Kijkcijfers terug naar normaal: ‘Kijker is coronamoe’

Er komt langzaam aan een einde aan de torenhoge kijkcijfers tijdens de coronacrisis. De kijker is coronamoe en zapt de laatste weken minder massaal af op actualiteitenprogramma’s. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek die het NRC Handelsblad heeft geanalyseerd. De afgelopen weken zag EenVandaag het aantal kijkers met 65 procent stijgen, Op1 zelfs met 77 procent. “Nieuwsorganisaties bereikten kijk- en leesrecords waarvan zij voor de crisis alleen durfden te dromen.

De piek ligt nu echter achter ons, aldus de krant. “De grote nieuws- en actualiteitenprogramma’s pieken in de derde week van maart, met 15,5 miljoen kijkers. Dat aantal daalt in de tweede week van april naar 10 miljoen.

Marcel Broersma, hoogleraar Media en Journalistieke Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen, heeft een verklaring: “Mensen worden zo langzamerhand coronamoe. De cijfers over ziekenhuisopnames en doden die het RIVM elke middag naar buiten brengt werden aanvankelijk religieus gevolgd. Nu zeggen steeds meer respondenten: ik geloof het wel.

De Stichting KijkOnderzoek sluit zich daarbij aan; zij spreken over ‘nieuwsmoeheid’. “Maar het instituut sluit een andere factor niet uit: de zonnige dagen in april, waardoor mensen minder voor de tv zitten en meer buiten zijn.”

Een serie grafieken over de mediaconsumptie vindt u op de NRC-site.

Foto: NOS

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen