Albert Verlinde boos op Margriet van der Linden

Albert Verlinde vindt dat Margriet van der Linden en haar cultuursidekick Cornald Maas vier weken geleden veel te kritiekloos zijn geweest tegen cultuurminister Ingrid van Engelshoven, die toen in de studio van M zat. Hij is er zelfs boos over. Dat zegt hij in de podcast Een-tweetje met Yves. Van Engelshoven maakte toen bekend 300 miljoen euro vrij te maken voor de cultuursector. “Over die 300 miljoen was ik eigenlijk heel boos en ook op Cornald en Margriet van der Linden.

Waarom? “Omdat ze helemaal niet vroegen waar het naartoe ging. De minister zat daar om te vertellen over die 300 miljoen en nog geen uur later ging het dubbele naar landbouw. Daar gaat het echt naar bedrijven en bij cultuur alleen naar semi-overheidgesubsidieerde instellingen die extra geld krijgen. Dat is toch wat anders.

Verlinde vindt Van Engelshoven sowieso een flutminister. “Zij heeft mij diep geraakt door te zeggen: ‘Wij steunen theaters, zodat ook vrije producenten daar hun producten kunnen stallen.’ Als je zo denkt over 70 procent van het theater-aanbod in Nederland… Dat het gestald wordt… Dat heeft me echt wel geraakt. Het is mijn vak en passie. Dat ‘stal’ je niet, dat ‘presenteer’ je. Daar is over nagedacht. Stallen, hallo!

De verkeerde vrouw op de verkeerde plek, denkt de Stage-baas. “Ik vind het een heel aardige vrouw – ik ken haar, ik heb rond haar om de tafel gezeten – maar wij zijn toch meer een economisch bedrijf. Ik vind dat ze het gewoon echt niet goed doet. Ik vind dat ze té onuitgesproken is, té zwak.”

Wat doet ze fout? “Ik heb het idee dat ze niet genoeg met haar vuist op tafel slaat en niet genoeg met haar team in kaart brengt wat het slachtveld nu is in de cultuursector. Ik vind haar onzichtbaar en een beetje initiatiefloos. Op dit moment heb je echt wel behoefte aan een Eric Wiebes, Mona Keijzer of Koolmees. Ik had mevrouw Van Engelshoven ook wel op die manier willen horen. Ze had eigenlijk in dat rijtje thuisgehoord.”

Theaters blijven dicht

Voorlopig blijven de theaters van Verlinde dicht. “Wij weten gewoon zeker dat we heel lang niet open mogen. We moeten er rekening mee houden dat het nog wel maanden kan duren. Het zou me niets verbazen als het wordt getild naar januari. Ik krijg signalen uit Londen en New York dat er zelfs februari en maart gezegd wordt.”

Ik ben een rasoptimist, dus ik zou het liefst weer open willen. Het liefst heb ik van de overheid een soort principe-uitspraak, van: ‘Evenementen en theater kan gewoon niet. Ga er maar vanuit dat je een jaar dicht bent.’ Dat hoor ik liever dan 30 of 100 personen in het theater. Dat kan in mijn business gewoon helemaal niet.”

Lees ook: Albert Verlinde woest op Mark Rutte: ‘Wees een vent!’ (7 mei)

Foto: NPO, SBS

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen