Per Seconde Wijzer-ster Kees Driehuis (67) overleden

Geplaatst op wo 30 okt 2019 om 13:50

Kees Driehuis, die maar liefst 29 jaar lang de NPO-quiz Per Seconde Wijzer heeft gepresenteerd, is gisteren overleden op 67-jarige leeftijd. Hij was ongeneeslijk ziek. Dat heeft zijn omroep BNNVARA laten weten. Driehuis heeft 45 jaar lang bij de VARA gewerkt. “Vorig jaar, kort na beëindiging van zijn werkzaamheden bij de VARA en BNNVARA, werd hij ziek. Ongeneeslijk, naar later bleek“, aldus de omroep, die niet bekendmaakt aan welke ziekte hij precies is overleden.

De presentator kwam in 1974 terecht bij de VARA toen hij, nog studeren aan de School voor de Journalistiek in Utrecht, stage liep bij het radioprogramma ZI. Hij is daarna nooit meer weggegaan bij de omroep.

Driehuis werd redacteur, eindredacteur en uiteindelijk presentator van diverse programma’s op de radio. Daarna volgde tv met programma’s als Per Seconde Wijzer, De Kleine Wijzer, NOVA en Buitenhof.

De VARA gaat hem missen: “Een man met betrokkenheid, scherpte, ernst, en terloopse humor. Een teamplayer, met leidinggevende kwaliteiten. Mild ironisch. Noemde zichzelf eerder handig en slim dan wijs.

Prominenten reageren betreurd. NOVA-hoofdredacteur Joost Oranje: “Kees Driehuis. Als oud-presentator en hoofdredactielid is hij verankerd in de historie van NOVA, de voorloper van Nieuwsuur. We gedenken een scherp, principieel en humorvol journalist, tot het laatst verbonden met het nieuws. En we vergeten hem nooit.

Cabaretier Dolf Jansen: “Ik vond Kees Driehuis een vreselijk aardige man, betrokken, geïnteresseerd en ook nog eens heel erg goed in zijn vak. En toen ik een paar jaar geleden nogal onheus werd geïnterviewd in DWDD stuurde hij me direct een 💪🏼 en 💚 bericht). Rust in vrede.

3FM-dj Frank van der Lende: “Hè shit, Kees Driehuis is niet meer. Ik stond weleens in de lift met ‘m bij BNN/VARA en hij was altijd uiterst sympathiek.”

Toine van Peperstraten: “Kees Driehuis, de man met de olijke blik, is niet meer. Net nu die zou gaan genieten van zijn vrije tijd… Veel te jong.

En Henk Westbroek: “Ik hoor net dat voormalig Vara collega Kees Driehuis overleed. Hij deugde tot in het diepste van zijn vezels. Rust in Vrede.”

Margriet Vroomans: “Mijn liefste, grappigste, sterkste, principieelste oud-collega. Ik koester de herinnering en ben heel verdrietig.

Cornald Maas: “De man die als geen ander met licht-ironische brille Per Seconde Wijzer presenteerde, geëngageerd programmamaker was en een heel bepalende rol speelde in de talkshows van Sonja Barend in de jaren 80.

Foto: BNNVARA, Peter den Boef
31 Reacties op “Per Seconde Wijzer-ster Kees Driehuis (67) overleden”


 1. Sterkte

  Gecondoleerd familie en vrienden

 2. Nachash

  Gecondoleerd met dit verlies. Wij wensen u veel sterkte !..

 3. Kees

  RIP Eindbaas. jammer dat je niet langer van je pensioen hebt mogen genieten :'(

 4. Sven L.

  Treurig bericht. Prachtige lezer. Mooie stem.

 5. henk

  ” stop de tijd”

 6. Job

  Toppresentator!!! Zo jammer dit!

 7. COSA NOSTRA

  Gecondoleerd. Het was een hele sympathieke man.

 8. Jeep

  Het moment dat je als programma wees wordt…
  Ik mis je nu al, rust zacht lieve Kees.

 9. Nijl

  Triest. Te jong. Gedreven eindredacteur. Vasthoudend aan principes. Persoonlijkheid die gemist gaat worden. Veel sterkte en kracht voor de nabestaanden.

 10. Annoniemus

  Leuke kerel , had heerlijke droge humor !

 11. mark2

  deze man presenteerde “per seconde wijzer”geweldig en had een ongelooflijk goed gevoel voor humor. perfecte timing met opmerkingen. van genoten!

 12. Henk

  Hele fijne man was dat, heerlijke humor! RIP Kees.

 13. jan

  Lieve God, als u de huidige presentator van PSW neemt en dan geeft u Kees terug. Is dat wat?

 14. Lieke van Lexneus

  Ik heb wel eens achter hem gestaan in de rij voor de kassa.

 15. zorin

  Keek er wel vanop, de man is niet oud geworden, veel sterkte aan de nabestaanden.

 16. Multi Miljardair

  Misschien was het wel een geboren uitvaartondernemer, lekker opwekkend. Van het ene bedrijf (vara) naar het andere (uitvaart).

  En rara, wie is toch die vara. Enge sekte als je het mij vraagt.

 17. Ben Zine

  @Remi: Hoezo meer dan € 200.000 per jaar. De Balkenende norm is en was nog steeds € 194.000 per jaar. Commerciële Omroepen: Eva ruim € 1.000.000 per jaar, Twan nog steeds € 600.000 per jaar, Joling over € 650.000 per jaar, Chantal € 550.000 per jaar, Gordon € 500.000 per jaar, Linda over € 1.000.000 per jaar, Wendy € 600.000 per jaar etc. etc. En dan nog zulke slechte kijkcijfers bij de Commerciëlen!

 18. Apostulaat

  Voor de nabestaanden moet dit verlies een enorme schok zijn. Ik wens hen veel sterkte.

 19. Donald Dumb

  Jammer. ‘k Vond het een prima presentator…

 20. Lies

  Ik wens de nabestaanden veel sterkte toe. Kees Driehuis was Per Seconde Wijzer.

 21. De Blije Belg

  Jammer genoeg kon hij geen joker inzetten. Rust zacht!

 22. RaymondVL

  Als journalist flink partijdig en eenzijdig. Als presentator van Per Seconde Wijzer uitermate prettig. Verschil mag er zijn. Rust in vrede, Kees.

 23. G.ossip

  Gecondoleerd voor familie en vrienden 🍀

 24. Magnus Dickendorfer

  Hij was zo links en politiek correct als de neten en hij deugde, edoch over de doden niks dan goeds. RIP kees!

 25. ikweethetbeter

  Prachtig gesproken door prominenten bij DWDD ,een waardig gesprek, complimenten !!

 26. Katja

  Kees Driehuis Westerveld dus, RIP

 27. Paolo 2.0

  Een zeer goede journalist in hart en nieren. Wilde de onderste steens boven door Zembla’s onderzoeksjournalistiek goed te laten slagen. Vaak kwam daar de ware aard van instellingen en overheden aan het licht die de zaak al jaren bleken te flessen of niet zo nauw te nemen. Midden in een landschap van onzin tv was deze verdieping een verademening en keken we vanaf dat moment anders tegen de witteboorden aan, die aanzien en imago verloren.

  Gecondoleerd met dit grote verlies.

 28. Paolo 2.0

  moet zijn: Wilde onderste steen boven halen.

 29. @Paolo 2.0

  Hahaha
  Jainienedderlandsj kennen.
  Wil de onderste steen boven.
  Prutser.

 30. Sender

  Wil, verleden tijd: Wilde, wou!

  https://nl.wiktionary.org/wiki/willen/vervoeging

 31. Hij

  Wilde Wilders als n azi framen bij Zembla. Zéér enge man. Toch RIV.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.