John de Mol ontslaat Patty Brard als ze weer dik wordt

John de Mol heeft in zijn contract met Patty Brard laten opnemen dat hij haar eenzijdig kan ontslaan als ze weer een bepaald gewicht bereikt. Dat onthult de televisiediva in haar nieuwe biografie. De Mol heeft geen zin om Brard op de buis te houden als ze weer dik wordt en liet deze clausule daarom opnemen in punt 3.3 van het contract. “Ik zou vervolgens twee maanden de tijd krijgen om weer op mijn oude gewicht te komen en anders wordt het contract ontbonden“, zo legt de tv-diva uit.

Het deed haar bloed op dat moment koken. “Ik vind het krankzinnig. Schandalig. Maar hij heeft echt vette pech, want dit onderteken ik natuurlijk niet. Wat denkt-ie wel niet?“, riep ze na het doornemen van het contract, blijkt uit de biografie.

Kwáád was Brard. “Vroeger zou ik hier misschien voor zijn gezwicht, toen accepteerde ik dit soort bullshit, omdat ik altijd bang was anders opdrachten te verliezen“, riep ze. “Hij bekijkt het maar, ik ben niet eens verder gegaan met lezen.

Hoe reageerde ze? “Vroeger zou ik stampij hebben gemaakt. Had ik hem opgebeld en helemaal stijfgescholden. Nu niet meer. Ik heb mijn financieel adviseur gezegd: ‘Maandagochtend is die achterlijke paragraaf over dat gewicht eruit, of ze zoeken het maar uit met hun hele contract.

Uiteindelijk greep Erland Galjaard in en werd de paragraaf aangepast. “Erland vroeg aan me: ‘Gaan jullie het nou echt op een paar woorden laten stuklopen? Je weet toch wat je waard bent?’ Erland is degene die het heeft gekalmeerd.

Wat staat er nu in de paragraaf? “We hebben er ‘uitstraling’ van gemaakt. Dus dat ik dezelfde uitstraling moet behouden lopende de duur van het contract.

Begrip voor John

Inmiddels heeft Brard meer begrip voor De Mol, zei ze gisteren op Radio Veronica. “Ja, aan de andere kant is het ook zo dat ik me heel goed kan voorstellen dat als iemand een aantal jaar een contract met je aangaat, dat je wel moet blijven voldoen aan waarom hij dat contract met jou aangaat. Vroeger hadden we contracten waarin zelfs beschreven stond dat je je haarstijl niet mocht veranderen.”

Ze vervolgt: “Het kan aan de ene kant een beetje heftig overkomen, maar aan de andere kant – dat zei mijn advocaat ook – dat modellen ook weleens in hun contract krijgen dat ze niets met hun haar mogen doen of niets met hun uiterlijk mogen doen. Ik zal moeten blijven sporten en ik mag ook niet naar de kapper, zeg maar.”

Heeft ze wel met Talpa besproken dat ze dit op straat gooit? “Ik heb Michel volledige inzage gegeven in alles wat hij wilde. Ik vind wel dat je eerlijk moet zijn als je een biografie maakt.”

Weegschaal

Al met al werpt deze onthulling nieuw licht op de ontslagen bij Hart van Nederland. Het zou met de wetenschap van nu zomaar kunnen dat er een weegmomentje voorafgegaan is aan het ontslag van Gallyon van Vessem en Selma van Dijk.

Heeft Gordon ook zo’n gewichtsclausule in zijn contract staan? Brard denkt van niet. “En bij het zoontje van John vast ook niet“, zegt ze in de biografie.

Seksisme bij Talpa. Wellicht een leuk onderwerp voor Ladies Night.

Lees ook:
Patty Brard: ‘John wil geen vrouwen boven 50 kilo op tv’ (september 2018)
Angela de Jong vindt John de Mol een seksist (oktober 2019)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen