‘Multimiljardair John de Mol niet solidair met tv-makers’

Geplaatst op di 24 mrt 2020 om 12:50

John de Mol was er als de kippen bij om bij de eerste vlaag tegenwind in de coronacrisis ‘draconische maatregelen’ en ontslagen aan te kondigen bij zijn mediabedrijf Talpa. Kennelijk is dat de manier waarop je 2,7 miljard euro vermogen opbouwt. Die sneer deelt Marianne Zwagerman uit in haar column bij BNR. Waar RTL de rust bewaart en geen mensen ontslaat, grijpt De Mol direct in zodra hij in deze crisis ook maar een klein deel van zijn vermogen dreigt te verliezen.

Harteloos, vindt Zwagerman het. “John de Mol heeft geen tijd om te troosten, hij sloeg als een opgevoerd Duracellkonijn aan het reorganiseren toen corona geen griepje bleek.”

De opiniediva wijst erop dat het businessmodel van Talpa ‘extreem kwetsbaar is zonder een Netflix-tegenhanger die inkomsten genereert bij consumenten’. RTL heeft dat met Videoland wél.

De advertentie-inkomsten dalen tijdelijk en daarom grijpt De Mol direct in. “Je sprokkelt geen 2,7 miljard euro vermogen bij elkaar zonder vooruit te kijken dus de reflex van De Mol is voorspelbaar, maar zijn solidariteit met eenzame kijkers overstijgt het ethisch besef van de pleerolhamsteraars niet.”

Om maar niet te spreken van de solidariteit met de tv-makers op magere flexcontracten die weinig anders rest dan het uitkeringsinfuus.”

Er is een groeiende ergernis over steenrijke bedrijven die zich in de coronacrisis hufterig gedragen. Het gaat volgens kenners onder meer om Action en Hunkemöller.

De BNR-column van Marianne Zwagerman kunt u hier lezen.

Lees ook: John de Mol over coronacrisis: ‘Alles wordt anders’ (20 maart)

Foto: Talpa
59 Reacties op “‘Multimiljardair John de Mol niet solidair met tv-makers’”


 1. Tanja

  Laat hem Wendy, Patty en Gordon maar eens ontslaan. Maar dat durft hij waarschijnlijk niet.

 2. Fred de Kenner

  Ik snap de verbazing niet. John de Mol is altijd al zo geweest. Ik heb aan het begin van de eeuw als freelancer voor de man gewerkt maar het is echt een tiran.

  Maar ja als je graag in media wil werken en je hebt er verder geen verstand van kom je al snel bij hem terecht tegenwoordig.

 3. dynamische dennis

  Amazon was een boekenwinkel en Netflix stuurde DVD’s rond per post.

  Wat mij opvalt, is dat John de Mol in die 30 jaar zichzelf geen enkele keer opnieuw heeft uitgevonden, zoals Amazon en Netflix dat wel hebben gedaan. Hij lijkt intelligent, maar is ‘ie dat ook?

 4. Dr phil

  Tanga en niet te vergeten botox linda

 5. Scrooge de Mol

  Dankzij het talent van De Mol staat de zender aan de rand van de afgrond.

  Sport7, Tien, Talpa TV….

 6. P. Paay

  Is hij nu het pispaaltje?

 7. Nils Holgersson

  John de Mol is over zijn houdbaarheidsdatum heen

 8. Sender

  ‘Multimiljardair John de Mol niet solidair met tv-makers’

  Is dit NIEUW nieuws??
  Waag ik te betwijfelen.

 9. Dr phil

  Plas gootje paai het is meer een zeikpaal ik heb gehoord dat hij kijkgeld wil gaan vragen voor zijn flop zenders

 10. Kuis

  Miljonairs en miljardairs, het zijn net mensen.
  De een heeft wel moraal de ander niet.

 11. Sender

  Nou Dr. phil dat zit zo.
  De publieke omroep krijgt van de overheid dus een bijdrag om radio en tv progamma’s te maken en moeten daarbij wel voldoen aan een aantal voorwaarden.

  de Mol is van mening dat hij ook recht heeft op een deel daarvan omdat iedereen, zo ook hij er aan meebetaalt en het dus wordt gefinancierd uit de algemene middeln. Op zich leuk bedacht en slim nog ook. Maar het is natuurlijk onzin. Hij kan langs allerlei commerciele wegen een en ander bekostigen, iets dat de omroepen niet mogen en bij overtreding voor worden beboet.

  Hij is wellicht ook ‘de eerlijke en onpartijdige’notaris in eigen persoon denk ik bij Vakantieveiling.nl. Zou me niet verbazen.

 12. Sjors van Kempen

  Is Sjon al gefotografeerd door William Rutten?

 13. echt nieuws

  Het is echt nog veel erger. Dit plan lag al klaar en het corona virus wordt gebruikt als excuus.

 14. anoniem

  john de mol

  niet reageren

  het zijn je jaloerse vrienden

 15. CB

  Als je Wendy, Patty en Gordon ontslaat lopen ze binnen notime terug naar RTL. Weet niet of we daar nou zo op zitten te wachten.

 16. Peter R.

  John de Mol heeft wel wat anders te doen dan een website als deze te bezoeken.

 17. ronnie

  John de Mol heet geen John maar scrooge.

  Misschien een leuk idee als als weer mag om een nieuiwe versie van scrooge op te nemen maar dan over het scrooge leven van John de Mol

 18. domdommerdomst

  Gewoon een enorme smerige geldwolf!!!!

 19. GrijzePilion

  Had je iets anders verwacht van deze engbek? Die vent deugt niet en zal nooit deugen.

 20. Piet Pannelap

  Marianne is zo’n gruwelijk lekkere MILF. Ik geloof direct alles wat zij zegt. Slik alles voor zoete koek. Wat een snoepje.
  En ze heeft gelijk voor wat betreft Talpa en suikeroom Johnnie.

 21. Freddie

  Het is natuurlijk vreemd dat een John de Mol nooit heeft geinvesteerd in Videoland of iets vergelijkbaars. Ik hoorde dat het aantal abonnees op VL de laatste week zeer fors toe is genomen. Dus extra inkomsten voor RTL, dit terwijl de reclame op de traditionele zenders minder is en er wel fors in RTL nieuws en live actualiteiten wordt geinvesteerd.
  Winst voor RTL en deze bewaren de rust, dit doen zij goed als commerciele partij. Hier kun je zien dat één eigenaar niet altijd goed is voor een zendergroep. Een mening is niet altijd de beste mening!

  Ik denk dat RTL dankzij de corona-crisis sterker uit de strijd komt dan SBS, we zullen het nieuwe najaar wel af moeten wachten want de LED-decor shows van Talpa zijn voorlopig uitgedoofd.
  Wat hebben ze nog op de plank? Wat meiland?

 22. Nieuwsgierige kijker

  Wat gaat Talpa 28 augustus eigenlijk uitzenden met het 25 jarig jubileum van SBS6? Weet iemand dat?

 23. NPO the only one

  John is nog nooit in z’n leven solidair geweest, alleen aan Linda, z’n zoon en z’n bankrekening!!!

 24. Mike

  @Nieuwsgierige kijker

  Geen idee. Persoonlijk hoop ik op een integrale Over de Rooie marathon.

 25. Adriaan

  Natuurlijk is RTL een sterker merk en komen deze er sterker uit. Ze hebben Videoland, een goede nieuwsvooorziening en ze hebben Jinek. Ondanks dat het nogal ‘in’ is om haar te bashen de laatste tijd, zorgt ze wel voor een constant kijkersaantal van 800k tot 1 miljoen kijkers, wat heel netjes is.

  Mensen vluchten in dit soort tijden naar de NPO, dus dat Op1 Jinek nu makkelijk verslaat had iedereen die langer dan 3 dagen de tv-wereld volgt, kunnen voorspellen.

  Maar SBS gaat vrolijk door met hun HvN-non-nieuws, wat natuurlijk gemaakt is voor een land waarin nooit écht iets gebeurt. En dan gaan ze nu for Christs sake Albert Verlinde van stal halen om de Corona-crisis te duiden. Nee, SBS is wel klaar. En ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat dit John wel erg goed uitkomt als excuus, met een nog immer falende zendergroep.

 26. Astrid

  Ontslagen zijn volgens De Mol onduidelijk. Hij wil ’zo snel mogelijk maar zeker op korte termijn’ meer duidelijkheid geven over de gevolgen voor de werkgelegenheid. Talpa probeert zo min mogelijk mensen te ontslaan.
  —————–

  Wat doet de Mol anders dan RTL?

  De Mol geeft eerlijk duidelijkheid aan personeel en media wat PvdVorst achter de schermen doet.
  Geen opnames is ook bij RTL thuis op de bank voor heel veel medewerkers.

  Zie het verschil niet.

  Eerlijkheid duurt het langst.

 27. Robert

  Niks toe te voegen aan bovenstaande verhaal.

 28. NPO the only one

  Hele goeie suggestie: Talpa opdoeken!! Dan kan John misschien weer plaatjes gaan draaien bij de Tros!!!

 29. Robert van Dam

  Quote: Nieuwsgierige kijker
  di 24 mrt 2020 om 13:52
  Wat gaat Talpa 28 augustus eigenlijk uitzenden met het 25 jarig jubileum van SBS6? Weet iemand dat?

  Waarschijnlijk The Best Of…Kim Lian programma’s….oh nee
  Dance as One
  DanceSing
  The Winner Is,
  6Inside,
  Flirty Dancing,
  Drone Masters,
  Opgezadeld met Britt,
  Mag ik jullie oma zijn?,
  Gordon tegen Dino,
  De Sollicitatie,
  De Scheetjes
  The World’s Best
  Hart van Oranje
  Klinkt Smakelijk
  House of Talent
  Filmster Gezocht

  ga zo maar door! Pareltjes van 25 jaar SBS6

 30. Jhonnie

  Volgens mij is John de Mol ook meer een tv format man die van alles verzint voor op tv en daar zijn geld mee verdient en niet iemand die een televisie zender moet runnen tenzij hij al zijn formats wil uittesten op zijn eigen zenders. Misschien moet hij dat ook eens loslaten om de nieuwe Rupert Murdoch te worden en gewoon zender runnen over laten aan andere en zelf alleen maar formats gaan verzinnen.

 31. Jhonnie

  Volgens mij is John de Mol ook meer een tv format man die van alles verzint voor op tv en daar zijn geld mee verdient en niet iemand die een televisie zender moet runnen tenzij hij al zijn formats wil uittesten op zijn eigen zenders. Misschien moet hij dat ook eens loslaten om de nieuwe Rupert Murdoch te worden en gewoon zender runnen over laten aan andere en zelf alleen maar formats gaan verzinnen.

 32. o.p. lichter

  Als we nou eens met z’n allen niet meer naast die Talpa troep kijken of luisteren zijn we gouw van dat uitschot verlost .

 33. Peter R.

  John de Mol is te oud om nog door te gaan bijna 65.

 34. Johm

  Hij had wat meer kunnen reageren als Unilever. We trekken nu de portemonnee en gaan kleine ondernemers helpen deze crisis door te komen.

  John dat kun je vertalen naar:

  Iedereen bij Talpa ook Astrid en Henk uit de kantine houden hun werk en we zullen zorgen dat iedereen na deze crisis zijn hypotheek kan betalen. Dat betekent geen bonus voor de top van het bedrijf aan het eind van het jaar.

 35. Henk

  Tot een paar weken geleden hoorde in continu het argument dat het zo top was om bij Talpa te werken omdat John zelf kan bepalen en niet naar een board in Luxemburg hoeft om zijn hand op te houden. Zie hier het resultaat als je John alles zelf laat bepalen!

 36. William

  Zenders tijdelijk sluiten en enkel SBS 6 in de lucht houden en gelijktijdig uitzenden op alle SBS zenders. Naar de andere SBS zenders wordt toch nauwelijks gekeken.

 37. Johnny de mol

  Misschien hebben we geluk en sterft deze oude zak aan corona. Nog mooier is als botox linda het ook krijgt

 38. Hanneke

  Ken John de Mol nog uit de tijd dat hij de manager was van Tineke Schouten in het Jacobi theater. Er is tenminste 1 secretaresse die spijt heeft dat zij het toentertijd heeft uitgemaakt….

  Ik zal niet ontkennen dat John hard gewerkt heeft om samen met Joop van den Ende een imperium op te bouwen en dat voor goed geld verkocht heeft, hetzelfde als de deal met ITV. Op enige creativiteit (Big Brother, dat was toch een Romer?). Het is een (semi slimme zakenman) die ons wel Medisch Centrum West heeft gebracht….helaas heeft alles daarna hetzelfde niveau.

  Ontslagen zullen de komende tijd overal vallen….Denk aan de post productie huizen, de vertalers, de freelance ENG medewerkers…

 39. b

  En betaalt J v.d. Ende de cast en crew van Hello, Dolly! door?

 40. Nathan

  Hij staat al decennia bekend om zijn verschrikkelijke karakter. Waarom denk je dat Talpa zo veel moeite had om nieuwe redacteuren aan te trekken? Je werkt voor een hongerloon, krijgt nul waardering en moet naar de pijpen dansen van een explosieve lamlul zonder enige empathie. Ik hoop dat John hiermee heel wat stront over zich heenkrijgt.

 41. teuntje

  Chapeau voor Zwagerman dat ze dit durft aan te kaarten iedereen likt zn reet

 42. Emiel

  @robert van Dam

  Je vergeet 1, ‘kijkcijferhit’ .. iets met poppen?

  😅

 43. Henk

  Kille man.

 44. Bart

  @CB RTL gaat die 3 echt niet aannemen/terugnemen hoor. Misschien Gordon om hem weer naast Gerard te zetten maar verder niet.

 45. Lies

  Is toch eigenlijk bij de konijnen af, het beleid van de heer De Mol in deze tijden?

 46. Tina

  De Mol is geen intelligente man. Wel een heel ijdele man.

  Zijn succes is gebaseerd op zijn verbetenheid, niet op zijn geweldige inzichten. Daarom mislukken die zenders van hem iedere keer. Hij huurt dure ouwe bekenden in (Galbaard, Louwerens, Beukmeroth) en negeert vervolgens het feit dat die lui niets presteren omdat ze net zo achterhaald zijn als hijzelf.

  Dan is niet raar dat er bij het eerste de beste zuchtje tegenwind een groot reddingsoffensief moet worden ingezet.

 47. Arie R

  Het doet denken aan wat voor vreselijke ramp Femke Halsema is voor Amsterdam.

 48. Roely

  @Johnny de mol 14.45
  Wat een triest geval ben jij….

 49. Donald Dumb

  John de Mol is een keiharde zakenman dus wat verwacht je anders?
  Aan de andere kant ach ja grote schoonmaak in de De Mol stal is ook wel goed. Velen zijn toch overbetaalde nietskunners…

 50. Clinton

  Back 2 basic John. met een klein clubje mooie programma’s maken.

 51. Hanselientje

  @Fred de Kenner 12:54:

  Ben wel benieuwd naar je ervaring. Details?

 52. tua

  fred lukt uit zijn nek

 53. Willie Wortel

  KOFFIE IEDEREEN? !!!!!!

 54. Jan

  @Bart 15.10: Gordon ook niet, de chemie tussen Joling en Gordon is inmiddels al lang weg. Joling is niet meer grappig en Gordon is bij Joling erg irritant ipv grappig.
  Gasten hier zullen me wel doodslaan, maar ik vind het team Patty en Gordon best wel ok hoor.

 55. Alex Delarge

  Dit is het gevolg van hebzucht. Afschuwelijk is het.

 56. Huub

  Gelijk heeft-ie. Talpa is geen charitatieve instelling.

 57. Barbabenno

  Huub Huub Barbatruc.

 58. Penny Wise

  De ironie wil dat de wereldwijde versie van Big Brother nu zijn ondergang dreigt te worden. ;)

 59. Monaky

  De zender loopt al vanaf het begin niet en wanneer de economie een Timmer krijgt door iets vreselijks en je daardoor veel geld op inlevert of je nu John of pietje of Klaasje heet dan moet je keuze maken. Hoe spijtig dat ook is en ja hij is echt een zakenman. Wil iedereen wel is horen als men in zijn schoenen stond

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.