Fatima: ‘Als Oranje VI boycot, dan kan Qatar ook niet’

Fatima Moreira de Melo denkt dat het Nederlands elftal en de bondscoach zich op glad ijs begeven nu ze Veronica Inside gaan boycotten vanwege de zwartepietgrap van Johan Derksen. Dat heeft ze zondagavond gezegd in RTL Boulevard. Normaal gesproken worden sport en politiek altijd strikt gescheiden gehouden, maar daar heeft Oranje nu verandering in gebracht. Het elftal kan er nu bijna niet meer omheen om het WK 2022 in het mensenrechtenloze Qatar te boycotten, vinden critici.

De WK-stadions in Qatar worden gebouwd door gastarbeiders uit arme landen als Bangladesh en Nepal, die onder erbarmelijke omstandigheden werken voor een hongerloontje. Er zouden daarbij al honderden donden zijn gevallen.

Amnesty International wil dat de voetbalbonden en clubs zich uitspreken tégen een WK in Qatar. “Een groot sportevenement zoals het WK kan niet plaatsvinden over de rug van twee miljoen arbeidsmigranten.

Wat gaat het Nederlands elftal doen, nu ze hebben besloten om VI te boycotten vanwege een grapje? Is dat erger dan de mensenrechtenschendingen en de honderden doden in Qatar?

Kan een WK in Qatar nog wel na VI-rel?

Fatima Moreira de Melo denkt dat Oranje nu in een lastig parket zit. “Tegen ons werd vroeger altijd gezegd: ‘Je moet sport en politiek uit elkaar houden.’ Sporters moeten gewoon sporten, werd er gezegd. Als je sport en politiek samen laat gaan, zie je dus wat er kan gebeuren. Een WK in Qatar in 2022, is dat nog wel ethisch verantwoord? Gaan de Nederlands Elftal-spelers die zich nu hebben uitgesproken tegen VI, gaan die dat doen?

Oranje is de sjaak, denkt Fatima. “Als jij sport en politiek samenbrengt, dan kun je ook zeggen dat je ook over andere dingen na moet denken. Racisme is een heel heftig onderwerp, maar uitbuiting en mensenrechten zijn dan ook heel heftig. Het is meer dat het dan doorwerkt.”

Vindt Fatima het jammer als het WK niet doorgaat voor Oranje? “Ik zou dat echt heel erg vinden, maar het is natuurlijk wel een sneeuwbaleffect wat je creëert als je je uitspreekt tegen wat dan ook, in dit geval racisme.”

Foto: SBS

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen