NPO-talent Morad El Ouakili geeft antisemitisme podium

Het Marokkaans-Nederlandse NPO-talent Morad El Ouakili ligt behoorlijk onder vuur omdat hij een inbeller van zijn nachtelijke Radio 1-programma gisteren alle ruimte gaf om zwaar antisemitische uitspraken te doen. Ene Mario had het onder meer over dat ‘geldgierig Jodengespuis’. “Sorry dat ik het zeg, maar ik noem het beestje gewoon bij de naam“, zei hij live op de radio. “Die lui moeten echt uitgeroeid worden, wereldwijd, want we zitten echt in een spiraal naar beneden.”

El Ouakili gaf de beller geen tegengas. Sterker nog: de presentator zei dat ‘er mensen zijn die hem in de app gelijk geven’. Iemand gaf hem zelfs voor ‘duizend procent gelijk’. “Vroeger werden ze niet voor niets overal verbannen“, besloot Mario, die zich duidelijk gesteund voelde.

Ook de Volkskrant vindt het verbijsterend. “Morad El Ouakili reageert onderkoeld, bijna alsof dit een normale mening is“, aldus de krant. “Tijdens het gesprek meldt El Ouakili doodleuk dat er al veel reacties binnenkomen op het verhaal van Mario, en dat er meerdere positieve bij zitten. Hij leest er zelfs wat voor, zoals ‘een waarheid als een koe’.

BNNVARA zegt sorry

BNNVARA, de omroep achter El Ouakili’s programma, biedt zijn excuses aan. “Deze luisteraar had absoluut niet de ruimte mogen krijgen om zijn antisemitische uitspraken te verkondigen. Hiervoor bieden we onze excuses aan. Het gesprek had direct moeten worden afgekapt of de spreker had zijn woorden terug moeten nemen.

De omroep vervolgt: “We hebben de uitzending vandaag besproken met onze presentator Morad El Ouakili en hij is het hier mee eens. Wij dulden geen antisemitisme en andere vormen van discriminatie in onze programma’s.”

CIDI vindt excuustweet niet genoeg

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) vindt deze excuustweet niet genoeg. “Dit waarderen wij, maar het is absoluut onvoldoende. Immers het gaat hier om publiekelijk op de radio gedane zeer zware antisemitische uitspraken, die geen weerwoord hebben gekregen. Excuses daarover kunnen niet alleen per twitter aan een persoon in onze organisatie worden gestuurd, maar dienen op dezelfde wijze te worden gemaakt op uw formele kanalen. Daarover heb ik u vandaag herhaaldelijk proberen te spreken. Tevergeefs.”

Wij stellen u voor om op uw website, in dezelfde bewoording afstand te nemen van de gedane uitspraken en van de passiviteit van uw presentator. Het zou goed zijn als de presentator daarbij ook aangeeft volledig achter de excuses te staan.

‘Ontsla El Ouakili!’

Veel mensen zijn boos over deze kwestie. “Dus tijdens de uitzending gaf El Ouakili een inbeller kritiekloos volop tijd voor antisemitische tirades, maar ná de uitzending papegaait hij z’n bazen na over ‘geen antisemitisme dulden.’ Excuses zijn een farce. Deze journalist tolereert racisme, waarom houdt BNNVARA hem aan?“, vraagt Telegraaf-columniste Nausicaa Marbe zich af.

Marbe: “El Ouakili verklaarde dat hij ‘bij nader inzien’ de antisemiet had moeten afkappen. Hoe zit dat BNNVARA? Is het teveel gevraagd om mensen in dienst te hebben die geen 8 minuten vuile praat + een gesprek met de leiding nodig hebben om racisme in hun uitzending te herkennen?

En Esther Voet van het opinieblad Joods Nederland: “BNNVARA, werkelijk? Ik heb het net even teruggeluisterd. Jullie dulden het niet? Jullie dulden het overduidelijk WEL! Deze tweets zijn een lachertje, 8 minuten lang nazi-shit op NPO Radio 1 anno 2019.

En VVD-wethouder Paul Slettenhaar: “Ik heb nog nooit zoiets gehoord op de nationale radio. Deze presentator deed alsof dit normaal was, liet minutenlang doorgaan en beschreef de positieve reacties. Kamervragen? Schandelijk.

Lees ook

Een uitgebreid verslag van het radiogesprek, en een verwijzing naar het fragment, vindt u op de website van het CIDI. Een artikel in de Volkskrant over dit incident leest u hier.

Foto: Jimmy James

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen