NPO gooit 750.000 euro extra in bodemloze 3FM-put

Geplaatst op wo 27 nov 2019 om 11:45

De NPO gooit in 2020 bijna 750.000 euro extra in de bodemloze 3FM-put. Het budget van de zender stijgt van ruim 8,7 miljoen naar bijna 9,5 miljoen euro, een stijging van acht procent. Dat blijkt uit de begroting van de NPO. Het budget van 3FM is inmiddels het enige dat stijgt bij de zender. De luistercijfers bereikten deze maand een nieuw dieptepunt met 2,2 procent marktaandeel, de laagste score in de geschiedenis van de zender. Het lijkt een stijgend budget niet te rechtvaardigen.

Een zenderbaas die er niets van bakt, een decemberse wandeltocht waar geen hond naar omkijkt en een doelgroep die liever op Spotify zit is in Hilversum reden genoeg voor een budgetverhoging van bijna een miljoen euro.

Waar gaat 3FM dit geld aan besteden? “De aanwezigheid van 3FM op muziekfestivals gaat veranderen. In plaats van traditioneel radio maken vanuit een studio op het terrein zullen we meer de rol van mobiele verslaggever spelen.

Verder gaat de zender door in de ingeslagen weg. “Na jaren van betrekkelijke onrust wil 3FM de in 2018 ingeslagen koers voortzetten: ook in 2020 wil 3FM zich nadrukkelijk profileren als hét muziekmerk voor jonge mensen die open staan voor vernieuwde en alternatieve muziek. Daarbij is maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke kernwaarde en richt de zender zich op jongeren die zich bewust bezighouden met de wereld en hun bijdrage eraan.”

3FM richt zich op meerdere genres. “Van pop tot rock en van dance tot hiphop. Hieraan ligt een nadrukkelijke belangstelling ten grondslag voor nieuwe Nederlandse muziek en opkomend talent.

NPO Radio 1 is met 39 miljoen euro de duurste radiozender. NPO Radio 2 kost ruim 8 miljoen euro, NPO Radio 4 bijna 10 miljoen euro, NPO Radio 5 ruim 6 miljoen euro en NPO FunX ruim 5 miljoen euro.

Ter vergelijking: NPO 1, 2, 3 en Zapp kosten respectievelijk 287 miljoen, 142 miljoen, 90 miljoen en 67 miljoen euro.

Foto: BNNVARA, Kasper van Steveninck
36 Reacties op “NPO gooit 750.000 euro extra in bodemloze 3FM-put”


 1. Youri

  Heel apart dat 3FM meer geld krijgt dan Radio 2.
  Zal wel door die festivals komen.

 2. Ron

  Gotspe, en dat is nog een te min woord voor het hele debacle wat 3FM heet. Lekker op de ingeslagen kansloze weg door. Tuurlijk, het marktaandeel moet nóg lager natuurlijk. Dat kan!

 3. Simon Dekker

  Whahahaha. Rot toch op.

  Een dooddoener van een opmerking maar ik ga ‘m toch maken; dit zijn onze centen! Doe even normaal!

 4. Kijk

  Waarom integreer je FunX en 3Dab+ niet? FunX weet beter wat er speelt. Geld steken in een loser en niet in een winnaar. Alleen om Mojo-events te verslaan. Onbegrijpelijk.

 5. Trudy

  NPO moest met alle geweld Radio 2 oppimpen.
  Sindsdien is het staatsradioparadepaardje (3) in een nachtmerrie terechtgekomen waar het noooooit meer uitkomt, tenzij…… een oudgediende radiomaker er de scepter gaat zwaaien!

 6. Punt

  Het probleem met 3FM is dat de dj’s veelal alternatieve weirdo’s zijn waar niemand zich mee kan identificeren.

 7. jigk

  kijk en hier is wel geld

  kijk nu eens naar het item hiervoor

  en de de idiote vraagstelling

 8. Johanneke van Es

  Het debacle is niet alleen toe te schrijven aan Spotify. Het is de afgelopen jaren ook misgegaan op het gebied van coaching en begeleiding. Bij KRO-NCRV heeft wat dat betreft bijvoorbeeld iemand jarenlang aan het roer gestaan die gespecialiseerd was (en is) in veilige, voorspelbare dreutelradio en geen enkel echt risico durfde te nemen. Met zo’n formatinstelling trek je geen jonge luisteraars. Die willen – in aansluiting op hun eigen puberale gedrag – liever ‘stoute’ radio horen. Iets wat overigens ook terug te zien is in de enorme populariteit van bepaalde YouTube kanalen. 3FM is nu veel te tam. Het moet meer schuren. Spraakmakender worden. Alleen dan komen de luisteraars terug.

 9. Caramba

  Valt me op dat de meeste radio dj’s van de zogenaamde populaire zenders te snel, door hun neus en zonder inhoud praten. Daar worden ze kennelijk op geselecteerd, en da’s voor mij ook de reden om af te haken. Mijn god, wat mis ik de betere muziekzender waar niet-pubermuziek de vrije baan krijgt en de presentator zich niet opdringt. Iemand een suggestie?

 10. Jantje

  Radio 6 moet terugkomen. Goede muziek en DJ’s met kennis. Het budget was slechts 3 miljoen.

 11. Robert

  287 miljoen voor NPO 1, van de zotte zoveel, en dan willen ze nog extra geeld ook.

 12. timon

  Rock? Laat me niet lachen! Kensington is het hardste wat ze draaien.

 13. Darude

  Hoe kan het dat er op radio2 zoveel ‘grote’ namen qua dj’s zitten die dus toch nog goedkoper radio maken dan de kwakkelzender van Nederland? Met minder budget 5x zoveel luisteraars trekken… schiet mij maar lek.

 14. Minder of Mirjam

  Hoe kan MP3-zender Radio 4 nou 10 miljoen pet jaar verkwisten voor 100.000 luisteraars en kost de best beluisterde zender van nederland 2 miljoen euro minder? Begrijp ik niks van!

 15. Britt Scholte Lover

  3fm was alleen een succes tijdens het Glazen huis evenement, toen ze hiermee stopten was 3fm helemaal ten onder gegaan, ze hadden hier mee door moeten gaan en evt met andere radio stations samen iets organiseren

 16. HEE MEN

  Rober / Minder of Mirjam Je moet wel kennis van zaken hebben om te begrijpen
  waarom iets zoveel kost, of denk je soms dat Buma Sena Com van de media
  Personeel huur infrastructuur, en andere vaste uitgave gratis zijn ?

 17. Job

  Mc : radio met tv vergelijken…. iets met appels en peren… drogredenen noemen we dat!

 18. Kijk

  Hee men. De meeste muziek, die Radio 4 uitzendt, is rechtenvrij. Componisten liggen al 100en jaren op het kerkhof. Zal wel in de concerten zijn gaan zitten. 3fm op festivals is met livestreams van tegenwoordig overbodig. Alleen het strooien met kaarten kan luisteraars trekken.

 19. henk

  Simon Dekker, als je er geen verstand van hebt… houd je dan gewoon stil….Triest weer om zo’n goedkope opmerking te maken…. Lees je eens in…

 20. Remi

  Martin Bosma, kom er maar in !

  https://tpo.nl/2019/11/25/video-martin-bosma-pvv-houdt-functioneringsgesprek-met-mediaminister-arie-slob/

 21. HEE MEN

  @KIJK dat is niet helemaal waar radio zenders moeten ook betalen voor de uitvoerende musici/artiesten ,die de werken spelen of vertolken , of de werken die het zo gearrangeerd hebben, dat er wel rechten op zitten
  oP de site van de Buma Stemra- en Sena vind je daar alle informatie over

 22. FlyingLotus

  Breng de ferry maat soulshow terug om 20:00. Kun je de hele dag op teren.

 23. FlyingLotus

  Soms gaan dingen ten onder aan een teveel aan talent. Dat is hier niet het geval.

 24. HEE MEN

  En wat de zenderbaas op 3 fm wil, blijkt juist een groot succes te zijn bij de BBC RADIO daar draait men muziek waar je hier niets van hoort, of kent , maar wel de trendzetters zijn in de muziekwereld
  Radio is opgericht voor het doorgeven van nieuws , reportages, informatie. oude en nieuwe muziek,en ook onze eigen Nederlandse muziek cultuur dus alle stromingen die in de muziek voorkomen , maar ook moet men kijk hebben op komende trends in de muziek, en die ook de aandacht geven
  Dat daar weinig publiek mee te trekken valt , is in dit landje wel te begrijpen
  die de hang naar oud hitwerk liever heeft dan iets wat ze niet kennen
  daarom zijn de top 500- 1000 -2000 -4000 zo geliefd bij de luisteraar
  die een leeftijd hebben van boven de 35 , daar staan de zenders radio 10 – radio 5 en radio 2 het meeste aan
  Jongeren luisteren eigenlijk niet bewust naar popzenders die hebben hun eigen muziek
  en de 35 pusser is nu eenmaal de meerderheid, daarom scoort radio 2 zo goed

  538 sky en andere pozenders staan meestal bij bedrijven aan , muzikaal achtergrond paperwal music waar de honden geen brood van lusten

 25. jan

  Wie is in godsnaam bijvoorbeeld die gast met die pet?!?!?

 26. Ray

  En nou heb ik nog steeds een flauw idee waar dat extra miljoen aan besteed gaat worden. Drugs voor de dj die op dat festivalterrein rond gaat lopen?

 27. Kelly

  “Daarbij is maatschappelijke betrokkenheid een belangrijke kernwaarde en richt de zender zich op jongeren die zich bewust bezighouden met de wereld en hun bijdrage eraan.”
  Hmm iets zegt me dat de jongeren met een rechtse mening hiermee niet bedoeld worden. LOL

 28. Winterklaar

  Radio, wat was dat ook alweer?

 29. Jos

  3 fm opheffen en vervangen door radio 5 dan krijgt die veel meer luisteraars en kan zender 5 verdwijnen

 30. Zomaar

  Vond die december wandeltocht leuk om naar te kijken.
  Luisteren naar de radio met gasten die hun stem belangrijker vinden dan de muziek doe ik nooit.

 31. J.

  Ben zo moe aan het worden van de media… Elke internetsite, krant etc schrijft hetzelfde negatief over 3fm, krijg je neerwaartse spiraal. Als nieuws nu half jaar positief zouden schrijven vind 3fm de weg weer naar boven.

  Dit geldt niet alleen over de (negatieve) berichtgeving over 3fm, maar over veel meer berichtgeving waar iedereen elkaar maar natoetert.

  Ik vindt 3fm heerlijk om naar te luisteren in ieder geval!

 32. Leo knots

  Niet eens heel gel. Naamsbekendheid is nog altijd groot. Met goede reclame stategie kan het zomaar ineens groot worden. December met opvolgen van glazen huis wordt natuurlijk niks

 33. Bertus

  3FM….. Anachronistisch zendertje dat Kensington, Bløf, direct en Coldplay als nieuwe acts ziet… Tsja…. Plat, makkelijk en niet orgineel…. Als je muziekliefhebber bent, dingen wilt ontdekken … Zet m dan niet op deze RETESLECHTE K.T zender aangestuurd door iemand die niks kan en weet van goeie muziek….

 34. Ignas K.

  Per direct de stekker eruit, daar kan toch geen discussie over zijn !? Geen behoefte aan deze zender bij niemand niet, waar wachten ze op? Niemand kan deze zender nog de weg omhoog laten vinden zelfs capabele mensen niet laat staan de volstrekt incompetente Sharid Alles. Stop met het krampachtig vasthouden aan die zender, “cut your loses” en focus op de toekomst.

 35. Mick

  9,5 miljoen euro voor een stel zielige deugmillennials. Waarom zoveel geld naar zoveel radiostations. Net als televisie: De commerciële partijen kunnen het prima alleen, die luisteraars/kijkers verhuizen gewoon naar de commerciële omroepen. Stop maar met die overdreven uitgebreide NPO.

 36. Erik

  Radio 2 heeft niet zoveel budget nodig want ze gaan meestal op locatie
  met de apparatuur van het bedrijf van de pappa van Frank van het Hof. Hierbij krijgt Radio 2 gigantische korting als Frankie weer nadrukkelijk op de voorgrond mag treden.
  Je denkt toch niet dat Frank zoveel op de radio te horen is vanwege zijn talent??

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.