Bah: BNNVARA-ster Kaj probeerde Nikkie te outen

Kaj van der Ree, presentator bij de progressieve omroep BNNVARA en YouTuber, heeft NikkieTutorials vorig jaar februari al proberen te outen in een plagerige video op zijn kanaal Nieuwspunt. Dat kaart transgender Alice Olsthoorn vandaag aan op haar eigen kanaal. Van der Ree behandelt op zijn kanaal Nieuwspunt samen met Igmar Felicia allerlei nieuwtjes uit de YouTube-sfeer. Vorig jaar plaatste hij een foute video met de titel ‘Is NikkieTutorials transgender?’.

Kijkers werden gelokt met een foto van de YouTube-ster en de geruchtmakende kop: ‘Was NikkieTutorials vroeger een man?’ Het leverde uiteindelijk ruim 44.000 views op.

Nu NikkieTutorials gedwongen uit de kast is gekomen als transgender omdat ze werd gechanteerd, hebben Kaj en Igmar hun video – een jaar na dato – ineens hernoemd tot ‘Anouk over de muziek van Ali B: ‘Zo slecht”. Lekker hypocriet dus.

Wat wordt er in de bewuste aflevering gezegd? Van der Ree: “Serieus, er gaat nu dus al acht jaar lang een gerucht rond in de YouTube-wereld en ik weet niet of het waar is, maar ik ga het er nu maar gewoon een keertje ingooien. En als het niet waar is, NikkieTutorials, zeg het dan gewoon een keertje tegen me. Maar er wordt gezegd dat NikkieTutorials vroeger een man was! Ik weet het niet. Je kan me wel raar gaan lopen aankijken, maar ik weet het niet.”

Igmar Felicia: “Wordt dit voor de schermen gezegd?

Kaj van der Ree: “YouTubers zeggen dit. Op YouTube-uitjes wordt al acht jaar lang achter Nikkie’s rug gefluisterd dat het vroeger een man was. Ik denk het trouwens niet. Nikkie, ben je een man of niet geweest? Laat het hieronder weten!

Gemeen

Het is heel gemeen van Kaj van der Ree om dit naar voren te brengen, omdat het helemaal niet ging om geruchten in de YouTube-sfeer: het was gewoon algemeen bekend onder YouTubers, aldus Olsthoorn.

Olsthoorn: “Iedereen wíst het gewon. Het is echt het grootste lulverhaal dat het een roddel was, want iedereen die ik heb ontmoet, wist het gewoon. Het zou zo kunnen zijn dat Kaj van der Ree niet echt wat meekrijgt en onder een steen loopt, maar iedereen in de YouTube-community – en ik ben dol op iedereen – roddelt als de tering. Stel dat hij in een alternatief universum leeft waarin hij het echt niet had geweten en het vijf keer langs was gekomen bij hem: ook dan post je dat niet! Dat is niet jouw verhaal om te vertellen.”

Zelf wist Olsthoorn al veel langer dat NikkieTutorials is geboren als jongen. “Ik wist al dat Nikkie transgender was. Een paar jaar geleden had iemand waar ik heel goed bevriend mee was Nikkie gezien in het VU. Wat ik me toen ook meteen afvroeg was: wie weet het wel en wie niet? Ik ben dit jaar langzaam een beetje in de community gekomen van YouTube Nederland en het werd vrij snel duidelijk dat iedereen het gewoon wist. Ik weet niet hoe het niet is uitgelekt. Wat ik wél weet is dat Kaj focking van der Ree het een jaar geleden gewoon online gooide.

Het is echt ongepast van Van der Ree, vindt Olsthoorn. “Ongeacht of het een gerucht is of het achter je rug om wordt gezegd: dat gooi je niet online!

Kaj reageert

Na de coming out van NikkieTutorials twitterde een van Olsthoorns vriendinnen een Van der Ree: “Uhm nu het verhaal er trouwens uit is… Fuck you Kaj van der Ree dat je dit er zomaar uitgooide op YouTube. Met een enorm publiek. Omdat het achter de schermen werd gezegd (wat al erg genoeg is dat er zo erg over wordt geroddeld) geeft je GEEN RECHT om iemand zomaar te outen.

Daarop antwoordde Van der Ree: “Ik wist dit niet, hè? Er werd jaren achter de schermen geroddeld, dan mag ik toch gewoon iets vragen Ik wil daar niemand mee kwetsen, maar ik zou liever hebben dat iemand gewoon iets vraagt ipv dat er over me geluld wordt.

Olsthoorn: “Dit is zo’n dubbel antwoord en zo proberen de situatie te verdraaien naar: oh maar ik was gewoon goed en ik was de enige in de YouTube-community die eerlijk en open de vraag stelde! Jij kan wel vinden dat iedereen een snitch in de YouTube-community omdat ze erover roddelen, maar wat zij níet doen is er een publiekelijk statement over te maken.

Van der Ree heeft niet alleen de YouTube-video snel stiekem hernoemd, ook heeft hij zijn tweet inmiddels verwijderd. Hij probeert zijn handen overduidelijk te wassen in onschuld.

De YouTube-video van Olsthoorn vindt u onderstaand, de hernoemde video waarin Van der Ree NikkieTutorials out vindt u hier.

Lees ook:
Chanteurs NikkieTutorials wilden lekken naar media (dinsdag)
Nikkie durfde uitgebreid profiel Volkskrant niet aan (dinsdag)
Sywert van Lienden vond Nikkie al op transgender lijken (dinsdag)
Nog geen contact Nikkie en John van den Heuvel (vandaag)
Ook RTL-transmodel Loïza vreesde voor chantage (vandaag)

Foto: Annemieke van der Togt

Meer in BNN

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen