NPO maakt tv-show over talentvolle vluchtelingen

De NPO zet vluchtelingen in het zonnetje. In de nieuwe show Grenzeloos Talent volgt presentator Filemon Wesselink twaalf vluchtelingen die wegens oorlog en geweld huis en haard moesten verlaten, maar barsten van het talent. Dat heeft omroep BNNVARA laten weten. Het belooft bijzondere tv te worden, aldus de omroep. “In hun moederland waren ze succesvol en gingen ze stuk voor stuk een mooie toekomst tegemoet. Nu in Nederland moeten ze van voor af aan beginnen.

Wesselink is blij met het programma. “Het is ongekend ellendig wat de deelnemers van Grenzeloos Talent allemaal meegemaakt hebben. Maar ik denk wel dat het een fout is dat ze vaak alleen gezien worden als slachtoffer, het zijn bovenal mensen met enorm veel potentie.”

Grenzeloos Talent laat zien hoe deze nieuwkomers met vallen en opstaan toewerken naar een baan in Nederland, aldus BNNVARA. Critici van de vluchtelingenstroom stellen dat nieuwkomers vooral op hun bank vallen en daar niet meer van af komen.

Dat beeld klopt niet, aldus Wesselink. “Wat ik tijdens het draaien van dit programma ontdekt heb, is dat ‘de vluchteling’ waar we het altijd over hebben, helemaal niet bestaat. Het zijn namelijk ook allemaal hele verschillende type mensen, met verschillende achtergronden en verschillende competenties en talenten.

In de eerste aflevering volgt Filemon natuurkundeleraar Nabil en grafisch ontwerper Rashad. “Nabil vluchtte vanuit Syrië naar Nederland om zijn kinderen een beter leven te geven, want zoiets vanzelfsprekend als naar school gaan, kunnen de kinderen daar niet. Nabil wil niets liever dan ook in Nederland weer lesgeven.”

Rashad had een eigen ontwerpstudio in Damascus. Hij vluchtte zonder zijn portfolio, laptop en software. In Nederland moet hij zich opnieuw bewijzen en dat valt hem zwaar.”

Grenzeloos Talent is vanaf donderdag 22 augustus elke week rond 21.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 3.

Foto: BNNVARA

Meer in NPO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen