Eva Jinek vindt nikab aan tafel lastig

Geplaatst op do 01 aug 2019 om 9:00

Eva Jinek vond het woensdag lastig om in haar talkshow te communiceren met haar gast Tamara Youssef, die een nikab droeg. Dat gaf de presentatrice van KRO-NCRV aan in haar uitzending op NPO 1. Jinek praatte met Youssef en haar andere gasten aan tafel over het boerkaverbod, dat vandaag is ingegaan. Annemarie van Gaal is blij met het verbod, Youssef is tegen het verbod. Daarbij kreeg Youssef steun van twee andere gasten aan tafel: advocaten Gerard Spong en Peter Plasman.

Gastvrouw Jinek ervoer dat ze het lastig vond om te praten met Youssef. “Ik ben blij dat je hier bent, Tamara, want heel veel mensen die een nikab of boerka dragen willen níet aan zo’n tafel komen praten om allerlei redenen, dus ik ben heel blij dat je hier bent. Anders wordt er alleen óver mensen gepraat die het dragen“, begon ze.

Daarna zei Jinek: “Mijn werk bestaat alleen maar uit gezichten kijken, luisteren en lezen. Voor mij is het – ik zeg eerlijk – ook moeilijker om met jou te praten, omdat ik alleen je ogen zie. Ik kan niet je hele gezicht zien. Ik verlang ernaar om je gezicht te zien, omdat ik dan makkelijker mijn werk kan doen en makkelijker met jou kan praten.”

Advocate Inez Weski: “Ik had het net over dieren die vluchten voor vuur, maar het gevoel van de mens naar de mens heeft natuurlijk ook een biologische achtergrond. Net als het groeten: als je op een eenzame weg loopt en je een wildvreemde knikt en groet, dat komt allemaal voort nog steeds uit de oorsprong van lezen. Je moet kunnen lezen of het wel of geen gevaar is; dat is ene heel dierlijk gevoel.”

Annemarie van Gaal: “95 procent van de communicatie is non-verbaal.”

Foto: KRO-NCRV
59 Reacties op “Eva Jinek vindt nikab aan tafel lastig”


 1. Marlene

  Leuk zo’n wetje voor de bühne.

 2. Bbbrrrrrr

  Ik heb overgeschakeld naar een andere zender! Verschrikkelijk die meid met die boerka. Zonde van de zendtijd!

 3. "Veronica Doet Het?....Beter!"; 

  Goed die wet op verbod gezichtsbedekking in bepaalde ruimtes. Geen bivakmuts, intergraalhelm etc. En ha daar hoort het kopvod ook bij. Gejammer over religie moet maar erns over zijn.

 4. "Veronica Doet Het?....Beter!"; 

  Goed die wet op verbod gezichtsbedekking in bepaalde ruimtes. Geen bivakmuts, intergraalhelm etc. En ha daar hoort het ko pv od ook bij. Gejammer over religie moet maar erns over zijn.

 5. Henk

  Gevalletje microagressie. Ik laat door mijn kleding zien dat ik beter ben dan jij.

 6. Leni

  Dat gezeur om n paar malloten in zwarte imkerkleren…. Laat ze lekker voor paal lopen en negeer ze gewoon….

 7. Jordao

  Wordt er echt moe van over die discussie. Mensen moeten maar aanpassen aan de westerse cultuur en anders helaas maar terug waar het wel als normaal wordt gezien. Ik sta open voor andere culturen maar om hun wil op te dringen aan een westerse samenleving gaat mij veel te ver. De westerse samenleving begrijpt totaal niet de cultuur met met dragen van een nihad of boerka, laat staan het accepteren. Zo ontstaan er nog meer spanningen die er al zijn jegens mensen met een andere opvatting , cultuur of religie die zich niet aanpassen. Als ik naar een islamitisch land gaat moet ik mij ook aanpassen wat ik probleemloos doe. Het zal ook nooit geaccepteerd worden , het dragen van een nihad of boerka, in de westerse samenleving wat alleen maar tot nog meer problemen zal leiden.

 8. A.M.

  Die in het zwart gehulde/verstopte vrouwen hebben het maar wat gemakkelijk, ze hoeven zich geen zorgen te maken hoe hun haar zit en aan de mode hoeven ze ook niet mee te doen. “Oh meid, wat zie je er goed uit vandaag, ben je afgevallen?”

 9. anoniem

  nederland o nederland

  wat ben je toch een mooi land.

  wij zijn hiernaar toe gekomen

  omdat wij het in nederland

  ho ho veel beter hebben

  dan ons land van herkomst

  vrijheid blijheid

  Toen kwam mark rutte

  die zorgt goed voor meer dan 17 miljoen mensen

  Toen kwam aboutaleb

  die zegt als het je hier in nederland niet bevalt

  lever je paspoort in en ga terug

  Toen kwam wilders

  die zegt als je je paspoort inlevert

  krijg jij een enkel reis van mij gratis

  Dus past je hier in nederland aan

  in je huis mag je dragen wat je wilt

  op straat moet je je netjes aan de nederlandse normen en waarden houden

  Anders ga je lekker terug naar land van je herkomst

  ook al ben je hier geboren

  beloofd.

 10. roevka

  Dat semi-intelligente gedram van zo’n moslima samen met die Nida vertegenwoordiger is gewoon recht praten wat krom is. De kern komt erop neer dat nikab en boerka dragers zich niet willen houden aan de basis van je mens- (en dier-) zijn dat je elkaar probeert in te schatten welke gevaren of juist niet je te wachten staan. Zoals Weski ook zei.

  Net zoals het ronduit asociaal is om met een integraalhelm ergens binnen te stappen is dat met die gezichtsbedekkende onzin hetzelfde alleen dan zit er een religieus tintje aan en dan menen voorstanders het te moeten verdedigen.

  Er wordt steeds gesproken over al dan niet vrijwillige keuze van de vrouw maar daar gaat het dus niet om. Religie moet nooit boven rede staan.

 11. darius

  En dan het argument: over hoeveel hebben we het eigenlijk?
  Nou daar komen we nog wel achter. Dat dachten we jaren geleden ook over de hoofddoek. Daarbij tel even op al die dames die straks terugkomen uit de Syrische kampen. Allemaal gesluierd en die voelen zich gesterkt door de malloten die vinden dat het vrijheid van geloof is.

 12. Marianne

  Weer zo`n Hollandse meid die aandacht wil trekken en haar ouders aan het pesten is.

 13. Robert

  Wie vindt dat niet lastig, ik zou zeggen handhaven met prioriteit één.

 14. o.p. lichter

  Ik zou wel eens willen weten hoeveel vrouwen er echt achter staan om z’on achtelijk ding te dragen , volgens mij is het pure onderdrukking van de man .

 15. Robert

  @Marianne
  Helemaal eens!

 16. Zalmneusje

  UItingen van de islam horen niet thuis in Europa. PUNT!

 17. Ben Zine

  @Robert: mee eens, maar alle vooral nieuwe wetten versterkt handhaven met eventueel extra inzet. Dus ook telefoon op de fiets en in de auto en gebruik alcohol en drugs in het verkeer goed handhaven en beboeten.

 18. Ben Zine

  @o.p.licher: je bedoelt onderdrukking van de vrouw (door de man). Zijn namelijk weinig homofiele moslimmannen met een boerka aan.

 19. Sip

  Je kan er wel tegenin gaan maar je wint nooit in een discussie met moslims. De vrouw met de nikab hoeft deze niet te dragen; ze zet zich af tegen de samenleving en wil gewoon opvallen. Ook al is het niet te controleren, we moeten dit niet willen. Ik heb hetzelfde als Annemarie van Gaal; ik voel me niet goed bij deze mensen.

 20. Eelco

  Toppunt van emancipatie…. een transgender moslim met een burka!

 21. v.o.f. de media

  Weg met dat hoofddeksel, doe lekker thuis maar niet op straat, geen wonder dat Eva het vervelend vond, het is het ook. In dat soort landen is van alles verboden en hier dat vrese.lijke ding op je knar.

 22. Hell

  @Jordao

  “Ik sta open voor andere culturen maar om hun wil op te dringen aan een westerse samenleving gaat mij veel te ver.” Mensen die zich iets opgedrongen voelen door een paar honderd vrouwen in een land van meer dan 17 miljoen(!), moeten het probleem echt bij zichzelf zoeken.

 23. Shia

  Onze voorouders hebben eeuwenlang gevochten, met verlies van miljoenen levens door de eeuwen heen, om de islam buiten centraal en west Europa te houden.
  En nu heeft de allerslapste generatie ooit, de babyboomers, alles zomaar gratis en vrijwillig weggegeven aan de islam.

 24. Wally

  @Sip, dus omdat jij een laf, bang eitje bent mag een ander niet dragen wat hij wil. Ha ha ha, geweldig!

 25. critikast

  Jinek is ook al bang. Op eieren lopend probeerde ze een interview te maken over dit onderwerp, maar de angst was in haar ogen te lezen. Zogenaamd opkomend voor vrouwen, maar hypocriet als het gaat om het geven van haar eigen mening. Liever dan Annemarie van Gaal, die wel prima verwoordde wat veel vrouwen zien en voelen als ze een voerka zien. Annemarie for president !

 26. Kira

  Autochtone vrouwen die vrijwillig een boerka dragen doen dit vooral om hun foute keus om met een moslimman te trouwen naar de buitenwereld mooier te maken.
  Net zoals wanneer je na lang discussieren met je partner een auto hebt gekocht, dan ga je ook niet toegeven dat het achteraf een wrak bleek en dus een foute beslissing, maar maak je het een topauto voor de buitenwereld. Je gezicht redden dus (de ironie)

 27. Curryworst

  “dus ik ben heel blij dat je hier bent. Anders wordt er alleen óver mensen gepraat die het dragen“ aldus Eva Jinek.
  Wat een kul. Deze lopende kolenzakken zijn in bijna ieder babbelprogramma voorbijgekomen. Op hetzelfde moment zat er eentje bij Zomer Met Art.
  Onlangs bij Nieuwsuur en Één Vandaag.
  Met hun ‘eigen vrije keuze’ etc etc etc.

 28. Pieterke

  Allemaal politiek correct en doorgaans linkse ‘Nederlanders’ aan tafel behalve Annemiek. Zij gaf nog tegengas. De rest heeft de deur naar Islamisering van Nederland weer verder open gezet. Het was een sterk programma geweest als ook Theo Hiddema aan tafel had gezeten en nog een burger die voor Nederland staat.

 29. Michel

  @anoniem koddig rijmpje hoor, maar wel eens. Op het strand in het midden Oosten ga je ook niet topless op het strand liggen en (vooral vrouwen) moeten zich daar ook aanpassen aan het straatbeeld (vooral omdat die kerels daar altijd hitsig zijn).

  Vandaar: kom je in NL wonen, dan pas je je enigszins aan. Je moet niet in een cultuur gaan wonen die haaks staat op jouw opvattingen. Het kan dus niet zo zijn dat je je in een ander land gaat vestigen en de mensen daar zich maar aan jou moeten aanpassen. Welk politiek figuur je ook verwerkt in je rijmpje: merendeel vd 2e kamer was het hiermee eens, niet alleen Rutte/Wilders.

 30. Zonder Naam

  Bij Zomer Met Art zat er ook zoëen. Dat debat werd vooral een hoop gekwaak.

 31. Henk

  En mensen maar zeggen, het zijn er maar een paar die er zo bij lopen. Die mensen snappen er niets van, want binnen de kortste keren lopen er heel veel van dit soort figuren rond. Kijk maar in grote steden en al helemaal in het buitenland. Maar blijkbaar moet dit maar normaal gevonden worden.

 32. Kees

  Wanneer gaat het aan tafel eens over de miljarden die naar het buitenland zijn gegaan? Bijvoorbeeld doordat buitenlandse bedrijven al tientallen jaren profiteren van onze gaswinning?

 33. Punt

  Wat een gezwets hierboven. Je moet er toch niet aan denken dat de overheid gaat bepalen wat je wel of niet aan mag trekken. De overheid heeft hier niks mee te maken. Wat is de volgende stap? De overheid die gaat bepalen met welk geslacht je het bed moet delen, omdat anderen je geaardheid eng vinden?

 34. JohanV

  De enige die tegengas durfde te geven was Annemarie van Gaal, de rest was politiek correct vooral Spong en Plasman.

 35. Meneer Kaktus

  Ik zou Virgien zo nu en dan maar al te graag in een nikab verstoppen. Zeker als ze weer eens 12 repen Tony Chocolony heeft weggestouwd.

 36. Meneer Kaktus

  pffff

 37. Sven L.

  Je kunt heel veel argumenten bij de discussie betrekken maar een boerka past niet in onze open samenleving. En daarmee moet het ook klaar zijn.

  Ik stoor me ook aan die klederdracht en ik schaam me er niet voor om dat hardop te zeggen. Zouden meer mensen moeten doen.

  Overigens stoor ik me ook aan Nederlandse toeristen die zich niet houden aan de regels die in het Midden Oosten etc. gelden. Kleed je respectvol als je een Moskee bezoekt, drink geen alcohol als je een prachtige Tempel wilt bekijken. Gewone, normale omgangsvormen dus.

  Moraal van het verhaal: elk land / elke regio heeft zo zijn gebruiken en tradities cq. inslag. Respecteer dat of ga er niet naartoe als je dat fatsoen niet kunt opbrengen.

 38. joost

  Jinek en haar pvda programmamakers provoceren graag.
  In Nederland komt er een wet tegen gezichtsbedekking, o.a. boerka’s, nikab’s etc., en wat doet Jinek, een dag voordat de wet van kracht wordt zet zij een mevrouw op TV die niet te zien is !
  Nieuwswaarde is nul.
  Dit doen zij ook tijdens verkiezingscampagnes, waarbij zij de partijen uitnodigt die haar aanstaan.

  De advocaatjes Spong ( vreselijke man ) en Plasman zullen wel hun eigen moverende redenen hebben om tegen die wet te zijn.
  Advocaten zijn over het algemeen zo wie zo tegen wetten en proberen ze altijd te verdraaien en anders uit te leggen dan normaal is.
  Het wordt ook tijd om eens advocaten wat minder op TV te laten optreden, omdat ik denk dat het alleen maar een promotie is voor hun kantoortje.Verder zijn het l.l verhalen. Advocaten zijn nu eenmaal geldmaniakken.

 39. dirk

  @ joost, mee eens.
  Schandalig vind ik het dat Amnesty International tegen het de anti gezichtsbedekkings wet is en promoot dat het in Nederland moet blijven.
  Terwijl 80% van de Nederlanders vindt dat een boerka en nikab eng is en niet in ons land thuishoort.

  Amnesty International ontvangt subsidie, o.a. ruim 5 miljoen euro van “onze” Postcodeloterij.
  De Postcodeloterij geeft wel aan doelen die ik discutabel vind.
  Daarom doe ik nooit aan hun geldklopperij mee!

 40. frans

  Eva had beter als onderwerp het grootste seksschandaal ooit, Clinton kunnen nemen…Oh nee dat kan ook niet natuurlijk dat is haar vriendje

 41. Harder

  Frans, blijf je nou drammen over dat onderwerp? Moeten talkshows dan elke documentaire over een jaren oud onderwerp maar gaan bespreken? Denk je dat Matthijs het in DWDD over Asnavour gaat hebben omdat er een documentaire over de man wordt uitgezonden? Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op. Leuk dat je Jinek graag te kаkken wilt zetten, maar doe het dan met solide argumenten, die zijn er best, en sleep dit er niet aan de haren bij.

 42. Johan

  Jinek: “Mijn werk bestaat alleen maar uit gezichten kijken, luisteren en lezen.”
  Deed ze dat maar. Ze kijkt haar gasten nauwelijks aan, luisteren doet ze slecht. Ze kijkt alleen maar met een hoge rug naar beneden of op de auto queue om de vragen voor te lezen. Tussendoor de vaste stopwoordjes als ( eve kijku).

 43. Harder

  Jezus, wat ben jij dom! Wie het niet met je eens is (lees: wel objеctief kan nadenken) is meteen links. Zo simpel zie je ze neit vaak.

 44. Harder

  niet*

 45. Tim Thijssen

  Veel mensen die comments plaatsen kunnen nauwelijks objectief nadenken, maar hebben wel het hoogste woord.

 46. Befking

  @Tim
  Een beetje terughoudendheid zou niet misstaan ja.

 47. Ad

  Ik vind het maar vreemd deze wet en discussie, sinds wanneer is het een recht om iemand’s gezicht te zien. Tuurlijk, snap dat het voor Eva fijner is om het hele gezicht van iemand te zien, maar dat iets ‘fijner’ is voor een ander is nooit eerder een reden geweest om het in de wet vast te leggen.. Ik vind het ook fijner als mensen die uit hun mond stinken hun lippen op elkaar houden, maar dat is toch ook geen wet???

 48. Dester

  Een boerka of nikab is geen mode kledij maar een symbool van een overtuiging die in onze maatschappij niet thuis hoort #jinek

 49. Mario

  Ik vind het een goed besluit. Als ik mij moet legitimeren kunnen ze zien wie ik ben. Bij hun niet hoe doen ze dat dan, zetten ze dan hun kap af of zo. Je kunt niet zien wie of wat eronder zit, zeker nu er overal dreiging is met terrorisme vind ik dat je moet kunnen zien met wie je re maken hebt. Je past je maar aan want kan niet zo zijn dat wij ons aan hun moeten aanpassen.

 50. animo

  Mario ;Het is een heel slecht besluit ,verbied het helemaal of doe niks maar niet half half ,ik begrijp ook niet dat vrouwen zo willen lopen maar daar ga ik niet over ,ik zie mannen met een dikke bos haar en een forse baard dan zie ik ook alleen ogen als hun pet die niet bedekken .

 51. Tien

  Het heeft iets naars als iemand naar jou kijkt en zelf anoniem wil zijn, niet herkend wil worden. Communiceren is dan onmogelijk, Jinek weet eigenlijk niet eens of haar gast is op komen dagen, kan iedereen zijn. Je mist alle emoties. Als we dat morgen allemaal zouden gaan doen krijgen we een wereld waarin niemand elkaar herkent, groet of helpt. Dat lijkt mij erg eenzaam.

 52. Eelco

  Een selfie met een boerka
  De vraag blijft altijd, was ze het nou wel, of was ze het nou niet.

 53. achtmet

  Als ik eerlijk moet zijn het volgende :al die volle vuilniszakken horen niet in de studio maar bv op maandag aan de straat !

 54. anoniem

  Ik zou ook niet graag een gesprek met mevrouw Jinek voeren.. Met of zonder Boerka.. :-)

 55. COSA NOSTRA

  Lampenkappen zijn aangezichtspijn op straat!!! Als ik over straat gaan lopen met een wit laken over mijn kop als een of ander spook dan word ik ook opgepakt

 56. Wijze van Zion

  Stel dat we toentertijd die koppensnellende Papoea’s ook hier binnen hadden gehaald……

 57. No. 14

  het had beter geweest als Inez Weski de nikab had aangetrokken!

 58. Marloes

  @No. 14
  Die zijn er niet in haar maat!

 59. weethetbeter

  Nederlands opgevoed ouders en echtgenoot zijn er tegen !!!!!!In mij tijd noemen we dat provoceren !!!!!!!

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.