Eva Jinek vindt nikab aan tafel lastig

Eva Jinek vond het woensdag lastig om in haar talkshow te communiceren met haar gast Tamara Youssef, die een nikab droeg. Dat gaf de presentatrice van KRO-NCRV aan in haar uitzending op NPO 1. Jinek praatte met Youssef en haar andere gasten aan tafel over het boerkaverbod, dat vandaag is ingegaan. Annemarie van Gaal is blij met het verbod, Youssef is tegen het verbod. Daarbij kreeg Youssef steun van twee andere gasten aan tafel: advocaten Gerard Spong en Peter Plasman.

Gastvrouw Jinek ervoer dat ze het lastig vond om te praten met Youssef. “Ik ben blij dat je hier bent, Tamara, want heel veel mensen die een nikab of boerka dragen willen níet aan zo’n tafel komen praten om allerlei redenen, dus ik ben heel blij dat je hier bent. Anders wordt er alleen óver mensen gepraat die het dragen“, begon ze.

Daarna zei Jinek: “Mijn werk bestaat alleen maar uit gezichten kijken, luisteren en lezen. Voor mij is het – ik zeg eerlijk – ook moeilijker om met jou te praten, omdat ik alleen je ogen zie. Ik kan niet je hele gezicht zien. Ik verlang ernaar om je gezicht te zien, omdat ik dan makkelijker mijn werk kan doen en makkelijker met jou kan praten.”

Advocate Inez Weski: “Ik had het net over dieren die vluchten voor vuur, maar het gevoel van de mens naar de mens heeft natuurlijk ook een biologische achtergrond. Net als het groeten: als je op een eenzame weg loopt en je een wildvreemde knikt en groet, dat komt allemaal voort nog steeds uit de oorsprong van lezen. Je moet kunnen lezen of het wel of geen gevaar is; dat is ene heel dierlijk gevoel.”

Annemarie van Gaal: “95 procent van de communicatie is non-verbaal.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen