‘Tv en internet komende jaren alleen maar duurder’

Geplaatst op Mon 13 May 2019 om 11:00

De tarieven voor internet en tv stijgen ook dit jaar weer bij de grote twee aanbieders KPN en Ziggo. Op de helft van het jaar gaan de prijzen omhoog en dat is al voor het vijfde jaar op rij, meldt vergelijkingssite Pricewise.nl. Dit jaar gaan de prijzen met gemiddeld zo’n 20 tot 30 euro per jaar omhoog. “Belangrijkste reden voor de tariefstijgingen is de hoge netwerkinvestering die nodig is om te voldoen aan het explosieve dataverbruik van Nederland“, laat de vergelijkingssite weten.

Bij Ziggo stijgen de prijzen voor de internet- en tv-pakketten per 1 juli gemiddeld met 2,50 euro per maand. “Wij investeren voortdurend in onze diensten. Dit is noodzakelijk omdat er steeds hogere eisen aan worden gesteld. Het datagebruik groeit explosief, dit komt omdat er steeds meer en intensiever gebruik gemaakt wordt van ons netwerk“, zegt woordvoerder Hans den Heijer van Ziggo.

Het gaat bijvoorbeeld om het bekijken van films op Netflix, YouTube en Ziggo Movies & Serie. “Deze content wordt op meerdere apparaten zoals smartphone, tablet en laptop tegelijkertijd in huis bekeken“, zegt hij. “Gelijk aan de internetinvesteringen blijven wij ook in ons tv- en filmaanbod investeren.

KPN

KPN verhoogt al per 1 juni de prijzen van de nieuwe abonnementen met 1 euro per maand; de prijzen van de oude abonnementen stijgen tot wel 3,50 euro per maand. Bij veel pakketten staat daar een snelheidsverhoging van het internet tegenover.

Wel vinden er op tv-gebied controversiële veranderingen plaatst. KPN schrapt zes zenders, waaronder FOX, 24Kitchen en National Geographi.

T-Mobile

De derde grote internet- en tv-provider, T-Mobile, voert dit jaar, los van de inflatiecorrectie van 1,7 procent die al per 1 oktober 2018 werd ingevoerd, geen prijsverhogingen in voor abonnementsvormen waarbij vaste diensten zoals televisie en internet worden geleverd.

Dit was één van de beloftes die T-Mobile deed aan de media-autoriteiten toen zij toestemming vroeg voor de overname van de Nederlandse activiteiten van Tele2“, weet Pricewise.

Prijzen blijven stijgen

Het is het vijfde jaar op rij dat KPN en Ziggo allebei hun prijzen verhogen. Sinds 2017 zijn de prijzen voor alle pakketten voor tv en internet gestegen met in totaal gemiddeld 79 euro, zegt directeur Hans de Kok van Pricewise. “Dat is een enorme verhoging.”

De verwachting is dat de prijsstijgingen in de internet- en tv-sector verder zullen voortzetten in de komende jaren. Het dataverbruik onder consumenten zal blijven toenemen en providers zullen verder blijven investeren in hun netwerken. Maar ook de krimp in het aantal providers en merken op de internet- en tv-markt zal bijdragen aan nog verder stijgende prijzen.”

Heeft de consument nog wel wat te kiezen? “Providers proberen zich te onderscheiden door het aanbieden van unieke content zoals specifieke tv-zenders en steeds verdergaande serviceverlening, zoals Ziggo voor tv met Ziggo Sport en HBO en KPN met haar installatiegarantie en wifi-belofte.”

Tabel verhogingen providers:

Foto: Ziggo
30 Reacties op “‘Tv en internet komende jaren alleen maar duurder’”


 1. Jakko

  We mogen al lang blij zijn dat we niet zo’n systeem hebben als Amerika. Waar je voor je vaste verbinding net als je mobiele verbinding een maximaal aantal MB’s hebt.

 2. Michiel

  “investeren in netwerken” – oftewel zo weinig mogelijk geld uitgeven om het minimale uit verouderde systemen, kabels en kastjes te halen.

  Ze hadden in de gouden jaren kunnen investeren in glasvezel, maar tja dan had de top genoegen moeten nemen met slechts een gigantische geldbedrag op hun bankrekening. En wie werkt er tegenwoordig nou nog voor die paar lullige miljoenen?

 3. zeurpiet

  En het rare is dat dataverkeer tussen de verschillende providers/datacenters gewoon gratis is. Enige dat geld kost zijn de ‘routers’ en andere verbindingsapparatuur (de kabels liggen er al jaren en zijn al meerdere keren betaald door de klanten).
  Maar als je die kosten omslaat per gebruiker dan vallen die kosten ook weer weg omdat ze zo laag zijn.
  Dataverkeer is gewoon een melkkoe en wordt gebruikt om klanten uit te knijpen. Of zoals hier als drogreden om de winsten hoog te houden.
  Belachelijk dat er ooit is toegestaan dat deze twee spelers een de facto monopolie mochten oprichten, wie heeft daar zitten slapen of was het corruptie?

 4. Marga

  Ziggo, stelletje geldkloppers, doe eerst eens iets aan die verschrikkelijke Horizon kutbox van jullie! Wat een lef om meer geld te vragen met een box die voor geen meter werkt!

 5. Kijkcijfers

  Ik ben nu 71,50 per maand kwijt. 61,50 + 10,00 mobiel. Voor die 10 kan ik onbeperkt bellen en smsen en af toe online om dingen op te zieken.

  Tot 1,5 jaar terug of zo betaalde ik 84,00 zonder mobiel, met thuis telefoon. Bij ziggo. Ongevraagd hoger internet dat voor storing zorgde, geen lekkere navigatie (zwaar aparaat / normale tv kabel er altijd in moet zitten.), progameer storingen met winter zomertijd.

 6. Kijkcijfers

  En voor die 61,50 kan eigenlijk alleen bij me zelf internetten. Want bij ander, moet de ander ook internet hebben.

 7. Eelco

  Vieze zakkenvullers zijn het.
  Investeren hebben ze hier in Breda al in geen 10 jaar meer gedaan.

 8. den Draaiert Joost

  Hebben ze al die jaren dan geen winst gemaakt en een spaarpotje opgebouwd vraag ik mij dan af

 9. Kijkcijfers

  Zou ook wel fijn vinden dat kpn het bewaren van programma’s verhoogd naar twee jaar. Bij Ziggo was dit onbeperkt.

 10. Leo

  Jonaz blijft hetzelfde qua prijzen. €45 p.m. all-in 1000mb/s.
  Werkt prima hier. Support schijnt alleen ruk te zijn (geen ervaring mee).

 11. Lieke van Lexmond Lover

  internet is helemaal niet sneller, beloftes die nooit uitkomen, die snelheid word nooit waar gemaakt

 12. Betaal al teveel

  Als je ze op de knieën wil krijgen, zeg einde van de maand je abonnement op bij je provider. Doe je het niet is het over paar jaar €100.

 13. Deadly Viper

  @Marga als je box niet werkt bel en vraag gewoon een nieuwe! Ik had ook een keer problemen ermee ik kreeg binnen 2 of 3 dagen een nieuwe.

  En er komt binnenkort een nieuwe box bij Ziggo uit.

  https://www.ziggo.nl/klantenservice/mediabox-next/specificaties/

  Ik kan niet wachten… die oude Horizon is nu wel klaar.

 14. Robert

  Als men nou eerst eens stopt met het sponsoren van Ajax, dat is gewoon een vriendendienst, heel Nederland kent Ziggo nu wel.
  Men zou eens moeten onderzoeken of er geen afspraken zijn gemaakt tussen de grote providers, er is ook volgens mij geen echt alternatief.
  Helemaal mooi zou zijn als er een zooitje bagger zenders af gaan waar niemand naar kijkt.

 15. Gerard de Groot

  Altijd maar strooien met aanbiedingen en ondertussen alles en iedereen opkopen zodat er nog maar 2 grote spelers ( lees: providers) over zijn. En dan is de tijd rijp om de klant het vel over de oren te trekken. Je kan geen kant meer op, want het is kiezen tussen twee kwaden.

 16. n

  Een belletje naar Ziggo kost 45 minuten als geluk hebt. Zaadbedrijf. Vergeet niet dat je niet voor investeringen in het huidige netwerk betaalt, maar voor 5G. Tel de rente- en aflossingskosten van de schuldenberg van KPN & Ziggo erbij op en je bent er.

 17. BRRR

  @11.16@11.32 Marga heeft gelijk de horizon media box
  functioneert niet naar behoren en voor de nieuwe media box van Ziggo ga je boven
  de prijsverhoging nog eens 6€ meer betalen omdat de box een hogere
  internet snelheid nodig heeft ,er zijn te weinig alternatieve.

 18. StefanV

  Ik krijg regelmatig mailtjes van Ziggo met het blijde nieuws dat de internetsnelheid weer is verhoogd. Op zich is dat mooi, maar het roept ook de vraag op: in hoeverre is het nodig om steeds de snelheid te verhogen? Ik ontkom niet aan de indruk dat al die “investeringen” in het netwerk ook gewoon plaatsvinden om mensen aan het werk te houden.

 19. west*

  Heb vernomen van een politicus dat wat u betaald aan tv abonnementen ,in feite gewoon kijk en luistergeld is , naast de ingehouden belasting gelden
  er zijn dus twee geldstromingen waar de kosten van de omroep en infrastrucktuur
  van worden betaald dus u betaald gewoon 2 x luister en kijkgeld
  ook voor com tv, van al dat geld worden ook , uit uw portomonee betaald
  het zogehete distributiegeld , Dus dat de com tv zelf hun broek moeten ophouden en alleen uit reclame kunnen ontstaan, is een grote fabel

 20. Erik

  Zijn er tegenwoordig ook producten en diensten die goedkoper worden? Dit is toch niette geloven?

  Bij mij lukt het maar niet om de factuur bij Ziggo automatisch te laten afschrijven. Online dit geregeld en diverse keren contact opgenomen maar blijf via de mail maar betalingsherinneringen krijgen ondanks toezeggingen dat het die maand erop goed zou gaan.

  Wat een bedrijf…

 21. west*

  BRRR Je kunt ook voor pak weg voor 100 euro per jaar een IPTV kastje nemen
  scheelt je voor alleen tv kijken minstens 600 euro en daar zit ook Eredivisie bij
  en 2500 andere zenders
  Brein is daar niet gelukkig mee , maar je houd het niet meer tegen dat mensen hun abo opzeggen en IPTV nemen

 22. BRRR

  @west…Het makkelijkst en daardoor op dit moment het meest gebruikt is een illegaal IPTV-abonnement. Maar is een dergelijk abonnement wel een goede vervanging voor het legale tv-abonnement? Nee, is het meest eerlijke antwoord. Niet alleen worden belanghebbenden niet voor het werk en geleverde diensten betaald. Illegaal kijken is eigenlijk gewoon georganiseerde diefstal. De tijd dat een kennis van een vriend dit soort illegale abonnementen als een vorm van vriendendienst verkocht, is echt al lang voorbij. Georganiseerde misdaadgroepen hebben die rol overgenomen. Het draait nu alleen om geld. Veel geld
  Dit brengt nadelen voor de kopers van de illegale abonnementen met zich mee. Waar vroeger nog direct werd gehandeld als een zender even niet zichtbaar was, kan nu een storing worden gemeld, maar wordt daar niet zoveel mee gedaan. Een echte klantenservice is er eigenlijk niet. Het abonnementsgeld moet in de meeste gevallen voor een periode van een jaar vooruit betaald worden. En als eenmaal het jaarbedrag is betaald dan is in de meeste gevallen de buit voor de internetcriminelen binnen en is van klantenservice geen sprake meer…
  Maar als verder wordt gekeken naar inhoudelijk geleverde diensten dan valt op dat de beeldkwaliteit in veel gevallen minder goed is dan de beeldkwaliteit die door aanbieders van legale abonnementen wordt geleverd. Ook bij belangrijke evenementen, zoals voetbal en Formule 1, is de kans op storing door het haperen van beelden groter…..enz…jammer geen goed alternatief lijkt het.

 23. n

  @BRRR

  Een doupolie ook niet. En waarom zou ik internetuitzendingen van voetbal via mijn tv-abonnement betalen voor millennials?

 24. west*

  BRRR mee eens, maar als het om de centjes gaat is de kijker te beinvloeden op de zwarte markt in Beverwijk, en daar gaat de verkoop gewoon door
  en volgens die verkopers is het legaal wat ze doen ! Brein kan er waarschijnlijk niet tegen optreden , want ze staan er al een paar jaar !
  Ik zelf zou het ook niet doen, maar gaf alleen de mogelijkheden die er zijn !!

 25. MediaPrak

  Krijgen we na IPOV nu ook (eindelijk) IPTV? Of gewoon TV A La Carte. Weg met die rare abonnementen op zgn (+)pakketten. 98% van de Ziggo/KPN kijkers kijkt (bijna) nooit naar niche zenders, maar betaald er wel voor. Kabelkijkers betalen 2X(!) aan Buma/Sena voor NPO zenders.

 26. Deadly Viper

  @ Brrrr

  De nieuwe Mediabox Next wordt op dit moment – naar het lijkt – aan klanten uitgeleverd die bij Ziggo het Alles-in-1-abonnement Complete of Max kopen en gebruikmaken van een los internetmodem. Deze groep klanten worden door Ziggo zelf uitgenodigd de tot dan gebruikte Mediabox XL voor de nieuwe Mediabox Next om te ruilen. De maandelijkse prijs van abonnementen gaat na de omruil naar Mediabox Next niet omhoog. Ziggo-klanten die een lager of een ouder abonnement dan Alles-in-1 Complete kopen, moeten naar deze abonnementsvorm overstappen om beschikking over Mediabox Next te krijgen.

  bron TotaalTV

  Ik ga hem gewoon omruilen en hoef niet eens extra te betalen.

 27. Paul

  Ben bij Ziggo. Laagste internet abo wordt niet in snelheid verhoogd.
  Abo’s daarboven wel. Gat wordt dus steeds groter.
  Zou genoeg hebben aan tussen oplossing.

 28. Ranonkel12

  Neem gewoon IPTV. Alle betaalzenders van Europa vrij te zien. Je moet wel internet aansluiting hebben dat wel. Maar dit weegt niet op tegen de ruim 5000!!! Zenders van goede kwaliteit.er zit zeker van ieders wat wils tussen en stukken goedkoper dat het bagger wat wij voorgeschoteld krijgen. Enne…….voor de moraalridders onder ons het is inderdaad niet geheel legaal. Een oud gezegde luidt: je moet crimineel zijn om sociaal te kunnen leven! Einde bericht

 29. Frans

  Stank voor dank van je vertrouwde provider. Ga zelfs 4 euro per maand meer betalen volgende maand.

 30. ℙluk van de ℙetteflet Ⓟ

  Internetboeven.
  De overheid laat de markt z’n werking doen zogezegd.
  Resultaat is dat de markt zogezegd kijkt hoe hard ze de burger kan uitknijpen.
  En dat is nog niet maximaal. Internet gaat straks gewoon 100 tot 120 euro per maand kosten. Hetzelfde netwerk, ouwe rotte koperen kabeltjes die al 30 jaar geleden zijn betaald middels het kijk en luistergeld. Succes ermee jongens. Jullie laten je genadeloos in de maling nemen.

TelevisienieuwsMail Mediacourant

Heeft u een nieuwstip, een vraag aan de redactie, een vraag over adverteren, een verzoek tot samenwerking of wenst u andere informatie? Neem dan graag contact op.