Katja Schuurman blijkt pro-boerka, aanval op Tanya

Een dag nadat Katja Schuurman in de talkshow Zomer met Art in de bres sprong voor een lachgasdealer, kwam ze in de aflevering van woensdag uit de kast als pro-boerka. Dat was te zien op RTL 4. Net als Eva Jinek had ook Art Rooijakkers een boerka aan tafel zitten. In beide talkshows werden zij vergezeld door één anti-boerka en twee pro-boerka’s: in Zomer met Art was Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam anti en waren advocaat Sidney Smeets en Schuurman pro.

Boerkamevrouw Karima Rahmani van de werkgroep Blijf Van Mijn Niqaab is niet blij met het boerkaverbod dat vandaag is ingegaan. “Het zou een trieste dag moeten zijn voor alle Nederlanders. Dit is wel een recht die mij wordt ontnomen. Dat is zorgelijk voor alle vrouwen in Nederland en voor alle Nederlanders.”

Tanya Hoogwerf is juist heel blij. “Een dag dat we serieus werk gaan maken van sociale veiligheid en een dag waarop we ook eindelijk afscheid kunnen nemen van een van de grootste schreeuwende uithangborden van vrouwenonderdrukking. Wat mij betreft is het een goede dag.”

Katja Schuurman vroeg daarop aan Hoogwerf: “Behoort het voor jou tot de mogelijkheid dat dit wellicht haar vrije keuze is?

Toen Hoogwerf antwoord gaf (“Nee, dat is het niet“), bleek Schuurman haar antwoord helemaal niet te willen horen: “Maar dat is een aanname. Misschien is het goed om dat aan haar zelf te vragen.”

Ook de boerkamevrouw gaf aan dat het haar vrije keuze is. Hoogwerf: “Er zijn ook 14-jarige meisjes die zeggen dat ze het prima vinden dat ze met hun neef of oom moeten praten. Dat is opgelegd.”

Schuurman: “Dat is een ander verhaal. We zitten nu tegenover iemand…

‘Xenofoob!’

Alle ballen gingen op Hoogwerf. Katja Schuurman: “Jij geeft aan dat het bedreigend is. Kun je me voorbeelden geven van de afgelopen jaren waarin vrouwen met een boerka een bedreiging voor de veiligheid zijn geweest?

Hoogwerf: “Er is vorige week nog een aanslag geweest in Frankrijk.”

Schuurman: “Nee, in Nederland!

Boerkamevrouw: “Dan kan je ook koffers gaan verbieden!

Sidney Smeets: “U moet gewoon uw mond houden, want u verkoopt onzin! U vertegenwoordig een klein groepje xenofobe idioten! Dat is het!

Vries

Ook Peter R. de Vries twittert pro-boerka te zijn. “We vinden -terecht- dat we alles moeten kunnen zeggen, maar vanaf vandaag mogen we ons in ieder geval niet meer kleden zoals we willen in onze ‘open, vrije samenleving’. Dit is een ‘oplossing’ voor een probleem dat helemaal niet bestaat. Pure symboolpolitiek. Principieel onjuist.”

Foto: RTL

Meer in RTL

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen