Dotan lijkt emotieloos in excuusinterview op Qmusic

Qmusic-dj Domien Verschuuren bracht vanmiddag het interview waar vrijwel alle media om hebben gestreden: het eerste gesprek met Dotan over zijn trollenleger sinds zijn ongeloofwaardige optreden in RTL Late Night in april 2018. De zanger bood wederom zijn excuses aan voor alles wat hij heeft uitgevreten, maar kwam daarbij vrij vlak en emotieloos over. Hij oreerde minutenlang over zijn onzekere karakter en gaf zijn onzekerheid ook de schuld van alles wat zijn trollenleger heeft uitgespookt.

Het 25 minuten durende interview met Verschuuren was vooraf opgenomen. De radio-dj: “Ik wil voordat wij beginnen even uitleggen waarom wij dit gesprek opnemen. Dat is niet omdat we er dan later dingen uit kunnen knippen, niet omdat jij dan een vrijbrief krijgt om achteraf te zeggen wat je erin wil hebben. Het is puur en alleen omdat we dan de tijd hebben. Er is dan geen commercialblok dat straks ingestort moet worden en geen liedje dat gedraaid moet worden. Hoe is het met je?

Dotan: “Het gaat goed eigenlijk, heel goed. Ik heb natuurlijk best een bewogen jaar achter de rug, maar ik voel me heel goed.

Domien: “Zie je hier tegenop?

Dotan: “Ik vind het wel spannend, ja. Het is de eerste keer dat ik sowieso wat zeg nadat er heel veel is gezegd.”

Excuses

Domien: “Waar wil je dit gesprek mee starten?

Dotan: “Ik wil dit gesprek heel graag starten met gewoon het aanbieden van mijn excuses. Ik ben op een punt dat ik nu echt kan zeggen dat het me echt enorm spijt. Ik vind het heel erg dat ik mensen heb gekwetst en heb teleurgesteld en dat mensen boos op me zijn geweest of misschien nog zijn. Er zijn dingen gebeurd die niet hadden mogen gebeuren. Ik heb domme fouten gemaakt.”

Waar was Dotan het afgelopen jaar? “Ik heb echt de wildste theorieën gelezen over waar ik was, maar ik zat eigenlijk voornamelijk gewoon in Amsterdam, in mijn huis. Het was gewoon een jaar waarin ik heel veel heb nagedacht en aan mezelf heb gewerkt.”

Dotan heeft zich in de beginperiode min of meer opgesloten. “In het begin wel. Ik schaamde me gewoon kapot. Uiteindelijk ben ik weer naar buiten gegaan en heb ik mijn leven weer opgepakt. Ik wilde er wel wat van leren. Ik dacht: hoe kan ik hier beter van worden? Ik heb geleerd dat ik eerlijk en echt moet zijn.”

Trollenleger

Dotan voerde een trollenleger aan van 140 accounts. Zij prezen Dotan de hemel in en kraakten andere artiesten af. “Ik wist er zeker van. Er waren verschillende mensen om me heen die met diverse accounts aan het begin wat positieve dingen over mij schreven. Dat was in het begin, in 2010, 2011. Ik zat op een punt dat het heel moeilijk was om boven te komen drijven.

Het is zeker iets dat uit mij kwam, ja. Ik ben er nooit zelf heel actief mee aan de slag gegaan, maar het is wel iets gebeurde en iets wat ik zeker heb bedacht, ja. Het begon heel onschuldig. Er zijn wel een aantal dingen die ik ook pas achteraf heb uitgevonden, dat het zo uit de hand is gelopen, maar het is mijn verantwoordelijkheid.

Na verloop van tijd stak Dotan zijn kop in het zand, zegt hij. “Er zijn genoeg signalen geweest dat ik het zag en dat ik had moeten zeggen: ‘Nu moet het stoppen.’ Je ziet dan verhalen voorbijkomen, waarvan ik dacht: is dit echt of niet? Ik heb het links laten liggen, omdat ik dacht: het gaat goed.”

BN’er-aanvallen

De Dotan-trollen hebben ook collega’s aangevallen, zoals Douwe BobNielson en Iris Kroes. “Het is nooit uit mijn pen gekomen, nee. Veel is ook echt iets wat ik pas achteraf heb gezien. Van andere artiesten bashen wist ik niets. Dat heb ik nooit gezien. Dat is iets wat heel slecht is en waar ik wel absoluut de verantwoordelijkheid voor moet nemen, want het is onder mijn vlag gebeurd en ik ben de enige die op aan gekeken mag worden. Dit zijn zelfs artiesten met wie ik heb gewerkt en platen in mijn kast heb staan en super veel respecteer. Ik kan niet genoeg mijn excuus naar hen aanbieden dat het is gebeurd.”

En hoe zit het met het verhaal van het verzonnen leukemiepatiëntje? “Dat is niet een waar verhaal. Dat is niet gebeurd, nee. Dat komt niet uit mijn eigen pen. Het is niet een verhaal dat ik zelf heb bedacht, maar ik moet er wel de complete verantwoordelijkheid voor nemen. Het is wel iets waarbij ik had moeten ingrijpen en waar ik ook echt wel van snap dat mensen mij erop aan kijken. Ik snap écht dat mensen daardoor gekwetst zijn. Ik heb me daar elke dag kapot voor geschaamd.”

Moeder

Tot slot kwam ook zijn moeder Patty Harpenau aan bod. Die loopt in de media de hele tijd over hem te praten, maar heeft geen contact meer met hem. “Volgens mij gaat het goed met haar. Het is wel een verdrietige situatie. Ik heb jaren geleden besloten om geen contact meer met haar te hebben en de reden daarvan hou ik gewoon wel echt tussen ons, omdat het een privé-familieding is, maar het blijft mijn moeder. Ik heb heel veel respect voor haar en ik hoop dat het goed met haar is.”

Wat vindt hij ervan dat ze steeds de media opzoekt? “Het is niet leuk, maar nogmaals: het is mijn moeder en ik heb respect voor haar.”

Het gesprek kunt u onderstaand bekijken:

Foto: Qmusic

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen