KRO-NCRV verdedigt bizarre kalifaatkerst op NPO 1

De ‘gezellige’ kerstuitzending van Mensen met M met het IS-meisje Laura H. uit Zoetermeer is gisteren bij de kijkers van NPO 1 massaal in het verkeerde keelgat geschoten, maar KRO-NCRV verdedigt de uitzending. Dat laat de omroep weten aan De Telegraaf. Margriet van der Linden interviewde het kalifaatmeisje samen met Songfestival-legende Duncan Laurence in een luxueuze villa, vol met kerstversieringen. Advocaat Oscar Hammerstein spreekt van een ‘criminele uitzending’.

H. reisde naar het kalifaat van IS met haar man Ibrahim, maar vluchtte in 2016 terug naar Nederland met haar kinderen. Hier werd ze veroordeeld voor het voorbereiden van terroristische misdaden.

Oorlogsjournalist Harald Doornbos in de krant: “Ik heb letterlijk vorig jaar hier op Twitter al voorspeld dat het IS-tuig in Nederlandse talkshows gaat verschijnen met jankverhalen. Alles voor de kijkcijfers en de ophef.

De Balie-directeur Yoeri Albrecht: “Is er dan niemand daar bij de NPO die enige morele antenne heeft?

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vindt het een schande: “Nodig voor een volgende kerstspecial een slachtoffer van het ’IS-kalifaat’ uit. Luister eens naar Nobelprijswinnares Nadia Murad over foltering, genocide, seksslavernij in het kalifaat.

KRO-NCRV vindt de uitzending helemaal toppie. “We zien dat de uitzending(en) veel met mensen doet. Er zijn negatieve reacties, maar juist ook heel veel positieve reacties. Laura heeft haar straf uitgezeten en probeert haar leven weer op de rit te krijgen. Het is een opzienbarend verhaal. Door dit te vertellen, appelleert het aan vergevingsgezind zijn, en past het ook in deze tijd.

Laura doet haar opzienbarende persoonlijke verhaal, zonder daarmee haar schuld te ontkennen. Ze heeft fouten gemaakt, heeft daarvoor een straf uitgezeten en daarmee haar schuld voldaan. Ze is nu aan het re-integreren in de samenleving. Dat hebben we laten zien.

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen