Koningsdag-toespraak is hit, nationale toost niet zo

Koningsdag was dit jaar anders dan anders, maar toch stelde de koninklijke familie niet teleur: ze hebben een zeer persoonlijk inkijkje in hun leven gegeven. ’s Ochtends om tien uur hield koning Willem-Alexander een toespraak, daarna sloeg de familie aan het videobellen met het volk en ’s middags om vier uur werd de feestdag, dit jaar omgedoopt tot Woningsdag, afgesloten met een ‘nationale toost’. De toespraak ’s ochtends trok veel bekijks, maar de toost deed het een stuk minder.

Tijdens een vijf minuten durende uitzending in de ochtend werd het Wilhelmus gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest, waarna de koning een korte toespraak hield. Er keken 1,9 miljoen mensen (75 procent) naar.

’s Middags trok de nationale toost een stuk minder bekijks, ondanks dat het historische beelden waren. Eindelijk was prinses Beatrix namelijk weer eens een beeld: via videobellen deelde ze een felicitatie uit aan haar zoon. Er keken 716.000 mensen (50 procent) mee.

De media stortten zich vooral op de mediagenieke prinses Alexia, die in een videobelgesprek met Enzo Knol onthulde wat ze van haar opvoeding vindt. “Ik vind, gezien het werk wat mijn moeder altijd doet, dat ze het heel goed doet. Ik vind mijn ouders best wel eh.. heel goede ouders!

Daarop riep Máxima: “Bravo! Dit was niet gescript!

Vorig jaar keken er 2,4 miljoen mensen naar het verslag van de traditionele Koningsdag. In 2018 waren dat er bijna 2 miljoen, in 2017 keken er ruim 3 miljoen.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen