Thomas Berge wil 80 procent Nederlands op de radio

Geplaatst op wo 30 okt 2019 om 13:30

Thomas Berge schaart zich achter het plan van Jan Smit om radiozenders in Nederland te verplichten om een bepaald percentage Nederlandstalige muziek te draaien. Zo’n 80 procent zou mooi zijn. Dat zegt hij in een interview met Club Hub. Berge vindt het raar dat je in ons land bijna alleen maar Engelstalige nummers op de radio hoort en wil dat daar verandering in komt. De zanger zou het heerlijk vinden om zijn hits vaker terug te horen op zenders als Radio 538 en Qmusic.

Hij steunt Smit hier volledig in. “Ik ben voor. Jan is ook een vriend van mij, dus ik praat ook regelmatig met hem. Ik moet zeggen dat ik het hier niet met hem over heb gehad, omdat ik me eigenlijk automatisch wel aansluit bij zijn gedachten.”

De Nederlandse radio is momenteel een schande, vindt hij. “Het slaat nergens op in Nederland en dat meen ik echt serieus. Stel je nou voor: je zit in de auto en je gaat naar Parijs. Je bent aan het rijden en je zet even de radio aan. Dan hoor je alleen maar Franse liedjes. Als je in Italië komt of Spanje precies hetzelfde. Als je hier Nederland in rijdt en je bent buitenlander, dan denk je: waarom hoor ik alleen maar liedjes die ik in Amerika of Engeland de hele dag hoor?

Nederlandstalige muziek is in ons land een ondergeschoven kindje, vindt hij. “Het is best wel een dingetje natuurlijk, want je hebt heel veel artiesten die heel erg veel optreden en waar heel veel mensen naartoe gaan: concerten, feesten, heel veel mensen gaan er naartoe, het is echt heel populair. En dan heb je de radio die het niet draait. Of maar één of twee.

Berge wil dat de overheid ingrijpt. “Het is echt verplicht in bijvoorbeeld Frankrijk om 75 tot 80 procent nationaal product te draaien van de artiesten uit het land. Ik heb geen flauw idee waarom dat hier niet is.”

Het hele interview met Thomas Berge ziet u onderstaand.

Foto: NPO
59 Reacties op “Thomas Berge wil 80 procent Nederlands op de radio”


 1. Asjemenou

  80% Hahahhahahahaa

 2. Ron

  Die gast is niet goed bij zijn hoofd. Ga dan lekker in een ander land wonen als je van dictatuur houdt en alle media wordt opgedrongen wat besloten wordt in zo’n regering. Den Haag mag nooit en te nimmer zich bemoeien met inhoud bij de publieke omroepen. Punt.

 3. anonymous

  Gelukkig is er dan nog zoiets spotify.

 4. Ron

  Overigens zijn ze met name in Frankrijk bij de radiostations ook niet gelukkig met die verplichting om zoveel percentage aandacht te besteden aan Franse muziek. Dat wordt hier altijd door die Nederlandstalige adepten maar aangedragen, maar zo zaligmakend is dat allemaal niet. Het gaat ook om kwaliteit en daar ontbreekt het hier in Nederland met name aan…

 5. Hij

  Lekker man. De Woonwagen Top 50 door je speakers de hele dag.

 6. Zomaar

  Nederlands muziekcultuur is een rampzalige eenheidsworst.

 7. dynamische dennis

  Zo hee! Thomas Berge begrijpt niet waarom dat zo is.

  Nou dan zal het wel heel erg ingewikkeld zijn, als hij het al niet begrijpt.

 8. Zomaar een persoon

  In Frankrijk, Spanje en Italië hebben ze dan ook niet zo’n verrotte muziekcultuur als hier. Nederland is gewoon heel ‘plat’.

 9. Sven L.

  80% slaat nergens op haha. Maar het principe klopt.

 10. Wessel

  Ik wil 80% minder Thomas Berge!

  Haha, best leuk zo’n niets zeggende tokkie opmerking plaatsen. Of het oplucht en mijn leven er beter van wordt ga ik de rest van de dag ondervinden. Tot nu toe begin ik de reageerders al wat beter te begrijpen.

 11. Curryworst

  Heerlijk! De hele dag Peter Beense, Django Wagner, Frans Duits, Marianne Weber, John de Bever, Corry Konings, Dries Roelvink, Jan Smit, Thomas Berge en al die andere kermisklanten op de radio.
  Hou die muziek lekker op de sociale werkplaatsen en in Tokkiewijken. En val de rest van Nederland hier niet mee lastig.

 12. Social Chlamydia

  Wie luistert er nou nog naar de radio?

 13. willembever

  Daar hebben we zelfs speciaal een radiostation voor; 100NL. Daar wil alleen maar 3.3% van de luisteraars naar luisteren. Dikke prima. En mocht je van mening zijn dat er 80% klassieke muziek op de radio moet, daar hebben we Radio4 voor..

 14. Wolf88

  Logisch toch dat het niet gedraaid word. Het is zo slecht en vreselijk die muziek. De radio zenders kijken wel uit. Anders dag goede luistercijfers. Gelijk hebben ze.

 15. Robert

  Hier in Nederland wonen nu zoveel verschillende culturen, dan is 80 procent Nederlands eigenlijk al racistisch volgens de geldende normen.

 16. doe

  Gelukkig is er laatste jaar wel wat meer Nederlandse muziek in Top 40 te vinden, toch is het wel karig. Maar met Nederlandse muziek bedoel ik Borsato, Guus Meeuwis, Acda en De Munnik en al die andere die er altijd waren. Frans Bauer, Nick en Simon en jantje shit hit maken zie ik dat nog wel gebeuren, maar dat is er gewoon niet. Borsato heeft eindelijk ook weer twee nummers, maar het is gewoon karig.

 17. Remi

  … Deze Thomas …

  We zagen ‘m postertjes opplakken in Antwerpen.
  Doorbraak in Vlaanderen was slechts ‘een kwestie van tijd’ …

  Vooralsnog moet meneer Berge zich tevreden stellen met
  achterafzaaltjes hier in Nederland ;)

  #Kermisartiest

 18. Nachash

  14:09 Dat kan misschien wel zo zijn maar de hoofdmoot was is en zal voor altijd dé Hollandse snik blijven !..

 19. Ben Zine

  Thomas Berge kent het verschil niet tussen 80% Nederlandstalige muziek en 80% nationaal product. In het eerste geval horen we de Golden Earring, Danny Vera, de Shoes, George Baker etc. nooit meer op de radio (is geen Nederlandstalige muziek) en in het tweede geval horen we deze bands en zangers wel. Overigens horen Normaal, Rowen Heze, De Kast dan bij Nederlandstalige muziek?
  Mocht Thomas zijn zin krijgen dan gaat bij ons de radio subiet op een zender die zich niet aan deze wet behoeft te houden!

 20. Job

  Waarom zong Thomas zo lang in het Engels de afgelopen jaren???

 21. Roger

  Ach, dat bestaat al lang. RadioNL met pauper tokkie kermis muziek, die via een idiote illegale constructie al jaren in bijna heel Nederland te horen is.

 22. M

  Nederlandstalig is een onderschoven kindje omdat het overgrote deel enorme bagger is Thomas!

 23. Donald Dumb

  O nee weer die discusfsie van en over gefrustreerde B zangertjes.
  Genoeg aandacht voor Nederlands(talig)e muziek. BLOF, de Dijk, acda en de Munnik, Doe Maar, Marco Borsato, Nielson hoor ik toch echt regelmatig
  Thomas Berge is gewoon een zielige aandachtstrekker…

 24. Donald Dumb

  Willembever.
  En voor 80 % metal? Waar moet ik dan zijn op de radio?
  Metal is razend populair. Concerten in dat genre zijn altijd binnen een uur uitverkocht…

 25. Leo knots

  De zanger wel, publiek niet denk ik

 26. Suzy Wang

  porseleine jetje krijg spatjes.

 27. Kees

  Heeft de luisteraar dan geen oer meer te zeggen?

 28. Johanneke van Es

  Beste Thomas,

  Super dat jij en je Hollandse hitsmaatjes volle zalen trekken. Dat betekent dus ook dat jullie niet te klagen hebben over jullie cashflow. Steek dan gewoon een deel van die inkomsten in een EIGEN zender in plaats van te jammeren over hoe slecht anderen het wel niet doen. Laat maar eens zien wat Nederland volgens jullie denkt te missen. Succes!

  Johanneke

  P.S. Misschien kun je voor goede raad dan ook nog even bij Vader Abraham op de koffie gaan. Die vertelt je graag in een langdradige monoloog hoe hij in de jaren ’90 van de vorige eeuw met zijn Hollandse hits makkers van toen van Holland FM zo’n daverend succes wist te maken dat Veronica de toko maar wat graag van hem overkocht. Maar ssssst…. niet alles geloven wat dezel Grote Smurf je vertelt hoor…

 29. Minder of Mirjam

  80% nederlandstalige muziek op ALLE zenders?!

  Mijn hemel, wat zou dat afschuwelijk zijn!

  Maar wat moet 100%NL dan doen? Naam veranderen in 80% NL?

 30. Mia kattenvoer

  Giel (……..) en Jantje Smit moeten hun muil houden en een schooldiploma gaan halen voordat hun mening er toe doet.

  Vreselijk!

 31. Mia kattenvoer

  Jantjhuuuuuh, vieze palingvreteur!!!

 32. B

  Heeft Berge hits dan ?? Ontbreekt zwaar aan goede nederlandse muziek .

 33. Winterklaar

  Teveel Nederlands is ook ongezond. Kijk maar naar Rob de Nijs.

 34. sjeffie

  Thomas heeft net één snuifje teveel genomen volgens mij! Zelfs met verplicht 80% nl product blijft elke slimme zender zijn muziek negeren.
  Dan krijgen we alleen maar meer Blof, Suzan & Freek en 3Js. We kunnen meteen beter gelijk elke radiozender opheffen en iedereen een gratis spotify-inlog geven met het bespaarde belastinggeld.

 35. radioman

  Nederlanders liegen altijd als het om Hollandse muziek gaat
  in gezelschap doen ze stoer met de dijk volumia de kast
  maar thuis staat er heel wat anders in hun platen cd kast , daar kom je van alles tegen van zangeres z naam tot frans bauer en een radje toe aan muziek genres
  Radiomakers en vooral van verzoekplaten programma`s weten precies de smaak van de massa , maar kunnen of mogen nooit draaien wat de luisteraar wil .
  Ook bij de arbeisdvitaminen van de AVRO wordt aardig gezeefd want dit plaatje mag wel en dit niet, en …
  , ook een eigen keuze van de samensteller is bij de Avro later ingevoerd
  en dat was vrioeger nooit het geval geweest , er werd altijd wel streng naar de verzoekjes gekeken en de plaat moest een jaar oud zijn

  Als de radiozenders zouden draaien wat de massa wil dan hoor je echt iets anders

 36. Nachash

  16:09 Een Waarheid als een Hollandse koe !..

 37. Ron

  @Johanneke van Es: zo is dat. En ze hebben niets te klagen. Er zijn inmiddels al zoveel alternatieven op dat gebied. Bovendien heeft de NPO hun eigen Sterren.NL dus er is een overkill aan Nederlands(talig) product op de radio. Dus klagen is voor mietjes!

 38. zorin

  In het echt heet hij toch Giel, nou nooit een hit gehad, tja heel vroeger.
  En dan nog praatjes hebben, vreemd gaan, drugs gebruikt, een vol dossier.

 39. Donald Dumb

  Radioman.
  Je laatste zin. Helemaal waar.
  Dan zal je bijv. ook zomaar een nummer van Rammstein horen. Of Metallica. Of Volbeat.
  En wat te denken ban Nightwish. Inmens populaire en succesvolle band.
  Sowieso schandalig datcer totaal geen aandacht is voor zangeressen als Floor Jansen, Sharon den Adel en Simone Simons bijv. Topsegment van de NL zangers en zangeressen…

 40. Donald Dumb

  Ron. Ja eigenlijk is er meer veel te veel aandacht voor Nederlandstalig muziek. Mag best wat minder…

 41. radioman

  Bonald Bumb

  De grote fout is dat men in de eerste plaats aan popmuziek denkt , terwijl er in vele studio`s hele mooie andere muziek wordt gemaakt Studio 88 was zo`n voorbeeld
  daar werden opnames gemaakt die nooit radio 2 of 3 zou halen om maar te zwijgen van popzenders Het genre “middle of the road” gaat men totaal voorbij, of een wegestopt op een tijdsip dat weinig luisteraars heeft
  Het is ook schandalig te noemen dat heel veel goede artiesten geen kans krijgen

 42. Donald Dumb

  Radioman.

  Een gelijke verdeling van genres zou beter zijn. In België zoals Studio Brussel.
  De enige Nederlandse zender die aandacht geeft aan alle genres is Radio 2.
  Die luister ik dan ook het meest…

 43. Wyatt

  Vreselijke volksmuziek hele dag zeker? 🤢🤢🤢

 44. radioman

  @ WYATT Volksmuziek ??? hadden ze ook bij bach beethoven mozart En hoe denk jij over blues jazz country ,
  Franse chanson om van opera
  Bijna elk liedje is toch een smartlap gaat over scheidingen nooit beantwoorde liefdes het heengaan Alles wat uit de stal van Piere Karten kwam of Johnny Hoes daar kijkt men op neer maar een blues nummer of country wat nog veel erger is kwa teks , dan vinden we mooi
  als charles Aznavour over zijn Parijs zong, of Piaf ja dat is prachtig, maar als Johhny Jordaan over zijn mokum zingt, nee daar schaamt men zich dan voor
  om te zeggen dat het een unieke zanger was, en geweldige platen heeft gemaakt

 45. Donald Dumb

  Radioman.

  Je kannhet verdedigen maar Nederlandse volksmuziek kan écht niet meer op de radio…

 46. RaymondVL

  Thomas. zet je transistorradio klem op RadioNL. Daar hoor je muziek van jouw niveau en achtergrond.

 47. FlyingLotus

  succes, daarom luister ik geen radio meer. Wat moet ik met die nederlandse meuk?

 48. Ano

  Is er ook maar één iemand hier die een hit op kan noemen van Thomas Berge?
  Ik ken die naam alleen van de artikelen die over hem verschijnen hier

 49. is er ook nog iets anders op teeve als chateau meiland?

  Dictator Thomas Berge heeft gesproken; en nu allemaal op jullie knieeën en werken!!

 50. Rambam

  @Social Chlamydia. Jij vraagt je af wie er nog naar radio luistert. Nou wat dacht je van mensen die werken. Die luisteren overdag ernaar. Die kunnen niet net als jij heel de dag naar Netflix kijken.

 51. Elm

  @Rambam

  Gelukkig heb je tegenwoordig iets als Spotify. Heb je geen last van Dj’s, reclame en journaals!

 52. Jan

  Onnozele lul, laat de baggerliedjes maar komen, ik luister er toch niet naar…..

 53. critikast

  Als jij nu eens gewoon stopt met vals kwijlen Thomas, dan zijn we al een stuk verder !

 54. Piet

  @critikast: kwelen, kneus.

 55. StefanV

  Het slachtoffergedrag van bepaalde Nederlandse artiesten begint me aardig de keel uit te hangen. Van alle muziek die wekelijks wordt uitgebracht komt slechts een klein deel uit Nederland. En veel daarvan is ook nog eens van een bedenkelijk niveau qua kwaliteit. Nederland is een landje met 17 miljoen inwoners op een planeet waar 7 miljard mensen wonen. Zo’n beetje 1 op de 4 nummers die Radio draait, is van Nederlandse makelij. Dat lijkt me ruimschoots voldoende.

  In plaats van nog meer middelmatige Nederlandse bagger op de radio zou het blikveld juist een stuk ruimer op het buitenland mogen worden gericht. Er ontgaat ons namelijk enorm veel goede muziek, bijvoorbeeld uit Scandinavië, Duitsland en Australië/Nieuw-Zeeland. Slechts sporadisch krijgen we daar iets van te horen. Ik loop wekelijks (structureel) zo’n 500 nummers langs; het Nederlandse deel daarvan staat niet bepaald aan de top in kwalitatief opzicht. Integendeel.

 56. StefanV

  Ik wil ook nog even beamen wat hierboven al is gezegd over de verrotte muziekcultuur in Nederland. Het hadden mijn woorden kunnen zijn; het is een kwalificatie die ik letterlijk ook zo gebruik.

 57. anoniem

  Nederlands is gewoon geen sexy taal.. Ooit weleens een Nederlandstalige pornosite gezien? Om te huilen.. :-D

 58. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Thomas berge is een geflipte freakshow die ze op moeten sluiten in een VW transporter met louter en alleen Chinese gongmuziek 80%van de dag, de resterende tijd met bv. happyhardcore uit de ’90’s.
  Kijken wat ie dan zegt.
  Wij van de Petteflet worden onpasselijk van dit bericht in het bijzonder en van Nederlandse muziek in het algemeen. Al zijn er uitzonderingen, plm 20% is dan weer niet akelig kut. 20%, daar zit die Thomas berge niet bij. Dus.

 59. Hans

  Wat die straatzanger wil wordt ook gedaan in frankrijk, 70 % Franstalig van Franse zanger s en zangeress en. Maar dat begrijp ik , die artiesten kunnen iets wat ze hier niet kunnen no. Zingen!!!!!! Paar uitzonderingen hier in Nederland. Maar minimaal. Succes in de feesttent,looser

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.