3FM’s Rámon: ‘Mensen snappen burn-out bij dj’s niet’

Geplaatst op wo 01 apr 2020 om 8:44

3FM-dj Rámon Verkoeijen merkt dat veel mensen niet snappen dat radio-dj’s ook een burn-out kunnen krijgen. Dat heeft de presentator, die zelf al enkele maanden thuiszit met een burn-out, gisteren telefonisch gezegd tegen zijn radiocollega Mark van der Molen. Dat er verpleegsters en dokters zijn die na de coronacrisis even moeten bijkomen snapt iedereen, maar een radio-dj die af en toe twee zinnen roept tussen de plaatjes door? Het gaat er bij veel mensen niet in, merkt Verkoeijen.

De radiomaker merkt dat er veel onbegrip voor is. “Heel veel mensen snappen een burn-out niet en al helemaal niet bij een radio-dj en al helemaal niet bij een radio-dj die niet eens zelf de muziek instart. Waar kan je dan last van hebben?

Je hoeft niet per se heel veel te werken om een burn-out te krijgen, aldus Verkoeijen. “Het is een soort opsomming van heel veel dingen die gebeurd zijn. Je zou zelfs van niets doen een burn-out kunnen krijgen, blijkt maar weer. Dat is wel iets heel raars. Ik moet heel eerlijk zeggen – en het klinkt heel naar – maar ik geloofde nooit echt in de term burn-out. Wat is dat dan en waar heb je dan last van? Maar het is zo raar om dat mee te maken.

Hoe gaat het nu? “Het gaat een beetje met ups en downs. Heel veel mensen – van de slager tot de bakker – vragen nu hoe het gaat. Het is superleuk dat mensen interesse hebben en ik krijg ook veel reacties van luisteraars. Ik antwoord ook bijna altijd.

Het gaat steeds beter met Verkoeijen. “Het gaat echt wel een klein beetje de goede kant op. Ik word blij als ik de ideeën over de avond hoor en ik heb er veel zin in.

De dj doelt op het feit dat hij en zijn collega Mark van der Molen zijn verplaatst van de middagspits naar de avonduren. “Er zijn mensen die vragen of ik boos ben, maar ik ben helemaal niet boos. Ik heb zin om te beginnen. Ik moet alleen een beetje wachten op mijn lijf.”

Een andere radio-dj die momenteel met vermoeidheidsklachten thuiszit, is Coen Swijnenberg van Radio 538.

Foto: Michel Schnater, BNNVARA
21 Reacties op “3FM’s Rámon: ‘Mensen snappen burn-out bij dj’s niet’”


 1. jomari

  Slapjanus….

 2. Ray

  Menigeen zou op zo’n gemakkelijke manier een salaris van een ton plus per jaar willen opstrijken. Helaas moeten de echte mensen veel langer en harder werken, met meer verantwoordelijkheid, voor minder geld. Als die mensen een burn-out krijgen, is dat begrijpelijk. Als een radio-dj een burn-out krijgt, is dat alleen maar lachwekkend.

 3. mama nouskouri

  Tja, een burnout van tegenwoordig is een echt modewoord. Hoeveel volgen er nog?

  Coen
  Typhoon
  Borsato
  Ramon

  In het verleden was je 1 van de enigen, tegenwoordig is het net als het hebben van een beugel, je wijkt af als je er geen hebt gehad. Ik ben zelf niet ervaringsdeskundig gelukkig, maar van dichtbij zeker meegemaakt . Het zit echt in je leven verweven en heeft bijvoorbeeld nix te maken met ‘overwerkt zijn’ etc. Wellicht een ander woord voor midlifecrisis?

  Hoeveel volgen er nog?

 4. Kwebbeldick

  Wat een geleuter.

 5. KlimaatOptimist

  Deze mensen moeten een keer praten met iemand uit de zorg, en als je daarna nog steeds durft te zeggen dat je last heb van een burn out, moet je écht voor een trein springen want dan snap je er echt he-le-maal niks van!

 6. dynamische dennis

  De feminisering van de maatschappij is compleet

  Iedereen en zijn moeder hebben een burn out

 7. Swinkklag

  Wat een vreselijke mensen zijn zij toch.

 8. Ben Zine

  Heb een druk werkleven gehad met enorm veel stress, maar nooit een burn out of overspannen. In mijn vrije tijd zorgde ik dat ik uitruste, geen feesten etc. Marco, Coen, Ramon: ga je schamen patjakkers!

 9. Annoniemus

  Het zijn de moderne tijd burnouters die piepen !!#papgeneratie

 10. Universal korporaal 1

  In je onderbroek te kijk zitten in een glazen stolp. Plaatjes draaien en stom praten.
  Meelachen met de hoofdsmurf. Daar trapt alleen een omgekochte arts in!
  Ga maar assisteren in het ziekenhuis, die rennen tegen de klippen op en niemand hoor je piepen. Arbeidsvitaminen van 0700tot 0659, betere oplossing!

 11. ach

  Ach, een nieuwe diagnose in de DSM en zoals te doen gebruikelijk wordt het meteen overal vastgesteld. Over een paar jaar is weer iets anders en dan men vindt het begrip ‘burn-out’ weer achterhaald. Men kan niet tegen onzekerheid en onvoorspelbaarheid, en wat is er dan lekkerder om bij de kudde te schuilen en een aandoening de schuld te geven.

 12. One and only

  Dat mensen het niet “begrijpen” komt omdat die slapjanus de hele dag in een microfoon zit te spugen en daarvoor veel salaris ontvangt maar coorderest NIKS bijdraagt. Of gaat iemand mij vertellen dat het beroep van radio DJ hetzelfde is als een arts, bouwvakker, visser, machinist is?

  Ze creëren niks en bovendien zijn het vaak ook opiniemakers; daar houd ik al helemaal niet van!

  Deze padjakkers kunnen alles krijgen zonder moeite: geld, meiden/jongens, drank deugs etc; daar hoef je hoeft echt geen medelijden te hebben met die mongeulen

 13. MolTalk

  Slappe hap!! 2 uurtjes “werken” per dag en dan een burnout? Ze moeten gewoon minder gaan stappen, minder zuipen en minder coke snuiven!

 14. JW

  Ik schrik van de harteloze reacties hier. Ik weet dat de comment-section hier wel vaker geen pretje is, maar dat er zelfs geen ‘genade’ is op dit onderwerp, verbaast me.

  Burn-outs gaan (in de regel) niet over te hard werken op zichzelf. Het gaat over hoe je emotioneel gezond in het leven staat. Als dat niet zo is, kun je gemakkelijk teveel van jezelf geven, wat je uitput. Als je identiteit bijvoorbeeld afhankelijk is van de waardering van anderen, dan is het ontzettend hard werken om die te behouden. Ook als dj. Je staat in de publieke arena, krijgt voortdurend de mening van elke twitteraar over je heen, etc. Daar kiest men voor, maar is dat uit vrijheid of omdat je leeft van die waardering? Als het laatste zo is, dan ligt een burn-out gemakkelijk op de loer.

  Of als je identiteit afhankelijk is van jouw vermogen om voor de ander te zorgen, dat jij problemen oplost… Dan kun je gemakkelijk omvallen op het moment dat je dat niet kan en geconfronteerd wordt met je machteloosheid.

  Dat er nu zoveel burn-outs zijn, zegt iets over onze cultuur. Het zegt iets over onze emotionele gezondheid. En oordelen over mensen met een burn-out draagt zeker niet bij aan een gezondere cultuur. Heb lief.

  En om het nog even voor de dj’s: een show dragen vergt heel wat meer dan af en toe slap ouwehoeren. Dat zie je ook bij de talkshows op tv. Er zijn heel wat mensen die best goed kunnen interviewen, maar de show dragen, is een ander verhaal. Nee, het is geen zorgberoep, maar wel topsport in een publieke arena.

 15. Henk Bert.

  Moltalk: ++++++

 16. 🗣

  Die z.g. “Burn-Out” van deze griezel mag wat mij betreft nog wel een jaar of 10 duren! Btw, hoe kan het dat hij nog geen corona heeft? 😆

 17. critikast

  Natuurlijk is er onbegrip. Je zit achter een microfoon voortdurend te etaleren dat je heel slim bent, beschikt over een indrukwekkende vocabulaire en de leukste grappen kunt maken waarmee je zelf het hardst moet lachen.
  Kortom: de dj’s zijn de meelijwekkende stumpers van de radio en zouden een verbod op een burnout moeten krijgen. Maar dat ze oververmoeid raken is het gevolg van het feit dat ze nooit een vak hebben geleerd en niet weten wat het betekent om dag in dag uit gewoon te moeten werken. Het zijn de grootste slapjanussen op de nationale arbeidsmarkt.

 18. Peter

  zal meer privé optelsom en werk dan alleen dat werk want echt werken is het niet toch, daar zijn we het wel over eens. Ondanks dat toch beterschap.

 19. Party Animal

  Alejezus sneue Donders.
  Het is Burnout omdat het kán
  Beetje aandachttrekkerij sneue donders.
  Nooit een dag gewerkt. Poe poe.

 20. Esmee

  Nou nou, dat is wel laatdunkend om die mensen sneue donders te noemen. Het zijn ook mensen. Burnout klachten ontstaan als werknemers het gevoel krijgen dat ze niet genoeg presteren en radio DJ’s kennen de situatie van werk en moe worden helemaal niet. Door de aard van het werk en de relatief korte werktijden zitten ze vaker en soms langer in de auto dan dat ze op hun werkplek zitten.
  Doordat ze haast niks doen in het leven gaat het mis. Geen veerkracht, geen uithoudingsvermogen, geen mentale weerstand, geen relativeringsvermogen etc etc. En het zou me niet eens verbazen als ze op een dieet van tofu en hibiscisthee leven, met quinoa granola in de morgen, want het zijn net kleine meisjes die kerels die zichzelf DJ noemen en op kosten van de baas thuis zitten.
  Beetje aandachttrekkeri van de sneue donders, huilie huilie doen en klagen in de media terwijl ze gewoon een uurtje per dag op knopjes moeten drukken. Slapjanussen, gewoon slapjanussen.

 21. Joop55

  Dat klopt, en zal ik nooit snappen ook.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.