Metro zet columnist Ebru Umar na 14 jaar op straat

Geplaatst op Tue 23 Jul 2019 om 15:00

Dagblad Metro zet columnist Ebru Umar na veertien jaar aan de kant vanwege bezuinigingen. Haar laatste column stond vorige week in de krant. Dat heeft de columniste laten weten op haar website. Het stukje in de Metro was een lucratieve bijbaan voor Umar, maar het werd het dagblad iets te duur. “Op 5 november 2005 verscheen mijn eerste column in Metro. Op de plek van Theo van Gogh. Op 18 juli 2019 verscheen mijn laatste column in Metro“, zo laat de opiniemaker weten.

Umar had geen idee dat ze eruit geknikkerd zou worden. “Dat het de laatste zou worden, ervoer ik pas de dag erop. Iets met bezuinigingen. Iets met allemaal ontslagen. Iets met duur zijn.”

Jammer, vindt ze. “Veertien jaar schreef ik columns met de passie waarop een ouder zijn kind opvoedt. Veertien jaar genoot ik van mijn columns. Veertien jaar kreeg ik feedback van liefde en haat. Veertien jaar kreeg ik rugdekking van Metro.”

Er zijn huwelijken die minder lang meegaan, zegt Umar. “23 juli 2019 had er een column van mij in Metro moeten verschijnen. De krant heeft echter een zomerstop. Wat er daarna gebeurt weet niemand.”

Wat in elk geval wél duidelijk is, is dat Umar níet terugkeert na die zomerstop. Een schande, reageert de bevriende collegacolumnist Jan Dijkgraaf. “Ebru kreeg te horen dat haar column na de zomerstop niet terugkeert nadát haar laatste was verschenen. De gelegenheid tot een fatsoenlijk afscheid van haar lezers werd haar dus niet gegund. Da’s best armoedig.

Foto: EO
46 Reacties op “Metro zet columnist Ebru Umar na 14 jaar op straat”


 1. Marco

  Ebru wie?

 2. Boris

  Jan wie?

 3. Bep

  Zelfs gratis kranten hebben geen toekomst.

 4. Tim Thijssen

  Wacht even. Een KRÁNT? Kom op, het is 2019. Ff je best doen.

 5. Karel

  In deze reactiesectie leest u mensen die

  a) Laten weten dat ze Ebru Umar niet kennen met een semi-gemeend ‘Wie?’ en daarmee laten merken dat ze haar onbelangrijk vinden en zichzelf wel

  b) Opmerkingen maken die technisch gezien niet racistisch zijn maar die deze mensen niet bij een bushokje hardop zouden uitroepen

  c) Mensen die het schandalig vinden, ook de reacties onder dit artikel en in de breedte alle besluiten die worden gemaakt door grote mediabedrijven

 6. Tim Thijssen

  d) De reactie van Karel, die het altijd beter moet weten, de racisme-kaart moet trekken en verder geen enkel leven heeft.

 7. Wijskijker

  Karel wie?

 8. Norvo

  Een kleine 15 jaar als columnist is helemaal geen slechte run. Zeker als je nagaat dat ze als professioneel provocateur zo’n beetje alle schokkende dingen al eens geroepen heeft.

 9. Robert

  Is het laatste gratis krantje nog, als ik ze eens lees zal dat niet lang meer duren dan.

 10. Edwin Biezemans

  Dating For Geeks van epische Kenny Rubenis moet ook stoppen in de Metro… Krant loopt helemaal leeg. Volgens mij gaat het helemaal niet goed met het krantje.

 11. Frits

  Komt vast iemand met een hoofddoek voor terug.

 12. Kird

  Ik vond her maar een platte vervelende schreeuwlelijk

  Jammer want vaak kaarte ze goede punten aan

 13. koekeloerie

  Ja Kird Wat is het nou?

 14. White Angel.

  Ze hebben bijna nergens meer fatsoen in hun lichaam, schaam je Metro !!

 15. Kird

  15:46

  Aah kijk een corkie

  Even voor de duidelijkheid

  Een persoon kan zeer goede punten aanhalen met een verhaal, maar als het verhaal dan heel plat, met veel onnodige beledigingen en sensatie, over gebracht moet worden leid dit af van wat eigenlijk de bedoeling is.

  En zo beschrijf je ebru 15 jarige carriere in 1 zin

 16. Sapperdeflap zeg!

  Als Jan Dijkgraaf er al schande van spreekt, moet het wel heel erg zijn…

  @Frits, dat beslis jij niet, maar bij gebleken geschiktheid is dat uiteraard geen probleem…

 17. Paul

  Ebru was een geweldige columniste die heel veel zaken durfde te benoemen ook al werd ze daardoor bedreigd. Haar stukjes over klik Marokkanen waren treffend en helemaal waar. Ze noemde haar verraders, waardoor ze in Turkije werd gearresteerd bij naam. Dat vond en vind ik dapper. Blijf haar volgen en hoop dat ze ergens terugkomt en wens haar alle goeds.

 18. Laurens

  Het zal ook niet lang meer duren voordat de metro stopt….

 19. joop

  Paul,
  Volgens mij waren het geen klik Marokkanen,maar klik turkjes.

 20. Paul

  @joop helemaal gelijk

 21. Karel Knaller

  Karel! (Tue 23 Jul 2019 om 15:08)

  Wat hadden we nou afgesproken?

  We zouden niet meer tijdens therapietijden gaan reageren op Mediacourant. Vanavond na het gezamenlijke avondmaal mag je, mits met toestemming van de avond-ploeg sociotherapeut, weer een uurtje reageren. Dat was de afspraak.

  Ik denk wel dat het goed is als je dit morgen bespreekt in de groep tijdens psychotherapie.

  Afgesproken? Afgesproken!

  Groet,

  Lizze-Anne van Creatieve Therapie.

 22. COSA NOSTRA

  Ik vind dit echt heel erg slecht van metro. Ebru, heel veel succes gewenst! Hopelijk ga je snel door bij een echte krant!

 23. liefkleinhertje

  Dat mens heeft geen wallen onder haar ogen maar autobanden.

 24. Krezus Jistus

  Wat zou ze nou krijgen voor een stukje? Iets van 500 euro?

 25. sukkel

  Ebru is een kanjer van een vrouw dapper en intelligent

 26. Johan

  Ebru is niet een klein beetje eng.,.Ebru is heeeeeeeel eng

 27. tim

  jammer: de metro wordt per maand slechter. Nu is er weer een zomerstop met 2 kranten per week. Vreemd terwijl ze er zoveel van hadden kunnen maken

 28. Henk

  Hopelijk neemt Trouw ook afscheid van die columnist die altijd zo zuur doet.

 29. Jippie saus

  Sinds Karel kennen we het begrip n a n o p e n i s.

 30. freddie grolsch

  Jammer. Was tenminste iemand met gezond verstand en geworteld in de realiteit ipv de ideologie.

 31. Koosje

  Wat super jammer dat Ebru moet vertrekken. Vind haar geweldig en lees haar stukken erg graag. Een echte power vrouw met het hart op de juiste plaats en echt geïntegreerd, zoals alle allochtonen zouden moeten doen. Heb ook bewondering voor de manier waarop ze dingen weet te benoemen.

 32. Sandra Vlug

  Ik werk al jaren in de HR en PZ, maar dit gaat zelfs voor mij een brug te ver!

 33. Jippie saus

  HR, personeelszaken. In alle bedrijven is dat echt het afvoerputje van alle afdelingen. Als je echt helemaal niks kan, kun je altijd nog bij HR “werken”.

 34. Sandra Vlug

  @jippie saus. Hoe dúrf je? Ik ben Sandra Vlug en ik kan mezelf recht in de spiegel aankijken! Ik zal je eens laten zien wat ik in huis heb!

 35. JesseJames

  Als we nou echt iets aan het klimaat willen doen, laten we er dan voor zorgen dat dit vod gewoon niet meer verschijnt. Het heet een krant, maar het heeft meer weg van een folder met wat redactionele stukjes. Een krant is het al lang niet meer. Maar het ligt wel iedere dag in een oplage van ruim 300.000 exemplaren op allerlei plekken.

 36. anoniem

  Het nadeel van kranten is dat de leugens van gisteren, vandaag alweer ontkracht zijn. Maar dan staat het wel zwart op wit.. :-)

 37. MolTalk

  Dat is 14 jaar te laat.

 38. A. Tempelman

  De andere media staan te springen om een columnist van zulk formaat.

 39. Zwartwitje

  @laurens

  Een beetje metro heeft vele haltes, dus er wordt geregeld gestopt.

 40. anonymous

  Jan en Ebru, zijn allebei zielig
  Jan Dijkgraaf moet lezers van zijn belachelijke columns om geld vragen omdat hij anders geen inkomen heeft. Bedelen dus.
  En zijn volgers op twitter zijn allemaal gehersenspoeld en retweeten elke scheet van hem.

 41. Peerke

  Je kunt het ‘bedelen’ noemen maar als het veel geld oplevert omdat mensen nou eenmaal bereid zijn te betalen voor iets wat ze leuk vinden, waarom dan niet? Het lijkt er vooral op dat mensen die zeiken over bedelen vooral boos zijn omdat niet alles zomaar gratis is. Overigens lijkt het er op dat Jan Dijkgraaf vooral boekjes verkoopt en binnenloopt met commissiegeld van Bol.com ipv met ‘bedelen’.

 42. StefanV

  Uitstekende columniste die geen blad voor de mond neemt. Zou prima bij De Telegraaf of het AD passen.

 43. Rapegaar

  Heeft puur met kruipen en buigen voor de Islam te maken.
  Dit land is verloren. Ook omdat de kiezers het verrekken om juist te stemmen.
  Ik heb niet eens meer medelijden met dit achterlijke volk.
  Ebru was een lichtpunt.

 44. Kerstboomprocessierups

  Het volk is idd dom. Het islamitische paard van Troje is al aanwezig, gelukkig ruimen die de tolerante individuen en christelijke mensen vanzelf op. Dus op den duur is nederland gezuiverd.

 45. Kerstboomprocessierups

  Ebru Umar vind ik persoonlijk een aardige vrouw, geen probleem en gematigd. Al zijn vrouwen in de Islam niks waard. En dat heeft een reden zei een imam.

 46. anoniem

  @Kerstboomprocessierups: Ook door westerlingen worden vrouwen achtergesteld..

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.