Angela de Jong: ‘Ik geef televisieflops het laatste zetje’

Angela de Jong, de beeldbuisdiva van het AD, heeft de macht om zenderbazen ertoe te bewegen een televisieflop van de buis te halen. Dat heeft ze dinsdagavond, op kerstavond, gezegd in Mensen met M. “Ik vind het een eer dat mijn mening heel serieus wordt genomen en dat televisiemakers zich daar ook af en toe wat van aantrekken en dat zenderbazen dan misschien eens denken: het programma moet er toch maar van af. Dat een column van mij net dat zetje kan zijn om dat te doen.”

De Jong staat ook wel bekend als de talkshowkiller. “Ik kijk iets, ik zie wat nieuw is en dan schrijf ik wat ik vind. Ik hou er dan heus wel rekening mee dat ik netjes blijf, want ik vind dat ik nooit onder de gordel ga. Het meest gehoorde is dat ik zo op de man speel, maar er presenteert ook iemand een programma en daar zit ook een man.”

Dat iedereen zo in rep en roer is als ze iets schrijft, vindt De Jong heerlijk. “Het meest erge zou zijn als ik elke dag een stukje schreef en niemand leest het en windt zich er over op. Soms vind ik het wel buitenproportioneel wat het teweegbrengt.”

Het dieptepunt van 2019 vond ze de Gordon-rel. Ze zouden de confrontatie met elkaar aangaan in DWDD, maar Gordon trok zich last minute terug. “Op het moment dat De Wereld Draait Door belt of je ’s avonds in discussie wil met Gordon over wat je schrijft omdat hij compleet uit zijn plaats is gegaan, dan rij je daar wel naartoe van: oeh. Ik vind wel dat ik de ballen moet hebben om iemand recht in de ogen te kijken en dat is ook de graadmeter voor wat ik schrijf. Wat ik schrijf, kan ik ook recht in je gezicht vertellen.”

Als er dan een uitnodiging komt om in discussie te gaan, graag, en in die hele Gordon-zaak was ik natuurlijk ook wel een beetje getergd door wat hij schreef en dat hij mijn kinderen erbij haalde. Ik dacht: ik hoef niet alles over mijn kant te laten gaan. Dat is altijd wat je het meest raakt: als ze je werk verbinden met het moederschap. Van: ‘Je zal maar zo’n moeder hebben.’ Dan knapt er iets ergens, dat is het laagste. Dat zal iedereen herkennen. Ik zal niet zeggen dat ik er een traan om laat, maar ik vind het niet leuk.”

Mediacourant wenst u prettige kerstdagen toe! 🎅

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen