Albert Verlinde woest op Mark Rutte: ‘Wees een vent!’

Albert Verlinde vindt het een schande dat premier Mark Rutte woensdag tijdens zijn door 7 miljoen mensen bekeken persconferentie de indruk wekte dat op 1 juni de theaters weer open kunnen. Dat heeft de baas van musicalbedrijf Stage vanochtend gezegd in Goedemorgen Nederland. Rutte maakte bekend dat culturele instellingen vanaf 1 juni weer de deuren mogen openen voor 30 en vanaf 1 juli voor 100 personen, en dat is dan ínclusief personeel. Onhaalbaar, zegt Verlinde.

Het Beatrix Theater van Stage heeft ongeveer 1.500 zitplaatsen en het AFAS Circustheater kan er zelfs 1.800 herbergen. De deuren openen voor 30 mensen inclusief personeel is dus een illusie, aldus Verlinde.

Verlinde is er niet boos over dat het coronavirus zijn sector lamlegt, maar wel dat Rutte suggereert dat dit een werkbare situatie is voor zijn branche. “Ik vind het heel triest dat de perceptie is dat de theaters opengaan vanaf 1 juni. Dat is gewoon niet waar. Ik ben wat dat betreft ook echt teleurgesteld.”

Rutte moet eerlijk zijn, vindt Verlinde. “Ik had liever gehad dat er gewoon door Rutte – hij is altijd voor eerlijkheid – gezegd was: ‘De theaters blijven dicht.’ Dit is een schijnopening. Dertig man in een theater… Alleen om mensen binnen te laten heb je al vier man nodig. Er had beter gezegd kunnen worden dat de theaters dichtblijven.”

‘Er gaat níks open!’

Verlinde wijst erop dat geen enkel theater de deuren kan openen voor 30 mensen. “Er gaat denk ik niks open in Nederland. En daarna 100 mensen. Dat zal voor sommigen misschien wel helpen als je met één persoon op het podium staat, maar zeker niet voor grote producties. Het was wel een heel teleurstellende avond gisterenavond.

De premier is in zijn achtig gedaald. “Ik ben echt boos, omdat ik het een heel oneerlijk verhaal vind. Ik weet niet wie daar de teksten schrijft, maar het feit dat je durft te zeggen dat theaters open gaan, maar aan de andere kant zegt dat er 30 mensen in mogen inclusief personeel… Dan moet je gewoon eerlijk zijn en zeggen: ‘De theaters gaan nog niet open.’”

Valse hoop, vindt Verlinde het. “Wees dan een vent en zeg dat. Ik ben er dus inderdaad echt wel boos over, omdat het een enorme teleurstelling is. Ik ben heel blij voor de horeca en voor iedereen die op een bepaalde manier open mag, maar wij hebben als theaterwereld naar een bijzonder teleurstellende persconferentie zitten kijken.”

Dupe

Nu kan Verlinde alleen maar hopen op steunmaatregelen. “Ik hou me nu maar vast aan de belofte – en ik hoop dat die gehouden wordt – dat bedrijven die hier de dupe van zijn inderdaad worden geholpen. En dat is Stage Entertainment dat op een omzetverlies afstevent van 40 tot 50 miljoen euro.”

De theaters blijven eigenlijk gewoon dicht met ingang van 1 juni en gaan dus niet open voor twintig man. Het is echt belachelijk wat daar gisterenavond gezegd is.”

Een andere BN’er die boos is op Mark Rutte, is Arie Boomsma. Hij vindt het een schande dat de sportscholen tot 1 september dicht moeten blijven.

Foto: SBS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen