC. “Osterhaus heeft toch een paar keer vooruitgelopen: met meer testen, meer dit, meer dat. Dat is ook de taak, voor ons, dat je meedenkt met wat iedereen denkt en daar het commentaar en verhaal bij zoekt.

Foto: NPO
48 Reacties op “Geen nieuwe coronadoden, Ab in paniek bij Op1”


 1. Rogier

  Haha, Ab1!

 2. kritisch avro-lid

  Het is natuurlijk naief te denken dat het allemaal voorbij is. Zolang er geen vaccin is keert het gewoon terug op het moment we te onvoorzichtig (overmoedig) worden of op het moment dat onze weerstand minder is (s’winters). Kijk eens hoe het in de zuidelijke staten van de vs gaat? En de zuid amerikaanse landen. Het RIVM heeft weinig profetische kwaliteiten zoals al uit het NRC reconstructie artikel van afgelopen weekend bleek. Ik zit niet te wachten op de Maurice de Hondje die met halve bijelkaar gegooglde kennis lekker makkelijk van de zijlijn alles risicoloos kunnen roepen. Maar het optreden van het RIVM geeft mij ook niet veel vertrouwen.

 3. robb

  Wat een ophitsende kop .

 4. Misutoria

  Waar zijn de griep cijfers van dit jaar? Juist, die
  zijn extreem laag omdat de griep van dit jaar de naam Corona heeft gekregen.

 5. Tsja

  Als de Europese buitengrenzen voorlopig nog dichtblijven lijkt me dat ook vrij onwaarschijnlijk. Droog en warm weer plus de afgelopen maanden social distancing hebben het virus vrijwel overal onder controle gekregen in Europa.

  Ab heeft constant ongelijk gekregen. Recente uitbraken in China en Duitsland komen door uitgebreid testen aan het licht, waar ze voorheen ongedetecteerd bleven door gebrek aan testbeleid. De kans dat we nog een keer zo overrompeld raken is vrij klein.

 6. ⚔️⚔️⚔️

  Kunnen we nu Mark en zijn corrupte bende uit zijn torentje flikkeren.

 7. Rogier

  Ik heb geen paniek gezien.

 8. Captain Caveman

  Rot toch op met die graaiende zeikerd! Tis voorbij, bedenkt masr een nieuwe inkomstenbr…. sorry, Ziekte!

 9. Mopsie

  Ab Osterhuis: dat was toch die man die aandelen had in het vaccin tegen de Mexicaanse griep waarvan we er toen 20 miljoen gekocht hebben, wat helemaal niet nodig bleek?
  Snap niet waarom die man überhaupt ergens aan tafel zit, die kan je gewoonweg niet meer serieus nemen.

 10. Vrolijk rechts

  We zullen zien wie gelijk heeft. Zolang er toch weer grote aantallen besmet blijven doe ik rustig aan en houd me aan de regels

 11. Hier Niet klikken!

  Mark Rutte die een duivels beeld van heilig man Jan Peter Balkende krijgt dat is toch bizar!

 12. Chelsey

  Een tweede piek komt er daar hoef je geen wetenschapper, politicus, Ab Osterhaus, Robert Jensen of welk Youtube-voorspeller dan ook voor te zijn. Grote vraag is alleen wanneer, over een maand, 2 maanden, half jaar of een jaar? Niemand weet dat. Dat ie er komt is vrijwel zeker. Hoax of geen hoax gepland of niet gepland een bioa aanval of geen bio aanval? Gezien het feit dat alle landen op de hele wereld zich op iets wat komen gaat aan het voorbereiden zijn, is ál een groot Teken dat er iets groots staat te gebeuren. Iets dat de wereld anders zal doen gaan worden voor wat betreft de manier van levenswijze in elk land die compleet anders zal gaan worden met een veel minder totale aantal wereldbewoners. (Dit weet iedereen al)

 13. Henk

  @Mopsie Wat je beweert is aantoonbaar onjuist. Telkens maar weer hetzelfde fakenews roepen resulteert in dat iedereen dit voor waar aanneemt. Het is echter NIET waar. Alleen hij komt daar nooit meer van af omdat iedereen dit maar blijft roepen.

 14. Good morning

  Er zijn ongeveer 8000 psychopaten die bepalen wat er in de wereld gebeurt, zij hebben geld dus zij bepalen.
  Denk maar niet dat het groepje het beste met de mensheid voor heeft.

 15. Rosanne

  In Duitsland ons buurland heeft te maken met een opleving ..We moeten voorzichtig blijven voorlopig. Het zit nog in de lucht.

 16. Solidarikots

  Iedereen een ‘ kneiter’ goede dag gewenst.

 17. Rogier

  O ja, hij is tegenwoordig vaste gast bij Telegraf.

 18. Joop de viroloog

  Feit blijft, het RIVM zat er helemaal naast en nog!

  Thierry baudet stelde op 28 janauri al vragen in de kamer over het virus en RIVM zei dat er niets aan de hand was en ons land voorbij zou gaan.

  Is toch geen serieus te nemen club meer? waarom hoor ik geen journalist hierover??

 19. Chelsey

  In het geval van een bio aanval zou natuurlijk ook nog de schuld voor de uitbraak aan een bepaald land of landen kunnen worden gegeven die niet willen meewerken aan globalisme op de wereld. Ook kan dat een grote oorlog tot gevolg kunnen hebben als men dit niet op de juiste manier weet door te drukken. Een derde wereldoorlog? Niemand weet het maar er wordt wel wat geprobeerd dus er staat in 2021 wél iets groots te gebeuren. Corona of niet!

 20. Ron

  Tja, dit past natuurlijk niet helemaal in het plaatje wat Osterhaus voor ogen had deze goednieuwsshow. En maar blijven uitnodigen deze nitwit.

 21. Boerenverstand

  @Rosanne: Duitsland had dan tot nu toe ook niet zoveel besmettingen in vergelijking met de rest van West-Europa. Maar het maakt helemaal niet uit dat veel mensen besmet raken. Het gaat er vooral om welke doelgroepen besmet raken. De meesten hebben er niet of nauwelijks last van. Maar als SARS-CoV-2 in de verzorgings- en verpleeghuizen verspreid, dan gaat het hard met het dodental. In dat opzicht staat Duitsland mogelijk nog wel wat te wachten. In landen als Nederland, Italië, België, Spanje, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Zweden is die massasterfte onder de kwetsbare groepen al geweest. Kijk naar Zweden: het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen loopt steeds verder op, maar de ontwikkeling van het aantal doden vlakt ook daar af. De nieuwe besmettingen daar leiden blijkbaar dus niet tot zoveel risico op sterfte.

 22. Viroloog

  Mopsie@ Door Osterhaus’ achterlijke advies zijn er 34 miljoen vaccinaties ingekocht en niet gebruikt en kwam hij proostend in beeld toen de Mexicaanse griep ons land bereikte. Hij zei ook in maart nog dat covid-19 niet ons land zou bereiken en adviseerde dag in dag uit eind maart, april dat we in een complete lockdown moesten. Deze zuipschuit is compleet de weg kwijt.

 23. Denk Na

  @Boerenverstand: geef het op. Er zijn hier weer een paar trollen of nog onwetende posters die dag in dag uit naar die MSM zitten te turen. Die horen en zien het genuanceerde en in perspectief gezette nieuws niet. Die horen en zien liever de Ab Osterhausen van deze wereld…

 24. Ad nagtegaal

  Haal die oplichter van het scherm mijn god ik leef heel Nederland is verandert in een land met doemdenkers van journaal tot elke weer dat ge,EUR over corona gisteren in journaal van 8 uur werd over de krimp gesproken dat we minder geld uitgeven aan de kapper en horeca in april en mei. Die had onze grote roerganger zelf gesloten hoe gek kan het zijn. Ik leef mijn god wat een gezeur

 25. Jan Leeman

  Ja, Joop de viroloog, Thierry Baudet wilde inderdaad eerst een complete lockdown. Was daar heel fel in. Nu de regering ne het RIVM ondanks gehannes met o.m. mondkapjes het aantal slachtoffers richting nul heeft gekregen is het weer dat de maatregelen te streng zijn. Lekker zwabberen dus, met flauwe argumenten, om vooral fel tegen te zijn.

  Als je nu de maatregelen schrapt krijg je nieuwe uitbraken als in Duitsland, China, de VS etc. Gaat ook niet goed. Daar moet Ab Osterhaus dan toch wel gelijk in hebben, want dat zien we al. ‘Klein beetje geduld en vooral dicipline, tot er een vaccin is, kan geen kwaad.

 26. Boerenverstand

  @Denk Na: ja, klopt. Ik vind het wel pijnlijk dat Ab1 het RIVM onderuit probeert te schoffelen. Steeds maar vasthouden aan het volstrekt overbodige lockdown-beleid van Rutte en De Jonge. Ook bij het RIVM zien ze inmiddels wel in dat al die grote groepen mensen buiten en de jongeren die te dicht op elkaar zitten op de terrassen niet tot risicovolle besmettingen leiden.

 27. Boerenverstand

  @Jan Leeman: en daar had Baudet helemaal gelijk in. Een lockdown eind januari had in Nederland heel veel doden kunnen schelen. De lockdown medio maart had geen zin meer: toen waren de kwetsbare groepen al massaal besmet geraakt. 9000 doden in Nederland, waarvan 3000 in verzorgings- en verpleeghuizen in de RIVM-cijfers weggemoffeld worden.

 28. Denk Na

  En vergeet niet dat die ‘uitbraken’ in andere landen juist door de omstandigheden komen waar ze zijn plaats gevonden, slachthuizen, airco gebruik, slechte ventilatie veel mensen op elkaar. Condities/omstandigheden waar het virus weer kan toeslaan. En er wordt meer getest. Meer tests=meer besmettingen maar dat is nog geen reden om alarm te slaan wat de MSM graag doen.

 29. Baudet For President

  Ab Osterhaus mooi typetje voor de tv kantine van Boszhard

 30. Jan Leeman

  @Boerenverstand: In deel twee, het loslaten van de maatregelen heeft hij en anderen dus niet zomaar gelijk. Het opleven van de problemen in China, meerdere staten in de VS en ook Duisland laat dat zien.

 31. Boerenverstand

  @Jan Leeman: die nieuwe besmettingen zijn geen probleem als ze vooral onder gezonde jonge mensen zijn. Maar de VS, Duitsland en China hebben zeker nog een groot risico onder de kwetsbare groepen. Die landen zitten nog lang niet op de 600 tot 800 doden per miljoen inwoners die je daar wel kunt verwachten. Zeker in Duitsland met zijn relatief oude bevolking. Ook bijvoorbeeld Florida loopt nog een groot risico.

 32. Jan Leeman

  @Boerenverstand: Ah. Plaatsen als Lissabon zijn dan zeker vandaag weer in een lockdown gegaan omdat nog niet alle oudjes en andere kwetsbaren op waren.

 33. HJ

  Ab is bang dat hij geen nieuwe fles whiskey kan openen op weer miljoenen verkochte vaccins.

 34. HJ

  @Boerenverstand: 9000 doden? Toe maar! :)

 35. Boerenverstand

  @Jan Leeman: ja, het is heel cru, maar zo werkt het wel. Ook Portugal had nog relatief weinig coronadoden.

  @HJ: ja, dat zijn de inschattingen van het CBS op basis van de oversterftecijfers.

 36. Adrian

  Stop toch met deze waardeloze en slaapverwekkende programma. 50% van de kijkers vallen in slaap ..slechte presentatoren (muv Pauw) en zijn ook geen echte journalisten (Jinek de enige echte maar die is niet meer bij NPO)

 37. Marjan

  Het programma kunnen we inmiddels omdopen tot Ab1 ipv Op1 volgens mij.

 38. Piet

  Ab osterhaus zal wel een extra glas wijn nemen wegens die RIVM bericht van vandaag

 39. Ronald

  Geweldig kop, MC

 40. BRAAK

  Die man is onbetrouwbaar en wil de baas blijven spelen van die pillendraaiers en doemdenkers.

 41. Robin

  Je word toch helemaal simpel van dat gezever , men is compleet doorgedraaid , dood gaan we toch een x stelletje angsthazen .

 42. Sander

  Nare negatieve man. Kan die aub van het scherm.

 43. Ermir Topi

  Deze meneer AB sprak altijd de zelfde worden Op1 Ik persoonlijk vond hem niks aan. Sorry.

 44. Paul van Ham

  Kunnen ze deze man onderhand niet meer uitnodigingen en in Duitsland zijn mening gaan geven hij denk dat het alles in pacht heb met ik vindt mijn broek zak er van af van die man.
  Maar ik denk jij kom niet voor niets alleen een wijntje zit daar ook van mijn belasting geld.

 45. Harry Dijs

  Jullie moeten Ab

  niet belachelijk maken! Als jullie elke
  avond in zo’n hete studio warme wijn
  moeten drinken praten jullie net zo!…

 46. Evelyn

  Wat jammer dat deze meneer zo vast blijft houden aan zijn negativiteit.

 47. A

  Wat een bizar artikel dit? Begreep de auteur wel wat Osterhaus zei?
  Zolang er geen vaccin is is het inderdaad gewoon heel waarschijnlijk dat er een her-oplaaiing van het virus komt. Als iedereen straks weer indoor eet/drinkt/werkt dan is dit virus zo weer verspreid. Het rivm zegt dat get minder waarschijnlijk is dat dat nú, deze weken en wellicht zelfs uberhaupt niet deze zómer gebeurd. En dat klopt ook, als iedereen zich aan hygienaatregelen houdt. Maar de eind vd herfst als iedereen weer fulltime indoor leeft, of als er groepen mensen terugkomen van een cakantie waar net een oplaaiing was (wat je dus pas twee weken later weet) dan gaat het hard en hangt veel te veel af nu van een veel te onderbezette GGD. Dat de boodschap van Osterhaus in al zn harde realisme onprettig voelt maakt het niet paniekerig. Het is gewoon de droge waarheid. Dit soort onderbuik berichten zijn echt gevaarlijk en eerlijk gezegd shockerend beneden jouw stand, Mediacourant. Echt beetje geschrokken van dit niveau.

 48. Lariekoek

  Ik vind het kabinet Rutte onbetrouwbaarder dan Ab Oosterhaus. De huizen van de Groningers, die onder aardbevingen te lijden hadden, zijn nog steeds niet hersteld.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.