Jan Slagter en Marianne Zwagerman: ruzie over dor hout

Dor hout: met die twee woorden kreeg Marianne Zwagerman onlangs flink wat mensen de boom in. Volgens de diva moeten we niet onze welvaart op het spel zetten om een paar duizend kwetsbare ouderen te redden van de coronadood. Als corona hen er nú niet onder krijgt, dan leggen ze over één of twee jaar wel door iets anders het loodje, redeneerde ze. Allemaal leuk en aardig, maar als de NPO een boom is, dan zit al het dorre hout van Zwagerman natuurlijk in de Omroep MAX-tak.

MAX-baas Jan Slagter wil zijn kijkcijfers een beetje op peil houden, dus van de Zwagerman-koers gruwelt hij. Ze krijgt er in zijn column dan ook behoorlijk van langs, alinea’s lang.

Slagter vindt Zwagerman een aandachtsbeluste kwijlebabbel. Kennelijk heeft ze niets te doen nu haar dagvoorzitterschappen geannuleerd zijn, bitcht hij. “Ze moest vast gedacht hebben: ik moet zorgen dat ik hoe dan ook ‘in the picture’ blijf als zelfbenoemd opiniemaker.”

De enige reden waarom ze zich in het coronadebat mengt, is haar eigen bekendheid, meent Slagter. “Het hele land is nu bezig met de coronapandemie, laat ik eens iets tegendraads roepen, waardoor iedereen verontwaardigd op zijn achterste benen gaat staan en mijn naam weer een tijdje in de publiciteit rondzingt.”

De omroepbaas begon te steigeren toen hij las over ‘dor hout’. “Waarmee ze doelde op de ouderen en zwakkeren in de samenleving. En ach, of die nu 1 of 2 jaar voor hun tijd doodgaan…”

Slagter leeft mee met Zwagermans 75-jarige vader. “Ik hoop van harte dat het coronavirus aan het huis van Zwagerman senior voorbijgaat en dat hij nog vele jaren van zijn leven mag genieten – ook al behoort hij volgens zijn eigen dochter tot de categorie ‘dor hout’.”

Reactie

Dat hoop ik ook Jan Slagter, ik 💜 mijn vader en moeder. Maar zij zeggen ook: ‘het oude moet eerst op’ en ze zijn het 100 procent met me eens“, reageert Zwagerman op Twitter. “Mijn ouders wonen zelfstandig en werkten tot een paar maanden geleden nog. Zij zitten niet in het verpleeghuis zoals de mensen die ik benoemd.”

In mijn boek Kluitjesvolk dat in 2016 uitkwam schreef ik al het hoofdstuk ‘ga op tijd dood’. Ik verkondig deze mening al jaren. Doe nou niet alsof ik ‘even een recalcitrante mening’ gaf ‘om in de media te blijven’. Ik heb twee columns per week in de media. Je weet beter Jan.

De column van Jan Slagter kunt u lezen op MAX Vandaag.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen