Coronacrisis: wel ontslagen bij Talpa, maar niet bij RTL

Geplaatst op ma 23 mrt 2020 om 9:45

Waar John de Mol bij het eerste zuchtje tegenwind in de coronacrisis al direct paniek zaaide onder zijn personeel door ‘draconische maatregelen’ en ontslagen aan te kondigen – de mediamiljardair probeert kennelijk zijn diepe zakken te beschermen – is RTL Nederland flink de rust aan het bewaren. “RTL noemt de impact voelbaar. Bedrijven kopen minder reclamezendtijd of stellen campagnes uit, maar van ontslagen is volgens RTL op dit moment geen sprake“, meldt het NOS Journaal.

Hoe anders is dat bij het bedrijf van de steenrijke John de Mol. “Talpa staat op het punt personeel te ontslaan“, meldt de NOS. “Het heeft zeker gevolgen voor de 1600 mensen die bij het bedrijf werken.

RTL en Talpa moeten dure producties bekostigen en zijn voor een groot deel afhankelijk van advertentie-inkomsten. Volgens de STER, die de reclames van de publieke omroep verkoopt, is er sprake van een daling van ‘tientallen procenten’.

Veel bedrijven hebben hun campagnes bevroren. Zo heeft onder meer Albert Heijn zich teruggetrokken. Er lag een campagne klaar voor de Hamsterweken, maar dat is nu niet zo handig.

Toch houdt RTL, in tegenstelling tot Talpa, de moed erin. “RTL wijst erop dat de eerste schok is geweest en dat er inmiddels ook bedrijven zijn die meer adverteren, zoals webwinkels.”

Een ander groot verschil met Talpa is dat RTL veel grotere stappen heeft gezet in de on-demand-markt. “Het bedrijf profiteert ervan dat het aantal abonnees van streamingdienst Videoland stijgt, een dochterbedrijf van RTL.

Lees ook: John de Mol over coronacrisis: ‘Alles wordt anders’ (20 maart)

Foto: RTL
48 Reacties op “Coronacrisis: wel ontslagen bij Talpa, maar niet bij RTL”


 1. Barneveld

  Liegen kan je wel aan RTL overlaten.

  Bij RTL moet je meer uren draaien in crisistijd. Zie jinek.
  Wil je dat niet dan is daar de deur.

 2. xandertje

  Misschien de woekerprijzen van de RTL prijskaart eens aanpassen. Zeg dat 10 seconden 4000 euro kost, doe het dan de helft minder.

  Kortom: halveer de prijzen.

  En waar is de creativiteit? Oh oh oh wat zijn de mensen toch creatief in de tv sector. Wees dan creatief. Kom met alternatieve tv programma’s die wel kunnen worden uitgezonden. En dat kan heel simpel. Zoals vroeger call tv dat mensen bellen en vragen stellen over corona of gewoon hun verhaal ‘gezellig’ kwijt kunnen met een aantal leuke mensen in de studio. Zoiets kun je overdag doen. Doe geen 1 tegen 100 maar 1 tegen 50 (ruimtes tussen stoelen publiek) enz enz.

 3. Sandertje

  Als je als bedrijf nog niet eens kleine crisis aan kunt, kun je beter meteen stoppen met die onzin.

 4. Hoer

  John lijkt de Action wel;

  https://www.sprout.nl/artikel/coronavirus/huftergedrag-van-action-en-hunkemoller-stort-ons-straks-echte-crisis

 5. GrijzePilion

  Laat dat Talpa maar failliet gaan. Walgelijk bedrijf met walgelijke medewerkers en een nog walgelijkere baas.

 6. Insider

  Overal wordt de stekkers uit programma’s getrokken… ook bij RTL!
  Check de zzp-ers maar die aan al die producties werken.

 7. Bart

  Zo zie je maar hoe niet creatief ze zijn bij met name Talpa.

  Er had allang een andere programmering kunnen staan die niet alleen bestaat uit recente herhalingen en handje vol nog lopende programma’s tussen het nieuws en de talkshows door. (die SBS niet eens heeft)

  Oude/nostalgische/familie series series, programma’s en films willen de mensen nu zien. Daar is behoefte aan als ze RTL en Talpa eens een keer goed naar de kijkers zouden luisteren. Dit hoeft allemaal helemaal niet zo veel te kosten. Je moet het alleen wel even aankopen en een programmering opzetten. Met alle lopende producties en planning voor het komende half jaar (najaar) even on hold. Gewoon de schema’s even ingooien.

  In andere sectoren als de zorg, politie, openbaar vervoer, supermarkten etc. moesten de schema’s en de plannen ook gewijzigd worden voor de komende tijd. Daar kan het wel maar bij RTL en Talpa is dit blijkbaar heel moeilijk.

  Helemaal bij Talpa want daar begint de de baas met zijn miljarden al in de eerste week van de corona crisis over mensen ontslaan. Daarmee valt de Mol definitief door de mand. Het gaat om geld en niet om de kijker. Als dat in beginsel je doel is dan kunnen we beter mee stoppen en met je miljarden op een eiland gaan zitten.

 8. Jon

  Logisch, Talpa is niet de eerste en laatste onderneming die een slechte bedrijfsvoering de schuld zal geven aan Corona. Heel jammer, maar iedere media kenner weet hoe het met John zijn vorige zenders is afgelopen…

  Had hij al die mensen niet voor heel veel geld naar zijn zender moeten trekken, succes is immers niet te koop.

 9. Bart

  @Insider zzp-rs zijn natuurlijk een heel ander verhaal. Die worden nu in allerlei bedrijven zo min mogelijk ingezet. Zelfs in de zorg. Dat is gewoon voor nu te duur. Men zegt dit vanuit de overheid te compenseren voor deze mensen en bedrijven maar hoe en bedragen hebben we nog niet gehoord. Moet snel een oplossing voor komen.

 10. Ad

  Barneveld
  ma 23 mrt 2020 om 9:53

  Je bent weer lekker aan het roddelen over dingen waar je niks van af weet?

 11. Jan

  John is dus net zo een lafaard als zijn leerling Winston Gerschtanowitz, die is ook aardig aan t ontslaan bij Diffrnt. Zijn eigen mismanagement verhullend want die toko heeft er in drie jaar miljoenen doorheen geramd, met nul resultaat.

 12. Jan

  “Bij het eerste zuchtje tegenwind” ?? Zelfs over de rug van deze crisis kan MC nog van dit soort insinuaties maken, walgelijk. En het ook nog eens op de man spelen en framen. Jullie moeten je schamen.

 13. kantoorpik

  Winston als rechterhand van John is nog erger dan het coronavirus, de man kan werkelijk niets!

 14. Oja

  RTL heeft in de afgelopen maanden al flink gesarneerd in personeelsbestand. Vandaar dat nieuwe ontslagenronde niet hoeft.

 15. Watnuweer

  J de M heeft in het verleden al laten zien dat hij geen moeite
  heeft om mensen de laan uit te sturen vanwege leeftijd of om dat ze niet meer zo een jonge frisse uitstraling hadden ( hart van Nederland ,Piet Paulusma enz)
  Het lijkt mij erg om voor zo een bedrijf te werken waar John
  de Mol met zijn zeis boven je hoofd hangt..😵

 16. NPO the only one

  Het zal nu wel niet meer zo lang duren, totdat de stekker er definitief uit gaat bij SBS!!! John heeft ’t min of meer al aangekondigd. Zo zie je toch maar, onkruid vergaat toch!!!

 17. Huismaker

  Daarnet op smaakmakers was er Charles Groenhuizen met zijn dagelijkse preek over Trump. Waarbij mw Plag heftig meeknikte.
  Maar; toch ook een goed woord van hem. “We moeten niet angstig zijn en de waarheid onder ogen zien”. Kijk, helemaal mee eens: Baudet vroeg al in januari om een spoeddebat over de gevolgen van corona. Meerdere malen zelfs. CDA en vvd lachten hem uit. “Er zijn al specialisten. Ga maar rustig slapen”.
  De waarheid is, dat ze compleet de plank missloegen. Dus Charles; volgende keer ook dat calvinistische vingertje tegen deze “regeerders”. Dus geen angst ? Oke ?

 18. Barneveld

  Gedwongen ontslagen bij reorganisatie RTL Nederland
  04 juli 2018 16:30
  Aangepast: 04 juli 2018 21:29

  https://www.rtlnieuws.nl/geld-en-werk/artikel/4270736/gedwongen-ontslagen-bij-reorganisatie-rtl-nederland

  Nu zijn de ZZPérs aan de beurt.

 19. Suzy Wang

  Mooi ruim de boel bij rtl maar flink op.Die overdreven rotkoppen er uit en n paar nieuwe frissekoppen er in.

 20. Barneveld

  Gedwongen ontslagen bij reorganisatie RTL Nederland
  04 juli 2018 16:30
  Aangepast: 04 juli 2018 21:29

  Nu zijn de ZZPérs en 0 uur contracten aan de beurt. Ook bij RTL

 21. MediaPrak

  Er komen nog nauwelijks advertentie inkomsten binnen door crisis en kijkcijfers (en daarmee kortingen) dramatisch. Net5 en Veronica in lock-down (herhalingen en pulp VS series en of 5e herhalingen van 3e rangs knokfilms.). Alle live programma’s concentreren op SBS6. Bij radio idem Veronica en 10 nonstop. Enkele DJ’s als Ekdom naar 538. Voor meeste BN’ers arbeidstijden verkorting aanvragen. ZZPers eruit. Programmaontwikkelaars ontslaan. Overgebleven medewerkers versnelt naar Bergweg.

 22. Commerciële Yoghurt

  @Bart,

  Inderdaad programmeer overdag en/of namiddag op RTL4 en/of in de vooravond op 8 (i.p.v. de huidige buitenlandse oude meuk tussen 18:30-20:30) oude/nostalgische/familie (Nederlandse) series.
  Daar is zeker behoefte aan bij de ouderen.

 23. Commerciële Yoghurt

  Mijn TV Tips voor vanavond:

  20:30 uur : Veronica Inside; 21:30 uur : Littekens (Veronica), 21:30 uur : Jinek en RTL Nieuws (RTL4).

 24. Kwestie van woorden

  Kostenbesparingen (RTL) of ontslagenen (Talpa).

  Allemaal uiteindelijk hetzelfde.

  Voor beide zenders zou het goed zijn dat er flink gesaneerd gaat worden. Verdienmodellen stonden voor de Corona crisis al zeer fors onder druk.

 25. bjorn

  Vanavond WIJNEN WIJNEN WIJNEN

  DE MEILANDJES WEER ZIN IN

 26. Ach

  Ik lees net dat die Bridget Maasland ook een noodoproep
  doet aan alle Nederlanders (corona) beginnend met lieve
  Nederlanders ..ook bezig met een charme offensief,
  al een tijdje overigens met lieve berichten,gaat niet
  lukken niemand moet je meer!!!

 27. RTL propaganda afdeling werkt over

  Hoe strooien we weer onjuiste verhaaltjes de wereld in.

 28. Hallo hier is john

  Tekoop een tokkie zender voor elke prijs hallo rtl een koopje met allemaal kneuzen

 29. Mick

  Die steenrijke John de Mol is een dwerg in vergelijking tot Bertelsmann (RTL).

 30. echt nieuws

  Werk aan de winkel voor journalisten. RTL gaat gewoon arbeidstijdverkorting aanvragen en zo proberen mensen in dienst te houden. Talpa kan dat ook doen maar dit plan lag al klaar voordat Corona losbarstte. Dat is nu het excuus.

 31. snoezigkleinhertje

  Als ze bij RTL al die waardeloze figuren er uit gooien hou je alleen de portier over.

 32. Johm

  Kijk Talpa zo kan het ook. Paar miljoen kun je wel missen. Zodat iedereen zijn baan kan houden.

  De overheid zal bijspringen maar iedereen zal een duit in z’n zak moeten doen. Dus ook meneer de Mol

 33. Fred de Kenner

  Ach hoeveel media-medewerkers zijn in vaste dienst dan met een contract voor onbepaalde tijd. Het loopt allemaal minder storm dan dit bericht doet voorkomen.

 34. Geer

  Meneer de Mol is bikkelhard voor zijn medewerkers, laten we nu dan maar bikkelhard voor meneer de Mol zijn.
  Hij zelf komt er wel met zijn vermogen.
  Zijn motto, heb ik niks meer aan je dan kan je opzouten.

 35. Dillan

  Kees & Co scoort steeds beter bij RTL. Afgelopen zaterdag 1,1 miljoen kijkers! :o

 36. Robert

  Sommige verdienen echt veel en veel te veel bij John, dat was niet meer vol te houden, reclame inkomsten liepen al terug.

 37. Marko

  Commerciele Yoghurt,

  VI is ’n roddel programma denken dat zo overal verstand van hebben!!!

 38. Vera Storm

  ZZP’ers zijn sowieso als eerste de klos, niet alleen bij Talpa hoor. Veel valt weg (sportevenementen, festivals, concerten). Mensen met een contract van die culturele en sportredacties worden nu elders ingezet, op het corona-nieuws met name, en dan vallen de extra krachten al gauw weg. Er wordt ontzettend geschoven momenteel met personeel. Het moet helaas vaak op die manier economisch worden opgelost. Dat zie ik nu al in veel medialagen, ook bij regionale omroepen bijvoorbeeld.

 39. William

  Simpel hou alleen RTL 4 en SBS 6 in de lucht. De andere zenders van deze zendergroepen hebben nauwelijks kijkers, met uitzondering van Veronica als er voetbal is, maar dat is er nu ook niet.

 40. Mart

  Poah, wat weet iedereen het weer goed te vertellen hier. Chapeau!

 41. B-artiest

  Ik neem wel gewoon genoegen met een uitkering.

 42. josja

  hahaha dar ga je John… straks met hangende pootjes weer terug bij RTL of misschien zit je daar dan toch al aan tafel… ook dit gaat weer mislukken. nog even en Talpa is niet meer. Leuk geprobeerd… maar helaas. die dure mensen wegkopen heeft geen zin.

 43. IKR

  Wie neemt dat babygezicht nou serieus, ze is 35 en ze ziet er uit als 13..

 44. MolTalk

  Misschien moet John maar wat bitcoins verkopen om zo zijn verliezen aan te vullen. Ik zie hem tenslotte continu in die bitcoin advertenties langskomen!

 45. NPO the only one

  Ze kunnen beter stoppen met Jinek en haar op Marktplaats te koop aanbieden!!!!

 46. Jan

  dE SOEP WORDT NOOIT ZO HEET GEGETEN TALPA SBS6 BESTAAN OVER EEN PAAR JAAR NOG HOOR !

 47. Paulus

  😷Ik ben bang dat al die over ” jarige ” nep blondje de pineut zijn! Zoniet, dan moet John straks op de kleintjes letten. 🤔🤔

 48. Joop55

  Talpa en het ontslagrecht gaan prima samen, crisis of niet.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.