Ali B: ‘Blond Voice-meisje helpt Neder-Marokkanen’

Ali B vindt het geweldig voor de Marokkaanse gemeenschap dat de blonde kandidate Kes van den Broek afgelopen vrijdag in The Voice of Holland een stukje Arabisch meezong met de Marokkaans-Nederlandse Ayoub Maach. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in De Wereld Draait Door. De Voice-kandidaten zongen een mash-up van het Nederlandse liedje Verleden Tijd en het Arabische Menak Wla Meni. Daarbij was te zien hoe hun coach Ali B zichtbaar geëmotioneerd raakte.

Het was een geweldig tv-moment, aldus Ali B. “Voor iemand die helemaal niet bewust is van onze uitdaging in Nederland, laat zeggen iemand in Canada, is het gewoon een lekker liedje. Die weet helemaal niet dat het ons ontroert.”

Waar zit de ontroering in? “Ik raakte ook ontroerd. Gek genoeg krijgt de Marokkaanse gemeenschap het moment dat zo’n leuk prachtig blond meisje de moed heeft om Arabisch te zingen het gevoel – en of het dom is of slim, dat maakt niet uit – dat je er toch weer een beetje toe doet. Dat is wat ons in die zin raakt.”

Hoe kon het dat Kes zo vloeiend Arabisch zong? Van wie heeft ze dat geleerd? “Ja, van Ayoub. Het heeft even geduurd.”

Ze had nooit verwacht dat het zo’n impact zou hebben. “We wisten wel dat er nooit Arabisch was gezongen, dus we wisten wel dat het iets bijzonders zou zijn wat we zouden gaan neerzetten, maar de reacties die we nu krijgen hebben we allebei niet zien aankomen.”

Ali B: “Het gaat er niet om wat ze zingen, het gaat erom wat wij eruit halen als land. Als een blond meisje en een Aladdin-achtige Marokkaan ineens verbinding laten zien. Er gebeurt iets maatschappelijks: hè hè, we hebben een voorbeeld dat wél werkt. Dat is volgens mij het interessante.”

Het bewuste optreden:

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen