‘Op1, haal doemdenker Ab Osterhaus van de buis!’

Geplaatst op wo 13 mei 2020 om 9:10

Ab Osterhaus is niet alleen de Peter R. de Vries onder de virologen (niet van de buis af te slaan), maar ook de doemdenker onder de virologen: nu we in het land weer een béétje lucht krijgen, is hij er als de kippen bij om in zijn stamcafé Op1 een gitzwart scènario te schetsen. “In september krijgen we de grote wave, dan gaat het weer gebeuren, zeker als de mensen zich zo gedragen als we het afgelopen weekend gedaan hebben. Ik denk dat het inderdaad onverantwoordelijk is.

Hij doelt erop dat men er afgelopen weekend lekker op uit trok toen het zulk mooi weer was. “Ik vraag me af wat er over twee, drie weken gebeurt, nadat we dit gezien hebben het afgelopen weekend. De kans is heel groot dat het weer omhoog gaat.

En dat terwijl er na het stralende Paasweekend helemaal geen piek is geweest. Osterhaus is desondanks in paniek. Hij wil nu alsnog een ‘échte lockdown’ instellen.  “Dat zou een aantal weken minimaal gaan duren.

Mensen beginnen er op de sociale media echt heel moe van te worden. “Is het werkelijk zo moeilijk voor Op1 om eens een viroloog met een afwijkende mening uit te nodigen? Zo klaar met de in de put pratende toon van Ab Osterhaus. Totale over-exposure van 1 mening“, zegt musicalbobo Maurice Wijnen.

Zanger Jan Rot is het met hem eens. “Nou echt, hij is nog vervelender dan die hele ziekte.

Ook Tom Egbers vindt dat Osterhaus een te groot podium krijgt. “Vanavond in Op1 een nieuwe opleving van Ab Osterhaus“, sprak hij.

Overigens kon Osterhaus ook in Op1 zelf rekenen op tegenspraak. Psychiater Damiaan Denys: “Ik snap dat iedereen thuis virologisch gezien het optimum is en zo lang mogelijk binnen blijven en niets doen, maar het gaat om mensen. We zijn nu in de achtste week en je ziet dat het steeds moeilijker wordt om te dragen.

Lees ook:
‘Tv-viroloog Ab Osterhaus aandachtsgeil en geldbelust’ (5 april)
VI-mannen gniffelen om Ab Osterhaus op Story-cover (7 april)
Na GeenStijl, Story en VI: NRC slacht Ab Osterhaus af (7 april)
Op1 zet Ab Osterhaus-filter op Maurice de Hond (19 april)
Mediapanel Radio 1 kritisch over Ab Osterhaus in Op1 (30 april)
Ab Osterhaus: ‘Sluit jongeren op om mij te beschermen’ (1 mei)

Foto: NPO
68 Reacties op “‘Op1, haal doemdenker Ab Osterhaus van de buis!’”


 1. bas

  Ik waardeer hem juist zeer. Altijd spraakmakend. Het is goed om ook dit geluid te (blijven) horen.

 2. serbelanda

  aandachtsgeile Ab verdiend juist aan corona(middelmatige griep). Sorry maar op 17miljoen inwoners is 5duizend (ouderen) doden niet echt veel… nogmaals het stelt niks voor

 3. Carrie

  Hij heeft gewoon gelijk. Mensen zijn kortzichtig en stronteigenwijs.

 4. Boerenverstand

  Als we in dit land eindelijk 30.000 tests per dag gaan doen, gaan we zonder meer een opleving van het aantal besmettingen zien. Dat zegt helemaal niet, behalve dan dat we weten dat het virus al meer verspreid is dan we dachten, en dat toch niet tot veel zieken geleid heeft. Al die doemverhalen al twee maanden lang omdat mensen te massaal naar buiten zouden gaan: er is helemaal niets van terecht gekomen. Al die mensen die zich storen aan dit soort figuren op tv: je hoeft niet te kijken. Laat die talkshows die blijkbaar geen boeiender gasten krijgen toch gewoon aan je voorbij gaan. Die hele NPO is alleen maar uit op sensatie.

 5. Loepus

  Maurice Wijnen, Jan rot, Tom Egbers wie de fvck zijn dat dan…

 6. Bert Nooitgedacht (de echte BN-er)

  De virologen voelen haarfijn aan dat de media hun belangstelling gaan verliezen. Dus komen ze met sterkere horrorverhalen om de aandacht toch maar vast te houden. Maar na 3 maanden enkel en uitsluitend over Corona te hebben gehad, is het welletjes. Tijd voor de media om de gigantische economische en financiële schade van de lockdowm-maatregelen te belichten. De virologen kunnen definitief in quarantaine, Ab Osterhaus voorop!

 7. kritisch avro-lid

  @ serbelanda

  De werkelijk sterfte is circa 80% a 90% hoger dan het getal dat jij noemt. Die 5000 betreffen alleen door het RIVM geregistreerden. De cijfers van het CBS zijn zuiverder. Dus tot nu toe zijn er dus circa 9000 doden en de teller staat nog lang niet stil. En er zullen nog duizenden doden volgen in de loop van het jaar, mede doordat de lock-up wat versoepeld wordt. Corona is geen griepje…

 8. Broer van..

  @Carrie en Bas,

  Misschien heeft hij ( met dat norse, irritante hoofd) wel een fanclub.
  Google het eens.
  En als je hem dan toch op Google zoekt…..lees dan ook even hoe twijfelachtig de man zelf is.
  Fijne dag.

 9. jmp

  Ik ben ook geen fan van deze meneer, maar hij heeft in dit geval gewoon gelijk. Hij is bovendien alles behalve de enige viroloog die dit roept. Op de manier zoals de mensen zich nu menen te moeten gedragen na de versoepelingen is vragen om problemen.
  Rutte en co zijn óf heel naïef geweest, óf ze waren het gezéik en gezéur van al die sectoren, waaronder die die alles behalve tot de vitale sectoren, zo vreselijk zat dat ze gezegd zoek het dan plat gezegd met z’n allen maar uit. Dat laatste zullen ze natuurlijk nooit publiekelijk uitspreken, maar, niets menselijks is ook hen vreemd en dat kan dus op de achtergrond zo maar eens een gedachte zijn geweest. En ik kan ze daar in ook nog geen ongelijk in geven ook.

 10. Eveline

  Die vreselijke man waait met alle winden mee, wel/geen: mondkapjes, testen, lockdown, etc. Die spreekt zichzelf elke keer tegen en dat zou je van een “expert” niet mogen verwachten.
  Moet toch elke keer denk ik aan een paar jaar geleden toen hij de regering adviseerde om Heel Nederland een griep injectie te geven. Hij vergat er toen bij te zeggen dat hij zelf groot aandeelhouder was van de fabriek die het vaccin produceerde. Grote blamage omdat het uiteindelijk niet nodig was.
  Ofwel wijnen, wijnen en regelmatig zakken vullen a la Peter R.
  Maar de Op1 redactie moet zich schamen…

 11. Sandertje

  Gelukkig is Corona een griepje en blijkt het allemaal wel mee te vallen. Die Ab riep al bij een kleine versoepeling dat de cijfers flink omhoog zouden schieten. Ik zie daar nu niks van. Die man is gek geworden.

 12. Willie

  Zou Rutte er achter zitten? Of zou Trump het bevel hebben gegeven

 13. Captain Caveman

  Teveel doemdenken is voor deze goed voor zijn omzet. Het is zelf zo gecreëerd. Elke keer alleen dezelfde selecte groepje laten roeptoeteren. Zonder gezonde discussie en feitelijke tegen argumenten krijgt men dus dat de wijsheid in pacht wordt genomen en iedereeen het voor zoete koek MOET slikken, inclusief overheid! De koe met de gouden corona hoorns mag voorlopig niet geslacht worden. Dit levert de ‘virologen’ véél geld op dus in stand houden dit ‘gevaar’ ten koste van alles dus!!

 14. CB

  Aangezien deze Ab Osterhaus ervoor gestudeerd heeft, hecht ik in deze casus meer waarde aan zijn mening dan aan de mening van een paar bobo’s die voor een ander vak hebben gestudeerd.

  Neemt niet weg dat een onsje minder corona best mag, alleen of ze dat bij op1 op tijd doorhebben?

 15. Echt Sjaak

  Waarom niet het hele OP1! van de buis halen? Het is een gemakzuchtig programma met matige interviewers die geen kritische vragen stellen. Negatief zijn kunnen ze alleen over Trump.

 16. Sip

  Wanneer gaat Op1 deze Ab Osterhaus weren. Altijd weer de tegenovergestelde mening geeft het vertrouwen van de overheid alleen maar een deuk.

 17. Niels777

  Dit is gewoon cashen voor dit soort gasten, ze juichen bij een toename van besmettingen. Als het afneemt beginnen ze opeens over een 2nd wave omdat ze bang zijn hun verdienmodel te verliezen. Iedere keer weer 1500 euro als hij daar zit!

  Een baby op de ic, dan een kat op de ic, iedere keer weer spectaculairder onzin nieuws brengen. Breng gewoon het positieve nieuws het gaat steeds beter!

 18. Drenthse boy

  Ach het Op1cafe was open voor Ab Gall&Gall. Was hij een beetje aangeschoten?

 19. serbelanda

  TRUMP DOET HET BETER DAN DE MEESTE EU LEIDERS!!! O maar hoe gaat het nu in China of Italie… boeit niemand meer….

 20. Anouk

  vreselijke negative vent, altijd zo’n ouwe drank kop, man is een risico factor met zijn leeftijd, laat die vent toch gaan, die is van de ouwe stempel

 21. Simon

  Als er al een 2nd wave komt dan in november en december. En naar buiten gaan en bewegen is juist goed om de weerstand te verhogen. Blijf goed afstand houden en ga niet in een afgesloten ruimte zitten met veel anderen.

 22. H.EOnnam

  Jullie willen zeker alleen het verhaal van ja knikkers hielenlikkers en kontlikkers horen.
  Een relativerende tegengeluid daar kunnen jullie allemaal die dit niet aankunnen niet horen stelletje struisvogels

 23. Donald Dumb

  9.47

  In China is alles weer op gang aan het komen…
  Zelfs in Wuhan…
  VS zit nog op slot…

 24. Ab is als een virus. Het dringt zich steeds weer op.

  Kwestie van een goed vaccin en je bent er van af.

 25. Tv duivel

  Eindelijk!

 26. Flappie

  @Donald D. Niet op serbelanda reageren joh. Zie je niet uit zijn reacties dat hij gewoon op dit soort discussies uit is.

 27. Wilfred Degens

  Lees hier hoe het domme deel van onze bevolking niet een hen onwelgevallige realiteit onder ogen willen zien. Dat soort imbecielen verdragen ook nooit kritiek op henzelf. Die lieden wensen ongestoord te leven in hun eigen droomrealiteit. Tot hun licht voorgoed uitgaat omdat de ware realiteit zich niet laat idealiseren naar hun bewust gekozen icnorens.

 28. Huismaker

  WAAR BLIJFT DE OPEN EERLIJKE DISCUSSIE ?

  Waarom constant dezelfde voorgeprogrammeerde talking heads ? Iedere dag hetzelfde voorspelbare praatjes. Maar geen enkele discussies. Angst ? Net als het referendum mag de mening van het volk niet gehoord worden.
  En wij als makke schapen knikken gedwee. Waar blijft het verzet tegen de opgedrongen meningen. En waar blijft de onafhankelijke pers ? Waar ?

  Dus: Open discussie. Evenveel voor als tegenstanders. Evenveel spreektijd en geen gemanipuleerde interrupties door de regie.
  Voorstel: Nodig bijvoorbeeld eens uit: Prof van Wolferen (Youtube: Cafe Weltschmerz) of Mr Hulleman (Youtube: Een oorlog reeds verloren).

 29. Sip

  Op1 nodigt altijd mensen uit die een afwijkende mening hebben. Gasten weten dat dus spuien mensen een afwijkende mening om zo in dit programma te komen; kijk maar naar Maurice de Hond en Ab Osterhaus. Ab meldt dat ergere een uitbraak komt en dus wordt hij uitgenodigd. Zielig programma en slechte presentatoren.

 30. Kneefel

  Mediacourant houd eens op met de hetze tegen Op1…helaas voor jullie doen zij het beter dan Beau RTL…en wat betreft de viroloog Oosterhuis…die man heeft toch veelal gelijk…en als hij er weer is, ga dan zappen er zijn gelukkig genoeg mensen die hdm wel willen horen…

 31. Wilfred Degens

  Dus, nmm helemaal niets mis met Osterhaus!

 32. Flauwe Kul

  Het tegenovergestelde van Ab Osterhaus is Arie Boomsma.

  Mensen, zoveel positiviteit kunnen we toch ook niet aan!

 33. Michiel

  Is het niet gewoon afwachten tot september om te zien of Osterhaus gelijk heeft of niet? Stel dat het inderdaad zo is dat het dodenaantal wel ineens weer flink stijgt, dan is het toch ontzettend belangrijk dat mensen als Osterhaus op tv blijven om te vertellen hoe het echt zit? Het is heel simpel, Osterhaus heeft gelijk of ongelijk en dat zullen we snel genoeg weten. Dat heeft niks met meningen te maken.

 34. Pieter

  Ab wie??? Ohw ka heb geen tb abo. Wat heerlijk al die lui die klagen over dit medium, get a life

 35. #

  Als Osterhaus z’n zin krijgt duurt het jaren voordat we aan Rutte’s 60% besmetting zitten!

 36. 🗣

  Waarom krijgt Osterhaus wél een podium om z’n mening te verkondigen en Jensen niet?

 37. Ingrid 🌼

  Jensen mag nooit een podium krijgen. Verzuurde mafketel !

 38. Erland Vergaljaard

  In quarantaine met die kerel! Groot hangslot erop.

 39. Ben Brunink

  Allen die hier meningen en reacties geven denken dat ze zo goed zijn. Als iedereen z’n mening lekker voor zich houdt is het een stuk vrediger en verdraagzamer. Kijk ééns in je spiegel en geef diegene die je ziet een knipoog en ga weer aan het werk!!!!!

 40. Arnold

  Als ik Ab hoor gaat de televisie of de radio uit, ik word depressief van die man als ik hem hoor. Wat Ab blijkbaar vergeet dat de bestrijding van COVID-19 alleen werkt als mensen gemotiveed zijn om het te doen, niet met doem scenarios. Als ik moet kiezen tussen enige vrijheid hebben en het risico op besmetting of de droom wereld van Ab dan kan kies ik voor het eerste.

 41. Kuis

  Zorgelijk dat mensen alleen NPO moe worden als het ze niet goed uit komt.

 42. Ruud

  Er is maar een goede viroloog,en dat is Louis van haal vraag maar aan Johan Derksen.
  Die had het op zijn trumps geregeld!

 43. Denk Na

  Vreselijk vermoeiende man. Net nu er een beetje lucht is, komt die kwakzalver weer om de hoek met de wildste ongefundeerde theorieën. Hij wordt volgens mij gewoon betaald om zijn doemscenario’s te verkondigen. Het is klaar nu, gisteren was zijn laatste ‘preek’. Kan er niets anders van maken.

 44. Denk Na

  @Ruud: Johan Derksen, Gijp e.d. luisteren juist aandachtig naar die Osterhaus en gaan die ‘waarheid’ van hem juist weer in hun eigen programma ventileren en worden net zo zuur. Ik wil niets over die man horen, in geen enkel programma. Probeer juist programma’s te mijden die het over corona hebben, en dan gaat VI het er ook nog eens over hebben i.p.v. eens een tegengeluid te horen. Zelfs daar doen ze er niet aan. Erg conservatief.

 45. Ron

  Zou die man een toupetje hebben…:-).

 46. Dorus

  Ab lijdt aan het grote geld-virus….

 47. Dorus

  Ab lijdt aan het grote geld-virus….!

 48. 😷Paulus

  😷Nu er sprake is van versoepeling, zou het verstandig zijn om het effect over enkele weken af te wachten. Het kan goed gaan maar ook fout! Het is nog te vroeg om zinloze conclusie’s te trekken. Deze viroloog 👴heeft naar mijn mening gelijk!

 49. mama nouskouri

  Citaat? Nee man: Dit heeft Ab helemaal niet gezegd. Sterker nog, hij zei. Ik weet helemaal niet of dart er gaat komen. Op1 is hier schuldig, niet Ab

  “Op1 een gitzwart scènario te schetsen. “In september krijgen we de grote wave, dan gaat het weer gebeuren, zeker als de mensen zich zo gedragen als we het afgelopen weekend gedaan hebben. Ik denk dat het inderdaad onverantwoordelijk is.“

 50. Captain Caveman

  Voor onze deskundigen is het alleen maar gunstig dat wij zo’n bang en volgzaam volkje zijn ondanks de onmetelijke grote bek die wij opentrekken. 1 woordje van royals of regering en iedereen knikt braaf ja!

 51. Captain Caveman

  Lieden waar we nog nooit van hebben gehoord of meegemaakt zijn na enkele zinnen in de juiste talkshow direkt geridderd tot redder, leider, rots in de branding voor velen. Grote bek over anderen maar je eigen ouwe moer latten verrekken want er is geen tijd tussen het faceboeken door!

 52. mama nouskouri

  lees het verhaal en kijk daarna de uitzending: MC zet foute citaten neer. En 90% hier neemt dit voor waar aan. Wat een belachelijke kritischheid

 53. Angela

  Hij is wel eerlijk. Hij had ons gewaarschuwd voor de eerste golf en dat de Ic vol zouden lopen maar niemand geloofde hem. Dus tja laten we hopen dat de 2de golf er niet komt en er een vaccin is.

 54. Paul

  Hier gaat de tv ook op een andere zender als Ab aan tafel komt. Een verschrikkelijke negatieve vent.

 55. Pipo

  Ab kennen we nog van de Mexicaanse griep, waarbij overheden in totaliteit voor miljarden zijn opgelicht door de ziekmakende industrie. Het vaccin tegen Mexicaanse griep heeft enorm veel gezondheidsschade bij mensen gebracht.

  Vaccineren leidt altijd tot een verzwakking van het immuunsysteem. Geen enkele arts of instanties aanvaard aansprakelijkheid bij schade door vaccins. Van geen enkele vaccin in de wereld bestaat enig bewijs dat het veilig is en effectief werkt. Eén blik op de bijsluiters zegt genoeg over deze kwakzalverproducten.

 56. Ronald

  Laten we niet zo onze frustratie uiten op virologen. Ook zij tasten vaak in het duister en hebben niet alle wijsheid in pacht. Logisch inzicht is een veel beter uitgangspunt. Het meest logisch is het meest wetenschappelijk. Kwa virologen gaat mijn voorkeur toch uit naar Osterhaus. Hij hij al vaak gelijk gehad. En als je dan liever even geen viroloog wil horen google dan eens op wiskundige Bert Slagter.

 57. Daaristiewer

  Dat krijg je als je criminelen continu een podium geeft.
  Ab hoort in de EBI Vught thuis met een maandelijkse Tamiflu in zijn arm.

 58. teuntje

  Kijk niet naar Op 1 als die vervelende fake Giovanca er is wat is dat mens superdom zeg ze kan absoluut niet presenteren

 59. Fons

  Steeds meer kijkers naar Op1 haken af omdat ze met het gezeur van Osterhaus wel klaar zijn. Onbegrijpelijk dat hij bij Op1 nog steeds een podium krijgt.

 60. Ria

  Wordt tijd dat die van de buis wordt gehaald, vreselijke man

 61. Maartje

  Zullen we na alle corona-ophef horen dat de virologen hebben gelogen?

 62. peterspijkers.sr@gmail.com

  Ik weet niet hoe de redactie en vooral ook de presentatoren van dit programma te verzoeken om die quasie gepromoveerde viroloog van de zender te verwijderen.missvjien lukt dat het best als we massaal tot na het optreden van deze man even overschakelen naar een andere zender.

 63. Flits Bom

  Slecht mens die Ab

 64. Richard de Bie

  Eindelijk een goed bericht Ab Osterhaus misselijk makend ventje en dan zijn er nog mensen die dit willen horen ?????Bas bijvoorbeeld denk eens na neem gerust een glas Whiskey en proost op je vriend met de Mexicaanse griep en zijn vaccins

 65. Geronimo

  Het feit dat een griezel en een stuk menselijk afval als Ab Osterhaus zoveel exposure krijgt, zegt denk ik veel over hoe corrupt de NPO is. #Followthemoney

 66. Kattie

  Ik snap niet dat die man überhaupt nog op Tv is
  Ik heb het filmpje gezien dat hij zo blij was dat met Mexicaanse griep een kind erg besmet was hij.was zo blij dat hij er een op ging drinken met z.n maten want hij zag alleen maar geld
  Is een geld wolf zeggen zijn mevrouwen zelf en nu verdiend hij weer hij bij met in talk
  Show te zitten .ik haat die man dat iemand hem nog gelooft snap ik niet .waarom zit er nooit eens iemand die de waarheid zegt.

 67. Jos

  Ik vind het wel prima dat er iemand is met verstand van zaken ons regelmatig met de neus op de feiten drukt.

 68. Klaas

  Zoals hij zondagavond (17e) tegen die huisarts en tegen hydroxychloroquine aan het ageren was… het toppunt was wel dat hij zei: straks gaan er meer mensen dood aan het gebruik van het middel dan aan de ziekte. Op het moment dat een viroloog zoiets onwetenschappelijks zegt, weet je dat hij een dubbele pet op heeft. En dat misprijzende lachje om iemand die mensenlevens probeert te redden. Ik vond het een beschamende vertoning.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.