Catherine Keyl zwijgt niet langer: ‘Ik ben een Jodin’

Catherine Keyl heeft de eerste 45 jaar gezwegen over haar Joodse afkomst, daarna hield ze het niet langer geheim, maar pas nu – op haar 73ste – praat ze er openlijk over. Dat is te lezen in de Volkskrant. Keyl komt met een soort coming-out-interview. Ze vertelt onder andere dat ze ooit achter de schermen van het actualiteitenprogramma Hier en Nu onthulde Joods te zijn. “In een vergadering vertelde ik het. Doodse stilte, niet relaxed. Tot iemand zei: ben jij Jóóds?

Ze dacht dat mensen anders naar haar zouden kijken. “Ja. Negatiever, dat weet ik wel zeker. Daarom vind ik het best eng om er nu over te vertellen.

Joden hebben volgens Keyl een slecht imago. “Al die complottheorieën, nu weer met corona, daar spelen Joden altijd een rol in. Blijkbaar bestaat er een duister, mysterieus beeld. Dat ze veel invloed hebben en geldwolven zijn. Ook in de tv-wereld wordt zo gepraat.

Keyl is slechts tegen weinig mensen open over haar achtergrond. “Mijn vriendinnen weten het van me. Die zeggen dat ik zo handig ben met geld.”

Raar, zegt ze. Keyl heeft naar eigen zeggen ‘genoeg fouten gemaakt’. “Bij mijn vriendinnen vraag ik door: wat bedoel je daarmee, hoezo ben ik goed met geld? Dan zeggen ze dat het in mijn genen zit. Zo hardnekkig zijn die vooroordelen.”

Het Volkskrant-interview met Catherine Keyl kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen