Diederik Ebbinge zakt door het ijs met Promenade

Geplaatst op ma 30 dec 2019 om 10:40

De fictieve talkshow Promenade van Diederik Ebbinge is een groot kijkcijferfiasco. Het programma scoort beroerde kijkcijfers in het tijdslot van Zondag met Lubach op NPO 3. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Promenade begon al slecht met een score van 210.000 kijkers (3,4 procent), maar van die kijkersgroep is gisteren bij de tweede aflevering maar liefst de helft afgehaakt. Er zijn 107.000 kijkers (1,8 procent) overgebleven: regelrechte kijkcijferhorror.

Ebbinge heeft er de laatste tijd een handje van om uit te halen naar alles wat volgens hem niet deugt, maar wat pas echt niet deugt zijn zijn beroerde prestaties.

Het begon er al mee dat Ebbinge – een BN’er in de categorie ‘ik wil helemaal niet bekend zijn’ – geen interviews wilde geven over het nieuwe programma. “Dat kost allemaal tijd joh“, brieste hij laatst in het AD.

Dan moet je weer naar de radio, of naar Pauw, ben je zo weer een hele avond kwijt. Eigenlijk zeg ik alleen ja als ik iets te verkopen heb. Zoals nu.”

Keizersvrouwen trok direct voor Promenade bijna drie keer zo veel kijkers, namelijk 294.000 (4,5 procent), ook al geen beste score.

Foto: NPO
59 Reacties op “Diederik Ebbinge zakt door het ijs met Promenade”


 1. Wie snel afwast krijgt een vieze theedoek

  Was weer grandioos.

 2. Simpel

  De NPO kijker staart liever naar comateus amusement zoals HHB dan dat hij moet nadenken over gelaagde humor.
  De NPO kijker is geen haar beter dan de commerciële kijker.

 3. Mink Vaillant

  Heel jammer want het is geweldige televisie

 4. Mark van Dale

  Toptv, heeft even tijd nodig. Jammer weer van die suggestieve berichtgeving, heeft MC niet nodig. Jullie weten allemaal dat dit soort dingen tijd nodig hebben.

 5. xandertje

  leuk programma en ach… naar Jiskefet keek ook geen hond maar oh oh oh wat vond iedereen dat 10 jaar later toch een geweldig programma.

 6. Ron

  Heerlijke TV dit, hoe al die kneuzen bij dat Boulevard en Shownieuws op de hak wordt genomen is misschien voor de doornsee kijker wat te ‘incrowd’ met dito ironische spiegels die worden voorgehouden. Wel leuk ook dat sommige lui op social media niets snappen van ironie, dat alleen al is zeer komisch om te lezen.

 7. MC bezoeker 1

  En toch is het vernieuwend. De één zal het meer waarderen dan de ander. Ik moet er wel om glimlachen.

 8. Dries Roel Vink

  Hoogmoed komt voor de val!

 9. Ad

  Prima uitzending.

  Alleen de autistisch Nederland wil slechts één ding: elke dag hetzelfde.

 10. Ron

  Het mooiste vond ik nog toen ze het over kijkcijfers begonnen te hebben en dan aan komen met allemaal drogredenen en superlatieven die ook altijd worden aangedragen als ze het in programma’s als Boulevard en Shownieuws daar over hebben. ‘Het moet nog gevonden worden’, ‘het heeft tijd nodig’. Die Eva Crutzen is overigens echt geweldig als ‘deskundige’ hittepetit. Zet ze erg treffend neer.

 11. oijoepio

  Het is heerlijke, ongemakkelijke humor en van grote klasse, maar de gemiddelde kijker is er te dom voor.

 12. ome H

  Kan er goed naar kijken maar de kijkcijfers zullen laag blijven

 13. René

  Het was fantastisch! Dit is waar de NPO voor bedoeld is. Een groep kijkers bedienen met hogere humor. Dat zal de commerciële omroep nooit doen! Die zenden ‘komt een man bij de dokter’ uit en funniest home videos.

 14. René

  Nou MC: allemaal positieve reacties, had je niet verwacht hè met dit afzeikartikel!

 15. Albert Verlinken

  Was een geweldige aflevering met een klein minpuntje: het top2000 liedje. Vooral in een deuk gelegen over de elfstedentocht van die zwemmer en dat deze door klimaatverandering ook al niet meer kan. Geniaal! Ga dit zien mensen.

 16. Mieke

  Ik had het gemist!
  Net teruggekeken, ik vond het geweldig!

 17. Fan

  Ik vond het wel leuk
  Als ik Promenade vergelijk met die andere talkshows an is Promenade een verademing: de pretentie hebben om niks te melden.
  Da’s bij die andere praatprogramma’s precíes andersom.
  Hahaha. Maar waarschijnlijk begrijpen de mensen de humor niet.

 18. Jantje

  Hoeveel kijkers scoorde indertijd Jiskefet met Debiteuren/Crediteuren op maandag avond na 23:00 uur? op Nederland 3? Nou Iemand? Ik denk dat voor veel mensen de humor te hoog gegrepen is.

 19. Mark

  Het is met name het zichzelf erg serieus nemende talkshow en showrubrieken gepeupel en het vooral elkaar na praten met oneliners en nietszeggende superlatieven wat ze hier op de hak nemen. En dan die pretbek van Ebbinge die expres door het laatste stukje van de leader begint met zijn presentatietekst is ook erg hilarisch. Eva Crutzen is geweldig maar vlak ook zeker Ton Kas en Henry van Loon niet uit die ironie ademen.

 20. Harold Graetema

  Heb voor de tweede keer via Uitzending Gemist naar Promenade gekeken en ik ben er erg positief over. Wat Jantje hierboven zegt: hoeveel kijkers hadden Debiteuren/Crediteuren? Maar heel Nederland had het erover (en nog steeds, Toedeledokie)

  Promenade is top, voor mij althans. Fijne satire, alle dooddoeners op een rij, heerlijk.

 21. Jan Hambon

  Heb voorlopig enkel de eerste aflevering gezien en die beviel me uitermate. Zeer fijne, subtiele humor.

 22. Mark

  Dit snapt de gemiddelde tv-kijker met laag IQ allemaal niet. Vandaar dat ze gaan voor makkelijk vermaak als HHB of BZV. Of ze kijken naar een hh van BGM op RTL 4, dat voor sommigen ook al te moeilijk is.

 23. MarkoV

  Goede show met intelligente humor die zo fijntjes alle babbel en meningen op tv op de hak neemt. Heerlijke tv ook gisteren. Kijkt geen hond het zal, maar mijn hond en ik kijken wel.

 24. sukkel

  niet gekeken vond het de 1ste keer al niks net zoals Keizersvrouwen shit is lekker BBC 1 en 2 gekeken echte goeie series …we kunnen nog wat leren van die Engelsen …..

 25. xandertje

  @Jantje lees even mijn berichtje boven de jouwe, ik betrok ook Jiskefet er al bij :-)

 26. shrink

  Bijzonder jammer want het is echt een heel leuk programma! Daarnet voor de tweede maal gekeken en hardop gelachen! Nooit werden RTL Boulevard en soortgelijke pulp genadelozer door het slijk gehaald (alleen dat gegiechel van Eva Crutzen al!).

 27. Ron

  Wel vraag ik me af hoe lang ze nog door kunnen gaan per aflevering om Boulevardjes en en Shownieuwsen op de hak kunnen nemen. Aan de andere kant, elke dag is het voorbeeld te zien en kun je zo weer een aflevering van Promenade vullen me dunkt.
  P.s. die oliebol vasthouden en vooral niet van eten, erg leuk en subtiel.

 28. Jaap

  Geen gek programma!

 29. Eva

  Bijzonder geestig en goed gemaakt programma, dat denk ik niet begrepen wordt door de gemiddelde tv kijker. Die worden blij van Linda de Mol en andere nietszeggend televisie. Dit programma is gemaakt voor een kleine doelgroep.

 30. Dikke Diederik

  Mislukt en slecht uitgewerkt.
  Kansloos programma.
  Haal het van de buis en knal het op YouTube. Daar zit misschien je doelgroep(je).
  Zelfs Adje (van Paul de Leeuw) heeft daar nu een eigen kanaaltje.
  Ook zo troosteloos slecht.

 31. Ria Visser

  Mooi, bek gesnoerd van deze vent. Ook luizenmoeder was eigenlijk helemaal niet zo grappig.

 32. René

  Beste Dikke diederik en Ria,
  Je verwacht het niet van MC maar hier wordt positief gedaan over het programma!
  Dus jullie vallen hier buiten de toon, ga maar lekker naar twitter.

 33. Madelon

  Ha, jazeker. Promenade is weer eens een Leuk programma.
  Lekker actueel. Meest verrassend vind ik dat ze echt alle dooddoeners van de week heerlijk sarcastisch achter elkaar door behandelen zonder mening of moraliserend woordje.
  Prima opgezet, en ik denk stiekem dat dit nog wel eens een vervolgens gaan krijgen ook.
  Misschien is de doelgroep niet zo groot (het is dan ook wel moeilijke humor voor de gemiddelde co-kijkers) maar het is wel van een buitengewone klasse.

 34. Madelon

  een vervolg.. Dus.
  ..dat het programma een vervolg gaat krijgen…
  Omdat het zo goed is.

 35. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ...

  Wij hebben genoten van Promenade.

  En zo te lezen, als alle reageerders hier boven ons een SKO Kijkcijferkastje zouden hebben, dan zou Promenade in de top 3 van het SKO kijk&luisteronderzoek geëindigd zijn.

  We bedoelen maar..,.

 36. aldus

  Promenade heeft social media hulp ingeroepen, zie hierboven. Gewoon niet leuk. “Hogere humor’. Wat is dat? Naar Jiskefet keken zeker 8 keer zo veel mensen per aflevering. Deze persiflage is 5 minuten leuk maar meer ook niet. Idee zonder mileage dus. Misschien zou het leuk zijn als ze BLVD eens met vakkennis bekeken hadden en niet uit het oogpunt van ‘hogere humor’. Diepgang van ‘0’.

 37. FlyingLotus

  Ik ben vanochtend ook door het ijs gezakt. Komt wel heel dichtbij zo.

 38. Kenner

  De makers reageren hier zelf met verschillende namen. Het is heel slecht. En nooit is hier iets positiefs. Lachwekkend. Eva is dramatisch en Henry en Dierderik doet veel te arrogant overal. Slecht programma. Maak andere programma’s belachelijk, das leuk, maar, laat dan ook zien hoe ze dat wel moeten doen. Dan wordt het satire. Maar das te moeilijk voor Diederik. Slecht dus

 39. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ...

  Kenner kent zichzelf het best.
  Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten luidt het spreekwoord.
  Spreek voor jezelf. Als je weg bent spreekt iedereen over jou.
  Promenade, je verzint het niet maar tis écht leuk.

 40. kritisch avro-lid

  De meeste MC-reaguurders begrijpen de satire niet. Maar misschien is Promenade wel iets teveel incrowd humor. De makers zullen er ongetwijfeld plezier aan hebben maar naar mening is dit wel een taaie soort satire. TV kijken moet wel leuk blijven

 41. Jantje

  @Kenner “Eva is dramatisch” Dat hoort zo, het is juist subliem. Satire bestaat uit zwaar aan zetten

 42. Ron

  @Kenner: oh ja, nu zijn de makers ineens de schuld van alle positivo berichten hier. Wat een onzin en aannames.

 43. Ron

  Een programma kan ook wel eens heel goed en leuk gevonden worden hoor, zelfs hier. Niet altijd wat achter zoeken.

 44. Madelon

  @ron
  Het zijn de zelfde geluiden die roepen dat bepaalde programma’s of zenders worden kapotgemaakt in de commentaren. Er klinkt een hoop onmacht en jalousie in door.
  Jammer voor deze sneue petjes.. Promenade is gewoon leuk.
  Misschien niet voor iedereen, maar toch zeker voor velen gewoon leuke onbevangen satire.

 45. Curryworst

  @Kenner
  Mon 30 Dec 2019 om 16:10

  Eva Crutzen kan niet acteren.
  Dat liet ze al zien bij Klikbeet. Ook zo pijnlijk niet grappig.

  Ongelooflijk dat ze dit programma groen licht hebben gegeven.
  Uit wanhoop weten ze bij NPO3 niet meer hoe ze de uren moeten opvullen met lowbudget tv.
  Dus dat zal de enige reden geweest moeten zijn dat dit maar op de buis geslingerd wordt.

 46. Ron

  @Curryworst: :-)

 47. Fredje Emmah

  Toevallig 2 afleveringen terug gekeken vanwege de aandacht hiervoor op mediacourant. Zonde dat dus bijna niemand kijkt want ik heb me erg vermaakt!
  Op naar de 150.000 kijkers!

 48. Giggio

  Heerlijke TV
  Hoop dat het blijft en stijgende kijkcijfers gaat krijgen

 49. Hans

  Over keizersvrouwen; misdaad/thrillerseries maken kunnen ze in Nederland niet zie oldenheim, grenslanders en meer. Dat kunnen ze alleen in België en frankrijk

 50. Winterklaar

  Alleraardigste televisie. Maar gewoon niet leuk genoeg.

 51. Henk K.

  Je ziet meteen dat het een NPO programma is. De mensen die hier reageren kruipen instinctief meteen diep in de reet van Ebbinge.

 52. Cees

  Tja, de hele positieve reacties begrijp ik niet zo. Of ze moeten allemaal dezelfde IP adres hebben. Maar ik vond het wel een aardig programma maar nogal voorspelbaar en flauw. Maar als dit intelligente humor is, dan is Joep Meloen de Einstein van de humor.

 53. Arie Schoenlepel

  Helaas. Had hoge verwachtingen, maar het loopt niet lekker. Veel akelige stiltes die grappig moeten zijn, maar ik lach niet. Eva doet het leuk, althans ziet er leuk uit. Nee, ook niet, is gewoon lekker om naar te kijken. ;-)

 54. Jaap

  Ik vond beide afleveringen leuk, grappig en vernieuwend. Mag blijven, best wel slimme gelaagde humor.

 55. Peter

  Debiteuren crediteuren had heel erg veel kijkers, over het miljoen (zonder ook maar af te willen doen aan de kwaliteit van Ebbinge overigens) dus zij die beweren dat er weinig publiek naar keek hebben pertinent ongelijk.

 56. bril

  Eindelijk worden die opgeblazen tv hosts etc eens op de hak genomen. Al die omhooggevallen zoontjes van, en mislukkelingen uit bekende families etc.

 57. Anneloes

  Promenade laat precies die diepe-kneuterigheid van de gemiddelde nederlandse tv zien waardoor ik bijna helemaal was afgehaakt…. Bijna, want wat ben ik blij eindelijk weer eens een echt heel goed/nieuw/intelligent programma ‘ontdekt’ te hebben! ‘Absoluut’ (…hoe een mooi woord verneukt geworden is…) goed! Bedankt makers.

 58. Ron

  @Cees: jij snapt dus de ironie niet. Punt.

 59. Hans Asscheman

  Wat een geweldig programma. Ik wist er niet van en heb in 1 ruk alle 3 de afleveringen terug gekeken. Het is inderdaad ff wennen maar heerlijk droge Ton Kas en Henry van Loon…. Eva giegelt lekker. E

  indelijk weer eens hard op lachen voor de TV. Invloeden van Jiskefet, Koot en Bie en natuurlijk het absurdisme van Wim T Schippers….. heerlijk….

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.