NPO blijft strijden tegen omroepplan: ‘Zit vol spelfouten’

Geplaatst op ma 24 jun 2019 om 9:10

De NPO blijft protesteren tegen het omroepplan van Arie Slob, die opnieuw flink wil gaan bezuinigen op de publieke omroep én het derde net wil afschaffen. Ditmaal is het NPO 3-baas Suzanne Kunzeler die van zich laat horen. Zij protesteert vandaag in het AD tegen de mediaminister en het plan dat hij schreef. “Wat een bizar broddelwerk. En niet alleen omdat er meer dan honderd taal- en stijlfouten instaan. Inhoudelijk is het helemáál een ramp“, aldus de omroepvrouw.

Voor Kunzeler is vooral het plan om NPO 3 af te schaffen rampzalig. De zender zat door het vertrek van De Wereld Draait Door naar NPO 1 en de Champions League naar Veronica lange tijd in zwaar weer, maar de laatste tijd gaat het juist weer beter.

Met programma’s als De Luizenmoeder, First Dates en Zondag Met Lubach heeft NPO 3 inmiddels de weg omhoog gevonden, aldus Kunzeler. “Er is keihard gebouwd. Inmiddels zijn we veelal de derde zender na NPO 1 en RTL 4 in de doelgroep 20-49 jaar. Het grootste slachtoffer van het idiote plan van Slob is straks de kijker, waarvoor we het allemaal doen.

Maar die programma’s kunnen toch ook verhuizen naar NPO 1 of 2? “Maar bedenk je wel: dat gaat op die zenders weer ten koste van onderzoeksjournalistiek, die we allemaal ongelooflijk belangrijk vinden. En van levensbeschouwing en van ouderenprogrammering.

De Britse jongerenzender BBC 3 is online verder gegaan. “Dat is funest gebleken. Het bereik ging fors omlaag. Het is de reden dat we enkele van onze online-series als De Slet van 6vwo en Anne+ straks óók op NPO 3 uitzenden. De impact daar is groter.

Het is al met al ongelooflijk, aldus Kunzeler. “De komende vijf tot tien jaar hebben we ook de zender nog hard nodig. Grijze mannen in pakken die zo’n brief opstellen, hebben die kennis kennelijk niet. Die denken dat het met een paar influencers op Instagram ook wel goed komt.

Arie Slob wil NPO 3 omvormen tot regiovenster NPO Regio. Kunzeler werkt inmiddels aan een actie met de titel ‘Handen af van NPO 3!’.

Het AD-artikel ‘NPO 3-baas broedt op protestactie’ kunt u lezen via Blendle.

Foto: NPO, Michel Schnater
41 Reacties op “NPO blijft strijden tegen omroepplan: ‘Zit vol spelfouten’”


 1. Enzo Voorthuijsen

  Wat niets toevoegt is niet meer nodig, opheffen dus dat NPO3.

 2. Pandahoofd

  Hallo ik ben Pandahoofd

 3. q8

  1 zender is nog teveel,
  waarom moet ik hier aan meebetalen,????

 4. Ronald

  In Den Haag hebben ze nooit verstand gehad van media beleid.

 5. Paut Pielusma

  @Ronald – Maar ze smijten vanuit dat Den Haag wel ieder jaar 700 miljoen belastinggeld richting Hilversum.

 6. Curryworst

  NPO3 stelt steeds dat de kijker het slachtoffer wordt van het omroepplan.
  Ik heb eerder het idee dat het de kijker worst zal zijn want nergens hoor, zie of lees je stukken van bezorgde tv-kijkers.
  Alleen paniekzaaiende medewerkers van NPO zelf: puur eigenbelang.

 7. Martijn van Dam

  Taal- en stijlfouten zijn niet per definitie spelfouten (spelfouten zijn het ergste soort).

 8. Peter

  Ik zou best wel eens willen reageren op de reacties die op deze site worden gepost,maar als ik dan zie wat voor namen er boven de reacties staan dan kan ik me niet voorstellen dat het serieuze mensen zijn die dit doen.

 9. zeurpiet

  @peter, do not feed the trolls!

 10. Bobby Eden

  Slechtste zendermanager ever. Als zij haar werk goed had gedaan was dit allemaal nooit gebeurd. Idem overigens met zendermanager 3FM. Wat een faalhaas is zij. Gaat ook eindigen in een drama met discussie over afgeven FM-frequentie aan bv Radio5 (let maar op, snollie bobby eden was de eerste die het hier zei).

 11. Bart

  Deze mevrouw heeft al die jaren achterover geleund, zich kapot vergaderd en vooral gedaan wat ze zelf allemaal Wilde. Suus had gewoon lekker bij een damesblad moeten gaan werken. Zij heeft Zappelin/ZAPP en NPO3 eigenlijk steeds meer kapot gemaakt door programma’s te stoppen en juist weer andere veel te lang door te laten lopen. Ondertussen heeft ze de zender veel te weinig mee laten bewegen met de kijker door een ratjetoe aan programma’s en doelgroepen waardoor de zender heel erg onherkenbaar is geworden en daardoor nu overbodig lijkt. Jongeren een eigen platvorm geven op internet is zo’n slecht idee nog niet. Bij BBC heeft dit niet gewerkt omdat het niet samenwerkte met reeds betaamde platvormen en andere merken voor jongeren. Andere invulling voor NPO3 moet worden: Kinderen tot 19.00u ,sport, experimentele televisie , themaweken, NPO Best en extra doorkijk tv (live programma’s van NPO1 of NPO2 die nog even door willen, nabeschouwingen en programma’s als Moltalk en Smaakt naar meer) NPO3 gebruiken als brug en etalage voor NPO1, NPO2 en online (NPO Start en NL Ziet) Het aanbod van NPO Start fors uitbreiden met content. Ook van veel langer geleden uit het Beeld en geluid archief. Stoppen met NPO Start plus.

  De regiozenders laten uitzenden op 1 zender. In elke regio de zelfde zender gebruiken en niet 13 verschillende. Regiovensters van een uur maken in de ochtend, middag, vooravond en nacht op NPO1 & NPO2.

  Stoppen met NPO1 Extra, NPO2 Extra, NPO Journaal, NPO Politiek, NPO ZAPP en 3FM. FunX op laten gaan in het nieuwe online platvorm.

 12. Zonder Naam

  Een jaar of vijf geleden was de zaterdagavond van NPO3 altijd gevuld met muziek en comedy. Die avond mis ik. Had dat nou eens doorgezet, eventueel op een manier die beter aansluit bij de beoogde jonge kijker (dat zou dan in samenwerking met online moeten zijn).

 13. Tim Thijssen

  Wacht even. Er is een serie genaamd ‘De Slet van 6vwo’?! Alleen dát is al een reden om NPO3 op te heffen.

 14. Ben Zine

  Het wordt dan wel betaald uit belastinggeld, maar als dat niet meer zou gebeuren zou het geld gaan naar meer, frouderende, ambtenaren en onnodige gemeentelke projecten. Ook zullen er veel meer geldverslindende en falende ict projecten worden gedaan, de problemen bij de belastingen, het uwv, het cbr etc. worden dan alleen maar groter.

 15. Arno

  Ach ja, Suzanne Kunzeler…De vrouw die gewoon bij een commerciële zender moet werken. Ze heeft de avond van NPO 3 volgekwakt met programma’s die niks te maken hebben met jongeren maar omdat die niet meer kijken programmeert ze First Dates de Luizenmoeder etc..

  Allemaal programma’s die eerder op NPO 1 thuishoren (en eigenlijk op SBS 6 of RTL 4..want was is de publieke waarde hiervan voor de NPO?) Om dan nu het succes van die programma’s te benoemen als zijnde de rechtvaardiguing van het bestaan van NPO 3 is natuurlijk de wereld op z’n kop..

  Bovendien zie je bij de kinderprogrammering van Zappelin dat het daar vol staat met commerciële kinderprogramma’s die niet door de NPO maar door grote marktpartijen zijn gemaakt.. Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een platform dat al jaren geleden ge-update had moeten worden..

 16. Robert

  Ik denk dat 2 staatszenders meer dan voldoende is, dat weten ze zelf ook wel, maar ja het kost wat baantjes als dit doorgaat.

 17. Henk

  Wat een commerciële lui hier… triest!

 18. OMG

  Levensbeschouwing en elk aan religie verbonden omroep hoort niet thuis op een publieke omroep. De zuilen is iets uit een ver verleden en het wordt tijd dat daar een eind aan komt. Als je godsdienstige programma’s wilt maken, start je maar zelf een eigen commerciële zender.

 19. Multi Media

  En waarom houden de mensen van de NPO ons steeds voor dat de taak van de NPO nog steeds dezelfde is als voor het digitale tijdperk, We kunnen tegenwoordig alle maar dan ook alle informatie vinden op het internet, via mobiel, tablet, pc en smart tv..
  Zorg er nou eens voor dat je daar goed aanwezig bent, als dat uberhaubt al iets toevoegt en financier dat door iets wat weinig toevoegt op te doeken zoals (alle themakanalen, alle radiostations (muv nieuws.) en creëer 1 zakelijke organisatie waar de omroepen onder vallen.. Ik denk dat je dan meer geld dan ooit te besteden hebt aan programma’s!

 20. freek

  NPO3 hoeft helemaal niet weg. Maar in eerste instantie zou ik alle programma’s van NPO1,2 en 3 via NPOstart aanbieden. Eigen gemaakte programma’s direct online zetten en deze kunnen ook beschikbaar blijven. Bij aangekochte programma’s is er waarschijnlijk een tijdslimiet (anders te duur). Een selectie van alle programma’s kun je via NPO3 aanbieden. Dan bedien je alle kijkers.

  De meeste nieuwe televisie’s hebben NPOstart en anders heb je nog AppleTV of Google om je TV van NPOstart te voorzien.
  Ik gebruik NPOstart Plus al regelmatig, het kan nog heel veel beter maar het begin is er.
  Nu nog durven schakelen. Hoe fijn is het als je om 21.00 uur thuiskomt en je kunt meteen Pauw kijken die net met de live uitzending is begonnen. Nu moet het om 23.00 uur pas op de buis. Dat valt allemaal weg als je niet meer aan tijd gebonden bent.
  En Pauw kan langer of korter worden per aflevering. Is er een spannend interessant gesprek en iedereen wil door, kun je gewoon langer doorgaan. Hoe fijn is dat!

 21. Ron

  Het zat er een keer aan te komen, alleen het verdiend de schoonheidsprijs allerminst want het zijn halfslachtige oplossingen met veel compromissen. En dan het over taalfouten gaan hebben is gewoon een stok hebben om mee te slaan. Inhoudelijk zal er inderdaad niet veel van kloppen maar dan is dat met name omdat het zo’n compromis oplossing is dus.

 22. Bart

  @Arno en Freek Dat zijn een beetje de dingen die bedoel.

 23. b

  Heeft ze wel eens naar het taalgebruik van de personages in soaps op haar zender geluisterd? De stem van de zender maakt ook talloze taalfouten en spreekt geen ABN.

 24. freek

  @Bart Klopt. Ze staat vernieuwing in de weg. Ze liet zich erg laagdunkend uit toen over Tim Hofman. Die daar terecht boos op reageerde. Ze zou daar wakker van moeten worden maar bleeft met de oude grijze NPOmassa meegaan. Ze is onderdeel van het probleem geworden, niet de oplossing.

 25. AJ

  @Freek, helemaal mee eens. Maar dat gaat alleen gebeuren als alle reclame wordt afgeschaft. Men wil nu eerst nog spotjes kunnen verkopen rondom Pauw, zeker nu er reclame-inkomsten weg vallen tot 20:00 uur.

  Dit, precies dit, is de reden dat ALLE reclame weg moet bij de NPO. Het mag m.i. niet zo zijn dat de keuzes van de NPO gestuurd worden op basis van reclameinkomsten.

  Gewoon bezuinigen op alle hobbyprojecten en overhead dan hoeft er ook nauwelijks iets bijgestort te worden door de belastingbetaler. Kwestie van echte keuzes maken en doorpakken. Omroepen onder 1 organisatie en omroepreserves op een hoop gooien. Er liggen daar honderden miljoenen namelijk.

 26. Lennart

  “honderd taal- en stijlfouten instaan.”

  I’nstaan’ moet zijn ‘in staan’. Pot verwijt ketel.

 27. Stoibo

  Lennart, je kunt Kunzeler niet verwijten dat MC niet kan spellen.

 28. Joop55

  Arie Slob kan beter even op vakantie naar Urk, Katwijk of Goeree-Overflakkee, want het zit hem niet mee.

  Een niet al te professioneel beleid er doorheen jassen en dan nog spelfouten maken ook.

 29. SlappeSjaak

  Wat een geneuzel over die spelfouten!

  Het gaat om beleid. Slob is de eerste die de guts heeft om een verandering in te zetten. Het gaat erom dat de visie is dat de reclame weg moet bij de NPO. Ineens of desnoods in stapjes. Dit is een scheefgegroeid fenomeen dat een harde correctie nodig heeft. Geen zachte heelmeesters graag. NPO: Pak de pijn en bouw dan weer aan je toekomst! Mensen die alleen maar voor lijfsbehoud strijden vertragen de boel en zorgen er alleen maar voor dat het steeds moeilijker wordt om de NPO nieuw bestaansrecht te geven.

  En verder: veel NPO fans hebben de mond vol van het informatieve en educatieve karakter van de NPO content. Vertel dan even op deze site wat JIJ hiervan hebt geleerd de afgelopen week over onderwerpen die je niet op 10 andere manieren tot je hebt kunnen nemen! Ik ben benieuwd!

 30. StefanV

  Kunzeler heeft gelijk. Nog afgezien van NPO3 is de invulling met regio-tv ook totaal zinloos. Elke provincie heeft z’n eigen regionale zender, dus het is helemaal niet nodig om NPO3 te veranderen in een kopie van die regiozender.

  Uiteindelijk is het gewoon goedkoop scoren voor partijen als de VVD, die graag de NPO willen kortwieken, omdat het zo veel geld zou kosten. Dezelfde partij die bereid was om zonder blikken of blozen miljarden euro’s aan dividendbelasting te schenken aan buitenlandse speculanten.

  Voor een land met 17 miljoen inwoners is DRIE een heel normaal aantal landelijke tv-zenders. Dat aantal is eerder aan de lage dan aan de hoge kant.

 31. Bart

  @StefanV Kunzeler heeft in die zin gelijk dat het totaal overbodig is om de regiozenders onder te brengen op NPO3 en de naam dan te veranderen in Regio3. Dat de zender al jaren een andere invulling nodig heeft of over hoe dan wel moet hoor je haar niet. Feit is dat zij de zender al jaren lang laat aansukkelen en met verkeerde en soms te commerciële programmering. Zogenaamd als jongerenzender maar dit is het natuurlijk nooit echt helemaal geweest.

 32. freek

  @AJ Sterker nog, je zou dan voordat pauw start twee commercials kunnen afspelen die je niet kunt doorspoelen.
  Hier moet de adverteerder meer voor betalen omdat je 100% de kijker van het programma bereikt in tegenstelling tot een regulier tv-reclameblok.

  Er zou een optie moeten zijn dat je voor een paar euro per maand reclame-vrij kunt kijken. Maar om nu alle reclame te laten vallen lijkt mij niet slim.

 33. Knz

  @SlappeSjaak

  De guts? Bedoel je het lef?

 34. Ad

  Ze eist nog net niet een miljoentje of twintig extra voor het overbodige NPO3.

 35. Berepoot Autosloperij

  En ze blijven maar liegen en bedriegen. NPO3 maakt niet programma’s die mensen willen zien maar die linkse grachtengordel deugmensjes vinden die uitgezonden moeten worden. Doe dat lekker van je eigen geld ipv belastinggeld.

 36. Charles

  mevrouw Kunzeler het gaat niet om de stijl- of typefouten maar om het feit dat 2 npo zenders volstaan.

 37. SlappeSjaak

  @Knz: ja

 38. west*

  Wat een onnozelaars hier die totaal geen verstand hebben van onze P.O.
  Blaaskaken zonder werk die het alemaal zo goed weten , egoisten die onze jeugd geen zender gunnen npo3 is er niet voor 30 40 50 of oude llluuuullen
  Heel goed van de minister dat kinderprogrammering gehandhaafd blijft overdag

 39. Geronimo

  Wanneer tegenstanders gaan zeuren over spelfouten, weet je dat deze geen inhoudelijke tegenargumenten hebben. Onverkort uitvoeren dus.

 40. halve zool

  Eens kijken of wanneer je je identificeert als low-life MC de reactie wel publiceert, wat velen niet zien is dat zinnige reacties hier keer op keer gefrustreerd worden, met ongetwijfeld als doel deze site tot een verzameling debiele NPO haters te maken. Dat jullie eeuwig moge branden in de hel samen met die schijnheilige Slob.

 41. anoniem

  Ben zelf ooit werkzaam geweest op een secretariaat. Je zult je erover verbazen hoeveel hoogopgeleiden het Nederlands slecht beheersen.. :-)

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.