‘Tv en internet komende jaren alleen maar duurder’

De tarieven voor internet en tv stijgen ook dit jaar weer bij de grote twee aanbieders KPN en Ziggo. Op de helft van het jaar gaan de prijzen omhoog en dat is al voor het vijfde jaar op rij, meldt vergelijkingssite Pricewise.nl. Dit jaar gaan de prijzen met gemiddeld zo’n 20 tot 30 euro per jaar omhoog. “Belangrijkste reden voor de tariefstijgingen is de hoge netwerkinvestering die nodig is om te voldoen aan het explosieve dataverbruik van Nederland“, laat de vergelijkingssite weten.

Bij Ziggo stijgen de prijzen voor de internet- en tv-pakketten per 1 juli gemiddeld met 2,50 euro per maand. “Wij investeren voortdurend in onze diensten. Dit is noodzakelijk omdat er steeds hogere eisen aan worden gesteld. Het datagebruik groeit explosief, dit komt omdat er steeds meer en intensiever gebruik gemaakt wordt van ons netwerk“, zegt woordvoerder Hans den Heijer van Ziggo.

Het gaat bijvoorbeeld om het bekijken van films op Netflix, YouTube en Ziggo Movies & Serie. “Deze content wordt op meerdere apparaten zoals smartphone, tablet en laptop tegelijkertijd in huis bekeken“, zegt hij. “Gelijk aan de internetinvesteringen blijven wij ook in ons tv- en filmaanbod investeren.

KPN

KPN verhoogt al per 1 juni de prijzen van de nieuwe abonnementen met 1 euro per maand; de prijzen van de oude abonnementen stijgen tot wel 3,50 euro per maand. Bij veel pakketten staat daar een snelheidsverhoging van het internet tegenover.

Wel vinden er op tv-gebied controversiële veranderingen plaatst. KPN schrapt zes zenders, waaronder FOX, 24Kitchen en National Geographi.

T-Mobile

De derde grote internet- en tv-provider, T-Mobile, voert dit jaar, los van de inflatiecorrectie van 1,7 procent die al per 1 oktober 2018 werd ingevoerd, geen prijsverhogingen in voor abonnementsvormen waarbij vaste diensten zoals televisie en internet worden geleverd.

Dit was één van de beloftes die T-Mobile deed aan de media-autoriteiten toen zij toestemming vroeg voor de overname van de Nederlandse activiteiten van Tele2“, weet Pricewise.

Prijzen blijven stijgen

Het is het vijfde jaar op rij dat KPN en Ziggo allebei hun prijzen verhogen. Sinds 2017 zijn de prijzen voor alle pakketten voor tv en internet gestegen met in totaal gemiddeld 79 euro, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. “Dat is een enorme verhoging.”

De verwachting is dat de prijsstijgingen in de internet- en tv-sector verder zullen voortzetten in de komende jaren. Het dataverbruik onder consumenten zal blijven toenemen en providers zullen verder blijven investeren in hun netwerken. Maar ook de krimp in het aantal providers en merken op de internet- en tv-markt zal bijdragen aan nog verder stijgende prijzen.”

Heeft de consument nog wel wat te kiezen? “Providers proberen zich te onderscheiden door het aanbieden van unieke content zoals specifieke tv-zenders en steeds verdergaande serviceverlening, zoals Ziggo voor tv met Ziggo Sport en HBO en KPN met haar installatiegarantie en wifi-belofte.”

Tabel verhogingen providers:

Foto: Ziggo

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Ziet u André Hazes jr. ook graag met Gordon mee emigreren naar Dubai?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen