Kritiek raakte Eva Jinek: ‘Ik ontweek mijn spiegelbeeld’

Eva Jinek vond de kritiek die ze in januari en februari 2015 kreeg op haar eerste serie dagelijkse talkshows bijna niet te verdragen. Dat heeft de presentatrice zondagavond gezegd in Tims Tent op NPO 3. Jinek werkte toen nog met de beruchte ongemakkelijke bank en kreeg veel kritiek te verduren. Als nieuw tv-talent kon ze er niet mee omgaan. “Ik kreeg toen zo veel kritiek en dat vond ik zo moeilijk te verdragen. Ik herinner me nog wat er aan het eind van die twee maanden gebeurde.”

Wat gebeurde er? “Als ik me toen ging opmaken ’s ochtends – ik hou heel erg van make-up – wilde ik niet meer in de spiegel kijken, omdat ik gewoon genoeg had van mezelf. Ik was zo teleurgesteld in hoe het was gegaan. Ik dacht toen: Jezus, dat ik er zo slecht aan toe ben… Ik wilde gewoon mezelf niet meer zien.”

Jinek voelde zich gefrustreerd. “Ik wist wel wat ik kon en wat ik potentieel zou kunnen en dat mijn belangstelling op de goede plek zat en ik bereid was om er alles voor te geven, maar het lukte niet zoals ik wilde. Daar was ook kritiek op en dat vond ik gewoon ontzettend moeilijk. Ik wist niet hoe ik dat recht ging breien.”

Uiteindelijk is ze er uitgekomen door gewoon door te gaan. “Ik zag gewoon de uitweg niet op dat moment. Het heeft wel even geduurd.”

Tegenwoordig bekijkt ze commentaren op Twitter niet meer. “Ik weet het niet en het boeit me niet. Ik ben een paar jaar geleden gewoon gestopt met erop te kijken. Ik heb Twitter gewoon van mijn telefoon gehaald en ik gebruik het niet. Iedereen zegt dan: ‘Maar je bent journalist, hoe kan je zonder Twitter?’ Ik heb nog nooit een verhaal, discussie of nieuws gemist. Niets daarvan.”

Het is alleen maar energieslurpend en tijdslurpend van mensen die niet eens hun eigen naam durven te gebruiken om in zo weinig mogelijk woorden ongenuanceerd hun mening te spuien richting jou. Als je dat allemaal toelaat, dan blijft er niets meer over van wie je bent. Bij alles wat je doet ga je dan nadenken. Alle onbevangenheid gaat dan weg. Degene die je bent, waardoor het leuk wordt om naar je te kijken omdat je oprecht bent, dat verdwijnt.”

Foto: VPRO

Meer in KRO

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen