Martine van Os: ‘Anita Witzier pakte al mijn shows af’

Geplaatst op di 23 jul 2019 om 13:30

Martine van Os, het grootste vrouwelijke kijkcijferkanon van Omroep MAX, is blij dat haar tijd bij de KRO steeds verder achter zich ligt. Ze was doodongelukkig bij die omroep. Dat vertelt de presentatrice in Volkskrant Magazine. Van Os voelde zich daar ‘heel onveilig’. Er heerste bij de katholieke omroep een nare, verderfelijke sfeer, aldus de We Zijn Er Bijna-ster. “Ik voelde daar de hele tijd de hete adem van mijn leidinggevenden en collega’s in mijn nek. Heel lang ben ik naïef geweest.”

Haar positie werd constant ondermijnd, aldus Van Os. “Er werd een nieuw gezicht bij de KRO binnengehaald en ik dacht: o wat leuk, hoe meer zielen, hoe meer vreugd, gezellig. Een vriendin, die veel meer door de wol geverfd is, zei: ‘Ik denk dat het helemaal niet zo leuk voor je is. Zij is voor veel geld binnengehaald, die gaat al jouw programma’s doen.‘”

Het gaat hier over Anita Witzier. “Ja, maar ik vind het altijd vervelend om namen te noemen, omdat zij daar zelf niets aan kan doen. Ik vind het vooral stom van mezelf dat ik zo naïef was. Terwijl het daar aan de orde van de dag was dat er van alles achter je rug om gebeurde.”

De KRO was een achterbaks zooitje, meent ze. “Het was schering en inslag dat ik hoorde dat er iemand weg zou gaan bij de KRO zonder dat diegene dat zelf wist. Daar kon ik niet zo goed tegen. Zo ga je toch niet met mensen om?

Van Os deed daar haar programma Lieve Martine. Constant kreeg ze te horen dat haar show moest verjongen. “Ik kreeg daar zo’n kriebel van op mijn rug. Alsof oude mensen niet de moeite waard zijn.”

In diezelfde tijd was Jan Slagter bezig met zijn ouderenomroep MAX. “Daarbij wil ik me wel aansluiten, dacht ik, dus toen heb ik hem een brief geschreven.”

Het Volkskrant Magazine-interview met Martine van Os kunt u lezen via Blendle.

Foto: MAX, Roland J. Reinders
18 Reacties op “Martine van Os: ‘Anita Witzier pakte al mijn shows af’”


 1. Remi

  Holland loves “slow tv” … getuige de kijkcijfertjes van gisteravond !
  Martine tikt bijna de 2 miljoen aan, jawel.

  Hoe gaaf is dat !

  Afkickverschijnselen trouwens, gisteravond …
  Televizier-Ring winnaars hebben een zomerstop.

 2. Zonder Naam

  “Zo ga je toch niet met mensen om?” – Welkom in de echte wereld.

 3. Peer

  Vre-se-lijk wereldje……

 4. #NPO kijker#

  Eng mens om nu een trap na te geven.

 5. Karen

  Martine doet het hartstikke goed. 1 van de grootste kijkcijferkanonnen ‘we zijn er bijna’ zou nooit zo groots zijn geworden als bijv Wendy van dijk dit gepresenteerd zou hebben. Vanaf het eerste seizoen zit ik al aan de buis gekluisterd en toen was ik pas 29 jaar.

 6. Donald Dumb

  Tja als je je omringt met katholieken (gelovigen) krijg je gedonder…

 7. man pan

  Ach, rooms katholieken zijn achterbaks. Kom je zelf snel achter als je met paar van die gasten gewerkt heb, elleboogwerk en slijmen bij de management, hypocriet en gezellig doen maar achter je rug roddelen en aan je poten zagen.

  Verstandig keuze Martine.

 8. Wim

  Wel raar dan, dat als ze bij Tijd voor Max het over een KRO programma hebben dat dan binnenkort word uitgezonden ze altijd afsluit met de woorden: binnenkort te zien bij onze collega’s van de KRO.

 9. Niet-zomaar

  @Donald Dumb zeker waar. Ik weet niet wat het is maar hoe stom het ook klinkt, het blijkt elke keer maar weer. Ook bij het bedrijf waar ik werk, alle gereformeerde klanten krijg je op een gegeven moment gezeik mee op een hele achterbakse manier… Nooit netjes, altijd schijnheilig en achter de ellebogen. Ze laten je van de één op andere dag keihard vallen zodra ze je niet meer nodig hebben na jarenlange intensieve zakelijke relaties, proberen factureren gecrediteerd te krijgen met achterbakse smoesjes, schuiven altijd alles op jou af terwijl je je uit de naad voor ze hebt gewerkt… En het ligt nooit aan hun, terwijl dat in die gevallen duidelijk wel het geval is. En ga zo maar door. Erg apart dat dit elke keer weer vanuit alle hoeken bevestigd wordt. Het staat toch volledig haaks op waar je in gelooft en de normen en waarden die daar dan bij zouden horen.

 10. Niet-zomaar

  @man pan ik had je bericht nog niet eens gelezen toen ik de mijne plaatste, maar erg opvallend dat je ook precies dezelfde bewoordingen gebruikt en ook opnieuw precies bevestigd wat wij bij ons bedrijf ook al jarenlang ervaren. Zeker geen toeval.

 11. anonymous

  Martine, Martine, de vreselijk burgerlijke tut van omroep Max.
  Je maakt ook vreselijke programma’s Martine.

 12. man pan

  @niet-zomaar
  Haha, inderdaad …
  Het zijn verschikkelijke gasten om mee samen te werken, zit zelf in de ICT.

 13. Tim Thijssen

  Een ‘brief geschreven’. Daar ga je al, in welke tijd leeft dat mens?! Maar goed, gelukkig is ze nu blij. Kunnen wij ook weer door met ons leven.

 14. Edwin Biezemans

  Het is wel waar. Anita Witzier nam van Marcel Verreck ‘De ASO Show’ over, nam van Frank Kramer ‘Hints’ over, maar Martine van Os deed ‘Lieve Martine’ van 1995-1999 dacht ik… Not sure hoe dat zit. Of deed zij eerder ook Memories? Geen idee van.

 15. Carola

  Martine is een burgertrut met autistische trekjes en een behoorlijk slechte timing.
  Vanwege Siebrandt valt dat minder op.

 16. tim

  Wordt nog wat als Anita naar MAX komt

 17. Bep

  Martine is een zeer respectabele presentator met gevoel voor humor en meer beschaving in een pink dan de SBS “sterren” in 2 handen hebben.Al jaren ben ik fan van juffrouw Dücker.

 18. Umfufu

  Welkom op de gemiddelde Nederlandse werkvloer.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.