RTL onthult voor het eerst kijkcijfers Videoland

Geplaatst op Mon 08 Jul 2019 om 13:00

Als iets op televisie niet lukt, dan verwijst RTL te pas en te onpas naar Videoland, want dáár zou die kijkcijferflop toch een potje goed scoren. Heel toevallig allemaal, maar hoeveel mensen kijken er dan precies naar? Dat is compleet ondoorzichtig, want die cijfers houdt RTL geheim. Op die manier kun je natuurlijk van alles roepen. Nu brengt RTL voor het eerst naar buiten hoeveel mensen er naar één van de exclusieve Videoland-titels kijken: het programma Temptation Island VIPS.

Ron Vergouwen, de tv-kenner van RTL Boulevard, kwam er zondag mee op de proppen. “We hebben nog wel een leuk nieuwtje gekregen van Peter van der Vorst, want Videoland heeft ook nieuwe dingen. Er wordt nu zwaar ingezet op Temptation Island VIPS en dat is ook redelijk bekeken.

Hij vervolgde: “Normaal worden er nooit kijkcijfers van bekendgemaakt, dat wordt altijd een beetje onder de pet gehouden, maar nu voor het eerst weten we dat in elk geval de eerste twee afleveringen van Temptation Island VIPS sámen meer dan 650.000 keer zijn bekeken.

Bridget Maasland daarop kritisch: “Dat komt naar buiten omdat het goed bekeken is.”

Vergouwen: “Dat denk ik wel, maar het is ook goed bekeken. Het zijn niet 650.000 kijkers, want elke stream heeft dan meerdere kijkers, dus dat is dan een klein hitje voor RTL.”

Heel veel wijzer wordt men daar niet van. Het gaat per aflevering om circa 325.000 streamstarts, maar dat zijn niet per se 325.000 kijkers. Als een stream niet goed laadt en iemand op refresh drukt, dan zijn dat alweer twee streamstarts. Als iemand één aflevering op vier verschillende momenten kijkt, dan zijn dat alweer vier streamstarts. En als iemand na twee minuten afhaakt is dat óók een streamstart.

Lees ook: Ook Peter van der Vorst speelt tv-flop-bingo (vandaag)

Foto: RTL
45 Reacties op “RTL onthult voor het eerst kijkcijfers Videoland”


 1. Bananenshake

  Nou, NPO Kijker. Kom er maar in.

 2. Ron

  Streamstart wil niet gelijk zeggen dat men ook blijft kijken, of luisteren. Zo gaat dat ook bij internet radiostations.

 3. "Veronica Doet Het?....Beter!": 

  Ze hebben lamg moeten zoeken voordat ze iemand vonden die Videoland keek.

 4. Wim

  Dus elke aflevering ruim 300.000 keer bekeken. Misschien kijken sommige mensen dezelfde aflevering meerdere keren terug, ik weet niet of dat als meerdere hits wordt geregistreerd, net als kijken vanaf verschillende apparaten. Dat zou dan weer het effect van meerdere kijkers per stream ongeveer opheffen.
  300.000 over welke periode bekeken, misschien verdeeld over meerdere maanden?
  Vooralsnog teveel onduidelijkheden om conclusies te trekken.

 5. Stip

  Zegt dus eigenlijk weinig maar ze kunnen het wel zo interpreteren alsof het een enorm succes is.

 6. Laurens

  Hoe maken we wederom van een drol een gebakje. Duidelijk is dat het niet goed gaat. “Alles wordt gedaan om de achteruitgang te bagatelliseren”.

 7. Wim

  Wat ik wel weet dat er miljoenen youtube filmpjes zijn die meer dan 300.000 views scoren, dus de adverteerder zal nu niet hollend en naar adem snakkend naar Videoland rennen.

 8. Wim

  hollend naar videoland rennen…nice one Wim.

 9. Ron

  Beter kunnen ze er voor zorgen dat dit altijd inzichtelijk is hoe de kijkcijfers on demand zijn van streamingdiensten als Videoland maar ook Netflix. Dat houdt de boel transparant.

 10. aldus

  Betekent dat de helft van alle abonnementen kijkt. Dat is niet slecht. En nog belangrijker zijn de vragen: hoe veel nieuwe abonnementen komen er vanwege het programma en hoeveel mensen kijken een aflevering helemaal af. Die cijfers heeft RTL ook, dus volgende keer even doorvragen graag.

 11. Wim

  Tja Ron, zo werkt dat in het bedrijfsleven niet.
  Shell gaat ook niet vertellen dat pompstation x zoveel liter heeft verkocht op een dinsdagmorgen. Dat is concurrentiegevoelige informatie.

 12. wil

  Videoland draait thuis veel slechter dan Netflix. Moet regelmatig de boel opnieuw opstarten. Er zijn veel verbindingsproblemen die ondanks de gevraagde gegevens naar hun servicedesk nog niet zijn opgelost. Het lijkt me sterk dat ik de enige ben met dit probleem. Kijk echter geen Temptation VIPS dus ben geen onderdeel van het cijfer.

 13. Bobby Eden

  Dus StukTV pakt met een veel simpelere en goedkopere productie 1,5 miljoen views (en grotendeels jong!) per filmpje en Temptation slechts 300.000 met dure productie. Nou, dat televisieplatform heeft de toekomst zeg.

 14. Ron

  @Wim: natuurlijk zou het wel zo moeten. Het is een media/TV bedrijf, de lineaire kijkcijfers worden ook gepubliceerd. Dus het argument van het bedrijfsleven gaat niet op in deze.

  De app van Videoland deugt van geen kant, gekeken afleveringen staan gewoon nog bij ‘verder kijken’ of springen een aflevering door. Ik neem het nu af via KPN af maar dat blijft ook behelpen.

 15. Bart

  @Laurens Waarom praat je tegenwoordig alleen nog maar negatief over media?

 16. Dennis

  Als GTST dagelijks rond de 800.000 scoort en dan Videoland a la 200.000 kijkers, dan zit je al gauw op 1.000.000 kijkers

 17. Dennis

  als RTL niet meer wilt dat ze via gewoon tv laag scoren, dan moeten ze stoppen met Videoland zodat ze mensen ook niet meer de ruimte geven om vooruit of uitgesteld te kijken. Qua dat betreft hebben ze hun eigen ruiten ingegooid met bijvoorbeeld GTST

 18. Clarabella Koe

  Ik ging bij Videoland altijd “natuur”films huren. Voor het terugbrengen de videobanden eerst afvegen en terugspoelen natuurlijk.

 19. jalk

  En als iemand een stream met 4 personen kijkt, telt dat ook niet.

 20. Joop55

  Videoland geen killer voor Netflix.
  Juke geen killer voor Spotify/Apple.

  En maar blijven persisteren dat de NL’se mediabusiness zo goed draait. Ik gheef dat Videoland nog 2 jaar.

 21. Albert

  Hoeveel betalende kijkers heeft videoland dan?

 22. Erwin

  2019 en we kunnen geen verschil maken tussen streamstarts en volledige kijkers. Waar zijn we dan mee bezig? Worden die videoplatformen gemáákt om kijkcijfers onduidelijk te houden? Wat zeggen de adverteerders daarvan? Collectief je advertentie terugtrekken van Videoland totdat er volledige transparantie is, dat zal RTL leren.

 23. anonymous

  Wat is MC toch altijd negatief.
  Hoeveel lezers hebben jullie eigenlijk met deze riool courant?

 24. anonymous

  Wat is MC toch altijd negatief.
  Hoeveel lezers hebben jullie eigenlijk met deze riool courant???

 25. Laurens

  @Bart, niet negatief. Maar er is echt een andere houding qua gedrag nodig. Als iets niet werkt, werkt het niet. RTL kan nog veel leren van de Leeuwinnen!

 26. Arie

  “want elke stream heeft dan meerdere kijkers, dus dat is dan een klein hitje voor RTL.”
  Hij zegt: er is *helemaal niemand* die in z’n uppie naar Videoland kijkt. Dat is onbestaanbaar.

  Heeft Harry Mens toch gelijk? Want geldt dezelfde redenatie dan ook niet voor de reguliere kijkcijfers?

  De kijkcijfers moeten derhalve vermenigvuldigd worden met minimaal een factor 2, omdat *het onbestaanbaar is* dat er slechts één persoon voor een tv-scherm zit en alleen naar tv of VoD of stream van Videoland, Netflix of Amazon Prime kijkt.

 27. El

  “Dus StukTV pakt met een veel simpelere en goedkopere productie 1,5 miljoen views (en grotendeels jong!) per filmpje en Temptation slechts 300.000 met dure productie.”

  De aanhang van StukTV vertrekt zo gauw ze wat ouder worden en opeens beseffen dat ze naar een soort van kinderprogramma’s kijken.

 28. mark2

  samen 650K kijkers, dus 325K per aflevering.. echt heel vreemd zoals ze hier met het nieuws over videoland omgaan. gewoon bagger wordt erop gegooid.

 29. 123

  Ik ken dus mensen die zo’n gratis/goedkope proefperiode afsluiten bij Videoland of Netflix, en daarna weer overstappen naar de ander; en zo blijven doorgaan. Kortom: ik denk dat die online-diensten zichzelf uiteindelijk zullen wegconcurreren. Die diensten komen als paddestoelen uit de grond, maar net als met teveel tv-zenders: op een gegeven moment is het gewoon elke maand zoeken naar waar je wat kunt kijken. Niet handig, niet slim.

 30. henk

  Tja, Videoland en Netflix worden zowat de hemel ingeprezen als hét nieuwe kijken, maar die diensten zijn helemaal niet zo populair. waarom zou je je blauw betalen aan dit soort abonnementen? Ik struin zelf het internet wel af of kijk gewoon . . . . jawel: TV!!!

 31. 123

  @Henk: Like 👍 Ik denk idd ook dat hierdoor de tv écht nog wel een lange tijd bestaansrecht heeft, juist omdat men door de bomen het bos niet meer kan zien.

 32. Coca Cola

  Het grappige is dat iedereen die ik ken een Netflix account heeft, maar niemand Videoland kijkt……

 33. WEST*

  Ik geloof dat een kat in het nauw rare sprongen maakt De crisis is gewoon heel groot binnen RTL Nederland, maar wordt met mooi praat weggemoffeld!
  Personeelleden houden stijf hun monden dicht, ze mogen waarschijnlijk niets naar buiten brengen , dus ga er maar aan staan. Men klaagt hier wel over SBS6 en dat de stekker er uit kan, maar dat zal eerder gebeuren bij RTL NEDERLAND
  de medewerkers en tv persoonlijkheden zitten lekkerder in hun vel, dan iedereen bij RTL NEDERLAND

 34. Petra

  Wat wil die west nou Dat alleen de staatstelevisie met de staatsmening overblijft of zo

 35. WEST*

  @ Petra Neen het bedrijf RTL NEDERLAND hoeft voor mij niet weg, zou ook een stuk werkgelegenheid kosten, maar ik geef alleen de feiten door , zoals het het in de toekomst er naar uit gaan zien zien, en dat gun ik geen enkele medewerker bij RTL
  Maar omdat RTL Nederland zich overal inkoopt en overal aan wil meedoen ,
  en zich in de nesten werkt met Videoland om maar steeds titels bij te voegen, omdat Netflix dat ook doet, dus prestige …
  gaat het ten koste van… waar ze eigenlijk goed in waren , het maken van leuke televisie

  By the way heb geen hekel of heb beslist NIETS tegen welke zender dan ook ,!
  Dat maken die neppers die ook onder de naam west reageren , ik heb daar niets mee te maken!

 36. Lau B

  @Bart;
  Ik postte eerst ook onder Laurens, maar 2x Laurens is een beetje onhandig.
  Vandaar een nieuwe naam.

 37. WEST*

  Er zullen vast niet veel kijkers op Videoland zitten, dagelijkse storingen maken Videoland niet populair , en Netflix heeft haar hoogtepunt ook gehad, en met de komst van reclame onderbrekingen,… wat er gewoon komt, zal de populariteit flink dalen Zo zie je meteen dat een hype zo weer voorbij is!

 38. west toch

  Wat ben je toch een bangerd, west. Durf de toekomst aan, sta open voor vernieuwingen! Je opa ageerde ook al zo angstig tegen de komst van de stoomtrein.

 39. WEST*

  WEST TOCH Neen u moet eens wat meer medisites lezen , waar het echte media nieuws in staat, u loopt gewoon achter!

 40. Hahahaha

  Ik kijk Videoland en ben er erg tevreden over. Alle RTL programma’s zonder reclame. Vooruit en terugkijken. En echt geen storingen hoor zoals hier eerder vermeld

 41. WEST*

  @HA HA HA nou ze kampen wel degelijk met technische problemen in veel gebieden in het land , Maar u hebt dan geluk !

 42. Johnny👀

  Tja…

 43. Bakfietsmaffia

  Ik kijk ook Videoland. Nooit problemen mee echter er zijn betere alternatieven. Videoland is geen ideaal land, letterlijk en figuurlijk.
  Het vervult een behoefte en daar is alles mee gezegd. Netflix werkt toch beter. Het is dat Videoland voor mij gratis is, anders had ik het nooit genomen.

 44. Kees

  En het feit dat er bij één streamstart meerdere mensen samen kunnen kijken? Dat wordt even vergeten hier. Als één streamstart gemiddeld 1,5 kijker heeft dan zitten ze bijna op een miljoen kijkers. Lijkt me behoorlijk netjes.

 45. WEST*

  onderzoek wijst uit… als Netflix reclame gaat invoeren, raken ze miljoenen abbonees kwijt , dus misschien een voordeel voor Videoland, teminste als ze maar geen reclames uitzenden, anders is de hele hype voorbij

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.