Slachtoffer Kaj huilt in Boulevard: ‘Ik voel me misbruikt’

RTL Boulevard heeft gisteren twee vermeende slachtoffers van het seksuele wangedrag van BNNVARA-ster Kaj van der Ree aan het woord gelaten. Eén daarvan, een anoniem meisje, barstte aan het eind in tranen uit omdat ze zich misbruikt voelt. Dat was te zien in de uitzending op RTL 4. Het meisje, dat niet herkenbaar in beeld wilde, is beschadigd. “Het heeft best wel wat mentale schade opgeleverd. Ik ben me best wel smerig gaan voelen in mijn eigen lichaam. Ik voel me misbruikt.” 

Het meisje kwam in 2013 in contact met Van der Ree door een comment onder een van haar Instagram-posts. “De Skypegesprekken vonden plaats toen ik 13 of 14 jaar was. Ik denk 14. Hij is 9 jaar ouder dan ik, dus hij was op dat moment 23.

Wat gebeurde er tijdens die gesprekken? “Tijdens ons contract vroeg hij vaak naar naaktfoto’s. Er werd me steeds gevraagd of ik m’n kleding uit wilde trekken. Of ik m’n shirt wilde uittrekken en of ik aan mijn borsten wilde zitten. Daar trok hij zich dan op af en daar voelde ik me erg oncomfortabel bij. Ik drukte mijn beeldscherm omver zodat de camera omhoog stond. Ik wist gewoon niet hoe ik moest reageren.”

Kaj zette haar onder druk om ook naaktbeelden te sturen. “Op een gegeven moment begint hij met naaktfoto’s sturen en zegt: ‘Ik wil er wel wat voor terug.’ Dan voel je je op die manier best wel gedwongen om het dan toch ook maar te doen. Als je zo jong, kwetsbaar en onzeker bent en er zit iemand voor jou die voor jou dan heel veel betekent raar genoeg, omdat je er naar op kijkt…

Hij is heel erg manipulerend, legde ze uit. “Hij geeft je het gevoel alsof je de enige bent en alsof je het hem een soort van verschuldigd bent. Hij begint je dingen aan te praten van: ‘Wij hebben zo’n goede band en wat ik met jou heb, dat heb ik niet met iedereen. Ik zie je anders.’ Het is een soort van rolmodel en om hem dan na zo veel keer af te wijzen en hij blijft maar vragen, dan doe je het toch maar.”

Laiza

Laiza Vunderink, die de hele zaak rond Kaj aan het rollen bracht, kwam wél herkenbaar in beeld. Zij herhaalde ongeveer de uitspraken die ze eerder al deed in Shownieuws. “Ik heb hem leren kennen via Twitter. Toen begon hij me te DM’en toen ik een jaar of 14 was. Op een gegeven moment werd mij op Skype gevraagd tijdens een videochat of ik mijn kleding wilde uitdoen. Hij trok zelf zijn kleding uit en liet eigenlijk zijn geslachtsdeel zien.

Bij haar gebeurde ongeveer hetzelfde. “Hij liet gewoon steeds zijn geslachtsdeel zien en vroeg me steeds om het ook te doen en hij trok zich op me af. Dat vond ik eigenlijk wel een beetje raar, maar ik vond het ook lullig op dat moment om het uit te zetten, want dat durfde ik niet.

Peter R. heeft naaktfoto’s Kaj

De verhalen van deze meisjes worden ondersteund door Peter R. de Vries. “Misschien is het goed om even te zeggen dat je die dames hoort refereren aan het sturen van foto’s enzo. Nou, die zijn er ook inderdaad. Dat is niet maar een bewering van die dames. Wij hebben die foto’s gezien ook, die zijn er, dus in die zin zijn die verklaringen heel betrouwbaar, vind ik.

De interviews met deze twee vermeende slachtoffers van Kaj lagen vrijdag al klaar voor uitzending, maar zijn pas zondag uitgezonden. “Er is inderdaad zorgvuldig overleg aan voorafgegaan. We hadden die interviews vrijdag al klaarliggen, maar in overleg met de hoofdredactie en betrokken redacteuren hebben we ook gezegd: ‘Jongens, we zitten ook nog in het hoor-en-wederhoor-proces, laten we het alsjeblieft zorgvuldig doen.’

De consequenties zijn voor alle partijen groot, ook voor Kaj. Voor het geval dat er misschien nog een spoor van twijfel was over of dit wel echt was en of het allemaal wel klopt, hebben we het toch nog even laten liggen.

Dat spoor van twijfel is nu weggenomen, aldus De Vries. Hij heeft alle gesprekken gelezen. “Het was dwingend. Ik heb al die conversaties gelezen en dan zeggen meisjes ook letterlijk: ‘Ja, ik twijfel en ik voel me er niet goed bij.’ Dan zegt hij: ‘Je bent een sukkel.’ Als een gevierd artiest in die ogen van die meisjes dan tegen zo’n onzeker meisje zegt: ‘Doe niet zo sukkelig en stuur op.’ Tja…

Lees ook:
Bah: BNNVARA-ster Kaj probeerde Nikkie te outen (donderdag)
Kaj van der Ree over outen Nikkie: ‘Groot misverstand’ (vrijdag)
Kaj van der Ree beschuldigd van overschrijdend gedrag (vrijdag)
Kaj neemt advocaat in de arm, BNNVARA is in shock (vrijdag)
Vieze chatgesprekken Kaj van der Ree liggen op straat (zaterdag)
BNNVARA zet Kaj van der Ree op straat (zaterdag)
Kaj van der Ree staakt sexting met minderjarige meisjes (zaterdag)
Ook RTL beëindigt samenwerking Kaj van der Ree (zondag)
Jurre Geluk, ex-vrienden en ex-vriendin over ‘vieze’ Kaj (zondag)
Slachtoffer Kaj van der Ree: ‘Hij trok zich af op Skype’ (zondag)
Rob Goossens vindt statement Kaj van der Ree ‘perfect’ (zondag)
‘Kaj mogelijk schuldig aan bezit kinderporno’ (zondag)
Dionne Slagter ontkent: ‘Wist niets van wangedrag Kaj’ (zondag)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen