NOS-journalisten ‘geschokt’ door gijzeling Robert Bas

De journalisten van de NOS zijn ‘geschokt’ dat hun collega Robert Bas sinds vanochtend wordt gegijzeld door de rechtbank van Rotterdam. Dat laten ze weten in een gezamenlijke verklaring die ze verspreiden via Twitter. Bas wordt gegijzeld, omdat hij niet bereid is om als getuige vragen te beantwoorden in een strafzaak (lees meer op de NOS-site). “Robert heeft niets anders gedaan dan zijn werk; het beschermen van bronnen hoort daarbij“, laat de redactie van de NOS gezamenlijk weten.

De journalisten van de NOS zijn bedroefd. “Dit nieuws is op de redactie van de NOS hard aangekomen. Dat een collega in zijn vrijheid wordt beperkt bij de normale uitvoering van zijn werk, raakt ons diep. Deze zaak schaadt echter niet alleen de NOS: de persvrijheid is in het geding als journalisten niet meer vrij hun werk kunnen doen.

De NOS spreekt van een aanval op de persvrijheid. “Wij journalisten hebben het recht én de plicht om onze bronnen te beschermen. Dat is een belangrijk principe in een democratische rechtsstaat en cruciaal bij de uitoefening van ons vak. Vanzelfsprekend steunen we Robert in zijn opstelling.”

Wij zien dit als een aantasting van de persvrijheid in Nederland en hopen dat onze Robert zo snel mogelijk wordt vrijgelaten.

Zelfs GeenStijl maakt zich boos over de gijzeling van de NOS-journalist. “Als GeenStijl het voor de NOS opneemt, heb je het als rechtsstaat bont gemaakt“, merkt NOS-journalist Joost Schellevis op.

Foto: NOS

Meer in NOS

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen