NPO-talent Morad El Ouakili geeft antisemitisme podium

Geplaatst op wo 25 sep 2019 om 9:00

Het Marokkaans-Nederlandse NPO-talent Morad El Ouakili ligt behoorlijk onder vuur omdat hij een inbeller van zijn nachtelijke Radio 1-programma gisteren alle ruimte gaf om zwaar antisemitische uitspraken te doen. Ene Mario had het onder meer over dat ‘geldgierig Jodengespuis’. “Sorry dat ik het zeg, maar ik noem het beestje gewoon bij de naam“, zei hij live op de radio. “Die lui moeten echt uitgeroeid worden, wereldwijd, want we zitten echt in een spiraal naar beneden.”

El Ouakili gaf de beller geen tegengas. Sterker nog: de presentator zei dat ‘er mensen zijn die hem in de app gelijk geven’. Iemand gaf hem zelfs voor ‘duizend procent gelijk’. “Vroeger werden ze niet voor niets overal verbannen“, besloot Mario, die zich duidelijk gesteund voelde.

Ook de Volkskrant vindt het verbijsterend. “Morad El Ouakili reageert onderkoeld, bijna alsof dit een normale mening is“, aldus de krant. “Tijdens het gesprek meldt El Ouakili doodleuk dat er al veel reacties binnenkomen op het verhaal van Mario, en dat er meerdere positieve bij zitten. Hij leest er zelfs wat voor, zoals ‘een waarheid als een koe’.

BNNVARA zegt sorry

BNNVARA, de omroep achter El Ouakili’s programma, biedt zijn excuses aan. “Deze luisteraar had absoluut niet de ruimte mogen krijgen om zijn antisemitische uitspraken te verkondigen. Hiervoor bieden we onze excuses aan. Het gesprek had direct moeten worden afgekapt of de spreker had zijn woorden terug moeten nemen.

De omroep vervolgt: “We hebben de uitzending vandaag besproken met onze presentator Morad El Ouakili en hij is het hier mee eens. Wij dulden geen antisemitisme en andere vormen van discriminatie in onze programma’s.”

CIDI vindt excuustweet niet genoeg

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt deze excuustweet niet genoeg. “Dit waarderen wij, maar het is absoluut onvoldoende. Immers het gaat hier om publiekelijk op de radio gedane zeer zware antisemitische uitspraken, die geen weerwoord hebben gekregen. Excuses daarover kunnen niet alleen per twitter aan een persoon in onze organisatie worden gestuurd, maar dienen op dezelfde wijze te worden gemaakt op uw formele kanalen. Daarover heb ik u vandaag herhaaldelijk proberen te spreken. Tevergeefs.”

Wij stellen u voor om op uw website, in dezelfde bewoording afstand te nemen van de gedane uitspraken en van de passiviteit van uw presentator. Het zou goed zijn als de presentator daarbij ook aangeeft volledig achter de excuses te staan.

‘Ontsla El Ouakili!’

Veel mensen zijn boos over deze kwestie. “Dus tijdens de uitzending gaf El Ouakili een inbeller kritiekloos volop tijd voor antisemitische tirades, maar ná de uitzending papegaait hij z’n bazen na over ‘geen antisemitisme dulden.’ Excuses zijn een farce. Deze journalist tolereert racisme, waarom houdt BNNVARA hem aan?“, vraagt Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe zich af.

Marbe: “El Ouakili verklaarde dat hij ‘bij nader inzien’ de antisemiet had moeten afkappen. Hoe zit dat BNNVARA? Is het teveel gevraagd om mensen in dienst te hebben die geen 8 minuten vuile praat + een gesprek met de leiding nodig hebben om racisme in hun uitzending te herkennen?

En Esther Voet van het opinieblad Joods Nederland: “BNNVARA, werkelijk? Ik heb het net even teruggeluisterd. Jullie dulden het niet? Jullie dulden het overduidelijk WEL! Deze tweets zijn een lachertje, 8 minuten lang nazi-shit op NPO Radio 1 anno 2019.

En VVD-wethouder Paul Slettenhaar: “Ik heb nog nooit zoiets gehoord op de nationale radio. Deze presentator deed alsof dit normaal was, liet minutenlang doorgaan en beschreef de positieve reacties. Kamervragen? Schandelijk.

Lees ook

Een uitgebreid verslag van het radiogesprek, en een verwijzing naar het fragment, vindt u op de website van het CIDI. Een artikel in de Volkskrant over dit incident leest u hier.

Foto: Jimmy James
48 Reacties op “NPO-talent Morad El Ouakili geeft antisemitisme podium”


 1. Albert Verlinken

  Diversiteit op de radio. Dit is precies zoals de deugende mensch het wenst. Trump bashen en Joden haten. Goed bezig NPO!

 2. Sjakie van de Chocoladefabriek

  Zulke uitspraken verwacht je op Palestina FM, niet op de Nederlandse nationale radio.

 3. Mart

  Er werken in verhouding wel heel veel marokkanen/moslims bij de NPO. Veel meer dan bijv. christelijk gereformeerden die hetzelfde beperkte wereldbeeld hebben. Vreemd toch?

 4. Marc

  Ben benieuwd wanneer de voorgedrukte aangifteformulieren klaar liggen en politiebureaus langer open zijn om aangifte te doen!

 5. Jan Versteegh

  En Wilders staat nog steeds voor de rechtbank??

 6. Broek

  De joden interesseren me niet, ze zijn hier te gast maar ze doen niets voor dit land en denken alleen maar aan hun eigen belangen. Nederland voor de Nederlanders. Trouwens ga eens rekenen, zes miljoen zouden nou ja je weet wel, in hoeveel jaar tijd, dat kan helemaal niet, en de zogenaamde gaskamers hadden houten deuren dus als dat waar zou zijn dan zouden mensen in een straal van een kilometer buiten de gaskamer ook doodgegaan zijn, het is één grote leugen en we trappen er al zeventig jaar in

 7. Ray

  Dit is gewoon de ware aard van de moslims. Anti-semitisme – en eigenlijk het heben van minachting voor iedereen die niet precies de juiste soort moslim is – is inherent aan de islam. Gaan we daar nu verbaasd en verontwaardigd over lopen doen? Dan hebben we al een paar jaartjes niet goed opgelet.

 8. Broek

  De jоden interesseren me niet, ze zijn hier te gast maar ze doen niets voor dit land en denken alleen maar aan hun eigen belangen.

 9. @Ray

  Het Paard van Troje is al 60 jaar binnen.

 10. catacomben

  Nee, de Moccro’s zijn lekkertjes, waarom op onze radio met hun geluid? Is er ook een Nederlander op de radio in Marokko? Nee, alleen wij zijn zo tolerant.

 11. @Broek

  Weinig joodse luitjes gisteravond in Opsporing Verzocht.

 12. ”VeronicaDoet@?....Beter!“;

  Iedereen heeft recht op z’n mening, ook Mario!

 13. q8

  dit soort dingen moet je over neder Marokkaantjes zeggen,
  dan is t land te klein,
  gewoon zielig,
  en hier doen ze niks mee,?

  Nederlanders gewoon laf volk,
  ik schaam me voor mn eigen soort,

 14. Ditkanniet

  Die zogenaamde Mario zal wel een Mohammed
  zijn…en als deze presentator
  zijn verantwoordelijkheid niet neemt
  onmiddellijk ONTSLAAN..🤐

 15. Sjaak

  De Vara heeft een lange geschiedenis van anti-semitisme en links activisme.

 16. Roland

  ONTSLAAN die man en als BNNVara dat verdomt met hooivorken richting hun gebouw om zijn hoofd op te eisen.

 17. Jan

  Het liefste zouden de Marokkanen alle Joden uitroeien….
  Alsmede homo’s en lesbo’s…

 18. JohanV

  Die Morad moet op staande voet ontslagen worden. BNNVARA en NPO kunnen dit niet accepteren. Maar ook een aantal reacties op deze site zijn weerzinwekkend!

 19. K.C.T.

  ONTSLAAN DIT ANTISEMITISCH GEDROCHT !!!!!!!!!!!!!!!

 20. Simon

  Dit soort opvattingen over Joden is in bepaalde import groepen helaas vrij normaal dus ik vind het niet zo erg dat dit eens te horen is maar Morad El Ouakili geeft wel weinig weerwoord inderdaad.

 21. K.C.T.

  Ben overigens zeer benieuwd wat voor argumenten het links gespuis gaat aanhalen om deze overtuigd antisemitische presentator niet te ontslaan!!!

 22. #NPO kijker#

  K.C.T.
  Wed 25 Sep 2019 om 10:18

  Dat hij behoorlijk overvallen was en dus even niet wist wat hij moest doen

 23. kidminnesota

  En dat afschuwelijke CIDI springt er natuurlijk weer boven op.

 24. Minder of Mirjam

  Paul Slettenhaar
  Paul Slettenhaar

  PAUL SLETTENHAAR

 25. Marijke

  Hoe kan het dat hij dit kritisch vermogen niet had? Te onervaren nog? Zo jammer.

 26. mnk

  Deze presentator laat duidlelijk blijken hoe hij over zaken denkt. Walgelijk, begrijp niet dat een omroep dit nog goed praat ook. Als er zo was gepraat over moslims ben ik benieuwd hoe hij dan had gereageerd!

 27. K.C.T.

  Geert Wilders zit voor minder al 5 jaren in de beklaagdenbank,,,,,,, Deze islamitische presentator luistert naar iemnd die de deuren voor de gaskamers om het “jodengespuis” uit te roeien weer wil openen.

  Hij gaat nog verder,,,,,, door aan de beller mede te delen dat er veel instemmende berichtjes binnenkomen,,,,,, het antisemitisme is groter dan ooit,,,,,, over vertegenwoordigd bij links en de allah-aanhangers die al 50 jaren ons land bevuilen!

  Geef me éééééén reden om deze antisemiet niet op staande voet te ontslaan,,????
  behalve ik ben moslim,,,,,,,

 28. LLRV

  Ik heb het gevoel … ze (de omroep van het linkse volk) gaan hem niet ontslaan. Ging het om een Tom, Piet of Sander dan vrees ik het ergste. Maar hier is er een probleem. Eene Morad ontsla je niet, het is immers een talent! Zulke “talenten” kunnen we niet missen.

 29. Denk-na

  “Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt deze excuustweet niet genoeg”
  Wat weet het CIDI nou van excuus?
  Heeft het CIDI wel excuus aangeboden aan de duizenden mensen uit hun huizen worden gejaagd, uit naam van vertegenwoordigers en ten gunste van het joodse volk? En dit zou nog doorgaan, puur om meer stemmen voor een verkiezing te krijgen. En wie waren ook alweer de medeverantwoordelijken van de moord van de nog steeds o zo populaire man ruim 2000 jaren geleden?
  Ik bedoel maar CIDI; eerst een aantal zaken rechtzetten, voordat u het over excuus heeft!

 30. Wijze van Zion 1.

  Lees het hele verhaal, inclusief de excuses op JOOP !

 31. Wijze van Zion 1.

  Prima dat de VARA een hele bevolkingsgroep waarde ideeën omtrent de samenleving laat ventileren.
  Nu is het nog 8 minuten om 10 voor 5 in de ochtend, later wordt het uitgebreid tot een 24-uurs dienst……

 32. Wijze van Zion 1.

  De presentator is niet van vreemde/eigen smette vrij en valt in herhaling :
  https://www.cidi.nl/el-ouakili-gaf-eerder-antisemitisch-inbeller-podium-op-radio-1/

 33. Annoniemus

  Hij schijnt ook een inbeller beschuldigd te hebben van drankmisbruik , maar de man bleek beperkt te zijn , weg dus met deze discriminerende Marokkaan !!

 34. Godefroy France

  Heb het fragment meerdere keren beluisterd.
  Duidelijker kan het niet;
  Hitler en Goebels vemomd als islam geteisem, duidelijk opgeroepen tot uitroeien van het joden gespuis!

  Morad El Ouakili geeft antisemitisme podium,,,,
  ONTSLAG OP STAANDE VOET VAN DIT ANTISEMITIESCH GEDROCHT !!

  Het paard van Troye is al 50 jaar onder ons!!!

  HELD GEERT WILDERS,,,,,,,, MET PVV EN FVD KUNNEN OS REDDEN

  Onze islam pijpende politici,,, zijn weer verbijsterd,,,,, 80 jaren geleden liepen ze achter de bloksnor aan en waren ze verantwoordelijk voor HET UITROEIEN van 155.000 joodse vaderlanders !!!!!!!!!!!!! GESCHIEDENIS HERHAALT ZICH !!!!!!

  MINDER, MINDER, MINDER,,,VEEL MINDER ANTISEMITISCH GESPUIS GRAAG,,,, ze zijn duidelijk oververtegenwoordigd in het islamitisch gedeelte van onze maatschappij,,, met dank aan het links geteisem,,, over vertegenwoordigd in alle lagen van de bevolking!!!

  SHALOM ALEICHEM

 35. joost

  Het meest schandalige radioprogramma wat ik ooit gehoord heb.

  Gepresenteerd door een moslim allochtoon van het aller ergste soort.

  Meneer Mourad El Kwalli moet direct ontslagen en gestraft worden voor de meest antisemitische haatdragende uitlatingen die er ooit op de radio te horen zijn geweest. 1000 X erger, dan die Marokanen opmerking van Wilders.

  Dat de MC deze minkukel een NPO “talent”durft te noemen zegt meer over de dommigheid van de MC.

 36. joost

  @ Broek: U bent ernstig ziek.

 37. mnk

  @ Broek Walgelijke uitspraken – U bent gestoord!

 38. Pieter

  BNNVARA lult maar wat met hun excuus tweet, de tekst in de tweet is voor de buhne en niet gemeend. Ik heb even gekeken op “Joop.nl” maar daar is niets te vinden over deze kwestie. Alleen belangrijke zaken over Trump en dat Johan Derksen iets over Marokkaanse voetballers heeft gezegd worden daar opgevoerd.
  Maar het blijkt al jaren dat “Joop.nl” niet aan zelfreflectie doet, dat fenomeen is hun volstrekt onbekend. Met de groeten aan van Jole met zijn witte onderbroek.
  (Heb ik ook nooit wat over gehoord op “Joop.nl” wel over andere MeTo ers)

 39. Propaganda is niet oké

  Socialisme en Antisemitisme gaan hand in hand.

 40. Henk

  Ja, ja. Zeker nooit van een Kibboets gehoord. Je weet bovendien niet welke motieven de beller had.

 41. Maatje te groot

  Tja als zo’n kut Marokkaan dit programma presenteert is het logisch dat hij dit toelaat. ..

 42. Opkomer

  Dat reacties zoals van Broek hier blijven staan, is voor mij ’n reden om deze website de rug toe te keren. Ik vond het juist altijd leuk dat alles hier kan en mag qua foute grappen enzo, maar haatdragende taal en ontkenning van iets ernstigs als de Holocaust horen hier niet thuis. Ik ben weg

 43. Suzy Wang

  de reacktie s hebben misschient wel gelijk. Hij heeft wel laten horen wat n slechte mensen er rond lopen. we zijn allemaal mensen ongeacht geloof ras sexe. Wie bepaald dat die anders moeten leven of gaat het om macht te hebben

 44. Stop_de_Bezetting

  Snap de reacties niet hier. We hebben het altijd over vrijheid van meningsuiting. Maar heb je een sterke lobby achter je staan dan kun je elke kritiek of mening laten verstommen als ‘haatzaaien’. Je kunt dan zelfs zo ver gaan dat je elke mening of kritiek tegen je onder de zelfde noemer kan stoppen. Zo wordt alle kritiek op joden als antisemitisme gezien. Maar ook alle kritiek op zionisme en de bezetter van Palestina wordt tactisch onder antisemitisme gestopt. Dat is natuurlijk nog schandaliger en een groter gotspe dan de domme termen als ‘jodengespuis’ gebezigd door de beller.

 45. joost

  @ stop de bezetting.

  Ik zou uw schaduw naam veranderen als ik U was.
  Deze refereert aan de oorlog.
  Dus, gezien uw reactie, ga nog eens de geschiedenis na van de 2e wereldoorlog inzake de jodenvervolging en de moord op 6 miljoen joodse mensen, waaronder meer dan 100.000 Nederlanders. Dan denkt en praat U wellicht anders.

 46. Daan

  Zeer schokkend hoe iemand zijn haat jegens Joden probeert te onderbouwen met onzin. Dit is zeer verwerpelijk.

  Had de presentator moeten censureren? Achteraf misschien wel.
  De Marokkaans/Nederlandse NPO presentator Morad deed dit ook niet toen een idioot hem en de Islam beledigde met ongefundeerde uitspraken. Sterker nog: hij probeerde de dialoog aan te gaan. En Dumpert publiceerd dit als NPO Marokkaan en daar valt niemand over. Luister dit gesprek eens en denk dan eens aan de veroordeling van de presentator. Het is de beller die abjecte uitspralen doet:

  https://www.dumpert.nl/item/7629801_6833378f

  Als de uitspraken van Wilders door de NPO worden gecensureerd vanwege haat richting Islam, staat heel het land op zijn kop: vrijheid van meningsuiting roept iedereen dus de NPO moet het niet wagen om Wilders te censureren.

  De beller moet worden aangepakt en niet de presentator die het podium biedt, want helaas zijn er mensen die abjecte denkwijzes hebben zoals de andere beller die Morad tot op het bot beledigd en op Dumpert wordt gezet.

  Als u de moeite neemt om dit gesprek terug te luisteren en op de plek van Marokkaan, Jood invult, dan is het even schokkend en abject en hoort u dat Morad de beller desondanks ook laat uitpraten.

  Antisemitisme is zeer gevaarlijk als ook haat tegen Islam en Marokkanen.

 47. Broek

  Zes miljoen kan helemaal niet dikke sukkels reken even uit hoeveel dat er per uur geweest moeten zijn, en waar zijn alle lichamen dan?

 48. Marianne

  Wat walgelijk dat je dit hier neerzet, wat voor bedoelingen je er ook mee hebt.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.