NVJ wil boycot mediacode na royaltyboycot BLVD

De journalistenvakbond NVJ adviseert de Nederlandse media om gezamenlijk de controversiële mediacode van koning Willem-Alexander te boycotten nu hij RTL Boulevard volgende maand weghoudt van het fotomoment in Lech. Dat heeft algemeen secretaris Thomas Bruning gisterenavond gezegd in RTL Boulevard. De RTL 4-show heeft het echt gehad met de koning en zijn mediacode. De ‘fittie met de koning’, zoals ze het zelf noemt, was gisteren zelfs het openingsitem.

Thomas Bruning kreeg in een item ruim de gelegenheid om zijn gal te spuien over de mediacode van de door de koning aangestuurde RVD. “De RVD wordt door het Nederlandse publiek betaald en die zouden er gewoon voor moeten zijn om de persvrijheid te dienen en niet om de koning te dienen.”

De mediacode past totaal niet bij de persvrijheid die we in dit land hebben, vindt Bruning. “Wij vinden de mediacode eigenlijk een gedrocht. Wat die mediacode doet is eigenlijk dat het de koning boven de wet zet. De mediacode zegt: ‘Het is aan het koninklijk huis om te bepalen of iets privacygevoelig is of niet en als media zich er niet aan houden, dan worden ze gestraft doordat ze op de zogenaamde privémomenten niet aanwezig mogen zijn.’

Het is geen gelukkige zaak, aldus Bruning. “Vooral ook niet omdat de koning een publieke functie heeft. In deze mediacode worden de media eigenlijk gechanteerd van: ‘Als je je niet aan onze regels houdt, dan mag je ook niet meer bij al die persmomenten zijn.’ Dat vind ik het kromme.”

Bruning ziet wel wat in een gezamenlijke boycot van de mediacode. “Ik vind inderdaad wel dat het een hele goede zaak zou zijn als alle media samen zouden zeggen: ‘Vanaf morgen houden we ons niet meer aan die mediacode en we kiezen onze eigen verantwoordelijkheid en die verantwoordelijkheid is dat we ook echt de privacy accepteren van het koninklijk huis, maar wel volgens de normen van de wet.’ Als de rechter zegt dat het te ver gaat, dan is het aan de rechter en niet aan de koning.

Lees ook:
Noord-Koreaans: koning boycot BLVD bij fotomoment (gisteren)
NVJ uit kritiek op Noord-Koreaanse boycot Boulevard (gisteren)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen