Ruud de Wild: ‘Dj’s zijn sterren geworden door De Zwart’

Geplaatst op za 10 aug 2019 om 11:15

De reden dat radio-dj’s tegenwoordig sterren genoemd worden is de nalatenschap van Erik de Zwart als radiobobo. Dat zegt NPO Radio 2-ster Ruud de Wild dit weekend in Volkskrant Magazine. Vroeger waren radiopresentatoren geen sterren, maar dat heeft De Zwart veranderd, zegt De Wild. “De kneuterige zolderkamertjes zijn ingewisseld voor flashy studio’s met dure decors en webcams. Zoiets als ‘beroemd worden’ speelde destijds niet. Radio maken was anoniem.

Wat is er veranderd? “Erik de Zwart ging Radio 538 leiden en besloot: we gaan belachelijke bedragen betalen en maken van dj’s supersterren. Iets dat in Engeland en Amerika al eerder was gebeurd.”

Het radiolandschap is daardoor ‘enorm veranderd’, aldus De Wild. “Er stond meer op het spel, dus we moesten de platen in strakke formats gaan draaien.”

Nu De Wild weg is bij Radio 538, hoeft hij zich ook niet meer aan een strak format te houden. “Bij Radio 2 doe ik nu alles wat God verboden heeft. We lullen te lang, draaien slechte muziek én zijn het grootste programma.”

Terwijl de mannen in te dure pakken vanuit hun chique consultancykantoren roepen: ‘Maar dit kán helemaal niet!’

Het Volkskrant Magazine-interview met Ruud de Wild kunt u lezen via Blendle.

Foto: Linda Stulic
30 Reacties op “Ruud de Wild: ‘Dj’s zijn sterren geworden door De Zwart’”


 1. Ron

  Dat laatste geldt ook voor tv. Mannen in pakken die willen dat alles strak geproduceerd wordt, terwijl het ‘echte’ vergeten wordt. Maar als je zegt ‘laat maar gebeuren’ roepen de mannen in pakken: dat kan niet, dat moet allemaal bedacht worden waardoor de echtheid weg is.

 2. Kijker

  Ruud, je pronkt met andermans veren. ‘Aan de Slag’ van Bart Arens is het best beluisterde programma van de Nederlandse radio! Gun hem die eer en schep niet zo op asjeblieft.

 3. Roen

  Helemaal mee eens!

 4. joop Beloofd

  Bart Arens is een arrogant kijkend mannetje, een echte NPO-er.

  In Nederland wordt, door het succes van introductie Top 40 in 1965, alles dat uit de VS komt omarmt als het nieuwe uitvinding.
  Side kicks is in VS alweer verleden tijd, maar Nederland is altijd al een praatland geweest dat was het succes van Veronica in de 60e jaren.

  Kopie op kopie en daar wordt men niet blij van.
  Maar goed de luistercijfers zeggen genoeg? Met ouderwetse boekjes wat invullen.

 5. E!

  Waarom denk je dat VI zo succesvol programma is?
  Omdat het gewoon echt is.

 6. anoniem

  staat in de volkskrant

  reacties blijven weg

  4 euro 4 weken

  kwaliteitskrant

  wie durft te praten,

  wie rijdt in de duurste auto van de zaak van de persgroep

  is het nodig, uw krant schrijft over milieu vervuiller.

 7. Ronaldz

  DJ’s zijn supersterren geworden en Ruud gedraagt ook als eentje.
  Radio 2 scoort nu goed en Ruud denkt echt dat het door hem komt. Als dat zo was, dan zou je ook de best beluisterde programma hebben als je op een ander zender zat. Over een jaar kan het heel anders zijn, succes is betrekkelijk dus wees wat bescheiden Ruud.

 8. Aandachtsjurk

  Mooi gedicht @anoniem

 9. critikast

  Ruud, heb je nu echt geen geld voor een flesje shampoo ? Het ziet er toch niet uit jongen! Vind je het gek dat alle vrouwen hard weglopen bij jou, omdat je je zo slecht verzorgt. Eén remspoortje in je broekje wordt je nog wel vergeven, maar iedere dag een vuil broekje is wat veel van het goede. En als je toch shampoo gaat kopen, vergeet dan ook douchegel en deo mee te nemen ! Je radioprogramma’s zijn al net zo slecht als je uiterlijke verzorging. Kneus !

 10. Fox Mulder

  De Zwart is idd een hele belangrijke en slimme zakenman in het commerciële radiolandschap geweest. Jammer dat hij niet meer op de radio te horen is. Zou prima op Radio 10 passen.

 11. Magnus Dickendorfer

  Bart arens is een vervelend mannetje. Hij vindt zichzelf heel wat.

 12. Dj

  Dj’s zijn geen dj’s meer, vaak populaire mannetjes zonder enige vorm van muzikale kennis, gebruiken wikipedia als bron. Muziek wordt door een programeur bedacht. Handje open houden, zwak lullen en populair doen. Neem een voorbeeld aan de echte dj’s als Frits Spits, Rob Stenders, Jeroen van inkel, Ferry Maat, Gerard Ekdom, etc. Jongens met muzikale kennis en een genot om naar te luisteren. Radio zoals radio hoort te zijn.

 13. Toos

  critikast
  Sat 10 Aug 2019 om 13:50
  Ruud is Ruud en jij bent FAKE

 14. Bart

  @Kijker Bart Arens gaat de laatste jaren steeds joliger doen bij de TOP 2000 omdat anderen het ook doen. Is niet zichzelf. Net als Paul Rabbering. En Bart Arends wordt het best beluisterd maar Ruud heeft de best beluisterde middagshow. Daar doelt hij op.

 15. Bart

  @Fox Mulder Inderdaad daar zou hij goed passen op de plek van Jeroen Nieuwenhuize. Die laatste past beter bij Radio Veronica. Echter kleine kans dat de Zwart ooit nog te horen zal zijn op een van de Talpa zenders want hij en John de Mol gaan niet zo goed met elkaar.

 16. Roelof

  @Bart: de rancune van John de Mol naar Erik de Zwart was zelfs zo groot dat de Mol van de Top 40 af wilde. In de media werd een andere uitleg gegeven maar iedereen weet wel beter😏

  En dat dj’s sterren zijn geldt overigens niet voor de boys met piepstemmetjes want die zijn zo vervangbaar. De nieuwe lichting dj’s is een verschrikking…

 17. CreaBea

  Roelof: Onjuist helemaal onjuist, heeft niks met rancune te maken. Wel met strategisch inzicht. Iets wat u ontbreekt wat we merken.

 18. Bart

  @Roelof Eens! Ook wat betreft die nieuwe lichting dj’s.
  Al vind ik Rob Janssen wel een nieuw talent.
  Had bij 3FM de ochtendshow moeten krijgen.
  Nu niet te lang blijven hangen daar.

 19. Pim Gunzel

  Wat een onzin van Ruud de Wild die zelf nog op een modaal houtje zou bijten als hij Willem de Bois, de man die van dj’s grootverdieners maakte, niet was tegengekomen.

 20. Hans Worst

  Hamer, spijker, kop.

 21. Invalbeurt

  Wie luistert naar de radio buiten de auto?

 22. 192 EEN GOED IDEE

  gerard ekdom is een popie jopie figuur altijd die zelfde woordgrapjes en valt steeds in herhalen hij heeft wel een grote muziekkennis laar moet zich houden aan radio 10 format

 23. Marry Hens

  Erik is vroeger geen braaf jongetje geweest hoor.

 24. jan

  Zijn ethervervuilers ook al sterren?

 25. Van beek

  Ruud de wild voor een 1.000.000 naar Veronica.

 26. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Ik heb recht op aandelen van The Voice
  Het is allemaal gejat van De Mini-playbackshow

 27. Kijker

  Er luisterden te weinig mensen naar de Top 40 bij 538. Bovendien vroeg De Zwart te veel voor een hitparade die geen gezag meer heeft. Een hitparade is iets van het verleden voor veertigers en ouder. Geen gedrukt exemplaar, geen hitparade op tv en weinig luisteraars. Vroeger luisterden zo’n 3 miljoen mensen naar de hitparade. Jongeren kunnen nu zelf alle muziek opzoeken op YouTube en social media. Wie kijkt er nog naar de laatste cijfers? De Zwart kan zich bezig met treintjes bezighouden.

 28. Henny moet terug!

  Wat een bullshit. Al lang voor 538 was dit al gaande, toen mensen als Adam Curry en Jeroen van Inkel op tv gezet werden voor Countdown en andere muziekprogramma’s. De Zwart is in geen enkel opzicht een voorloper geweest, hij was altijd de eeuwige B-keus bij Veronica.

 29. Henny Huisman

  Hallo lieverds

  Ruud de Wild?!
  Ben benieuwd of mevrouw Trash ook met hem de koffer in gedoken was als hij bij de Hema had gewerkt..
  Deze man heeft gewoon geluk gehad…

 30. Pim Gunzel

  Hier heb je het echte verhaal over dj’s die grootverdieners werden. http://radio.nl/13044/willem-de-bois-handelaar-in-djs

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.