Minister Wopke Hoekstra ergert zich aan Eva Jinek

Wopke Hoekstra, de minister van Financiën, ergerde zich dinsdagavond aan tafel bij Eva Jinek aan de vraag of hij de nieuwe leider van het CDA wil worden. Dat was te zien in de uitzending op NPO 1. Jinek wilde van de minister weten wat zijn ambities zijn op dat vlak, maar daar was hij niet zo van gecharmeerd. “Ik dacht al dat u het nooit zou vragen“, zei hij eerst nog grappend. “Ik snap het allemaal best, maar al dat gespeculeer over de poppetjes, ik ga er niet aan meedoen.”

De presentatrice vindt het echter een legitieme vraag. “Gespeculeer over poppetjes doet een beetje tekort aan hoe belangrijk die rol is als leider van het CDA. De kiezer wil graag weten wie degene is die die kar gaat trekken. Hugo de Jonge, uw collega, heeft gezegd dat hij overweegt die rol op zich te nemen en ik denk dat het een heel legitieme vraag is van mij of u dat ook overweegt.

Hoekstra: “Het is een legitieme vraag, maar u bent zelf dit interview begonnen met te zeggen dat het kabinet anderhalf jaar bezig is. We hebben nog twee jaar te gaan. Wat er later komt, zien we dan wel weer.”

Jinek was een beetje teleurgesteld in het politieke antwoord en zei: “Mensen worden niet politiek geboren…

Daarop zei Hoekstra enigszins geprikkeld: “Met alle respect mevrouw Jinek, maar de voortdurende vragen over dit type onderwerp… Ik begrijp best de belangstelling, maar al voordat ik in de politiek zat heb ik me er vaak over verbaasd en soms ook aan geërgerd hoe vaak het gaat over politiek met een kleine p. De poppetjes, wie wil wat en wanneer.”

Jinek verontwaardigd: “Daar kan ik niet mee akkoord gaan. Je keuze in het stemhokje gaat over de partijprogramma’s, maar het is ook je gut feeling. Je stemt op iemand waarvan je denkt: ik vertrouw jou met mijn 11 elf miljard euro, ik vertrouw jou met alles, leid voor mij. Dat is heel belangrijk. Dan gaat het niet om de poppetjes, maar om iemand met visie die bereid is om voor jou 24 uur per dag te werken.”

Hoekstra: “Met alle waardering, maar er is dan wel een tijd en een plek voor die vraag, want die is niet nu.”

Jinek: “Die tijd is niet gekomen, begrijp ik.”

Foto: KRO-NCRV

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen