‘Cancelcultuur gaat ook witte helpers als Arie treffen’

Wierd Duk, sterjournalist van De Telegraaf, volgt het racismedebat op de voet. Hij heeft met verbazing gekeken naar de oproep van Arie Boomsma aan adverteerders om Veronica Inside te boycotten. Hij sprak met een socioloog, die denkt dat deze monddoodmaakcultuur zich uiteindelijk ook ’tegen deugers zelf kan keren’. Wierd: “Uiteindelijk zal de woke cancelcultuur ook ‘witte helpers’ als Claudia de Breij, Georgina Verbaan, Arie Boomsma en de ex-Hoofdpiet treffen.

Met ex-Hoofdpiet doelt Wierd Duk op Erik van Muiswinkel. Stuk voor stuk BN’ers die allemaal behoorlijk fanatiek in het maatschappelijk debat staan. Zij zien mensen met een andere mening maar al te graag gecanceld worden, merkt Wierd.

Wierd: “Dit cancellen of deplatformen, zoals de praktijk ook wordt genoemd, is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, waar de cancelcultuur epidemische vormen heeft aangenomen.

Hij laat socioloog Eric C. Hendriks (34), die zich in het thema heeft verdiept, aan het woord. De cancelcultuur komt volgens hem bij een activistische, polariserende minderheid vandaan. “Het debat aangaan vinden zij naïef, hen gaat het erom hun tegenstanders het platform te ontzeggen.”

Die minderheid is puur op de macht uit en niet op discussie, denkt Hendriks. “Dus je gaat adverteerders bellen of leidinggevenden aansporen om onwelgevallige medewerkers te ontslaan.

Woke-BN’ers straks de sjaak?

Volgens Hendriks leert het verleden dat deze woke-cultuur zich zomaar eens tegen de aangevers zou kunnen keren. “Op Amerikaanse universiteiten worden progressieve, blanke docenten, die zich helemaal associëren met die beweging, ineens aangesproken op hun vermeende ’witte suprematie’.

Hij sluit niet uit dat van ‘woke’ BN’ers als de eerdergenoemde Claudia de Breij, Georgina Verbaan, Arie Boomsma en Erik van Muiswinkel ‘op een dag zal worden geëist om hun ’witte privilege’ te erkennen en hun positie af te staan aan iemand ’van kleur’’.

In de ogen van de social justice warriors moeten alle machtsposities van witte mensen immers onder de loep worden genomen en opnieuw worden gerangschikt. Volgens sommige activisten moeten blanken zelfs eeuwig boete doen.

Het artikel ‘Socioloog: monddoodmaakcultuur kan zich tegen deugers zelf keren’ kunt u lezen op de Telegraaf-site.

Foto: RTL

Meer in SBS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen