Quote-Sander en VI-Celine in clinch over Yolanthe

Quote-baas Sander Schimmelpenninck en Veronica Inside-ster Celine Huijsmans zijn op de radio met elkaar in de clinch geraakt over zijn seksistische opmerkingen over Yolanthe Cabau. Dat was te horen op Radio Veronica. Huijsmans begrijpt niet waarom je zó lelijk over iemands uiterlijk zou praten. “Ik vind het gewoon een beetje makkelijk om iemand zo – als ze er niet zelf bij zit – af te rekenen op haar uiterlijk. Ik vind dat gewoon makkelijk“, aldus de 34-jarige presentatrice.

Schimmelpenninck daarop: “Ja, maar natuurlijk is dat makkelijk en dat doen mensen constant. Dat doen mannen bij vrouwen en vrouwen bij mannen. Such is life en dat gebeurt ook over mij.

Huijsmans: “Als Yolanthe naast jullie had gezeten, had je het niet gedaan of wel? Had je haar dan ook in haar gezicht een kat met Down genoemd?

Schimmelpenninck: “Nou, ik zie mezelf daar wel toe in staat. Zeker iemand als Jaap, die toen hij X Factor won over zich heen kreeg dat hij krom stond of een kledinghanger had ingeslikt… We moeten ook wel een beetje tegen een grapje kunnen. Wij zijn gewoon twee vrienden met kroegpraat.

Huijsmans: “Ik vind dat als je iets niet kan zeggen als ze naast je zit, straight in haar verbouwde gezicht, dat je het ook niet samen lekker in een podcast moet zeggen. En anders moet je het een keer doen als ze er gewoon bij zit. Kijken wat ze zelf zegt. Dan vind ik het wel moedig, maar zo vind ik het gewoon laf.”

Schimmelpenninck: “Ja, maar goed, dan zou je dus nooit meer mogen praten over mensen die er niet bij zijn. Kijk, we kunnen hier lang over praten, maar een podcast is een podcast en dat kun je leuk vinden of niet. Wij hebben heel veel mensen die het leuk vinden om naar te luisteren en zij kunnen onze vorm van humor waarderen. Om hier een heel serieus issue van te maken: het is een podcast en geen officieel statement.”

Uit de context

De pittige uitspraken over Cabau zijn gewoon uit hun context gehaald, vindt Schimmelpenninck. “Waar ik me over verbaas is dat mensen dit uit hun context halen. Context is heel belangrijk. Een tafelgesprek bij VI heeft ook een heel andere dynamiek dan als je dat gesprek zou uitschrijven op papier.

De mensen moeten volgens hem luisteren voor ze oordelen. “Als je ons hoort praten, dan merk je: die gasten nemen zichzelf ook niet serieus, want die maken over alles en iedereen grappen. Nu gaat even Yolanthe op de grill. Als je dan één heel klein dingetje eruit gaat pakken en je het op papier gaat schrijven, dan ziet het er vreselijk uit.”

Daar is Wilfred Genee het niet helemaal mee eens. “Als je het hoort ook wel hoor. Je kan wel zeggen dat je het in de context moet zien, maar het is natuurlijk ook een lullige opmerking die je maakt.

Ophef

Al met al leidt de Zelfspodcast van Schimmelpenninck tot behoorlijk wat ophef. “Ik sta vandaag drie keer op Mediacourant zag ik, nou, dan ben je een officiële BN’er. Het rare van deze tijd is dat de kritiek altijd een beetje uit dezelfde hoek komt. Domrechts ja, De Telegraaf, Guido den Aantrekker. Het is allemaal een beetje dezelfde hoek en het zijn ook de enige mensen die zich ermee bezighouden. De andere kant, de mensen met wie ik spreek, zijn er helemaal niet mee bezig.

Mensen moeten zijn podcast niet zo serieus nemen, besluit hij. “De wereld is wel een beetje gek aan het worden hoor. Jaap en ik maken sinds drie maanden een podcast waarin we eigenlijk alleen maar elkaar afzeiken en elkaars levens doornemen met zelfspot. We hebben vaste rubriekjes, nemen de dieptepunten van de week door en hebben het erover wat er mis ging in onze levens en hebben nog wat andere dingetjes. Blijkbaar wordt daar goed naar geluisterd, want elke keer als wij wat zeggen in die podcast, wordt er een soort nieuwsbericht van gemaakt. Dat is fascinerend.”

Tot slot: heeft hij er toch niet een beetje spijt van? “Ik heb er geen spijt van.”

Onsympathiek

Daarmee blijft hij voor veel mensen toch een onsympathiek mediafiguur. Of zoals NPO Radio 2-ster Wouter van der Goes het verwoordt: “Sander Schimmelpennick heeft geen spijt van uitspraken over Yolanthe. En dat is jammer. Want het zal allemaal super hip, stoer en tof zijn. Maar ik vind het gewoon heel onaardig.

Het Radio Veronica-interview met Quote-Sander kunt u hier terugluisteren.

Lees ook:
Op1-ster Sander zeer vrouwonvriendelijk over Yolanthe (woensdag)
Sander boycot Shownieuws na kritische berichtgeving (woensdag)
Op1-Sander: ‘Guido den Aantrekker is Baudet-stemmer!’ (woensdag)

Foto: SBS, NPO

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen