Ruud de Wild: ‘Dj’s zijn sterren geworden door De Zwart’

De reden dat radio-dj’s tegenwoordig sterren genoemd worden is de nalatenschap van Erik de Zwart als radiobobo. Dat zegt NPO Radio 2-ster Ruud de Wild dit weekend in Volkskrant Magazine. Vroeger waren radiopresentatoren geen sterren, maar dat heeft De Zwart veranderd, zegt De Wild. “De kneuterige zolderkamertjes zijn ingewisseld voor flashy studio’s met dure decors en webcams. Zoiets als ‘beroemd worden’ speelde destijds niet. Radio maken was anoniem.

Wat is er veranderd? “Erik de Zwart ging Radio 538 leiden en besloot: we gaan belachelijke bedragen betalen en maken van dj’s supersterren. Iets dat in Engeland en Amerika al eerder was gebeurd.”

Het radiolandschap is daardoor ‘enorm veranderd’, aldus De Wild. “Er stond meer op het spel, dus we moesten de platen in strakke formats gaan draaien.”

Nu De Wild weg is bij Radio 538, hoeft hij zich ook niet meer aan een strak format te houden. “Bij Radio 2 doe ik nu alles wat God verboden heeft. We lullen te lang, draaien slechte muziek én zijn het grootste programma.”

Terwijl de mannen in te dure pakken vanuit hun chique consultancykantoren roepen: ‘Maar dit kán helemaal niet!’

Het Volkskrant Magazine-interview met Ruud de Wild kunt u lezen via Blendle.

Foto: Linda Stulic

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen