Wendy na twittermisbruik: ‘Ik ben niet gehackt’

SBS 6-ster Wendy van Dijk kwam vanochtend groot in het nieuws omdat er op haar twitteraccount haatberichten over RTL 4-ster Chantal Janzen werden geliket, maar al snel kwam Talpa met de verklaring dat het om ‘misbruik door een derde persoon’ zou gaan. Het gaat hierbij niet om een hack, maar om iemand die haar inloggegevens weet. “Dat is waarschijnlijk, ja“, reageerde de presentatrice zojuist op NPO Radio 1. “Het is iemand die mijn inloggegevens weet, dat is waar ja.

Er moet dus iemand zijn in haar directe omgeving die haar moedwillig in een negatief daglicht wil stellen. Krijgt ze daar geen buikpijn van? “Uiteindelijk wel natuurlijk. Nu denk je: hoe heeft het kunnen gebeuren? Daar gaan we ook nog wel even in duiken.

Heeft ze haar digitale zaken wel goed op orde? “Ik weet niet wat er gebeurd is. Het enige dat ik mezelf kan aanrekenen is dat ik niet echt op de hoogte ben van mijn eigen wachtwoord. Het is door iemand anders ooit opgezet in de tijd van Ushi, het heet ook Wendy_Ushi. Ik zei ook tegen mijn broer: ‘O, shit, wat is dan het wachtwoord?’ Uiteindelijk lazen wij op internet: ‘Als je nog in kan loggen, dan moet je in elk geval je wachtwoord veranderen.’ Hij had de inloggegevens dan, maar ik wist dat allemaal niet.”

Mediastorm

Van Dijk wist niet wat ze méémaakte. “Ik had het eigenlijk gemist, zoals negen van de tien dingen die ik mis. Vervolgens lag ik in bed om half twaalf ofzo en toen werd ik gebeld door Martijn Krabbé. Ik had mijn telefoon op stil en toen zag ik vervolgens een bericht van: ‘Alert, alert, alert, volgens mij ben je gehackt.’ Hij had toen ook mijn broer gebeld, die mijn management doet. Die appte me ook en dat zag ik allemaal en die heb ik gebeld. Toen pas realiseerde ik me wat er aan de hand was.”

De presentatrice had niet zo’n mediastorm verwacht. “Kijk, alles wat ik zogezegd geliked heb, daar staat Wendy van Dijk bij. Dat is natuurlijk sowieso heel gek. Ik zou zoiets überhaupt nooit doen. Het is natuurlijk sowieso heel triest. Op het moment dat ik het zelf las, dacht ik nog naïef: iedereen begrijpt toch wel dat ik dit niet ben? Dat er dan toch weer zo’n bom ontploft… Ik blijf daarin naïef. Alles wat je doet wordt natuurlijk groots gezien en opgepakt.

Gebeld

Heeft ze al contact gehad met Janzen? “Ik heb gisterenavond al meteen een aantal berichten gestuurd. Ik heb haar nog niet gesproken, maar ik ga er vanuit dat zij meteen weet dat dit onzin is.”

BN’ers onder elkaar hebben goed contact, legt Van Dijk uit. “Ik werd vorige week ook door Paul de Leeuw gebeld, van: ‘Dit staat op Mediacourant, maar ik heb het helemaal niet zo bedoeld.’ Dan denk ik ook: nee, Paul, je hoeft dit niet uit te leggen, wij BN’ers delen hetzelfde lot en weten van elkaar hoe dingen kunnen lopen en verkeerd uitgelegd kunnen worden. Ik ben in elk geval iemand die er altijd vanuit gaat dat dingen niet zo worden bedoeld.”

Talpa

De verklaring van Talpa luidde als volgt: “Via het account Wendy_Ushi zijn gisteravond haattweets over Chantal Janzen geliked. Wendy kwam er vrij snel achter dat tot haar verbazing een derde persoon dit aan het doen was.

Er is onmiddellijk actie ondernomen en alle wachtwoorden zijn zo snel mogelijk veranderd. Inmiddels is er contact geweest met Chantal om haar te laten weten hoe dit is gelopen. Wendy betreurt het ten zeerste dat de indruk ontstaan zou kunnen zijn dat zij dit soort haatberichten zou liken.

Advies

Techjournalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws vermoedde al direct dat Van Dijk niet gehackt was. “Ah, de klassieke ‘ik ben gehackt’. Wendy van Dijk claimt dat haar Twitter-account is gehackt, en dat er daardoor nare tweets over Chantal Janzen zijn geliket. Als een hacker toegang heeft tot een Twitter-account, gaat hij echt geen tweets liken 🙃🙃🙃“, twitterde hij.

Even later: “Wendy van Dijk stelt op Radio 1 dat ze niet is gehackt – wat zei ik je? – maar dat iemand nog toegang had tot haar account. Dat is een realistischer scenario. Voorkom dat een onbekende voor jou tweets gaat liken: check hier (link naar Twitter-pagina) al jouw ingelogde sessies.

Verder benadrukt Verlaan het belang van tweestapsverificatie. “Dit is een goed moment om nog even het belang van tweestapsverificatie te benadrukken. Dan moet je na het inloggen met je wachtwoord ook nog een code invoeren die op je telefoon verschijnt.

Lees ook: Wendy van Dijk liket haatberichten over Chantal Janzen (vanochtend)

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen